Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#176 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:Ovdje je najbolje da pitanja postavlja Ljubav_aha i da sama odgovara na njih def...tak ce biti zadovoljna :-) :D ili da se na ovu temu samo javljaju ateisti,ipak oni imaju sve odgovore na ovom dunjaluku :D :sax:
fajermen,da li ja tebi smetam :|
ljubav_aha

#177 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Hoce li meni iko objasniti to znaci biti sretan???

Gledam neki dan prilog na TV-u, djevojka 22 godine, paralizovana u potpunosti (noge, ruke, sve osim glave). I slika ustima. Prelijepo slika. Sminka se sama. I nasmijana. Odavno nisam vidjela ljepsi i iskreniji osmjeh. I ljepse slike.
Na pitanje upuceno njenoj majci kako bi opisala svoju kcerku, ona kaze "Kao osobu koja je vjecno nasmijana i raspolozena"...

Prolazim Ferhadijom i srecem mnoga lica, ljudi zdravi, obuceni u markiranu robu, zadnji krik mode (ponekad pomislim da sam u Parizu na nekoj modnoj pisti)... ali su im cehre (lica) nesretna, nezadovoljna... Sretnem svoga poznanika, biznismena i na moje pitanje kako je i sta ima kod njega, odmah pocne da mi kuka... kuka brate na sve na drzavu, na sistem, na zenu... nicim nije zadovoljan... I NIKADA NECE BITI SRETAN!!

Onda sretnem i upoznam ljude sa sa-x foruma koji su se ukljucili u humanitarnu akciju, ljude koji se do sada nikada nisu poznavali, ljude koji je sastavio samo jedan jedini cilj - humanost i spremnost za pomoc oboljelom djecaku... Trebate vidjeti njihova lica, njihovu srecu sto mogu nekome pomoci i srecu na licu malog Jasmina zbog cinjenice da je svjestan da nije sam i da postoje ljudi koji ce dati sve od sebe, sve sto je u njihovoj moci, da on ozdravi...

Da smo humaniji, emotivniji na tudju nesrecu, bijedu... bilo bi puno manje onih nad cijom neimastinom i zdravstvenim stanjem bi se trebali sazaljevati...
strongwoman,opisujes momenta srece pomaganja forumasaha unsrecenim,to je samo dio iz epizode njihovih zivota,ne znaci da neka danasnja tuzan ili mracna faca sa ulice nije jucer bila sretna,mozda 5 minuta,jer je nekome pomogla
ljubav_aha

#178 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote: @Ljubav_aha, nije moj stav "ne postavljaj pitanja" Bogu, ja ih svakodnevno postavljam, ali sam i zadovoljan odgovorima koje dobijem, dok kod tebe ako ti nije logicno, automatski odgovor nije vazeci! :wink:
tacno :)
Vidis, to i jste tvoj problem, zato cesto govorim da si suvise materijalnih pogleda na svijet! :wink: Nazalost, tako nikad neces dokuciti probelem i pitanja vjere, jer ponavljam se po ko zna koji put ljudska loogika, tj nauka koju je covjek od togo napravio, dakle automatski stvar sa mahanama nije = Bozija logika i pravila! :wink:

*bespogovorno > a jedan od atributa znacenja rijeci je pasivnost

Kur'an je pouka, istina,koji je vrlo tesko razumjeti,sto je jedan od problema nerazumijevanja cak i medju vjernicima,ali u sustini Kur'an je jednostavan u praksi ako se ponasamo kao ljudi,normlana bica,a ne u konstatnom sukobu sa drugima koji su u kategoriji druge relgiije,druge koze i sl.,stoga,ne bih rekla da svojim ponasanjem "iskacem" is takvog balansa,kao ni osoba koja nije msuliman/ka :-D

hadisi pomazu razumjeti zivot Muhameda,kao i njegove savjete,ali ne moraju se svi iskljucivo primjenjivati,jer covjek je zivio u drugacijem vremenskom periodu ,malo je bizarno slijediti svaki njegov korak;BHF_Manijak ;zar tim konstatnim kopiranjem ne gubis dio svog identiteta :!:

