uglavnom da zaključim, srbija i hrvatska su u današnjem stanju najveći saveznici BiH
Pogrešno ime Republika srpska?
-
luckypot
#176 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
pa to ja i govorim, da se osjećaju kao srbi a dok je tu srbija to je magnet najveći
uglavnom da zaključim, srbija i hrvatska su u današnjem stanju najveći saveznici BiH
- mO k3
#177 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
kaki ba saveznici... o chemi ti ... da srbija moze ponovo bi uradila sta je radila 90tih....luckypot wrote:pa to ja i govorim, da se osjećaju kao srbi a dok je tu srbija to je magnet najveći![]()
- muha_sa
#178 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
doktoreŽenski Dr.Med wrote:kaki ba saveznici... o chemi ti ... da srbija moze ponovo bi uradila sta je radila 90tih....luckypot wrote:pa to ja i govorim, da se osjećaju kao srbi a dok je tu srbija to je magnet najveći![]()
- AliceInChains
#179 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
nisi ga skroz razumila, mislim. Hrvatska i Srbija su najveci magnet za BHHrvate i BHSrbe, kontas?Ženski Dr.Med wrote:kaki ba saveznici... o chemi ti ... da srbija moze ponovo bi uradila sta je radila 90tih....luckypot wrote:pa to ja i govorim, da se osjećaju kao srbi a dok je tu srbija to je magnet najveći![]()
-
zavrzlama
#180 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Kako mogu izgubiti nešto što nemaju ? Do devedesetih Srbi su osjećali pripadnost Jugoslaviji kao i većina stanovnika SFRJ a osjećaj pripadnosti BiH od 1992. do danas za razliku od Bošnjaka nisu ni stekli.
Kakve veze imaju sad Srbi u Srbiji. Pričamo o ovdašnjim Srbima i njihovom osjećaju pripadnosti BiH. Naravno da Srbi u Srbiji imaju osjaćaj pripadnosti Srbiji kao što Bošnjaci imaju osjećaj pripadnosti BiH.[/quote][/quote][/quote]
hoces reci da srbi u srbiji nemaju osjecaj pripadnosti srbiji ,nego jos osjecaju pripadnost sfrj
pa sto oduzimas pravo srbima da budu ono sto jesu Bosanci i Hercegovci i da imaju svoju drzavu BIH...
racunica da okretanje BIH srba protiv BIH(naturanje teze da BIH srbi vise vole srbiju od rodjene drzave BIH) ce izroditi podjelu iste je siguran put u odlazak velikog broja srba iz BIH.....
Last edited by zavrzlama on 15/11/2010 17:54, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#181 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
dupli
Last edited by zavrzlama on 15/11/2010 17:54, edited 1 time in total.
-
bicebolje
#182 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Jadni Srbi...
II saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1996.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
III saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1997.)
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
IV saziv Narodne skupštine Republike Srpske (1998.)
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika
V saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2000.)
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika
VI saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2002.)
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik
VII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2006.)
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
VIII saziv Narodne skupštine Republike Srpske (2010.)
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Dijasporci najviše pričaju o magnetima...
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
-
bicebolje
#183 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ja im oduzimam pravo ? Kakva je to rečenica ?zavrzlama wrote:pa sto oduzimas pravo srbima da budu ono sto jesu Bosanci i Hercegovci i da imaju svoju drzavu BIH...
racunica da okretanje BIH srba protiv BIH(naturanje teze da BIH srbi vise vole srbiju od rodjene drzave BIH) ce izroditi podjelu iste je siguran put u odlazak velikog broja srba iz BIH.....
- AliceInChains
#184 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
bicebolje wrote:Jadni Srbi...
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Jadnice
Last edited by AliceInChains on 15/11/2010 17:58, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#185 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
fasisticko prosto-prosirenabicebolje wrote:Ja im oduzimam pravo ? Kakva je to rečenica ?zavrzlama wrote:pa sto oduzimas pravo srbima da budu ono sto jesu Bosanci i Hercegovci i da imaju svoju drzavu BIH...
-
luckypot
#186 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Samo ovo - danas su u Drvaru (u FbiH) srbi 100 posto većina...ali ih je ostalo 30 posto od ranijeg broja, i to većinom starci...Srbi su takodje apsolutna većina i u Čajniču pa prodji tamo da vidiš koliko ih imaAliceInChains wrote:bicebolje wrote:Jadni Srbi...
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Jadnice, pokazi ti nama bolje brojni razvoj srpskog stanovnistva u tim godinama
Uostalom, daj nam objasni zašto misliš da nam u današnjem stanju smeta što su srbi većina u nekim dijelovima, kad znamo da se neće odcjepiti i da im brojevi opadaju? To što srbi pokušavaju da fola zagorčaju život preko provokacija i blokada, to više nije problem, svi su se već navikli. Evo i ovo da ti kažem - sad mi ne smeta više ako su sve i jedan poslanik u skupštini rs-a srbi, dovoljno je da bošnjaci imaju garantovana mjesta u domu naroda i to je sve što njima danas treba u skupštini rs-a.
