Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zvek

#176 Re: Americka "auta"

Post by Zvek »

A ogranicenja brzine i policija koja je u Americi jako stroga?
Po tome bi na njemackim auto putevima mogli samo da lete americki automobili, jer ovi drugi ce da se raspadnu, a ono obrnuto. Najkvarljiviji auto u Evropi Chrysler Voyager.
whow

#177 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Zvek wrote:A ogranicenja brzine i policija koja je u Americi jako stroga?
Po tome bi na njemackim auto putevima mogli samo da lete americki automobili, jer ovi drugi ce da se raspadnu, a ono obrnuto. Najkvarljiviji auto u Evropi Chrysler Voyager.
To me uopce ne cudi , Chrysler se voli pokvariti to je cudo jedno al' to je obicno slucaj sa kompanijama kojima je ideja vodilja da auta budu sto veca a sto jeftinija , nesto kao nova Jetta .
Chrysler je ideju Nove Jetta "skontao" jos prije 5-6 godina kada je izbacio novog Chrysler Seberinga koji je ustvari bio mehanicki isti kao njihov dotadasnji 7 godina stari model . VW je ovu ideju "pinching pennies" ( Pennies a ne penis znas Corolla :lol: ) tako sto je iz stare Jette izbacio sve dobre djelove i napravio kitu od auta koju sada kupuju umirovljenici . Dakle nisu samo americka auta losa , ima skarta svuda.
mišmaš

#178 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

šta mi imate govorit o američkom fordu molim vas, dvije godine sam bio u iraku, i koristili smo ford pickupe, excursion i explorer, naravno blindirane, i dizele (radi zapaljivosti i tih stvari), i svaki je bio preko 4-5-6 tona, a opet je mogao ići super, i sa klimom po vazda voziti po pustinji, napunit filtere pijeskom, voznja po 10-15 sati na 55 stepeni, i opet da ne umre motor niti išta tako, da te ostavi negdje u pustinji. naravno bili su powerstroke dizel motori, a evo i par sličica kako su izgledali... 6.0 PowerStroke V8 Turbo Diesel, oko 350 ks i oko 6 tona mase...

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Danger stay back 100 m, inače ćeš biti izrešetan :D
vnm

#179 Re: Americka "auta"

Post by vnm »

to su osnovne prednosti velikih motora iz kojih se ne izvlaci previse.

gorivo mozes sipati kakvo god hoces, a i na ulje nije osjetljiv. manji su pritisci u komorama a time i temperature, manje se grije, a i to malo sto se zagrije se bolje ohladi jer mu je veca povrsina preko koje se odvodi toplota.
whow

#180 Re: Americka "auta"

Post by whow »

mišmaš wrote:šta mi imate govorit o američkom fordu molim vas, dvije godine sam bio u iraku, i koristili smo ford pickupe, excursion i explorer, naravno blindirane, i dizele (radi zapaljivosti i tih stvari), i svaki je bio preko 4-5-6 tona, a opet je mogao ići super, i sa klimom po vazda voziti po pustinji, napunit filtere pijeskom, voznja po 10-15 sati na 55 stepeni, i opet da ne umre motor niti išta tako, da te ostavi negdje u pustinji. naravno bili su powerstroke dizel motori, a evo i par sličica kako su izgledali... 6.0 PowerStroke V8 Turbo Diesel, oko 350 ks i oko 6 tona mase...

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Danger stay back 100 m, inače ćeš biti izrešetan :D

Joj sta ti nazivas autom , ocigledno da ti je to Iracko sunce malo omeksalo tu Bosansku tintaru pa se ovako provaljujes. Covjece to je tenk , ovo su vozila specijalne namjene . To ti je isto kao da si reko' da je FAP odlican SUV :lol: nigdje veze.
internazionale

#181 Re: Americka "auta"

Post by internazionale »

karanana wrote:
PeshtA wrote:
A o americkim autima blatiti dok se ne proba voziti jedno od njih je suvisno ...
Motori su toliko veliki i mogu podnijeti toliko opterecenja sto je neshvatljivo u BH uslovima. De da vidim nekog "misicavog" evropljana sa dvo litrenim i kusur ... motorom od 100 i kusur konja da vozi sat-dva pod punim gasom na auto putu ... halal mu sve ... Na poslu imam Chevy Trailblazera koji ima redni 6ak 4.2 litra i svaki dan od kuce do posla ne pustam gasa ... do lima ... i evo tako 4 godine ... nikad mu nista nije falilo ... a privatno sam imao Mitsubishi Lancer EX 2.0 150 KS ... u 3 mjeseca se auto rasulo zbog mog stila voznje ....
de ba, pa ne vozis kroz pustinju.
jeste jarane možda nisi znao ali takvi su putevi u ameriKi
voziš asfaltiranim auto putem 20ak kilometara pa ide dionica prekrivena snijegom i ledom
pa onda 20ak kilometara vrelih pustinja...i to sve pod punim gasom
znam da ne vjeruješ ali to je tako
zato ovi evropski "terenci" tu nemaju šansi
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#182 Re: Americka "auta"