sunnet je ,kao sto ti kazes,obavezan ,jer je dio "duznosti" svakog msulimana/ke,prema takvoj definiciji,ja nisam muslimanka,jer ne klanjam,a ne zelim klanjati jer ne zelim lagati Boga,i sto je tu uospte dio problema :idea:

mene i dalje iritira nesreca dobrih ljudi,koji to sigurno nisu zalsuzili :| zar je moguce da tako nesto mene iritira,jer eto,nisma nasla odgovor ,a drugi su ga pronasli,zato sma i pitala,ako ga imate,pa napisite ga,das is alles :!:
Vidis, ja nisam nigdje ni rekao a moras cijeli zivot Muhammeda saws copy/paste, jer je to gotovo nemoguce, prvo jer se mi nalazimo u drugom vremenu a i u drugom podneblju/kulturuloskom okruzenju, no kada je rijec o vjeri ti primjeri se mogu prihvatiti i primjeniti u svakom dobu, govorim o Poslanikovom savjetovanju sto se vjerskih stvari tice!

A vezano za zadnji dio tvoga posta, sta to tebe iritira?!Obzirom da Bozije znanje ide ispred ljudskog, tj On zna konacnicu svakog od nas, onda kako ti mozes reci da ti ljudi nisu odredjene stvari zasluzili?!Mozda bi ti isti da imaju sve uslove u zivotu bili naopaki?!Primjer samo navodim, naravno ima tu i iskusenja, ne mora znaciti ako je neko dobar da nece biti iskusan necim, poslanici su najbolji ljudi bili a najveca iskusenja u zivotu su imali, dakle nije to reciprocno nit ravnomjerno rasporedjeno tj dobar si=bice ti dobro, to je mudrost ovog svijeta, koju ocigledno ne mozes da svaris u glavi jer to po tebi, tj ljudskoj logici nije logicno, jel...A sad se opet vrati na vrh pa procitaj ljudskog logika nije = Bozija logika i poimanje!
znaci tvoje objasenje je: ljudka logika nije Bozija logika,i ako takva mora pihvatiti Boziju logiku bez logicnog obrazlozenja

... ali,vidim ti takodjer koristis rijeci mozda i ne mora znaciti
ljubav_aha

#179 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

Monica B. wrote:Neko od bola napravi licnu kartu i postane hodajuci bol, a neko drugi bol pretvori u mudrost kojom skrati put za razumijevanje drugog ljudskog srca.
naravno,svaka emocija ili akt mogu postati izmanipulirani ili pozitivno usmjereni
BHF_Manijak

#180 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
znaci tvoje objasenje je: ljudka logika nije Bozija logika,i ako takva mora pihvatiti Boziju logiku bez logicnog obrazlozenja

Naravno da upotrebljavam, jer ne postoji univerzalno pravilo draga moja... :oops: Uzmi samo primjer koji sam ti naveo, neko ce biti sretan ako ima 10KM u djepu, i ako ih ima s kim podijeliti, dok ce to nekom mizerija biti!Relativna stvar...
ljubav_aha

#181 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

Naravno da upotrebljavam, jer ne postoji univerzalno pravilo draga moja... :oops: Uzmi samo primjer koji sam ti naveo, neko ce biti sretan ako ima 10KM u djepu, i ako ih ima s kim podijeliti, dok ce to nekom mizerija biti!Relativna stvar...
oh,dragi moj,pa "univerzalnog" nema u/na temi
BHF_Manijak

#182 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

Pa zasto te onda cudi moja upotreba rijeci "mozda" i "ne mora znaciti" ...
ljubav_aha

#183 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
ne cudi me uopste :) zelim reci : mene takve rijeci upravo ne mogu zadovoljiti ,znam,kriva sam :)
BHF_Manijak

#184 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
ne cudi me uopste :) zelim reci : mene takve rijeci upravo ne mogu zadovoljiti ,znam,kriva sam :)
Aha, pa tako reci! :mrgreen: Ona tebe draga moja mnogo toga u zivotu nezadovoljava kao odgovor jel tako?! :mrgreen: poteska si ti mogu ti rec... :mrgreen:
ljubav_aha

