Islamska deklaracija

Post Reply
HZArnel

#1 Islamska deklaracija

Post by HZArnel »

7
Hoćemo li da muslimanski narodi izađu iz kretanja u
krugu, iz zavisnosti, zaostalosti i siromaštva;
hoćemo li da ponovo sigurnim korakom stupe na stazu
dostojanstva i prosvijećenosti i da postanu gospodari svoje
sudbine;hoćemo li da ponovo punom snagom izbiju vrela
hrabrosti, genija i vrline; tada jasno ukažimo na put koji vodi do
tog cilja:
Ostvarenje islama na svim poljima u ličnom životu
pojedinaca, u porodici i društvu, kroz obnovu islamske vjerske
misli i stvaranje jedinstvene islamske zajednice od Maroka do
Indonezije.
Ovaj cilj može izgledati i nevjerojatan i dalek, ali on je realan,
jerse samo on nalazi u domenu mogućeg. Naprotiv, svaki neislamski
program može prividno izgledati blizak i na domaku cilja, ali on je za
islamski svijet čista utopija, jer leži u domenu nemogućeg.

Ajd navalite,Islamska deklaracija gdina Alije Izetbegovica,nisam imao pojma gdje da stavim ovaj odlomak,tj. na koji podforum,pa odlucih na religiju s obzirom da je "islamska deklaracija"
Ono sto se da na prvi pogled primijetiti je da Izetbegovic pokusaje politizrati religiju,pripisivajuci joj znacaj primarnog indentifikatora nacije/naroda. :-)
Al' druga stvar koja mi "ide na zivce" je povrsnost ove knjige,smatrao sam da je neki besTseler,pa je ocigledno samo gomila nabacanih rijeci. :(
Zanima me vase misljenje,o knjizi,ako ste je citali,o boldiranm djelu,"islamska verzija" uredjenja svijeta (ili bar islamskog)je vrlo realna,izgledna,sprovodljiva i moguca,dok zapadnjacka(ma na koliku moju osudu nailaze na svakom koraku)je nemoguca,pa ako je nemoguca pitam se u kojem svijetu mi zivimo? :mrgreen: U teletabisima izgleda...
theTruePath

#2 Re: Islamska deklaracija

Post by theTruePath »

sasvim realne stavove se iznose u knjizi,iz islamske perspektive
HZArnel

#3 Re: Islamska deklaracija

Post by HZArnel »

theTruePath wrote:sasvim realne stavove se iznose u knjizi,iz islamske perspektive
pitanje je jesu li realni ili pristrani,u sustini men je svejedno za to,al' stvaranja nekog imaginarnog naboja,e to je ono sto mi smeta u knjigi,realnost je sasvim nesto drugo sto zivimo u odnosu na ono sto je po knjizi moguce ostvariti.jedna doza dvolicnosti je prisutna,ovako uredjen svijet je nemoguc za islam,a sa druge strane od maroka do indonezije treba da zavlada serijatsko pravo,da,ok,al dali je to moguce?
VIse mi se cini mogucim ovaj sistem vrijednosti,prozapadni,nego li sami seriat,pogotovo u bosni i turskoj.
Vrijednovanje jednog i drugog-ne bih o tome,posto nije namjenjena tema tome... :)
psydelija

#4 Re: Islamska deklaracija

Post by psydelija »

HZArnel wrote:
theTruePath wrote:sasvim realne stavove se iznose u knjizi,iz islamske perspektive
pitanje je jesu li realni ili pristrani,u sustini men je svejedno za to,al' stvaranja nekog imaginarnog naboja,e to je ono sto mi smeta u knjigi,realnost je sasvim nesto drugo sto zivimo u odnosu na ono sto je po knjizi moguce ostvariti.jedna doza dvolicnosti je prisutna,ovako uredjen svijet je nemoguc za islam,a sa druge strane od maroka do indonezije treba da zavlada serijatsko pravo,da,ok,al dali je to moguce?
VIse mi se cini mogucim ovaj sistem vrijednosti,prozapadni,nego li sami seriat,pogotovo u bosni i turskoj.
Vrijednovanje jednog i drugog-ne bih o tome,posto nije namjenjena tema tome... :)
u svakom vidu komunaikacije fakti su zastupljeni sa 20 % a osecaji sa 80 %, tako i kod alije... kao sto ti covek napisa, knjiga je sa islamskog stanovista neponovljiva.
HZArnel

