Pita/burek
Moderator: anex
- Toto
- Posts: 8119
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#176 Re: Pita/burek
bascarsija nekad bijase poznata po piti pacarici i sarajevskoj paci
prijesnac pita sa zarom/koprivom - delikatesa koja se i u Stambolu jela
pita se moze spravit i sa mladim zelenim lukom
furdenjaca sa kupusom
kulen pita ili skembara /danaske bi se reklo/ pita od hrenovki
balzmacu posebno volem /kukuruzno brasno, jaja, mlado maslo, slatki kajmak/
bumbar burek /djevojacke grudi- kako vele sarajlije/
pita penđeviša
jajuša
a o piti od cvekle i rodkve su pisali i putopisci
http://books.google.com/books?id=S_EDAA ... 438&edge=0
prijesnac pita sa zarom/koprivom - delikatesa koja se i u Stambolu jela
pita se moze spravit i sa mladim zelenim lukom
furdenjaca sa kupusom
kulen pita ili skembara /danaske bi se reklo/ pita od hrenovki
balzmacu posebno volem /kukuruzno brasno, jaja, mlado maslo, slatki kajmak/
bumbar burek /djevojacke grudi- kako vele sarajlije/
pita penđeviša
jajuša
a o piti od cvekle i rodkve su pisali i putopisci
http://books.google.com/books?id=S_EDAA ... 438&edge=0
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#177 Re: Pita/burek
volim krompirušu, pečenu pitu, zeljan'cu, burek, mas'ncu od crnog brašna, kupus-pitu, masiračnicu, pitu od pečuraka( pečurki ).
i nešto sto sam jela jednom u životu i bilo je predobro, ali mi bilo žao kad su rekli sta je:
pita od grušal'ne (slatka pita).
ne volim: drobni burek, sirnicu, šareni burek(krompir i meso pomiješano), kiselu masn'cu (dizano tijesto).
ako je gibanica isto sto i pečena pita, samo zgužvano- sto sam jela pod gibanica -(jufke na plehu pečene, puno sira, kajmaka i jaja)- onda volim i gibanicu.
i nešto sto sam jela jednom u životu i bilo je predobro, ali mi bilo žao kad su rekli sta je:
pita od grušal'ne (slatka pita).
ne volim: drobni burek, sirnicu, šareni burek(krompir i meso pomiješano), kiselu masn'cu (dizano tijesto).
ako je gibanica isto sto i pečena pita, samo zgužvano- sto sam jela pod gibanica -(jufke na plehu pečene, puno sira, kajmaka i jaja)- onda volim i gibanicu.
Last edited by pustopoljina on 15/02/2011 22:55, edited 1 time in total.
-
- Posts: 482
- Joined: 10/12/2009 07:55
#178 Re: Pita/burek
furdenjaca se pravi iskljucivo od unutrice- sjecani drob koji se kuha citav dan u loncu napolju radi mirisa naravno(iskljucivo govedina sa bravetinom).Kasnije se rucno sjecka dobrom satarom- i onda -nevjerovatan sistem ukusa-kako ko voli uostalomToto wrote:bascarsija nekad bijase poznata po piti pacarici i sarajevskoj paci
prijesnac pita sa zarom/koprivom - delikatesa koja se i u Stambolu jela
pita se moze spravit i sa mladim zelenim lukom
furdenjaca sa kupusom
kulen pita ili skembara /danaske bi se reklo/ pita od hrenovki
balzmacu posebno volem /kukuruzno brasno, jaja, mlado maslo, slatki kajmak/
bumbar burek /djevojacke grudi- kako vele sarajlije/
pita penđeviša
jajuša
a o piti od cvekle i rodkve su pisali i putopisci
http://books.google.com/books?id=S_EDAA ... 438&edge=0
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#179 Re: Pita/burek
kod vas tikvenjaca, pretpostavljam...samo su kod nas tikve one sto se osuse i sluze za ukras, suplje one...sto su stari ucili sa njima plivati
a masiraca/misiraca ispravno/ ono sto ide u pitu. zelene, bijele, a iznutra zute (ne sjecam se kad sam je jela), imaju i sakaske- duguljaste neke, sa bijelom korom...one se mogu i puniti (meso i riza), pa peci.
i ima jos ona ogromna roza bundeva, sto se moze i slatko i slano od nje praviti.
a masiraca/misiraca ispravno/ ono sto ide u pitu. zelene, bijele, a iznutra zute (ne sjecam se kad sam je jela), imaju i sakaske- duguljaste neke, sa bijelom korom...one se mogu i puniti (meso i riza), pa peci.
i ima jos ona ogromna roza bundeva, sto se moze i slatko i slano od nje praviti.