Post by Romeo 80 »

internazionale wrote:
karanana wrote:
PeshtA wrote:
A o americkim autima blatiti dok se ne proba voziti jedno od njih je suvisno ...
Motori su toliko veliki i mogu podnijeti toliko opterecenja sto je neshvatljivo u BH uslovima. De da vidim nekog "misicavog" evropljana sa dvo litrenim i kusur ... motorom od 100 i kusur konja da vozi sat-dva pod punim gasom na auto putu ... halal mu sve ... Na poslu imam Chevy Trailblazera koji ima redni 6ak 4.2 litra i svaki dan od kuce do posla ne pustam gasa ... do lima ... i evo tako 4 godine ... nikad mu nista nije falilo ... a privatno sam imao Mitsubishi Lancer EX 2.0 150 KS ... u 3 mjeseca se auto rasulo zbog mog stila voznje ....
de ba, pa ne vozis kroz pustinju.
jeste jarane možda nisi znao ali takvi su putevi u ameriKi
voziš asfaltiranim auto putem 20ak kilometara pa ide dionica prekrivena snijegom i ledom
pa onda 20ak kilometara vrelih pustinja...i to sve pod punim gasom
znam da ne vjeruješ ali to je tako
zato ovi evropski "terenci" tu nemaju šansi

De ba ne prdite bez veze! Kakav konstantni puni gas, o čemu vi uopšte pričate? Je li to po Nascar ovalima vozite?! :roll: I zbog čega to bilo koji evropski auto ne bi mogao izdržati takve uslove? Pa veći je stres za svaki motor konstantna gradska vožnja sa čestim hladnim startovima nego hiljade kilometara prevaljenih autoputem.
Volim i ja američka vozila (barem dosta njih), ali mi ih sad dizati na pijedestal i smatrati ih nepoderivim a po svakoj mogućoj statistici su na dnu liste pouzdanosti mi je blesavo.
mišmaš

#183 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

e moj whow doktore osviješteni :D blago tebi
kreso_atac

#184 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

whow, shvatam da su provokacije, ali stvarno lupetaš nebuloze. expedition ovaj koji se koristi u te svrhe je serijski model, aftermarket dograđen i zaštićen. znači motor, mehanika sve isto kao kod modela sa kojima možeš u pozorište

Image

to je isti taj expedition. znamo da ne voliš američka vozila, ali...
holowey

#185 Re: Americka "auta"

Post by holowey »

kreso_atac wrote:whow, shvatam da su provokacije, ali stvarno lupetaš nebuloze. expedition ovaj koji se koristi u te svrhe je serijski model, aftermarket dograđen i zaštićen. znači motor, mehanika sve isto kao kod modela sa kojima možeš u pozorište

Image

to je isti taj expedition. znamo da ne voliš američka vozila, ali...
zar ono nije ford excursion?
Image
ova vozilica mislim da nema ekvivalenta na europskom trzistu... bar ne ekvivalenta dostupnog za siroke narodne mase, tako da sva prica dobar je vs los je pada u vodu...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#186 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

onaj gore mismasov post sa slikama je svakako Excrusion koji se ne radi vec od 2008 tj. perioda "adaptacije" Detroita
ovaj gore Expedition od holowaya je takodjer dosta rijedak danas naci na cesti sad kad je gorivo $3.00 po galonu.
Ford se dramaticno okrenuo nakon 2008 pocevsi pratiti svijetske trendove, sasijom i motorom iako nije bio pred stecajem te ce sad poceti raditi crossovere i cetvrtake sa turbinom typa Explorer nesto sto Mazda radi vec godinama npr. CX7 :-D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#187 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

mišmaš

#188 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

ti vazda corolla bio majstor skretanja tema :D a jeste ono gore je blindirani excursion, a takođe i expedition se radi u ovim blindiranim izvedbama, kao i f series, kao i explorer, kao i chevy silverado, i chevy tahoe, i trailblazer i svi ti veliki SUVovi iz SAD.
corolla02