#185 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:ne cudi me uopste :) zelim reci : mene takve rijeci upravo ne mogu zadovoljiti ,znam,kriva sam :)
Aha, pa tako reci! :mrgreen: Ona tebe draga moja mnogo toga u zivotu nezadovoljava kao odgovor jel tako?! :mrgreen: poteska si ti mogu ti rec... :mrgreen:
takvu me Bog stvorio i hvala Mu,jer meni ta tezina uopste ne smeta :-D ;-)
strongwoman

#186 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha... EVO GA!!!! Sama sebi si konacno dala odgovor na provopostavljeni post!!! :-D
BHF_Manijak

#187 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:
ljubav_aha... EVO GA!!!! Sama sebi si konacno dala odgovor na provopostavljeni post!!! :-D
A tu si je cekala, jel... :lol: :lol: :thumbup:
ljubav_aha

#188 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:
:-D

eh,al fino je malo i pricati o tome :-D hvala :-D
strongwoman

#189 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:
strongwoman wrote:
ljubav_aha wrote:
:-D

eh,al fino je malo i pricati o tome :-D hvala :-D
:-D Naravno :-D
murat arslan

#190 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by murat arslan »

ljubav_aha wrote:ali mnoge osobe nemaju zivot na čovječan nacin :!:

kako se objasnjava Bozija milost, Nejgov "test" i Nejgova odluka o rodjenju nezdravih osoba,umiranju mladih i slicno :!: :?:
Čitao sam i ono poslije napisano (većinu) i vidim da ne postoji zadovoljavajući odgovor za dotičnu osobu. Ustvari, nijedan odgovor na ovakva pitanja neće zadovoljiti osobe koje traže odgovor na sličan način.
Ovdje se radi o slijedećem:
1. Da li će osoba prihvatiti svoj razum i logiku, a samim time i, apriori, postojanje Boga; ili će
2. Odbaciti svoj razum i slijediti svoju sumnju (ovo ne mora nužno značiti i da ne vjeruje).
Ono što razum tvrdi je da Bog ima i postoji i da je pravedan i za ovu tvrdnju nema nikakve alternative.
Sumnji ima uvijek jedna više. Osoba koja sumnja - uvijek u nešto sumnja.
Ako je neko već prihvatio postojanje Boga, onda će mu biti prihvatljiv odgovor da On nikome neće ostati dužan. I bit će mu prihvatljiv odgovor da on treba biti zahvalan zato što ON/ONA nema sličnih problema. I još će biti svjestan činjenice da nema previše vremena da se bavi ovakvim pitanjima, nego da je njegova najveće briga i dužnost upravo on sam.
Ako neko vjeruje u Boga, a i dalje ga "satiru" razne sumnje, neka "poradi" malo na svojoj iskrenosti.
ljubav_aha

#191 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

murat arslan wrote:
ljubav_aha wrote:ali mnoge osobe nemaju zivot na čovječan nacin :!:

kako se objasnjava Bozija milost, Nejgov "test" i Nejgova odluka o rodjenju nezdravih osoba,umiranju mladih i slicno :!: :?:
Čitao sam i ono poslije napisano (većinu) i vidim da ne postoji zadovoljavajući odgovor za dotičnu osobu. Ustvari, nijedan odgovor na ovakva pitanja neće zadovoljiti osobe koje traže odgovor na sličan način.
Ovdje se radi o slijedećem:
1. Da li će osoba prihvatiti svoj razum i logiku, a samim time i, apriori, postojanje Boga; ili će
2. Odbaciti svoj razum i slijediti svoju sumnju (ovo ne mora nužno značiti i da ne vjeruje).
Ono što razum tvrdi je da Bog ima i postoji i da je pravedan i za ovu tvrdnju nema nikakve alternative.
Sumnji ima uvijek jedna više. Osoba koja sumnja - uvijek u nešto sumnja.
Ako je neko već prihvatio postojanje Boga, onda će mu biti prihvatljiv odgovor da On nikome neće ostati dužan. I bit će mu prihvatljiv odgovor da on treba biti zahvalan zato što ON/ONA nema sličnih problema. I još će biti svjestan činjenice da nema previše vremena da se bavi ovakvim pitanjima, nego da je njegova najveće briga i dužnost upravo on sam.Ako neko vjeruje u Boga, a i dalje ga "satiru" razne sumnje, neka "poradi" malo na svojoj iskrenosti.
bravo druze govornice :D vidim ,pises na vise tema kolimetarske komentare u fazonu analize; samo si profulao moj stav :D a da li si fulao temu,mozda ,its' up to you ;-)
citroen