#5 Re: Islamska deklaracija

Post by HZArnel »

psydelija wrote:
HZArnel wrote:
u svakom vidu komunaikacije fakti su zastupljeni sa 20 % a osecaji sa 80 %, tako i kod alije... kao sto ti covek napisa, knjiga je sa islamskog stanovista neponovljiva.
Pa knjige raznih nacionalista su isto neponovljive sa stanovista istih,recimo mein kampf itd,da nenabrajam...sto u sustini i nije bitno,ideali na kojoj sloni alijina ideologija u knjizi su nemoguci,ravni nuli.Koliko znam ova knjiga je(izmedju ostalih )podloga SDA "propagandama"(citaj prosipanju suplje).(ps.mala fusnota,sam sam SDA-ovac,tako da mi nije svrha politicko prepucavanje :mrgreen: )
I iz svega toga namece mi se objektivan zakljucak da je iluzorno zagovarati takve stavove,posto je sistem vrijednosti,kakav je zamisljen u knjizi utopijski.A i skupo smo platili ovakvu teoriju lutanjem kroz godine zaborava.
Dakle,islam ne smije biti primarna identifikacija muslimana ili?
Drugo,ne cini li vam se da je Alija I. premalo zivota i politickog djelovanja posvetio Bosni i Bosancima u odnosu na islam?
Bas me zanima cega biste se vi prije odrekli islama ili bosanstva?(govoreci hipoteticki da morate) :mrgreen:
cikafe

#6 Re: Islamska deklaracija

Post by cikafe »

OGRANICAVANJE UMA! :D :dance:
bogoljub

#7 Re: Islamska deklaracija

Post by bogoljub »

reko bi ti ja, al necu!

Sigurno ces proslijediti onoj stranici u Americi sto sve objavljuje, i veliki i mali grijeh! :run:
emric

#8 Re: Islamska deklaracija

Post by emric »

Izuzetno filozofsko djelo, koje se bavi težnjom za osnovnim ljudskim vrijednostima. Puno samokritike, skretanja pažnje na greške islamskog društva, potenciranja obrazovanja, nauke i rada, isticanja važnosti porodice, odbacivanja lijenosti i učmalosti, isticanja pozitivnih strana socijalizma i kapitalizma itd. Jedino što kritičarima ovdje smeta je element kroz koji je sve to protkano - Islam. Islama se boje samo oni koji ga ne poznaju. Strah od nepoznatog prati cijeli razvoj čovječanstva. Ali, upoznaj nepoznato i strahovi nestaju. Strah je neprijatelj. Problem je kad ne želiš da to uradiš, onda truješ i sebe i društvo. Zapravo, univerzalne ljudske vrijednosti dijelom su svih monoteističkih religija, samo je pitanje koliko je koje društvo od njih odustalo. Kamo sreće da muslimani imaju više onoga što Islamska deklaracija promovira, bili bi zadovoljniji sami sobom, pa tako bi ih i drugi više poštovali.
ExNihilo

#9 Re: Islamska deklaracija

Post by ExNihilo »

Ima izvjesne proročanske ironije u ovim riječima u Islamskoj deklaraciji:

"Što je značila nezavisnost jedne muslimanske zemlje u kojoj je vođenje javnih poslova došlo u ruke ove vrste ljudi? Kako su oni upotrijebili tu slobodu?

Prihvaćanjem stranih idejnih uzora i traženjem političkog oslona kod stranaca, onih na Zapadu ili onih na Istoku svejedno, svaka od ovih zemalja je dobrovoljno, na usta svojih novih upravljača, pristala na ponovno porobljavanje. Stvorila se jedna vrsta duhovne i materijalne zavisnosti, čiji je sadržaj: tuđa filozofija, tuđi način života, tuđa pomoć, tuđi kapital, tuđa potpora. Ove zemlje su stekle formalnu nezavisnost, ali nisu stekle stvarnu slobodu, jer svaka sloboda je prvenstveno duhovna sloboda. Nezavisnost naroda koji nije prvo izborio ovu duhovnu slobodu, uskoro će se svesti na himnu i zastavu, a ove dvije stvari vrlo su malo za stvarnu nezavisnost."