-
bicebolje
#187 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Pokaži mi ti. Ja ti pokazah ono što je poznato. Vidim da se ovdje više brine za Srbe nego za Bošnjake u RS.AliceInChains wrote:bicebolje wrote:Jadni Srbi...
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 65 poslanika
Bošnjaci - 18 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 64 poslanika
Bošnjaci - 17 poslanika
Hrvati - 2 poslanika
Srbi - 68 poslanika
Bošnjaci - 14 poslanika
Hrvati - 1 poslanika
Srbi - 71 poslanik
Bošnjaci - 13 poslanika
Hrvati - 1 poslanik
Srbi - 75 poslanika
Bošnjaci - 8 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Srbi - 78 poslanika
Bošnjaci - 5 poslanika
Hrvati - 0 poslanika
Jadnice, pokazi ti nama bolje brojni razvoj srpskog stanovnistva u tim godinama
"Neki koji su svojim diskusijama doprinosili negativnoj klimi više nisu tu. Sad su tu neki novi ljudi te očekujemo korektan pristup u interesu rješavanja problema. A u naredne četiri godine trebao bi biti završen proces povratka u RS, što je jedan od ključnih problema u BiH", rekao nam je Salkić.
-
luckypot
#188 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
za tvoju informaciju Bošnjaci ce proces povratka provoditi i o njemu pričati jš jedno 20 godina, jer je to dio dejtona - a kao što znamo sad dolazimo na momente kad je red da bošnjaci budu branioci dejtona 
- fedor
#189 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Ima (s)ličnosti...
- Bosnolog
#190 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Upravo tako dok se ne vrati minimalno 50% predratnog stanovnistva na svoje predratne adrese ma koliko got to bude potrajalo,........Do tada nema popisa stanovnistva niti promjena Deytona,...luckypot wrote:za tvoju informaciju Bošnjaci ce proces povratka provoditi i o njemu pričati jš jedno 20 godina, jer je to dio dejtona - a kao što znamo sad dolazimo na momente kad je red da bošnjaci budu branioci dejtona
- 1gorstak
#191 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ustavni sud funkcionise kao politicka arena, na primjer u Sjedinjenim Drzavama se vode gadni okrsaji oko toga ko ce u americki ustavni sud ubaciti "svog" sudiju, demokrati ili republikanci. I onda te sudije kroz svoj posao uglavnom prate stranacku ideologiju. Tako da u prijedlogu da se "kupi" lojalnost nekog sudije ustavnog suda, koji ionako prati neki svoj licni interes, nema nista lose. Neko ga je ionako kupio (prije nego sto je i imenovan), potrebno je samo ponuditi bolju cijenu. A kada dobijes solidnu podrsku sudija (dva Hrvata, dva Bosnjaka i tri stranca) za odluku da se u ustavu spominje i Nicole Kidman, njih ce sedam naci nacin da tu odluku pravnim zargonom i obrazloze.nokia6170 wrote:Dok je Ustav kakav jeste, od ocjenjivanja ustavnosti naziva Republika Srpska nema nista. Ustavni sud BiH nema nadleznost da mijenja Ustav BiH, vec da ga stiti...odnosno da stiti naziv i Federacija BiH i Republika Srpska.
Treba lobirati, mi zivimo u drustvu u kojem postoje NVO ciji je cilj zastita pasa lutalica a nemamo niti jednu ciji je primarni cilj izmjena diskriminirajuceg naziva manjeg entiteta. Potreban je pritisak javnosti, a kada to bude mainstream, naci ce se i donatore cijim ce se "poklonima" kupiti dovoljan broj sudija Ustavnog suda.
-
picek
#192 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
treba se istovremeno zalagati u bih ustavnom sudu i strazburgu.
istovremeno u oba suda,, sa medjunarodnim lobiranjem..
poklopiti sve strane.
jeli sad momenat za to ??
zasto fakin ne ??
samo se bojim ako sdp dobije zaslugu za to, ostat ce na vlasti u bih sljedecih 150 godina.
a meni kao velikobosnjaku nije bas neki cilj..
istovremeno u oba suda,, sa medjunarodnim lobiranjem..
poklopiti sve strane.
jeli sad momenat za to ??
zasto fakin ne ??
samo se bojim ako sdp dobije zaslugu za to, ostat ce na vlasti u bih sljedecih 150 godina.
a meni kao velikobosnjaku nije bas neki cilj..
-
stari grad Visegrad
#193 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Kuzmanovic je u srbiji izjavio da oni nikad nece promjeniti to ime.
Petak, 14. Maj, 2010.
KUZMANOVIĆ: SVE PRIHVATAMO OSIM IZMENU IMENA REPUBLIKA SRPSKA
KRAGUJEVAC
Petak, 14. Maj, 2010.
KRAGUJEVAC
-
1mustra
#194 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Bas rekoh da vidim da i ti Srbi sve prihvacaju, al ono:stari grad Visegrad wrote:Kuzmanovic je u srbiji izjavio da oni nikad nece promjeniti to ime.