Last edited by pustopoljina on 15/02/2011 22:57, edited 1 time in total.
- Toto
- Posts: 8119
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#180 Re: Pita/burek
pita tikvarakiki-miki wrote:A šta je masiračnica?
dobila je ime po vrsti tikve misirace
koja je porijekom iz Misira/Egiptat - na turskom
tikva stambolka je po po vrsti tikve iz turske/ Istambula
sakaz tikva / sakazlija tikva iz Pakistana
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#181 Re: Pita/burek
mislim da su to ove sto ja kazem da su roze , mislim da prvo budu bijele
http://www.coolinarika.com/repository/i ... view_l.jpg
jel', vidi li se da volim tikve
http://www.coolinarika.com/repository/i ... view_l.jpg
jel', vidi li se da volim tikve
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#182 Re: Pita/burek
toto- je li misiraca bude prvo zelena, pa narancasta?
- Toto
- Posts: 8119
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#183 Re: Pita/burek
misiracu zovu i bijela bundeva .... a sve su one prvo zelenkaste pa onda jamiju bojupustopoljina wrote:toto- je li misiraca bude prvo zelena, pa narancasta?
misiraca je nesto sladja od obicne bundeve pa je bolja za pecenje i za slatka- recelje/redžel
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13
- Mustang1
- Posts: 28777
- Joined: 29/12/2010 17:31
#185 Re: Pita/burek
Pa ja nagovorim mamu da mi napravi burek od hljeba..ono podkuha i sve to ko za hljeb al pitu napravi .. I bolja je od obicne meni 1000 puta bar se najedem ko covjek
-
- Posts: 8483
- Joined: 26/12/2009 15:23
#186 Re: Pita/burek
Bubalo1 wrote:Pa ja nagovorim mamu da mi napravi burek od hljeba..ono podkuha i sve to ko za hljeb al pitu napravi .. I bolja je od obicne meni 1000 puta bar se najedem ko covjek
kako jel pitu filuje s hljebom?
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13
- ladyada
- Posts: 1460
- Joined: 05/04/2008 13:38
- Location: Germany
#188 Re: Pita/burek
to se zove mesne pogacice ........njam super je ........Bubalo1 wrote:Pa ja nagovorim mamu da mi napravi burek od hljeba..ono podkuha i sve to ko za hljeb al pitu napravi .. I bolja je od obicne meni 1000 puta bar se najedem ko covjek
- Mustang1
- Posts: 28777
- Joined: 29/12/2010 17:31
#189 Re: Pita/burek
Kako god da se zove bolje je od obicne pite
A dje ima da pitu filujes hljebom ba Joj ovaj nas narod ja sam reko jednom cemo meso filovat mesom (ako nema vec nesto tako)
A dje ima da pitu filujes hljebom ba Joj ovaj nas narod ja sam reko jednom cemo meso filovat mesom (ako nema vec nesto tako)
- mavcs
- Posts: 288
- Joined: 06/03/2007 13:33
- Location: Sa
- Pitar s Kariba
- Posts: 856
- Joined: 01/06/2007 09:34
- Location: Karibi
#191 Re: Pita/burek
Ja volim sve pite, uključujući i burek, naravno!
- Filter
- Posts: 8110
- Joined: 31/12/2010 11:42
- Location: cirkus
#192 Re: Pita/burek
imas li ti duse? valja se meni sada krckati do 5 sati ...mavcs wrote:Mogla bi sad leci jedna sirnica , al ona koja izgleda baš ovako... mmmmmmmmmm
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13
-
- Posts: 8483
- Joined: 26/12/2009 15:23
- because_of_you
- Posts: 2275
- Joined: 24/11/2009 21:58
- astrid
- Posts: 5243
- Joined: 06/04/2010 21:48
- Location: tu negdje
#196 Re: Pita/burek
Ovo je čisti bRezobrazluk
...sad sam gladna
...sad sam gladna
- vesela_sveska
- Posts: 56015
- Joined: 06/01/2010 23:32
- Location: na dekici za piknik
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#199 Re: Pita/burek
joj to nije pita!
to je izmisljotina!
to je izmisljotina!
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13