Izbori 1990 Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
domaci.ba

#176 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by domaci.ba »

osa wrote:
Admir_1984 wrote:
Izbore su dozvolili "reformisani" komunisti, koji su, pod pritiskom i izvana i iznutra, "otvorili" sistem i dozvolili formiranje politickih stranaka...
Znas li slucajno imena??

Sto se tih vojnih intervencija tice mislim na besmislenu agresiju jna, srbije na hrvatsku i bosnu. Nikako ne kontam jel milosevic bio fakat toliko glup da je mislio praviti veliku srbiju ili je to sve bilo dogovoreno da se lakse nacionalisti "zacementiraju" na vlasti(al sta je onda zauzvrat dobio milosevic?)?

Kompleksno je ovo skroz :-)
milošević je imao podršku američke i prije svih britanske diplomacije, samo nije odradio po planu...
Tako je,kada sam preletio one rezolucije un-a citavo vrijeme se vidjelo za koga zapad radi.
ushtap

#177 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by ushtap »

@Admir_1984, molim te ako ti je taj bilten iz Oslobodjenja pri ruci da potvrdis (onako kako stvarno pise) ovaj navod rahmetli Alije I. u vezi 'gradjanskog rata'.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#178 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

ushtap wrote:@Admir_1984, molim te ako ti je taj bilten iz Oslobodjenja pri ruci da potvrdis (onako kako stvarno pise) ovaj navod rahmetli Alije I. u vezi 'gradjanskog rata'.
http://www.scribd.com/doc/26347192/Ivic ... -priznanja

To ti je ova knjiga, a autor je izvor dole naveo

30 “Građanska republika ili građanski rat“, Stranke programi ličnosti, Oslobođenje, Sarajevo,
listopad 1990., 20
ushtap

#179 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by ushtap »

Admir_1984 wrote:
ushtap wrote:@Admir_1984, molim te ako ti je taj bilten iz Oslobodjenja pri ruci da potvrdis (onako kako stvarno pise) ovaj navod rahmetli Alije I. u vezi 'gradjanskog rata'.
http://www.scribd.com/doc/26347192/Ivic ... -priznanja

To ti je ova knjiga, a autor je izvor dole naveo

30 “Građanska republika ili građanski rat“, Stranke programi ličnosti, Oslobođenje, Sarajevo,
listopad 1990., 20
Hvala. Ovo pod navodnicima je pod velkim upitnikom. Ja Aliju, ipak, vise prepoznajem po referendumskim pitanjima... 'za cjelovitu, nezavisnu, suverenu, demokratsku... BiH'
michio

#180 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by michio »

To je mislio na rat protiv komunista a Fikretova ekipa u Kladusi to htjela cuti.
Mjesanac

#181 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

ushtap wrote:@Mjesanac, i, velis da ne branis ni cetnike ni ustase..., a ne volis balije...?!

je li tu nesto nejasno?
naiskrenije

#182 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by naiskrenije »

Admir_1984 wrote:Neki kazu da je narod izabrao vlastitu nesrecu na ovim izborima :-) Mene ovako zanima, na osnovu cega (ustav iz 1974? :-) ) i ko je bio tada najzasluzniji da se ti izbori uopste odrze, koje su bile opcije u svim republikama, a pogotovo me zanima ovde u BiH (ovo se moze i izguglat)

Ono sto me najvishe zanima je propaganda, raspolozenje, nada i ocekivanja gradjana BiH. Jel istina da se dosta toga laziralo samo da nacionalne stranke dobiju izbore?

Volio bi da ovi stariji forumasi malo napishu o ovome iz svog ugla

Ovo nisam namjerno htio staviti na politiku jer necu da mi se tema zatvori za sat vremena
Jednom su se ti izbori morali da održe.Da su tada i nekim čudom i odloženi i da se održavaju danas ,imali bi vrlo slične rezultate i u BiH i u drugim republima.Neki misle i da bi slični rezultati bili i da su izbori održani 10,20 godina ranije ili čak i 1945.
NightSkyWalker

#183 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

cyprus wrote:
NightSkyWalker wrote:
cyprus wrote:
Pokušaj shvatiti da je nezavisna BiH sa bošnjačkim/muslimanskim nacionalistom poput Alije na čelu prosječnom Srbinu djelovala kao tebi Srboslavija sa Miloševićem na čelu...

