Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#1 Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

ali mnoge osobe nemaju zivot na čovječan nacin :!:

kako se objasnjava Bozija milost, Nejgov "test" i Nejgova odluka o rodjenju nezdravih osoba,umiranju mladih i slicno :!: :?:
arzuhal

#2 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

Obzirom da si otvorila temu, a vjeruješ u Boga, de nam kaži kako to ti sama sebi objašnjavaš?
ljubav_aha

#3 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Obzirom da si otvorila temu, a vjeruješ u Boga, de nam kaži kako to ti sama sebi objašnjavaš?
arzulah,selam :-D

otvorila sma temu,jer ,vjerovao ili ne,ne razumijem ralzoge :|

mnogi kazu: ljudi moraju okusiti nesrecu,sto je razumljivo;nauciti vrijednosti srece,naravno;ali to nije dio mog pitanja :)

mene insteresuju rodjenja i stradanja osoba koje su "automatskim"putem,znaci,bez licnog ucesca "obiljezeni" za nesrecu :|
Ma.Le.Na

#4 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by Ma.Le.Na »

...pa valjda da bi "normalni" vise cijenili vlastitu "srecu" odn. normalnost..
arzuhal

#5 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

Alejki selam, ljubavi :-D

Ako tebi nije jasno, odo da se bacim sa virtualnog tornja u virtualnu smrt :D
ljubav_aha

#6 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

Ma.Le.Na wrote:...pa valjda da bi "normalni" vise cijenili vlastitu "srecu" odn. normalnost..
ali zato pitam sto je sa unsrecenim :|
madner

#7 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by madner »

arzuhal wrote:Alejki selam, ljubavi :-D

:lol:
ljubav_aha

#8 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

:lol: :thumbup:

odgovor trazim od kad zna za sebe :-D

svaki odgovor koji sam dobila ili licno skuzila,sam prije ili kasnije prekrizila :?
Ma.Le.Na

#9 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by Ma.Le.Na »

ljubav_aha wrote:
Ma.Le.Na wrote:...pa valjda da bi "normalni" vise cijenili vlastitu "srecu" odn. normalnost..
obzirom da jako puno vremena provodis na podforumu religija..koliko sam upratila...trebalo bi da znas da vjera...bilo koja...uvijek ima nagradu i za takve..
to sto je ta nagrada obecana u zagrebnom zivotu...ah well...to je vjera..
1906

#10 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by 1906 »

ljubav_aha wrote:ali mnoge osobe nemaju zivot na čovječan nacin :!:

kako se objasnjava Bozija milost, Nejgov "test" i Nejgova odluka o rodjenju nezdravih osoba,umiranju mladih i slicno :!: :?:

karma proslih zivota :)
sve bi pojasnila
arzuhal

#11 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:

svaki odgovor koji sam dobila ili licno skuzila,sam prije ili kasnije prekrizila :?
Imam nakav osjećaj da ćeš se i ovdje nakrižat odgovora. Ili napolumjesecit, da budemo dokraja korektni :D
ljubav_aha

#12 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

Ma.Le.Na wrote:
ljubav_aha wrote:
obzirom da jako puno vremena provodis na podforumu religija..koliko sam upratila...trebalo bi da znas da vjera...bilo koja...uvijek ima nagradu i za takve..
to sto je ta nagrada obecana u zagrebnom zivotu...ah well...to je vjera..
aha,ah,da ta nagrada :D davno prekrizen odgovor ;-) a znas li zasto > jer i osobe nomrlanog izvota i zivotnog vijeka,vjernici i sl. bez problem odu na drugi svijet,znaci dobiju i svoju nagradu bez problema ;-) kako to da su "izabrane" :!: znas li odgovor :?:

mene religija izuzento interesuje jer to je i nacin razmisljanja o smislu izvota,nacin rotiranja ljudskog uma , ne iz iskljucivog razloga moje bliskosti ka Bogu,jer Ga ne osjecam tako bliskim :-D
ljubav_aha

#13 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

1906 wrote:
ljubav_aha wrote:ali mnoge osobe nemaju zivot na čovječan nacin :!:

karma proslih zivota :)
sve bi pojasnila
pa ko je stvorio karmu :?:
arzuhal

#14 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

Vidi, ima dosta toga rečenog u hadisima. Međutim, kako si ti prekrižila i hadise, ništa onda... ;-)
Ma.Le.Na

#15 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by Ma.Le.Na »

ljubav_aha wrote:
aha,ah,da ta nagrada :D davno prekrizen odgovor ;-) a znas li zasto > jer i osobe nomrlanog izvota i zivotnog vijeka,vjernici i sl. bez problem odu na drugi svijet,znaci dobiju i svoju nagradu bez problema ;-) kako to da su "izabrane" :!: znas li odgovor :?:

mene religija izuzento interesuje jer to je i nacin razmisljanja o smislu izvota,nacin rotiranja ljudskog uma , ne iz iskljucivog razloga moje bliskosti ka Bogu,jer Ga ne osjecam tako bliskim :-D
ne razumijem

ako nikada nisi bila nesretna..kako bi znala sta je sreca...da li bi sreca postojala?

da ne postoji bijelo...da li bi postojalo crno...da li bi znali da je crno - crno?

da ne postoje ljudi koji su bolesni...da li bi mi znali sta je to zdravlje?
ljubav_aha

#16 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:

