odlazak mladih iz BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
alibaba_i_30_godina

#176 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by alibaba_i_30_godina »

Gospoda Ministarka wrote:
NeyDan wrote:ramite se vi obje strane, i dijasporci i ovi nasi koji izigravaju nesto. Tacno je da dijaspora ostavi milione svake godine al' vecina zavrsi u prodavnicama razne robe. Uostalom, ljudi su zaradili novac za sebe, zasto ocekujete da Vama nesto ostave kad su oni crnciili za tim?!
Ako vec radite i imate dobru platu i ovdje, zasto bi vam neko trebao ostaviti 100-ak dolara/eura/jena/svejedno koje valute, kad je bolje da taj novac danu nekom ko to nema, a otkud vi znate da ako nisu vama dali, da nisu dali i svojoj majci ili nekom od rodbine ko zaista nema?!
NeyDan, stvar je u tome da ne ocekujem ama bas nista ali nemoj mi doci sa Porsche Cayanom, pricati kako si iskesirao kucu od 100.000 KM i zatim kukati kako se eto nema... kako se radi, pidama-odijelo... radim i ja vjerovatno i vise...
samo sto on zna zasto radi a ja ne...
On na kraju godine moze reci... super.. kupila se kuca... obisao se Mauricijus... a ja na kraju godine mogu samo reci super prezivila se i ova...
Napisao sam u prethodnom postu da ne branim ni dijasporce, pogotovo te koji jedva kraj s krajem sastavljaju i jedva imaju da naspu gorivo u svog Porsche-a. U sustini ti su mi najgori i razumijem te sta hoces da kazes. Ali nisu ni svi isti. Ja bih onog sanii, sa onim cekom od $ 15.000, pljunuo da ga znam. To je tako odvratno, ovdje da dodje i dize samopouzdanje na osnovu svog novca, koji svakako ne vrijedi nista, pogotovo sad u vrijeme krize. Jos da pametnjakovic zna za vremensku vrijednost novca, manje bi se hvalio i glumio neku elitu ...
Meni niko ne moze kukati, jer u startu prekidam tu pricu i ne zelim uopce o tome da pricam. Moguce da je to zbog toga sto sam jako temperamentan pa niko ne zeli da se upusta sa mnom u neku siru diskusiju, ili mozda sto sam i poveceg jezika. :lol:
Nekad kazem da je ovaj rat mnogim pomogao nego sto je otezao ... da ga nije bilo mnogi nikad ne bi vidjeli ni Sarajevo kako treba, a kamoli vozikali se avionom i sepurili se kako zive u Chicagu i slicnim mjestima - sto se tice Chicaga, imam tamo poznanike, kazu da je katastrofa i da ti je bolje da se ne druzis sa nasim jer su tako zavidni ljudi, ogovaraju, podmecu i prije svega ne znaju da se ponasaju. Cudi me da i nakon toliko godina, mnogi ne mogu da makar malo upoznaju kulturu i bonton.
Gospoda Ministarka

#177 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Gospoda Ministarka »

Hamica wrote:Sad da ti odgovorim banirace me :lol:
Nego nije ni to. Glavu gore, pusti socijalnu pricu. Sto bi dr. Ivo Sanader rekao, ne poznajem nijednog pesimistu koji je uspio.
A sad ozbiljno...
BiH ima ogromne ljudske kapacitete u dijaspori. Ova prica da 0,004 posto radi pismene poslove a ostali hamale je netacna i zlonamjerna. Isto kao sto je reprezentacija sastavljena od djece stasale/izbrusene vani tako se moze i ministarstvo, institut, menadzment ... formirat.
Nazalost, toga nema ni na mapi. Nego se otvaraju teme o odljevu i toga sto je u BiH ostalo. Sto se ne prepoznaje kao problem nego se zaviruje u kese ko je sta donio kad u goste dodze. Klasicna nekultura ali eto mene se za istu javno opominje a ne sankcionisu takvi postovi.
Hamo, majke mi smjesan si covjek, sta hoces da kazes?
Da mi ovdje (pojedini) ne radimo, ne stedimo, lusksuziramo se, bacamo pare na kafe?
Jel to hoces da kazes?
Sta ko donosi to me u kratko ne zanima, vise volim kad me zaobidu a sacuvaju svoj obraz...peskira i vazna a i kafe boga mi imam...
Alfons Kauders