Da se na čelu BiH nalazio neko ko nije nacionalista (dao sam primjer Bogića Bogičevića) mislim da bi se značajno manji procenat Srba dao izmanipulisat od strane velikosrpske politike i SDS-a, da se okrene protiv svojih komšija... Mislim da, rata bi vjerovatno i tada bilo, ali bi njegova percepcija, a i posljedice bile značajno drugačije. Da ne govorim o tome koliko se pametnije moglo odigrat to oko ulaska u nezavisnost goloruk...
Kako mozes ocekivati kvalitetnu raspravu kada pises ovakve gluposti. :roll:

Alija nije bio nacionalista! Da je bio i trunku nacionalista onda bi to valjd apokazao kada su muslimani ubijani na svakom koraku na najbrutalniji nacin. Ali on se ipak nije svetio i pod njegovom kontrolom su nebosnjaci bili sigurni i zasticeni. Ali eto, ako ti znas bolje, objasni nam po cemu je Alija bio nacionalista??

Mislim da je za tebe u sustini problem sto je na izborima pobijedio jedan musliman i to jedan koji se nije stidio svoje vjere i kulture :!:

P.S. Nezavisnost je bila bas na vrijeme. napad JNA prije nezavisnosti bi znacio gradjanski rat, a poslije nezavisnosti agresiju na BiH! ALi vidim da ovdje mnogima nezavisnost BiH nije bas na srcu.
Dokazivat da je Alija bio nacionalista je isto kao dokazivat da je mlijeko bijelo... Naprosto - neda mi se :-)
OK, znaci da imas jasne dokaze!? Hajde prosvijetli nas, da ih cujemo... :arrow:
NightSkyWalker

#184 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Mjesanac wrote:Ali isto tako ne volim ni balije na celu sa Alijom, koji su doprinjeli politici podjela zastupanjem samo jednog naroda.
Izmisljas gluposti! Navedi nam primjere gdje je Alija pravio razdor medju narodima?
Pod Alijinom kontrolom su srbi, hrvati, bosnjaci, i svi bosanci zivjeli zajedno! Alija nije zastupao samo jedan narod, vec sve one koji su ostali na svome i branili svoju domovinu!
NightSkyWalker

#185 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

cyprus wrote:
ushtap wrote:@Mjesanac, i, velis da ne branis ni cetnike ni ustase..., a ne volis balije...?!
Ma ja, tako je... ovdje se moraš svrstat ili na četničku, ili ustašku ili balinsku stranu...
Tacno tako!
Kada je u pitanju agresija na BiH, jasno je kao dan na cijoj strani ne traba biti a cija strana je bila na pravom putu! Barem u slucaju naseg rata je jasno kao dan da sredine nema i da imaju samo agresori i branioci! Mi smo branili drzavu i sve one koji su bili pod nasom kontrolom! To je strana kojom se ponosim! balijaska strana nije postojala, postojala je samo ona koja je branila domovinu i sve gradjane koji su bili za BiH!
nosara

#186 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

NightSkyWalker wrote:
cyprus wrote:
Ma ja, tako je... ovdje se moraš svrstat ili na četničku, ili ustašku ili balinsku stranu...
Tacno tako!
Kada je u pitanju agresija na BiH, jasno je kao dan na cijoj strani ne traba biti a cija strana je bila na pravom putu! Barem u slucaju naseg rata je jasno kao dan da sredine nema i da imaju samo agresori i branioci! Mi smo branili drzavu i sve one koji su bili pod nasom kontrolom! To je strana kojom se ponosim! balijaska strana nije postojala, postojala je samo ona koja je branila domovinu i sve gradjane koji su bili za BiH!
Tema nije ni u kakvoj vezi sa ratom... Drzi se teme ili prestani prosipat sda propagandu... Ne znas pozadinu, u redu, suti i slusaj one koji znaju vise od tebe... Peglas s tim pranjem alijinih gluposti tako sto podmeces branioce, agresiju i dvije strane...

