Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- cartman
#176 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
"Hiljade svijeca moze biti upaljeno samo sa jednom svijecom, a zivot te jedne svijece nece biti skracen. Sreca se ne umanjuje sirenjem" - Buddha
-
strongwoman
#177 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Eto vidis da mozes kad hocescartman wrote:"Hiljade svijeca moze biti upaljeno samo sa jednom svijecom, a zivot te jedne svijece nece biti skracen. Sreca se ne umanjuje sirenjem" - Buddha
- ljubav_aha
#178 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
forum je razmjena misljenja,nisam uopste uvrijedjena ,ali ti jesi;wild roses wrote:strongwoman izvini molim te, nijet ti je za svaku pohvalu sa ovom temom, ali stvarno sada ne mogu da ne reagujem na njem post, pogledaj ti gdje je on napisao država, čovjek jasno govori da su religije najveće zlo, a religija se manifestira preko možda malih zelenih, pa ako ljudi su ti koji su religiozni pa zar ljudi nisu zlo. Religija je organizovano vjerovanje u Boga ili bogove...I onda me pita otkud znaš šta je u njegovim mislima, a napisao post...ljubav_aha wrote:
tip pise o manipualaciji drzave u ime religije
oktud znas sto je u njegovim mislima
Bez ikakve namjere ljubav_aha da te uvrijedim pa i virtualno, molim te potrudi se da ne komentarišeš moje postove, molim te poštedi me svojih komentara, ja tvoje ne komentarišem, misli dušo draga kako god hoćeš i piši šta god hoćeš, ali moje postove još jednom te molim poštedi.
on je poputni stranac na ovom forumu,i tebe uistinu uznemirava njegovor razmisljanje,oh,please
- ljubav_aha
#179 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Jazz_Junkie wrote:Budizam je nacin zivota i drustveni koncept sa apsolutistickim namjerama kao i svaka druga vjera, pogotovo tri monoteisticke. I ne, budizam nije vjera, ali jeste "konfesija". Kako je vec rekao Shoshana, budizam je na zapadu previse idealizovan. Manji broj ljudi je upoznat sa nasilnickom prosloscu budistickih duhovnih vodja.
- cartman
#180 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
hmm... ne vidim poentu?ljubav_aha wrote:Jazz_Junkie wrote:Budizam je nacin zivota i drustveni koncept sa apsolutistickim namjerama kao i svaka druga vjera, pogotovo tri monoteisticke. I ne, budizam nije vjera, ali jeste "konfesija". Kako je vec rekao Shoshana, budizam je na zapadu previse idealizovan. Manji broj ljudi je upoznat sa nasilnickom prosloscu budistickih duhovnih vodja.
-
strongwoman
#181 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ljubav aha - ja se tvojim postovima najvise ismijemljubav_aha wrote:Jazz_Junkie wrote:Budizam je nacin zivota i drustveni koncept sa apsolutistickim namjerama kao i svaka druga vjera, pogotovo tri monoteisticke. I ne, budizam nije vjera, ali jeste "konfesija". Kako je vec rekao Shoshana, budizam je na zapadu previse idealizovan. Manji broj ljudi je upoznat sa nasilnickom prosloscu budistickih duhovnih vodja.
- ljubav_aha
#182 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
drago mi je da sma te nasmijalastrongwoman wrote:Ljubav aha - ja se tvojim postovima najvise ismijemljubav_aha wrote:Jazz_Junkie wrote:Budizam je nacin zivota i drustveni koncept sa apsolutistickim namjerama kao i svaka druga vjera, pogotovo tri monoteisticke. I ne, budizam nije vjera, ali jeste "konfesija". Kako je vec rekao Shoshana, budizam je na zapadu previse idealizovan. Manji broj ljudi je upoznat sa nasilnickom prosloscu budistickih duhovnih vodja.![]()
![]()
. Premise ti idu pravo
![]()
![]()
- BHF_Manijak
#183 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ne odnose se komentar na tbe, sem prve recenice, a drugio dio je opcenit osvrt na komenatre na ovoj temi!ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak,ko je uopste napisao da je religija iskljuciv izvor zla,lakse maloali ,religija nije jedini pravi put ka moralu , OK
pike je odlicno napisao,a ti si svojom reakcijom upravo potvrdio njegovu odlicnu misao
Trenutno vide zlo u religiji, sutra ce u necemu drugom itd...To su ti paranoicni!"Ubij stakora, a ne rusi kucu", ovo kad bi neki skontali bilo bi lakse!Sustina problema nije u vjeri vec u ljudima, valjda ce to neki ovdje skontati...Covjek je naopak ha ovako ha onako, primjer skandinavije, kao paradigme za primjenu demokratije, uredjenosti, idealizma itd, a svega 13% brakova je uspjelo se sacuvati od samog sklapanja do smrti supruznika, inace idilicno jel de?!