Petak, 14. Maj, 2010.
KRAGUJEVAC
"Sve prihvatamo, ali nećemo dozvoliti ni po koju cenu izmenu naziva i imena RS, nadležnosti, teritorjanog integriteta i odnosa prema nauci, kulturi, tradiciji i istoriji", kazao je Kuzmanović.
- Comrad
#195 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nema nam pomoći...
Ma smiješno je šta mi radimo u 21. vijeku, smiješno!
U vrijeme kada normalne drzave rade sve da prebrede krizu i zaposle sto veci broj ljudi, mi ni da se pomaknemo sa mrtve tacke. I sta ocekivati. Ma promjeni sve, evo bicu Marsovac, nek se BiH zove Republika Mars, nek svi budemo Marsovci, ko spomene vjeru i neku naciju odfikarit mu glavu odmah, hebe mi se, samo da vise predjemo preko toga i da se svi dogovorimo. Mi idemo toliko unazad da cemo uskoro sresti dinosauruse i napokon se uvjerit jel covjek nasto od majmuna.
Ne znam, stvarno ne znam šta je rješenje za ova govna u kojima se nalazimo.
Volio bih cuti nekog prosjecnog Srbina kakvo zadovoljstvo on ima od toga sto se djelic drzave BiH zove Republika Srpska, sta mu to znaci, jel on zna da to nije drzava, da to nije republika, da mu je Sarajevo glavni grad...itd.
U vrijeme kada normalne drzave rade sve da prebrede krizu i zaposle sto veci broj ljudi, mi ni da se pomaknemo sa mrtve tacke. I sta ocekivati. Ma promjeni sve, evo bicu Marsovac, nek se BiH zove Republika Mars, nek svi budemo Marsovci, ko spomene vjeru i neku naciju odfikarit mu glavu odmah, hebe mi se, samo da vise predjemo preko toga i da se svi dogovorimo. Mi idemo toliko unazad da cemo uskoro sresti dinosauruse i napokon se uvjerit jel covjek nasto od majmuna.
Volio bih cuti nekog prosjecnog Srbina kakvo zadovoljstvo on ima od toga sto se djelic drzave BiH zove Republika Srpska, sta mu to znaci, jel on zna da to nije drzava, da to nije republika, da mu je Sarajevo glavni grad...itd.
- fedor
#196 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ma narod je takav, džaba. Mi ne moramo ići u prošlost da bi dokazali da je čovjek postao od majmuna, majmuni su već na vlasti. Samo zamisli kako je prvi majmun bio "glup", ali je evoluirao tako da su to danas jako pametne životinje. Ovi naši (na vlasti, političari, kako god), nisu evoluirali, vraćaju se nazad, da budu što zatucaniji....Comrad wrote:Nema nam pomoći...
Danas ne možeš uporediti naše političare sa majmunima, jer ipak vrijeđaš plemenitu životinju!
Za naše političare nema imena, nema opisa životinje koji bi im odgovarao!
Ja sam odavno već kazao, hebe se meni ko je na vlasti, i ko je predsjednik, premijer itd., isl.! Dokle god ima posla i može da se zaradi, hebe mi se ko mi vodi državu. No međutim, ima ljudi na forumu koji smatraju da je prvo potrebno riješiti nacionalno pitanje pa sve ostalo....glupost!
Ali kod nas je slučaj zaheban, kod nas ti je bolje da si općinski vijećnik nego uspješan biznismen. U tim institucijama sjede paglu likovi, kojima je životni cilj da budu u vlasti, životni cilj, a ne znaju odakle su šuplji...
-
hecimnadri
#197 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Valjda će sada ovi Socijaldemokrati učiniti promjene po ovom pitanju(SDP;SNSD),te ovom entitetu naći ime koje neće vrijeđati žrtve.
Ime koje ima veze sa genocidom(presuda u hagu) mora biti ukinuto.
Crkva koja je sagrađena u Fatinom dvorištu mora biti izmještena.
Ovo naprijed navedeno mora biti ispunjeno jer je na vlasti socijaldemokratija.
Ime koje ima veze sa genocidom(presuda u hagu) mora biti ukinuto.
Crkva koja je sagrađena u Fatinom dvorištu mora biti izmještena.
Ovo naprijed navedeno mora biti ispunjeno jer je na vlasti socijaldemokratija.
-
Bosnjak333
#198 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Povratka jos uvijek ima,evo u zadnje 3 godine se iz moje ulica se 6 porodica vratilo u rs.Problem je samo sto mislim da i dalje imaju prijavljeno mjesto boravka u FBiH.
-
hecimnadri
#199 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Dodik je obećao lagumdžiji da će promjeniti ime RS.
HA;HA ;HA::::
HA;HA ;HA::::
- kiky
#200 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
bilo bi najpravednije da skupština entiteta sama izglasa promjenu imena ...
al svi znamo da od te pjesme, za sada, nema ništa ...
al svi znamo da od te pjesme, za sada, nema ništa ...