Ko je poslije izbora dao legitimitet buducem agresoru...? Ko je demonizirao SDP i ostale patriote izvan tog vaseg klero-nacionalistickog kruga...? alija nije znao ko mu glavu nosi, a ne nesto o politickoj strategiji i odabiru pravog politickog partnera...
Jazz_Junkie

#187 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Jazz_Junkie »

NightSkyWalker wrote:
cyprus wrote:
Tacno tako!
Branitelji su bili na linijama. Obicni ljudi kao po obicaju, jer sigurno nece SDA sinovi. SDA se od samog pocetka svog osnivanja profilirala kao "muslimanska" stranka. Cak su se u svom programu deklarirali kao stranka muslimana cijele Jugoslavije. Dakle, nije bila bh. gradjanska stranka, dostupna za svakog gradjanina bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest. Vec 1991. godine je osnovano vojno krilo SDA, tzv. Patriotska liga. Bilo je jasno da se radi o cisto bosnjackoj paravojnoj formaciji u kojoj se zakletva polagala i na "Allaha". Ta nakarada od stranke se udruzila zajedno sa SDS-om i HDZ-om u rusenju komunista da bi nakon izbornog trijumpfa, kao ocekivano, krenuli u zajednicko rusenje BiH, iako odvojenim putem. Sigurno je u SDA bilo dovoljno ljudi koji sebe ne dozivljavaju kao rusitelje BiH, medjutim svjesni toga ili ne, politika njihove stranke se vise nego ocigledno pokazala kao stetna za BiH. Vrh te stranke nije vjerovao u buducnost BiH. Za SDA su postojale samo dvije opcije: unitarna BiH sa bosnjackom dominacijom ili "svoj komad" plijena kojim ce vladati iskljucivo oni. Mislim na SDA elite. SKBiH je pokusao sprijeciti osnivanje nacionalnih (nacionalistickih) stranaka sto je srusio Ustavni sud SR BiH sa Kasimom Trnkom na celu. Ipak, SKBiH omogucava fer izbore, potpuno ubijedjen u svoju pobjedu. Postoje dokazi za izbornu prevaru od strane naci-stranaka za koje su i mrtvi glasali, no osnovni promasaj SKBiH lezi u cinjenici da je zaboravio u kakvoj se zemlji nalazi: u zemlji seljacina i opancara. Situacija je danas jos gora.
Izetbegovic je bio poguban covjek. Ujutro je mislio jedno, popodne drugo, a navecer trece. Taj covjek je zivio u svom svijetu, apsolutno bezosjecajan za realnost bh. zivota, prije svega na urbani suzivot. Na ratistu su bili obicni ljudi, jer nisu imali drugu alternativu. SDA je zadrzala vlast na onom tlu BiH koji je smatran slobodnim teritorijem, pod suverenitetom RBiH. Ti obicni ljudi koji nisu imali vremena za diskusije o SDA i planovima njenih elita su branili BiH. BiH je zrtva najveceg politickog kurvaluka i licemjerja u svojoj povijesti. SDA je tome kumovala i to je nesto sto ti ne razumijes. Pises kao neko dijete od 7 godina koje ne razumije da mu je caca kriminalac.
jutarnji

#188 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by jutarnji »

nosara wrote: Za SDA su postojale samo dvije opcije: unitarna BiH sa bosnjackom dominacijom ili "svoj komad" plijena kojim ce vladati iskljucivo oni.
Imas li kakav dokaz( "rek`o mi babo" se ne pika)?
Jazz_Junkie wrote:Izetbegovic je bio poguban covjek. Ujutro je mislio jedno, popodne drugo, a navecer trece.
Ti si ga licno poznavao?
Jazz_Junkie wrote:Taj covjek je zivio u svom svijetu, apsolutno bezosjecajan za realnost bh. zivota, prije svega na urbani suzivot
???
drenmajster

#189 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

dobro zboris jazz junkie-nema se sta dodati niti oduzeti-komentar odlican :thumbup:
drenmajster

#190 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

Zao mi je samo jedne stvari-mogucnost eliminacije-da sam znao koje sranje ce cestiti starina napraviti u svojim patoloskim stanjima religioznog poimanja svijeta i realnosti otisao bi on u pm. jos 1990.Bio sam u poziciji da to mogu uraditi.Hebo me patriotizam i naiva. 8)
Admir_1984