- ljubav_aha
#184 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Dobra djela nemuslimana
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/ ... AVDA19.htm
dio link-a koji je prilicno dug
"Jedno od pitanja koje se razmatra na temu Božije pravde, jeste pitanje “dobrih djela nemuslimana”.
Danas ovo pitanje kruži u različitim slojevima društva; među učenima i neukima, obrazovanim i neobrazovanim itd. Naime, postavlja se pitanje da li su dobra djela nemuslimana kod Boga primljena ili ne? Ako su primljena, kakve onda ima razlike u tome da čovjek bude musliman ili ne? Važno je da čini dobra djela na Ovome svijetu, pa ako i pod pretpostavkom nije musliman i ako je potpuni laik, neće ništa izgubiti, a ako mu djela nisu primljena i ako se potpuno poništavaju tj. ako nema nikakve nagrade kod Boga, kako se onda to slaže s Božijom pravdom?
Isto ovo pitanje se može postaviti unutar islama sa stanovišta šiizma tj.: da li je dobro djelo muslimana nešiita prihvaćeno kod Boga ili ne? Ako jeste, kakve onda ima razlike između toga da čovjek bude musliman šiija ili musliman nešiija; važno je da bude musliman, a pod pretpostavkom da i nema šiitsko mišljenje i ako nije pod starateljstvom Poslanikove porodice, ništa ne gubi. Ako mu pak djelo nije prihvaćeno, kako se onda to slaže s Božijom pravdom?
U prošlosti je ovo pitanje bilo razmatrano samo među filozofima i u filozofskim knjigama, međutim, u naše vrijeme ono je ušlo u sve slojeve društva, malo ko ima a da barem samom sebi nije postavio ovo pitanje... "
dio rasprave o :
"Vrijednost vjerovanja
Vrijednost vjerovanja razmotrit ćemo dajući odgovore na sljedeća pitanja:
1) Da li nedostatak temeljnih vjerovanja kao što su jednoboštvo, vjerovjesništvo, povratak u novi život i po islamsko-šiijskom ubjeđenju, ovo troje plus vjera u vođstvo i pravdu, u bilo kojim uvjetima izaziva Božiju kaznu ili možda postoji mogućnost da neki ljudi budu opravdani i nekažnjeni iako nemaju takvog vjerovanja?
2) Da li je određeno vjerovanje nezaobilazni uvjet prijema dobrih djela, tj. da li se prihvataju dobra djela nemuslimana ili čak muslimana nešiija?
3) Da li nevjerstvo i poricanje istine izaziva poništenje dobrih djela?
Sva tri ova pitanja razmotrit ćemo u nekoliko narednih rasprava..."
sve na jednom link-u
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/ ... AVDA19.htm
dio link-a koji je prilicno dug
"Jedno od pitanja koje se razmatra na temu Božije pravde, jeste pitanje “dobrih djela nemuslimana”.
Danas ovo pitanje kruži u različitim slojevima društva; među učenima i neukima, obrazovanim i neobrazovanim itd. Naime, postavlja se pitanje da li su dobra djela nemuslimana kod Boga primljena ili ne? Ako su primljena, kakve onda ima razlike u tome da čovjek bude musliman ili ne? Važno je da čini dobra djela na Ovome svijetu, pa ako i pod pretpostavkom nije musliman i ako je potpuni laik, neće ništa izgubiti, a ako mu djela nisu primljena i ako se potpuno poništavaju tj. ako nema nikakve nagrade kod Boga, kako se onda to slaže s Božijom pravdom?
Isto ovo pitanje se može postaviti unutar islama sa stanovišta šiizma tj.: da li je dobro djelo muslimana nešiita prihvaćeno kod Boga ili ne? Ako jeste, kakve onda ima razlike između toga da čovjek bude musliman šiija ili musliman nešiija; važno je da bude musliman, a pod pretpostavkom da i nema šiitsko mišljenje i ako nije pod starateljstvom Poslanikove porodice, ništa ne gubi. Ako mu pak djelo nije prihvaćeno, kako se onda to slaže s Božijom pravdom?
