nenadivan wrote:LBVIEW wrote:nenadivan wrote:
Ne može biti sloboda govora da se poziva na ubijanje. Uzmite samo tekstove, mislim da ima osnova za tužbu.
Na granici izmedju slobode govora i govora mrznje.
Samo, sta i da zabranis, ako vecina i dalje to smatra prihvatljivim, cak pozeljnim. To je puno veci/kompleksniji problem koji Srbi trebaju rijesiti sami sa sobom, a isti je samo indikator cjelokupnog odnosa tog naroda prema Bosnjacima.
Ja nažalost ne vidim način da se bilo šta promjeni. Kad komunisti za 40g nisu uspeli dovoljno , a imalo se volje, kako tek sada kada su i pozicija i opozicija usaglašeni oko toga? Kod Hrvata isto.
Što se tiče Bošnjaka, bojim se da će se kod njih zbog svega toga akumulirati mržnja (što se već događa) pa će onda u drugom poluvreme, kad neki novi sukob izbije, Srbi da naje8u.
Tišma je lijepo rekao, možda ću parafrazirati:"Tito je spasio Hrvate od osvete Srba zbog NDH, a istovremeno je spasio i Srbe od sopstvene osvete prema Hrvatima". Mi danas nemamo Tita.
Ali, Srbi se nisu "svetili" Hrvatima, nego Bosnjacima.

I danas, nisu Hrvati problem vec Bosnjaci.
Po meni, razlog lezi u tome sto se Hrvate, iako se radi o neprijatelju, uvazava, dok se Bosnjaci, prvenstveno zahvaljujuci srpskoj mitologiji, kolektivno dehumaniziraju do te mjere, da se ni najtezi zlocini protiv istih ne posmatraju takvima.
Pri tom, naravno, ne misleci na cijeli narod vec politicku elitu i javno mijenje koje ista kreira.