#191 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Jazz_Junkie wrote:

Branitelji su bili na linijama. Obicni ljudi kao po obicaju, jer sigurno nece SDA sinovi. SDA se od samog pocetka svog osnivanja profilirala kao "muslimanska" stranka. Cak su se u svom programu deklarirali kao stranka muslimana cijele Jugoslavije. Dakle, nije bila bh. gradjanska stranka, dostupna za svakog gradjanina bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest. Vec 1991. godine je osnovano vojno krilo SDA, tzv. Patriotska liga. Bilo je jasno da se radi o cisto bosnjackoj paravojnoj formaciji u kojoj se zakletva polagala i na "Allaha". Ta nakarada od stranke se udruzila zajedno sa SDS-om i HDZ-om u rusenju komunista da bi nakon izbornog trijumpfa, kao ocekivano, krenuli u zajednicko rusenje BiH, iako odvojenim putem. Sigurno je u SDA bilo dovoljno ljudi koji sebe ne dozivljavaju kao rusitelje BiH, medjutim svjesni toga ili ne, politika njihove stranke se vise nego ocigledno pokazala kao stetna za BiH. Vrh te stranke nije vjerovao u buducnost BiH. Za SDA su postojale samo dvije opcije: unitarna BiH sa bosnjackom dominacijom ili "svoj komad" plijena kojim ce vladati iskljucivo oni. Mislim na SDA elite. SKBiH je pokusao sprijeciti osnivanje nacionalnih (nacionalistickih) stranaka sto je srusio Ustavni sud SR BiH sa Kasimom Trnkom na celu. Ipak, SKBiH omogucava fer izbore, potpuno ubijedjen u svoju pobjedu. Postoje dokazi za izbornu prevaru od strane naci-stranaka za koje su i mrtvi glasali, no osnovni promasaj SKBiH lezi u cinjenici da je zaboravio u kakvoj se zemlji nalazi: u zemlji seljacina i opancara. Situacija je danas jos gora.
Izetbegovic je bio poguban covjek. Ujutro je mislio jedno, popodne drugo, a navecer trece. Taj covjek je zivio u svom svijetu, apsolutno bezosjecajan za realnost bh. zivota, prije svega na urbani suzivot. Na ratistu su bili obicni ljudi, jer nisu imali drugu alternativu. SDA je zadrzala vlast na onom tlu BiH koji je smatran slobodnim teritorijem, pod suverenitetom RBiH. Ti obicni ljudi koji nisu imali vremena za diskusije o SDA i planovima njenih elita su branili BiH. BiH je zrtva najveceg politickog kurvaluka i licemjerja u svojoj povijesti. SDA je tome kumovala i to je nesto sto ti ne razumijes. Pises kao neko dijete od 7 godina koje ne razumije da mu je caca kriminalac.
Ovo je tacno, juce sam bash procitao u onoj knjizi sto sam postavio. Da je Alija jedan dan mislio jedno, a drugi dan drugo govori i cinjenica da je otisao dole u Mostar mensecini 1991 i smirivao Hrvate kada su izasli da zaustave JNA, govoreci da je on i njihov predsjednik i slicno, a npr vrh drzave se nikako nije oglasavao kada su Hrvati stradali u selu Ravno od jna i srpske paravojske :-)

Vezano za izbore, sve te tri nacionalisticke stranke su zajedno sve ucinile da srushe komuniste, a gle cuda odma na prvoj sjednici parlamenta se posvadjali npr o tome na kojem ce pismu dobijati izvjestaje i slicno :-)
drenmajster

#192 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

Admir_1984 wrote:
Jazz_Junkie wrote:

Ovo je tacno, juce sam bash procitao u onoj knjizi sto sam postavio. Da je Alija jedan dan mislio jedno, a drugi dan drugo govori i cinjenica da je otisao dole u Mostar mensecini 1991 i smirivao Hrvate kada su izasli da zaustave JNA, govoreci da je on i njihov predsjednik i slicno, a npr vrh drzave se nikako nije oglasavao kada su Hrvati stradali u selu Ravno od jna i srpske paravojske :-)