Imam nakav osjećaj da ćeš se i ovdje nakrižat odgovora. Ili napolumjesecit, da budemo dokraja korektni :D
ma kako me analizirao,ti si meni drag :lol:

ali,ozbiljno: kako vjernik,poput tebe ,skromno prihvata odogovor kako je objasnjen u religiji;Da li ti je uistinu dovoljan :?: OK,vjera,ljubav,Boziji sud,sve je to OK,ali zar ,negdje u dubini ponekad ne pomislis,sto je sa unsrecenim,sto je uzrok tome :|
ljubav_aha

#17 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Vidi, ima dosta toga rečenog u hadisima. Međutim, kako si ti prekrižila i hadise, ništa onda... ;-)

ma volim kad osoba pise vlastito misljenje :-D ti imas odlicna kapacitet i za taj dio,kolega :)
ljubav_aha

#18 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

Ma.Le.Na wrote:
da ne postoje ljudi koji su bolesni...da li bi mi znali sta je to zdravlje?
u prvom postu,lijepo objasnih :)

svi smo ponekad oskusili bolest,znaci,nije problem spoznaje je vec prisutan , necija bolest je nase ucenje o covjecnosti,i to je pristuno;ALI > moje pitanje je : sto je urzok radjanja unesrecenih ljudi na svim nivioma zivota :?:
arzuhal

#19 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:

ma kako me analizirao,ti si meni drag :lol:

ali,ozbiljno: kako vjernik,poput tebe ,skromno prihvata odogovor kako je objasnjen u religiji;Da li ti je uistinu dovoljan :?: OK,vjera,ljubav,Boziji sud,sve je to OK,ali zar ,negdje u dubini ponekad ne pomislis,sto je sa unsrecenim,sto je uzrok tome :|
Naravno da pomislim i od Allaha dobijam pregršt odgovora koji moje srce u potpunosti zadovoljavaju. Moje srce, velim. Nečije sigurno ne bi, ali srca su nam različita. A i to sam isto saznao od Allaha. I zato je meni Allah - Bog! I ja Ga, naprosto, obožavam! :-D
ljubav_aha

#20 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Naravno da pomislim i od Allaha dobijam pregršt odgovora koji moje srce u potpunosti zadovoljavaju. Moje srce, velim. Nečije sigurno ne bi, ali srca su nam različita. A i to sam isto saznao od Allaha. I zato je meni Allah - Bog! I ja Ga, naprosto, obožavam! :-D
mozes li napsiati jedan od odogovra,hvala :)
ljubav_aha

#21 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

Monica B. wrote:*offtopic* - Koliko je tebi godina ljubav_aha ? Ovo nije nikakva provokacija, samo pokusavam razumjeti nacin na koji otvaras ( obicno kontroverzne i teske ) teme. Mislim da ovo nije potforum za spamovanje tipa - jedna recenica tebi, jedna recenica meni - ukraseno pravilno rasporedjenim smajlijima.

*ontopic* - Zivot je rizik, ljubav je rizik, stvaranje je rizik, cak je i vjerovanje rizik ako mu pridjes na pogresan nacin. Da li to znaci da ne trebamo zivjeti, voljeti, stvarati, vjerovati ?
offtopic:volim kontroverzne i teske teme :)
ontopic: fulala si moje pitanje, jer mnogi nemaju prilike za dobar i zdrav zivotni rizik ;-)
arzuhal

#22 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:Naravno da pomislim i od Allaha dobijam pregršt odgovora koji moje srce u potpunosti zadovoljavaju. Moje srce, velim. Nečije sigurno ne bi, ali srca su nam različita. A i to sam isto saznao od Allaha. I zato je meni Allah - Bog! I ja Ga, naprosto, obožavam! :-D
Da ja podastirem odgovore koje su mom srcu bliski, a da ih ti prekrižiš? Nema šanse :-D Haj ti prvo iznesi sve prekrižene odgovore koje si sama skuživala i koje su ti drugi davali, da vidim na čemu si :)
bijela

#23 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by bijela »

ovakva pitanja (a nije da pitanja ne trebaju - da me ne bi napali naučnici ovog foruma) su odraz sekularnog duha savremenog čovjeka. sekularnog u onom smislu prenaglašavanja materije i minimiziranja duha.
iliti - svođenja čovjeka na biće jedne prirode (fizička egzistencija), a ne dvojne (fizička+duhovna).
ljubav_aha

#24 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:
Da ja podastirem odgovore koje su mom srcu bliski, a da ih ti prekrižiš? Nema šanse :-D Haj ti prvo iznesi sve prekrižene odgovore koje si sama skuživala i koje su ti drugi davali, da vidim na čemu si :)
arzulah :lol: ne sekiraj me :-D znamo da ne postoji jedan odogovor :-D

vec sam pojedine komentriala,ali mislim da je fazon u dijelu nama "nepoznatog" od strane Boga ,a svojim bicem ga moramo definirati kako najbolje razumijemo :) vjerovatno je poenta u rijeci POVJERENJE prema Bogu :-D
madner

#25 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...

Post by madner »

bijela wrote:ovakva pitanja (a nije da pitanja ne trebaju - da me ne bi napali naučnici ovog foruma) su odraz sekularnog duha savremenog čovjeka. sekularnog u onom smislu prenaglašavanja materije i minimiziranja duha.
iliti - svođenja čovjeka na biće jedne prirode (fizička egzistencija), a ne dvojne (fizička+duhovna).
Nemoj tako, nas moto je suti i trpi, sve za duhovnu izgradnju :wink:
Post Reply