#192 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:
citroen wrote:Ovdje je najbolje da pitanja postavlja Ljubav_aha i da sama odgovara na njih def...tak ce biti zadovoljna :-) :D ili da se na ovu temu samo javljaju ateisti,ipak oni imaju sve odgovore na ovom dunjaluku :D :sax:
Smetaju mi tvoje provokacije,ohladi malo zeno :-) :-) :-) Ja se divim ovim ljudima ovdje koji ti odgovaraju,cak su me i oni poceli opasno nervirati jer ocigledno ne vide da je tvoj cilj cista provokacija i to pogotovo protiv islama,Qur'ana i muslimana.Kako to da ne preispitujes bibliju :?: :?: Uhvatila se Qur'ana i svojih pitanja:kako ovo Bog :?: ,zasto ovo Bog :?: Jel ovo Bog :?: Zasto Muhamed a.s ovo,zasto ono :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) I svaki odgovor na to od starne ljudi koji poznaju Qur'an bolje od tebe zavrsi na tome da je tvoje tumacenje ispravnije.I ne pomisljaj da budes lektor na ovom postu :-) :sax:
HZArnel

#193 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by HZArnel »

citroen wrote:Smetaju mi tvoje provokacije,ohladi malo zeno :-) :-) :-) Ja se divim ovim ljudima ovdje koji ti odgovaraju,cak su me i oni poceli opasno nervirati jer ocigledno ne vide da je tvoj cilj cista provokacija i to pogotovo protiv islama,Qur'ana i muslimana.Kako to da ne preispitujes bibliju :?: :?: Uhvatila se Qur'ana i svojih pitanja:kako ovo Bog :?: ,zasto ovo Bog :?: Jel ovo Bog :?: Zasto Muhamed a.s ovo,zasto ono :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) I svaki odgovor na to od starne ljudi koji poznaju Qur'an bolje od tebe zavrsi na tome da je tvoje tumacenje ispravnije.I ne pomisljaj da budes lektor na ovom postu :-) :sax:
:lol: :lol: haj sad ako smijes :mrgreen:
@ljubav aha...moras poraditi i na estetici komentara a bgmi i na lingvistici a i gramatici.Popravljaj brzo:
ljubav_aha wrote:
bravo druze govornice :D vidim ,pises na vise tema kolimetarske komentare u fazonu analize; samo si profulao moj stav :D a da li si fulao temu,mozda ,its' up to you ;-)
ljubav_aha wrote: eh,al fino je malo i pricati o tome :-D hvala :-D
sad smo "kvit" :lol:
salu na starnu...Samo sam ti jednu ,kako men' neki dan jedan tip rece,"poslao poruku u boci". :oops:
i definitivno zadnje sto cu da dodam na ovu temu je:"covjek je samo kap u moru."
a sad nas sve rastjeraj sa svoje teme svojim znanjem i detektorom :-)
ljubav_aha

#194 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

citroen wrote:
ljubav_aha wrote:
Smetaju mi tvoje provokacije,ohladi malo zeno :-) :-) :-) Ja se divim ovim ljudima ovdje koji ti odgovaraju,cak su me i oni poceli opasno nervirati jer ocigledno ne vide da je tvoj cilj cista provokacija i to pogotovo protiv islama,Qur'ana i muslimana.Kako to da ne preispitujes bibliju :?: :?: Uhvatila se Qur'ana i svojih pitanja:kako ovo Bog :?: ,zasto ovo Bog :?: Jel ovo Bog :?: Zasto Muhamed a.s ovo,zasto ono :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) I svaki odgovor na to od starne ljudi koji poznaju Qur'an bolje od tebe zavrsi na tome da je tvoje tumacenje ispravnije.I ne pomisljaj da budes lektor na ovom postu :-) :sax:
ali moj cilj nije provociranje :-D
murat arslan