Vezano za izbore, sve te tri nacionalisticke stranke su zajedno sve ucinile da srushe komuniste, a gle cuda odma na prvoj sjednici parlamenta se posvadjali npr o tome na kojem ce pismu dobijati izvjestaje i slicno :-)
To je samo vrh ledenog brijega-Titanik zvani BiH jos uvijek pluta zahvaljujuci kapetanu koji nije vidio da se priblizava ledeni brijeg velicine Vlasic planine(gluh corav nijem valjda);NIJE IMO KILA VALJDA(sto bi rekao onaj sto ga nisu "primili" u vojsku paga bilo sramota. :shock:
naiskrenije

#193 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by naiskrenije »

japijem wrote:
naiskrenije wrote:
Admir_1984 wrote:Neki kazu da je narod izabrao vlastitu nesrecu na ovim izborima :-) Mene ovako zanima, na osnovu cega (ustav iz 1974? :-) ) i ko je bio tada najzasluzniji da se ti izbori uopste odrze, koje su bile opcije u svim republikama, a pogotovo me zanima ovde u BiH (ovo se moze i izguglat)

Ono sto me najvishe zanima je propaganda, raspolozenje, nada i ocekivanja gradjana BiH. Jel istina da se dosta toga laziralo samo da nacionalne stranke dobiju izbore?

Volio bi da ovi stariji forumasi malo napishu o ovome iz svog ugla

Ovo nisam namjerno htio staviti na politiku jer necu da mi se tema zatvori za sat vremena
Jednom su se ti izbori morali da održe.Da su tada i nekim čudom i odloženi i da se održavaju danas ,imali bi vrlo slične rezultate i u BiH i u drugim republima.Neki misle i da bi slični rezultati bili i da su izbori održani 10,20 godina ranije ili čak i 1945.
točno rezultati bi bili potpuno isti, čak i 45., jer slobodno izjašnjavanje građana, ne podrazumijeva nikakvu jugoslaviju, jugoslavija je mogla opstajati samo u nekom vidu nesloboda ili diktature, ili u najboljem slučaju kao labava konfederalna zajednica, što bi možda i bilo idealno kao neki prijelazni period prema nezavisnim državama, ali mi nismo takvo podneblje, kod nas odvajkada vrijedi " tko leži ne bježi"...
To za Jugoslaviju,mislim da je manje-više svima jasno.Postavlja se pitanje šta je sa BiH.Čitajući postove na ovoj temi stičem utisak da većina forumaša Bosnu i Hercegovinu i njeno uređenje 1945-1990,uzima zdravo za gotovo a ne kao nešto što je nastalo pod prilično sumnjivim okolnostima kad je legitimnost u pitanju.
Mjesanac

#194 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote:Ali isto tako ne volim ni balije na celu sa Alijom, koji su doprinjeli politici podjela zastupanjem samo jednog naroda.
Izmisljas gluposti! Navedi nam primjere gdje je Alija pravio razdor medju narodima?
Pod Alijinom kontrolom su srbi, hrvati, bosnjaci, i svi bosanci zivjeli zajedno! Alija nije zastupao samo jedan narod, vec sve one koji su ostali na svome i branili svoju domovinu!

Bolan ne bio ne pravi se naivan. Stranka nastala od Mladih Muslimana, kojima ovo " SDA je bila odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana" pise na web stranici i da ne zastupa samo jedan narod. Pusti se ti suplje koju u zadnje vrijeme valjaju ovi iz SDA. To ti je ista suplja koju prica Covic, da je za Bosnu i Hercegovinu i da je voli.

Hajmo sad nastranu sve. Sta je, prema tvom misljenu, SDA uradila za ovih 20 godina vladavine? Ja koliko vidim na svakoj mogucoj svjetskoj rang listi smo u zadnjem dijelu liste.