U prošlosti je ovo pitanje bilo razmatrano samo među filozofima i u filozofskim knjigama, međutim, u naše vrijeme ono je ušlo u sve slojeve društva, malo ko ima a da barem samom sebi nije postavio ovo pitanje... "
dio rasprave o :
"Vrijednost vjerovanja
Vrijednost vjerovanja razmotrit ćemo dajući odgovore na sljedeća pitanja:
1) Da li nedostatak temeljnih vjerovanja kao što su jednoboštvo, vjerovjesništvo, povratak u novi život i po islamsko-šiijskom ubjeđenju, ovo troje plus vjera u vođstvo i pravdu, u bilo kojim uvjetima izaziva Božiju kaznu ili možda postoji mogućnost da neki ljudi budu opravdani i nekažnjeni iako nemaju takvog vjerovanja?
2) Da li je određeno vjerovanje nezaobilazni uvjet prijema dobrih djela, tj. da li se prihvataju dobra djela nemuslimana ili čak muslimana nešiija?
3) Da li nevjerstvo i poricanje istine izaziva poništenje dobrih djela?
Sva tri ova pitanja razmotrit ćemo u nekoliko narednih rasprava..."
sve na jednom link-u
- pike
#185 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
cartman wrote:Skaces sama sebi u usta. A da li ti stvarno mislis da bi ljudi vjerovali u boga da im nije receno da ce u dzehenem?strongwoman wrote:Mislim da bi mnogi ljudi i ukrali i ubili i varali da ih nije strah krivicnog zakona, sta ti mislis?cartman wrote:
Ti stvarno mislis da bi mi radili sve navedeno da nije bilo religije da nam pokaze "pravi put"?
A isto tako mislim da bi mnogi ljudi sjedili kod kuce i ljencarili kad bi znali da ce imati mjesecna primanja za to!!!
Osim toga, ovo je moja zadnja diskusija na ovoj temi...
Procitaj od pocetka, od prvog posta, pa ces znati sto...
Sto se tice tvog pitanja, pa zar ne vidis da ljudi jos uvijek kradu,ubijaju varaju i pored krivicnih zakona i sudova pa cak i religija? Ja licno mislim da bi stopa kriminala bila ista, sa i bez religije.
- arte.fakt
#186 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
opet nacionalna geografija fulala .. pogledas procenat pocinjenih krivicnih djela tamo gdje vlada serijat i tamo gdje ne vlada , pa ces vidjeti orgomnu razliku...cartman wrote:Skaces sama sebi u usta. A da li ti stvarno mislis da bi ljudi vjerovali u boga da im nije receno da ce u dzehenem?strongwoman wrote:Mislim da bi mnogi ljudi i ukrali i ubili i varali da ih nije strah krivicnog zakona, sta ti mislis?cartman wrote:
Ti stvarno mislis da bi mi radili sve navedeno da nije bilo religije da nam pokaze "pravi put"?
A isto tako mislim da bi mnogi ljudi sjedili kod kuce i ljencarili kad bi znali da ce imati mjesecna primanja za to!!!
Osim toga, ovo je moja zadnja diskusija na ovoj temi...
Procitaj od pocetka, od prvog posta, pa ces znati sto...
Sto se tice tvog pitanja, pa zar ne vidis da ljudi jos uvijek kradu,ubijaju varaju i pored krivicnih zakona i sudova pa cak i religija? Ja licno mislim da bi stopa kriminala bila ista, sa i bez religije.
- cartman
#187 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
arte.fakt wrote: opet nacionalna geografija fulala .. pogledas procenat pocinjenih krivicnih djela tamo gdje vlada serijat i tamo gdje ne vlada , pa ces vidjeti orgomnu razliku...
opet si fulo. pogledas statistiku i stopu kriminaliteta iz bivse jugoslavije i sadasnje bosne.
a sto se serijata tice... ma nepotrebno komentarisat. artefakt jesi li ti iz kabula slucajno?