#195 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by murat arslan »

ljubav_aha wrote:
murat arslan wrote:
Hmm. Analiza? Misliš analiza tebe? Ne, ne, nisam ja tebe analizirao. Apsolutno te nisam uzimao u razmatranje. Niti uzimam. Tvoje postove redovno preskačem. Nisam ni razmišljao zašto, ali evo sad znam. A da sam te analizirao rekao bih ovako:
Da ti samo privlačiš pažnju. Razlog?
- I imaš i nemaš 20 god.
- Zapostavljana si u djetinjstvu
- Jako razmažena (možda zlostavljana, ali malo vjerovatno)
- Imaš zbog nečega kompleks niže vrijednosti
Ovo zadnje obično dolazi u paketu sa jednim od prva dva.
- I imaš neki, svoj, razlog zbog kojeg se ljutiš na Boga.
Eto, to bih ja rekao da sam analizirao tebe, onako ukratko.
Ali nisam te analizirao. Niti ću. Nisam čak ni odgovorio tebi. Pitanje koje si ti postavila vidim muči mnoge. I njima sam odgovorio u smislu: ako vjeruješ u Boga odgovori koji se ponude imaju smisla. A ako tražiš razloge da ne vjeruješ, naći ćeš hiljadu i jedan razlog. I nijedan odgovor neće biti zadovoljavajući.
ljubav_aha

#196 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

murat arslan wrote:
ljubav_aha wrote:
murat arslan wrote:
Hmm. Analiza? Misliš analiza tebe? Ne, ne, nisam ja tebe analizirao. Apsolutno te nisam uzimao u razmatranje. Niti uzimam. Tvoje postove redovno preskačem. Nisam ni razmišljao zašto, ali evo sad znam. A da sam te analizirao rekao bih ovako:
Da ti samo privlačiš pažnju. Razlog?
- I imaš i nemaš 20 god.
- Zapostavljana si u djetinjstvu
- Jako razmažena (možda zlostavljana, ali malo vjerovatno)
- Imaš zbog nečega kompleks niže vrijednosti
Ovo zadnje obično dolazi u paketu sa jednim od prva dva.
- I imaš neki, svoj, razlog zbog kojeg se ljutiš na Boga.
Eto, to bih ja rekao da sam analizirao tebe, onako ukratko.
Ali nisam te analizirao. Niti ću. Nisam čak ni odgovorio tebi. Pitanje koje si ti postavila vidim muči mnoge. I njima sam odgovorio u smislu: ako vjeruješ u Boga odgovori koji se ponude imaju smisla. A ako tražiš razloge da ne vjeruješ, naći ćeš hiljadu i jedan razlog. I nijedan odgovor neće biti zadovoljavajući.
ali ti moje postove redovno preskaces ,sto je i dokaz tvoja analiza,vise nego totalan promasaj :-D

nisam uopste insistirala na analizi mene,jer to i nije bio komentar upucen u prvom postu :)

sve u svemu,na forumu se moze pisati i 10 godina,ali mozes ostati totlani stranac ;-)

sve u svemu,zasto bih te pitala o analizi mene :!: :?: tako nesto je bleasvo pitati bilo koga na forumu :D
arzuhal

#197 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

Šta znači sve u svemu, kako to objašnjavaš?
HZArnel

#198 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by HZArnel »

arzuhal wrote:Šta znači sve u svemu, kako to objašnjavaš?
prosto nemoguca sintagma :lol:
a sta znaci "i imas i nemas 20 godina" :?: :thumbup:
citroen

#199 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:
ljubav_aha wrote:
ali moj cilj nije provociranje :-D[/quote]

Mozes ti i bolje od ovoga ;-) :sax:
ljubav_aha

#200 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Šta znači sve u svemu, kako to objašnjavaš?
:lol: ,zaboravila sam kvotirati,sprdancija/s sa kvacicom ;-)
Post Reply