#178 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Alfons Kauders »

NeyDan wrote:ramite se vi obje strane, i dijasporci i ovi nasi koji izigravaju nesto. Tacno je da dijaspora ostavi milione svake godine al' vecina zavrsi u prodavnicama razne robe. Uostalom, ljudi su zaradili novac za sebe, zasto ocekujete da Vama nesto ostave kad su oni crnciili za tim?!
Ako vec radite i imate dobru platu i ovdje, zasto bi vam neko trebao ostaviti 100-ak dolara/eura/jena/svejedno koje valute, kad je bolje da taj novac danu nekom ko to nema, a otkud vi znate da ako nisu vama dali, da nisu dali i svojoj majci ili nekom od rodbine ko zaista nema?!
NeyDan, stvar je u tome da ne ocekujem ama bas nista ali nemoj mi doci sa Porsche Cayanom, pricati kako si iskesirao kucu od 100.000 KM i zatim kukati kako se eto nema... kako se radi, pidama-odijelo... radim i ja vjerovatno i vise...
samo sto on zna zasto radi a ja ne...
On na kraju godine moze reci... super.. kupila se kuca... obisao se Mauricijus... a ja na kraju godine mogu samo reci super prezivila se i ova...
dobro, i kako je sad dijaspora kriva sto su kod nas ljudi slabo placeni, ne hodaju po mauricijusu i ne vozaju cayenne?

prvo, mauricijus i nije plaho skup, barem ne kad se leti iz normalnih drzava, a ne sa naseg, najskupljeg aerodroma u evropi... drugo... polovan cayenne se moze naci za manje od 20000 eura... sto i nije neka para...
Hamica

#179 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Hamica »

Nego nije ni to. Glavu gore, pusti socijalnu pricu. Sto bi dr. Ivo Sanader rekao, ne poznajem nijednog pesimistu koji je uspio.
A sad ozbiljno...
BiH ima ogromne ljudske kapacitete u dijaspori. Ova prica da 0,004 posto radi pismene poslove a ostali hamale je netacna i zlonamjerna. Isto kao sto je reprezentacija sastavljena od djece stasale/izbrusene vani tako se moze i ministarstvo, institut, menadzment ... formirat.
Nazalost, toga nema ni na mapi. Nego se otvaraju teme o odljevu i toga sto je u BiH ostalo. Sto se ne prepoznaje kao problem nego se zaviruje u kese ko je sta donio kad u goste dodze. Klasicna nekultura ali eto mene se za istu javno opominje a ne sankcionisu takvi postovi.
Da mi ovdje (pojedini) ne radimo, ne stedimo, lusksuziramo se, bacamo pare na kafe?
Jel to hoces da kazes?
Sta ko donosi to me u kratko ne zanima, vise volim kad me zaobidu a sacuvaju svoj obraz...peskira i vazna a i kafe boga mi imam...
Ove sve skupa postaje zanimljivo. Gdje vidis, u postu kojeg si citirala, da je tvrdim takvo sto? Eto hajde, impliciram?
neprilagodjena

#180 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by neprilagodjena »

Ovakve teme uvjek dodju na isto :roll: :roll:
HAVANA

#181 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by HAVANA »

neprilagodjena wrote:Ovakve teme uvjek dodju na isto :roll: :roll:

Ooooo,hoe gaat het met u?Dat is lang geleden. :D
madner

#182 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by madner »

Vidim proljece je stiglo, prepucavanje oko dijaspore pocinje :D
alibaba_i_30_godina

#183 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by alibaba_i_30_godina »

madner wrote:Vidim proljece je stiglo, prepucavanje oko dijaspore pocinje :D
Da samo vidis kako je lijepo vrijeme vani (ako nisi odavde)... sunce sija, jedva docekao da napravim kaficu, laptop pod ruku i u bastu kad sipak. Hladno jos uvijek.... :lol: :lol:
piupiu