:)
Ramzess Veliki

#10 Re: Islamska deklaracija

Post by Ramzess Veliki »

Toliko zbunjujuce ... ustvari nije rekao nista osim zelje da muslimani budu jedan narod. Sve ostalo je pisano u cilju da citaoca ubijedi da je njegova ideja na neki nacin opravdana ili neminovna, a za primjer koristi Pakistan. Najveci problem ovog djela je idealizam nerealnog stvaranja Muslimanske nacije, jer zasto bi neko od Maroka do Indonezije zelio da izgubi svoj nacionalni identitet zbog toga sto neko ovdje zeli da Musliman postane narodnoscu?
Autor mozda nije znao da u onome sto nazivamo "islamskim" zemljama zive slobodno i druge religije, a svima im je zajednicka nacionalnost, kao povezujuci faktor. Autor nije razmisljao da bi prelazak u tim zemljama na islamsku narodnost doveo do velike drustvene krize, a vjerovatno i do gradjanskog rata. I zasto bi recimo egipatski narod odbacio svu svoju slavnu i bogatu istoriju da bi se prozvali Muslimanima, kad muslimanima mogu biti i kao egipcani, a drugim egipcanima ne osporavaju da budu druge vjeroispovijesti?
Mislim da autor nikada ni nije posjedovao bosanski nacionalni osjecaj, jer nije dozivljavao Bosansku istoriju kao svoju. Istorija njegove porodice direktno je vezana iskljucivo za Otmansku vladavinu na ovim prostorima, porijeklo im je od djeda polu-tursko, a ista je zivjela u Beogradu do odlaska Osmanlija nakon cega sele u Bosnu kada gube posjede u Srbiji i postaju siromasnima. Odatle autora nista ne veze za srednjevijekovnu drzavotvornost Bosne i Hercegovine, a ocita je i netrpeljivost prema organizatorima bosanskog otpora protiv otmanske okupacije, kao sto je Gradascevica. U svojoj Islamskoj deklaraciji nigdje ne spominje Bosnu i Hercegovinu i govori iskljucivo o islamu i formiranju islamske vlasti, a njegov patriotizam nije vezan za jedno podrucje, sto se vidi iz sljedecih njegovih rijeci: "U muslimanskom svijetu bez islama nema ni patriotizma."
ExNihilo

#11 Re: Islamska deklaracija

Post by ExNihilo »

Ramzess Veliki wrote:Toliko zbunjujuce ... ustvari nije rekao nista osim zelje da muslimani budu jedan narod. Sve ostalo je pisano u cilju da citaoca ubijedi da je njegova ideja na neki nacin opravdana ili neminovna, a za primjer koristi Pakistan. Najveci problem ovog djela je idealizam nerealnog stvaranja Muslimanske nacije, jer zasto bi neko od Maroka do Indonezije zelio da izgubi svoj nacionalni identitet zbog toga sto neko ovdje zeli da Musliman postane narodnoscu?
Autor mozda nije znao da u onome sto nazivamo "islamskim" zemljama zive slobodno i druge religije, a svima im je zajednicka nacionalnost, kao povezujuci faktor. Autor nije razmisljao da bi prelazak u tim zemljama na islamsku narodnost doveo do velike drustvene krize, a vjerovatno i do gradjanskog rata. I zasto bi recimo egipatski narod odbacio svu svoju slavnu i bogatu istoriju da bi se prozvali Muslimanima, kad muslimanima mogu biti i kao egipcani, a drugim egipcanima ne osporavaju da budu druge vjeroispovijesti?
Mislim da autor nikada ni nije posjedovao bosanski nacionalni osjecaj, jer nije dozivljavao Bosansku istoriju kao svoju. Istorija njegove porodice direktno je vezana iskljucivo za Otmansku vladavinu na ovim prostorima, porijeklo im je od djeda polu-tursko, a ista je zivjela u Beogradu do odlaska Osmanlija nakon cega sele u Bosnu kada gube posjede u Srbiji i postaju siromasnima. Odatle autora nista ne veze za srednjevijekovnu drzavotvornost Bosne i Hercegovine, a ocita je i netrpeljivost prema organizatorima bosanskog otpora protiv otmanske okupacije, kao sto je Gradascevica. U svojoj Islamskoj deklaraciji nigdje ne spominje Bosnu i Hercegovinu i govori iskljucivo o islamu i formiranju islamske vlasti, a njegov patriotizam nije vezan za jedno podrucje, sto se vidi iz sljedecih njegovih rijeci: "U muslimanskom svijetu bez islama nema ni patriotizma."
Bojim se da si pogrešno interpretirao. Mahom zato što ne razumiješ da je islam došao kao internacionalistička ideja i kao takav determinisao identitete miliona ljudi mnogo prije nego su moderne nacije uopće formirane.