#189 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

a ovo je ocigledno Saturn/Opel verzija samo u novom ruhu Buicka....treba smanjiti muziku :mrgreen:

corolla02

#190 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

mišmaš wrote:ti vazda corolla bio majstor skretanja tema :D a jeste ono gore je blindirani excursion, a takođe i expedition se radi u ovim blindiranim izvedbama, kao i f series, kao i explorer, kao i chevy silverado, i chevy tahoe, i trailblazer i svi ti veliki SUVovi iz SAD.
ma ovo se samo jos u Saudiji moze voziti :D ako normalan Excrusion v10 trosi recimo 1gal na 12milja, onda ovaj tvoj blindirani trosi bar 30% ispod tog :wink:
mišmaš

#191 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

nije v10, nego v8 :D i nije to tako baš kako ti pričaš što se potrošnje tiče. malo jest više nego što se naviklo, ali de ti guraj 6 tona da može fino povući ;)
corolla02

#192 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

Ford zvani Ekskurzija, a vidi se i zasto :mrgreen:

beco

#193 Re: Americka "auta"

Post by beco »

citroen

#194 Re: Americka "auta"

Post by citroen »

whow wrote:Dok je benzin bio 20-tak centi po litru Americka auta su bila dobra , sada kad je i ovdje litar supera preko dollara mislim da se sve vise ljudi odlucuje za manja Japanska vozila. Amerikanci su super ako imas lovu da visis po benzinskim pumpama i kod auto-mehanicara za sve ostalo gledaaj nesto sto je made in Japan.
Izgubi Corolla posao na forumu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zvek

#195 Re: Americka "auta"

Post by Zvek »

Meni se strasno svodja ovaj Cherokee, a valja li sta ne znam :)

Image

Takodje i novi Durango i Grand Cherokee su odlicni!

Image Image
herbert mekfjuger

#196 Re: Americka "auta"

Post by herbert mekfjuger »

[quote="Zvek"]Meni se strasno svodja ovaj Cherokee, a valja li sta ne znam :)
đe neće valjat bolan :thumbup:
zambaklija

#197 Re: Americka "auta"

Post by zambaklija »

ako Bog da,uskoro je moj.....

Image
herbert mekfjuger

#198 Re: Americka "auta"

Post by herbert mekfjuger »

zambaklija wrote:ako Bog da,uskoro je moj.....

Image
tooooo kralju :thumbup:
whow

#199 Re: Americka "auta"

Post by whow »

citroen wrote:
whow wrote:Dok je benzin bio 20-tak centi po litru Americka auta su bila dobra , sada kad je i ovdje litar supera preko dollara mislim da se sve vise ljudi odlucuje za manja Japanska vozila. Amerikanci su super ako imas lovu da visis po benzinskim pumpama i kod auto-mehanicara za sve ostalo gledaaj nesto sto je made in Japan.
Izgubi Corolla posao na forumu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
E jelde da je provala , ovo je pravi anit-climax. Predopostavljam da se i cudnije stvari desavaju u cudesnom svjetu automobilizma , nazalost na koncu -konca svaki business se na kraju svodi na pinching pennies ( Corola konto pinching penis pa sav poplavio :lol: ) stoga i opstaju samo oni proizvodaci koji su u stanju da ponude vise za manje love- more for less. Ovo je oprobana formula s kojom su Japanci preoteli Americko trziste i koju trenutno koriste Hyundai i Kia koje su u ovom trenutnu dvije tj. jedna kompanija sa najvecim porastom prodaje u automobilskoj industriju. Sa druge strane VW je svoju globalnu dominaciju ostvario uglavnom odkupom manjih proizvodaca te udruzivanjem ( Porche- Audi ) sto je nesto riskantnija opcija . Sa druge strane Huyndai predstavlja primjer uspona koji se prvenstveno oslanja na razvoj i prodaju kvaltetnih vozila. U ovom smislu Japanci ce imati izuzetno tezak posao da zadrze trzisnu dominaciju sto je poslje premijere vozila poput Nove Sonate ili Genesis sada valjda svima jasno. Amerikancima je (pre) ostalo da prave pick-up truckove kojima najnovija tehnologija i nije tako bitna sto obzirom da vecini pick -up vozaca ovakvo vozilo realno i ne treba predstavlja mozda i jednini segment gdje su emocije vazinije od prakticnosti samog vozila.
P.S.
Pick -up truck je opjevan u skoro svakoj drugoj pjesmi na Country top 10 .
corolla02

#200 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

evo i od mene jedan BOXY 8-)

Image
Post Reply