- arte.fakt
#188 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
jarane jeli bosna serijatska ili sekularna demokratska drzava . ti se mnogo pravis grbav . diskusija sa tobom je zavrsena ... svako dobro ti zelim ...cartman wrote:arte.fakt wrote: opet nacionalna geografija fulala .. pogledas procenat pocinjenih krivicnih djela tamo gdje vlada serijat i tamo gdje ne vlada , pa ces vidjeti orgomnu razliku...
opet si fulo. pogledas statistiku i stopu kriminaliteta iz bivse jugoslavije i sadasnje bosne.
a sto se serijata tice... ma nepotrebno komentarisat. artefakt jesi li ti iz kabula slucajno?
- cartman
#189 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
pa uzmimo iran za primjer. jesu li oni bili kabadahijska drzava,gdje se kralo,ubijalo,silovalo etc prije revolucije 90te? nebi rekao. jel sad nema kriminala nikako? nebi rekao. sta se promjenilo? kazne za zlocine su monstruozne. a da ne pricamo o afganistanu, saudijskoj arabiji,pakistanu i ostalim.arte.fakt wrote: jarane jeli bosna serijatska ili sekularna demokratska drzava . ti se mnogo pravis grbav . diskusija sa tobom je zavrsena ... svako dobro ti zelim ...
-
strongwoman
#190 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Neki ljudi sve sto dotaknu pokvare 
-
strongwoman
#191 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
cartmanpastirck wrote:Ko misli da je rukohvat kad nekog uhvatis za ruku i cap.cartman wrote: nebi rekao. sta se promjenilo? kazne za zlocine su monstruozne. .
Ko misli da je šerijat, sok od visnje i JAT-prevoz putnika.
Izbacite najslabiju kariku
- arte.fakt
#192 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
intelektualac iz svedcepastirck wrote:Ko misli da je rukohvat kad nekog uhvatis za ruku i cap.cartman wrote: nebi rekao. sta se promjenilo? kazne za zlocine su monstruozne. .
Ko misli da je šerijat, sok od visnje i JAT-prevoz putnika.
Izbacite najslabiju kariku
- cartman
#193 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
pa naravno. a cudno je kako najslabija karika uvijek bude onaj koji je najveca prijetnja 
-
just_think
#194 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Kroz citavu historiju covjecanstva zivot je u Religijskim ratovima izgubilo preko 800 miliona (u brojkama 800.000.000) ljudi, pa se vi igrajte karika i igrica dok ljudi i dalje ginu, jos malo pa milijarda.
- cartman
#195 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ma to je sve bilo slucajnojust_think wrote:Kroz citavu historiju covjecanstva zivot je u Religijskim ratovima izgubilo preko 800 miliona (u brojkama 800.000.000) ljudi, pa se vi igrajte karika i igrica dok ljudi i dalje ginu, jos malo pa milijarda.
- arte.fakt
#196 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
kao i cijela evolucija ...cartman wrote:ma to je sve bilo slucajnojust_think wrote:Kroz citavu historiju covjecanstva zivot je u Religijskim ratovima izgubilo preko 800 miliona (u brojkama 800.000.000) ljudi, pa se vi igrajte karika i igrica dok ljudi i dalje ginu, jos malo pa milijarda.
- cartman
#197 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
arte.fakt wrote:kao i cijela evolucija ...cartman wrote:ma to je sve bilo slucajnojust_think wrote:Kroz citavu historiju covjecanstva zivot je u Religijskim ratovima izgubilo preko 800 miliona (u brojkama 800.000.000) ljudi, pa se vi igrajte karika i igrica dok ljudi i dalje ginu, jos malo pa milijarda.zar ti nisi ispo ...
ja ti po drugi put kazem da nije bilo slucajno, niti se zbilo, vec jednostavno jeste
jesam, al imam dzokera
- arte.fakt
#198 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
e tako ti jednostavno jest nemas dzokeracartman wrote:arte.fakt wrote:kao i cijela evolucija ...cartman wrote:
ma to je sve bilo slucajnozar ti nisi ispo ...
ja ti po drugi put kazem da nije bilo slucajno, niti se zbilo, vec jednostavno jeste
jesam, al imam dzokera
- cartman
#199 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
arte.fakt wrote: e tako ti jednostavno jest nemas dzokera
nek mi bog zabrani da ucestvujem onda

- arte.fakt
#200 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ne sikiraj se doce i tvoj cas ... kad budes u bosni otidji djahkad na dzenazu ... u svedckoj toga nema , bitnije je zaraditi koju krunu vise nego otici nekome na dzenazucartman wrote:arte.fakt wrote: e tako ti jednostavno jest nemas dzokera
nek mi bog zabrani da ucestvujem onda