Dakle, islam uči da se ljudi ne razlikuju po etničkoj, rasnoj ili drugim pripadnostima. Jedina relevantna odrednica identiteta je upravo - vjera. U tom smislu treba razumijevati koncept ummeta. Svi muslimani su, još od vremena Poslanika, ma gdje se nalazili, jedan kolektiv, jedno tijelo, ponekad se koristi i termin narod. Prosto - jedan ummet.

Takva definicija kolektivnog identiteta prethodila je modernim nacijama. Stoljećima su muslimani vidjeli sebe, prije svega, kao muslimane, pripadnike ummeta, a potom sve ostalo. To je, ujedno, ključni razlog zašto su bosanski muslimani, zapravo, pokušaje nacionalnog buđenja vidjeli kao svojevrsnu podvalu njihovom vjerskom identitetu. Dakle, prema njihovom tadašnjem shvatanju, jedinom relevantnom identitetu.

Naravno, raspadom islamske države takav koncept je stavljen na test, pa muslimanskim društvima počinju dominirati drugi identiteti. Prije svega - nacionalni. To je kontekst u kome valja razumijevati Alijinu Islamsku deklaraciju. On svojim djelom poziva na, ako mogu tako reći, islamski neointernacionalizam. Neo-ummet. :D

I u tome je, ujedno, velika ironija njegove biografije - jer baš on će postati prvi čovjek nacionalnog buđenja Bošnjaka. Valjda baš u diskrepanciji njegove historijske i političke uloge sa onom ideološkom valja razumjeti tu sponu SDA - Islamska zajednica, ali i općenito imidž koji je historijski zelenom bojom obojio SDA.
Ramzess Veliki

#12 Re: Islamska deklaracija

Post by Ramzess Veliki »

ExNihilo wrote:
Bojim se da si pogrešno interpretirao. Mahom zato što ne razumiješ da je islam došao kao internacionalistička ideja i kao takav determinisao identitete miliona ljudi mnogo prije nego su moderne nacije uopće formirane.

Dakle, islam uči da se ljudi ne razlikuju po etničkoj, rasnoj ili drugim pripadnostima. Jedina relevantna odrednica identiteta je upravo - vjera. U tom smislu treba razumijevati koncept ummeta. Svi muslimani su, još od vremena Poslanika, ma gdje se nalazili, jedan kolektiv, jedno tijelo, ponekad se koristi i termin narod. Prosto - jedan ummet.

Takva definicija kolektivnog identiteta prethodila je modernim nacijama. Stoljećima su muslimani vidjeli sebe, prije svega, kao muslimane, pripadnike ummeta, a potom sve ostalo. To je, ujedno, ključni razlog zašto su bosanski muslimani, zapravo, pokušaje nacionalnog buđenja vidjeli kao svojevrsnu podvalu njihovom vjerskom identitetu. Dakle, prema njihovom tadašnjem shvatanju, jedinom relevantnom identitetu.