I onda se ja budala cudim kako opet nakon 20 godina izivljavanja SDA dobije onoliki broj glasova :-)
Mjesanac

#195 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Jazz_Junkie wrote:
Iako se cesto ne slazem sa tvojim misljenjima, za ovaj post moram reci svaka cast :thumbup:
osa

#196 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by osa »

Admir_1984 wrote:
Jazz_Junkie wrote:

.ebaji kad su se hrvati digli protiv njegove jna....
Klodovik

#197 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Klodovik »

Admir_1984 wrote:

Komunisti su vladali 45 godina, činili što su htjeli i mogli. Niko im nije smetao da i 1990. /ako treba) zabrane izbore i ponude valjana i trajna rješenja i zemlju i dalje vode putem prosperiteta i napretka.
Jazz_Junkie

#198 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Jazz_Junkie »

Sto bi se tek desilo da su zabranili te izbore. Mogu misliti sto bi uslijedilo od strane svesrpskih, svehrvatskih i svebosnjackih "mucenika". Durakovic je bio popljuvan nakon sto je pokusao zabraniti osnivanje nacionalnih stranaka, a sto bi tek bilo da je zabranio izbore. Zabrana tih izbora vjerojatno ne bi sprijecila kaos koji je uslijedio nakon njih, jer pobjednicke stranke se nisu same birale. Narod ih je birao. Zabrana izbora bi se protumacila kao drzavni udar koji je vojska spremala i cak imala vatrenu podrsku od pojedinih vodecih kadrova u Srbiji, posebno od Borisava Jovica. SKBiH je ucinio najbolje sto je mogao u beznadnoj situaciji time sto je donio odluku o zabrani osnivanja nacionalnih stranaka u skladu sa ustavom. Ustavni sud SR BiH rusi tu odluku sto SKBiH opet priznaje i organizuje izbore. Da je suprotno postupio, ispao bi diktatorski i antidemokratski. :roll: Nakon toga je ocekivano krvi do koljena sto se nije dogodilo. Ne, gospodo, krvi je bilo do vrata.
Nije se moglo puno uciniti posto je SKBiH bio nemocan i efektivno se protiv nacionalistickog divljanja i rusenja zemlje mogao boriti samo zajedno sa antinacionalistickim snagama u susjednim zemljama. Ocigledno da tamo nije mogao pronaci znacajnog partnera.
Admir_1984

#199 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Klodovik wrote:
Admir_1984 wrote:

Komunisti su vladali 45 godina, činili što su htjeli i mogli. Niko im nije smetao da i 1990. /ako treba) zabrane izbore i ponude valjana i trajna rješenja i zemlju i dalje vode putem prosperiteta i napretka.
Ok je to, dalje nije moglo i gotovo. Da je volje bilo i pravih ljudi sve bi se rijesilo bez rata, al ajd

Al mene samo iznenadjuje naivni narod koji 10 godina ranije place za Titom, pogotovo u Bosni, a onda da 84% nacionalistima :-)
simpozijum delirijum

#200 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by simpozijum delirijum »

krenulo se u prve slobodne izbore u drzavi koja jeste bila najslobodnija i ekonomski najprosperitetnija sa jakim vezama sa zapadom od svih socijalistickih drzava ali isto tako zemlja opterecena nacionalizmima , u ekonomskoj krizi , sa drustvom nepripremljenim za civiliziranu promjenu sistema
poput jedne Cehoslovacke , Madjarske , Poljske koji su bili pod Sovjetskom cizmom i pravom diktaturom ali su se opet civilizirano izborili za promjene bez klanja vratova jedni drugima
a kod nas ?
prevladali su divljaci , najprimitivniji sloj drustva , a mi koji smo se osjecali gradjanima i multikulturalcima neoptereceni klerofasismom , i nacinal-sovinizmom smo pognuli glavu i svi normalni Srbi i Hrvati i Muslimani te iz mijesanih brakova su gurnuti u cosak
kada su desetine hiljada gradjana BiH svih vjerskih i nacionalnih i politickih opredeljenja izasle na mirne demonstracije 1992 pred tadasnji SIV i kada su snajperi ubili Olgu i Suadu na mostu bilo je kasno za formiranje gradjanske opcije i sprecavanje rata
naocionalisticki smradovi su vec poceli sa klanjem nevinih
bilo je prerano za prve izbore u 1990
trebalo je stoku prvo disciplinirati pa tek onda krenuti u izbore
Post Reply