Naravno, raspadom islamske države takav koncept je stavljen na test, pa muslimanskim društvima počinju dominirati drugi identiteti. Prije svega - nacionalni. To je kontekst u kome valja razumijevati Alijinu Islamsku deklaraciju. On svojim djelom poziva na, ako mogu tako reći, islamski neointernacionalizam. Neo-ummet. :D

I u tome je, ujedno, velika ironija njegove biografije - jer baš on će postati prvi čovjek nacionalnog buđenja Bošnjaka. Valjda baš u diskrepanciji njegove historijske i političke uloge sa onom ideološkom valja razumjeti tu sponu SDA - Islamska zajednica, ali i općenito imidž koji je historijski zelenom bojom obojio SDA.
Pretpostavljam da je Alija inspiraciju za Deklaraciju crpio iz tih internacionalistickih ideja? O korijenu njegove inspiracije i eventualnih utjecaja na njegovo razmisljanje ne znam nista pa me interesuje ko je mogao imati kljucni utjecaj na njega? Neprijatelji Bosne ili prijatelji? :roll:

Ali da ne zamjenjujemo teze - moderne nacije su zasnovane na teritorijalnoj pripadnosti a ne na religijskoj. :thumbup:
Da je tako kako kazes Jemen I Saudija bi bili jedna drzava I jedan narod, a vidimo sta saudi rade po Jemenu. Osim toga, ideja nacije na vjerskoj identifikaciji je ideja koja vodi u diktaturu religije, progone neistomisljenika i novo doba inkvizicije. Lako je biti idealista, ali realizacija je nesto drugo. Vidjeli smo u primjerima kako to izgleda kad zivis u kalifatu - odsjecanje glave za neistomisljenike. Danas ti je to ispravna humana ideja, sutra se otrijeznis I nadjes sebe kako nekome skidas glavu ... :thumbup:
Stoljecima saudijci vide sebe kao saudijce, egipcani kao egipcane i tako dalje, znaci to se ne moze provesti ni u mnogoprocentnijoj I bogatijoj zemlji od Bosne ...
Bloo
Globalna šefica

#13 Re: Islamska deklaracija

Post by Bloo »

Klasicni panislamizam..
iz zadnje klupe

#14 Re: Islamska deklaracija

Post by iz zadnje klupe »

Kad sam je nekad davno citao, sa nekim stavovima sam se tada i mogao sloziti

Iz danasnje perspektive, ideja panislamizma i anacionalog umeta bosanskim muslimana u srazu sa ultra jakim , SPC predvodjenim, srpskim nacionalizmom je dozivjela katastrofican poraz, njegove sljedebenike pretvorila u inferiorne u odnosu na suparnike, ne samo kod nas, imate primjer Pakistana i Indije danas, put u siguran sunovrat, vjerovatno okončava ko mainstream komunizam :roll:
ExNihilo

#15 Re: Islamska deklaracija

Post by ExNihilo »

Ramzess Veliki wrote:
Pretpostavljam da je Alija inspiraciju za Deklaraciju crpio iz tih internacionalistickih ideja? O korijenu njegove inspiracije i eventualnih utjecaja na njegovo razmisljanje ne znam nista pa me interesuje ko je mogao imati kljucni utjecaj na njega? Neprijatelji Bosne ili prijatelji? :roll:

Ali da ne zamjenjujemo teze - moderne nacije su zasnovane na teritorijalnoj pripadnosti a ne na religijskoj. :thumbup:
Da je tako kako kazes Jemen I Saudija bi bili jedna drzava I jedan narod, a vidimo sta saudi rade po Jemenu. Osim toga, ideja nacije na vjerskoj identifikaciji je ideja koja vodi u diktaturu religije, progone neistomisljenika i novo doba inkvizicije. Lako je biti idealista, ali realizacija je nesto drugo. Vidjeli smo u primjerima kako to izgleda kad zivis u kalifatu - odsjecanje glave za neistomisljenike. Danas ti je to ispravna humana ideja, sutra se otrijeznis I nadjes sebe kako nekome skidas glavu ... :thumbup:
Stoljecima saudijci vide sebe kao saudijce, egipcani kao egipcane i tako dalje, znaci to se ne moze provesti ni u mnogoprocentnijoj I bogatijoj zemlji od Bosne ...
Čini mi se ključnim razumjeti da Bosna i Hercegovina nije u fokusu Islamske deklaracije. On se ne fokusira na BiH/Jugoslaviju već govori globalno. Samim tim, mislim da je pogrešno ovo djelo tumačiti kroz prizmu tadašnjeg političkog/nacionalnog ustrojstva BiH, a samim tim nevažno postavljati pitanje "neprijateljima ili prijateljima" Bosne.

Čitajući Islamsku deklaraciju sa ove historijske distance, dakle post-hoc, lako je upasti u ovu zamku, i to iz dva razloga. Prvo, jer se tadašnja vlast svojski porudila pokazati kako Islamska deklaracija zadire u pitanja političkog ustrojstva same Jugoslavije, kako bi montirali proces, pa se među onima koji nisu pročitali djelo takvo uvjerenje zadržalo kao osnovano. Drugo, zbog uloge koju je Alija imao nešto kasnije u političkoj sudbini naše države, pa se čini logičnim da je BiH bila u njegovom intelektualnom fokusu, iako to nije slučaj sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Međutim, onaj Alija koji je napisao Islamsku deklaraciju smatra pitanja ustrojstva ove ili one države, pa samim tim i Bosne i Hercegovine, efemernim. Njega zanima ummet onako kako komunističke revolucionare zanima sudbina države kao koncepta više od sudbine bilo koje države individualno.

Što se tiče utjecaja na Aliju, poznato je da je Iranska revolucija ostavila na njega snažan trag. Ne zbog bliskosti ovim ili onim strujama unutar islamskog svijeta već zato što je ista, iz perspektive tadašnjeg Alije, predstavljala svojevrsno uskrsnuće islamske političke ideje nakon desetljeća irelevantnosti na svjetskoj sceni. Tračak nade, reanimacija, uzimanje sudbine u svoje ruke.

Ne bih širio raspravu previše. Samo ću reći da ideja nacije uopćeno, ne samo nacije zasnovane na vjeri, jeste ideja koja vodi progonima. To što progone krivovjernika, tamo gdje identitet određuje vjera, doživljavamo kao moralno teže od progona ljudi zato što nemaju ovaj ili onaj pasoš, tamo gdje identitet određuje teritorija, stvar je kulturološke prirode i ništa više.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Islamska deklaracija

Post by Truba »

isprintao tamo neke 2005.
uvezao fino uokvirio napravio knjigu

i nikad je nisam pročitao jer sam je u akciji čišćenja kopiranih i napravljenih knjiga pomeo zajedno s onom njegovom autobiografijom
Ramzess Veliki

#17 Re: Islamska deklaracija

Post by Ramzess Veliki »

ExNihilo wrote: Čini mi se ključnim razumjeti da Bosna i Hercegovina nije u fokusu Islamske deklaracije. On se ne fokusira na BiH/Jugoslaviju već govori globalno. Samim tim, mislim da je pogrešno ovo djelo tumačiti kroz prizmu tadašnjeg političkog/nacionalnog ustrojstva BiH, a samim tim nevažno postavljati pitanje "neprijateljima ili prijateljima" Bosne.

Čitajući Islamsku deklaraciju sa ove historijske distance, dakle post-hoc, lako je upasti u ovu zamku, i to iz dva razloga. Prvo, jer se tadašnja vlast svojski porudila pokazati kako Islamska deklaracija zadire u pitanja političkog ustrojstva same Jugoslavije, kako bi montirali proces, pa se među onima koji nisu pročitali djelo takvo uvjerenje zadržalo kao osnovano. Drugo, zbog uloge koju je Alija imao nešto kasnije u političkoj sudbini naše države, pa se čini logičnim da je BiH bila u njegovom intelektualnom fokusu, iako to nije slučaj sedamdesetih godina prošlog vijeka.
Apsolutno. Tadasnja komunisticka vlast je imala obracun sa organizovanim pokusajem rusenja vlasti od strane australijske ustaske imigracije, kao i pokusaj ozivljavanja cetnickog pokreta u isto vrijeme. Da ne bude samo ustase i cetnici, izabrali su da se obracunaju I sa slobodoumnim islamskim misliocima pod iskonstruisanom optuznicom da zadiru u sigurnost drzave. Tako je Alijin islamski romantizam koji je malo ko shvatao ozbiljnom prijetnjom postao nakon toga revolucionarna ideja. Ostalo je istorija.
sinuhe

#18 Re: Islamska deklaracija

Post by sinuhe »

Ne bi se on usudio objaviti esej da je bio u losim odnosima sa organima bezbjednosti.
Dekleracija je prozeta pricom mi protiv njih. Aliji su Evropljani tudjini, hvali Pakistan a Turska mu je drzava 'kao jedna od mnogih drugih malih i nebitnih'. Najljepsu tursku pricu 20. vijeka o neucescu u Drugom svjetskom ratu i ne spominje jer mu je Ataturkova Turska mala i nebitna. Iz nekog razloga islamski mu svijet mora biti jak da bi se suprostavio Zapadu.
Opasna prica. Moze se naci pdf na internetu i treba procitati.
Last edited by sinuhe on 16/09/2018 16:23, edited 2 times in total.
insomnia78

#19 Re: Islamska deklaracija

Post by insomnia78 »

A crveni koNbi?
sinuhe

#20 Re: Islamska deklaracija

Post by sinuhe »

Doduse knjiga je malo neugodna po ideju gradjanske drzave te ju je malo ko i procitao a od uglednika su naculi da se ne dotice BiH. I sam naslov knjige je odbojan :lol:
Hadzi Lojo

#21 Re: Islamska deklaracija

Post by Hadzi Lojo »

Ja bi rekao da sve o cemu je Alija pisao u ovoj deklaraciji se odnosi na stanje u nazovi islamskom svijetu i da je ovo izdao u Arabiji bio bi uhapsen.
Nije ni cudo sto se sve danas desava u arapskim zemljama, htjeli ne htjeli ubija brat brata po vjeri! Takodje bi spomenuo i zadnji rat kod nas u Krajini. Rat izmedju brace po vjeri, a u stavri totalno odsustvo vjere na obje strane.

Ova deklaracija bi se inace mogla odnositi na cjelokuno covjecanstvo koje je u kurcu po pitanju shvatanja vjere, po meni je kompletno covjecanstvo u vrazijim raljama.
Ramzess Veliki

#22 Re: Islamska deklaracija

Post by Ramzess Veliki »

Kako su Aliju iz zatvora izvadili Dobrica Cosic i ostali clanovi SANU, o Deklaraciji, o pokusaju prodaje Bosne kako bi se stvorila velika Srbija ... vi koji mislite da znate, pogledajte da vam dragi Allah podari razum i otvori oci.
CPT

#23 Re: Islamska deklaracija

Post by CPT »

Ramzess Veliki wrote:Kako su Aliju iz zatvora izvadili Dobrica Cosic i ostali clanovi SANU, o Deklaraciji, o pokusaju prodaje Bosne kako bi se stvorila velika Srbija ... vi koji mislite da znate, pogledajte da vam dragi Allah podari razum i otvori oci.
Image
MarlboroGold

#24 Re: Islamska deklaracija

Post by MarlboroGold »

Pročitao sam prvo izdanje, pa onda neko kasnije.
Prvo se drastično razlikovalo od ostalih... nije ni čudo što je bio trn u oku tadašnje države.
Danas lažu da nije bilo više izdanja ili izbjegavaju o tome govoriti, a bilo ih je.
CPT

#25 Re: Islamska deklaracija

Post by CPT »

MarlboroGold wrote:Pročitao sam prvo izdanje, pa onda neko kasnije.
Prvo se drastično razlikovalo od ostalih... nije ni čudo što je bio trn u oku tadašnje države.
Danas lažu da nije bilo više izdanja ili izbjegavaju o tome govoriti, a bilo ih je.
Vesto se to krije bre, na prvom u redu Wikipipedie bre. Zavera!
The Islamic Declaration (Bosnian: Islamska deklaracija) is an essay written by Alija Izetbegović (1925–2003), first published in 1969–70, and republished in 1990 in Sarajevo, SFR Yugoslavia.

Inace rad iz 1970, a rat je bio devedesetih. Onako usput. Prica o Islamskoj dekleraciji je jedan od najvecih hitova beogradske propagande (odma uz "ubistvo svata").

Ako se vec pljuje po Aliji Izetbegovicu bilo bi lijepo da se ide u jednom pravcu. Ne moze biti "prodati Bosni" i istovremeno biti "islamski fundamentalista".
Last edited by CPT on 03/10/2018 07:41, edited 1 time in total.
Post Reply