#184 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by piupiu »

A sad ozbiljno...
Jel to hoces da kazes?
A, sta bi to trebalo da ti donesu da bi dosli 's obrazom'? Znas, kad neko dolazi u Bosnu i treba svaki put 's obrazom' obici 40-50 ljudi, nakupi se tih peskira, vaza i kafe. :D ;-)

A to sto taj neko ima na kraju godine da 'pokaze' slike s Mauriciusa i sliku svoje kuce, a ti nemas, vjerovatno nije njegova krivica nego krivica/pravica drzava u kojima zivite. Dakle, ako si ljuta na drzavu koja ti ne omogucuje da i tvoja 'odijelo-pidzama' egzistencija ima iste rezultate, to nije razlog da se ljutis na nekoga ko zivi u drzavi koja mu to omogucuje. On ne zivi tako da bi tebi napakostio, vec zato sto ima priliku tako zivjeti.

Ja imam puno raje i u Bosni i van nje koji su sebi super uspjeli organizovati zivot. I ponosna sam na njih. I razmisljam -- sta uraditi ako trenutno ne mogu, ali bih voljela da zivim kao oni? Odakle da pocnem? Sta da promijenim? Je li mi to bitno? Cega sam se spremna odreci da mi bude bolje? Koliko sam se spremna boriti? Imam li snage? Sta mogu, sta ne mogu? Kakve su mi sanse tu gdje jesam? Nikada mi u zivotu nicija sreca i uspjeh nisu smetali, dapace, uvijek su me inspirisali. Sto ne moze tako? Zasto bi mi tesko padalo to sto mi neko pokazuje da se moze i bolje?
neprilagodjena

#185 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by neprilagodjena »

HAVANA wrote:

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden :-D

Met mij gaat het goed :-D

Hoe gaat het met u meneer??
piupiu

#186 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by piupiu »

HAVANA wrote:

Auuuu, sto opasno zvucis na ovom straNJskom jeziku! :)
piupiu

#187 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by piupiu »

HAVANA wrote:
piupiu wrote: Stvarno nema razloga za sipanje otrova ni sa jedne, ni sa druge strane. Kamo srece da svi mozemo sretno i veselo zivjeti u kako-tako normalnoj Bosni, da svi mozemo jesti, piti, zaraditi, hodati, druziti se i biti srecni negdje izmedju Une i Drine -- gdje bi nam kraj bio! Al' trenutno bas ne ide, pa svako za svojom srecom fura. Ovo sipanje zuci nikome ne pomaze da bude srecniji. :wink:

Više si mi dojadila :twisted: vazda ti moram vako :thumbup: :D
'jope se bunis! :D :) :) :)
madner

#188 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by madner »

NeyDan wrote:
madner wrote:Vidim proljece je stiglo, prepucavanje oko dijaspore pocinje :D
Da samo vidis kako je lijepo vrijeme vani (ako nisi odavde)... sunce sija, jedva docekao da napravim kaficu, laptop pod ruku i u bastu kad sipak. Hladno jos uvijek.... :lol: :lol:
Nadam se da ce za vikend biti jos snjega za skijanje po ovom vremenu. I da onda lagano vadim ohvim supcima iz dijaspore zivce saso mange slikama :D
*mima*

#189 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by *mima* »

Opet neka zabavna tema.
SoulSeeker

#190 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

Alfons Kauders wrote:zasto bi ti ljudi, koji idu trbuhom za kruhom u rat, trebali da pomazu sirotinji? zasto im ne pomazu nasi biznismeni koji se kurce objektima vrijednim stotine miliona? jedino je adil uradio nesto za narod, ovi ostali, radoncici, selimovici, imamovici... boli ih kurac, a zarade dnevno koliko ovi zarade za godinu dana u afganistankim zapizdinama...
Slušaj me ... :)

Ti si pametan momak i u dosadašnjim razgovorima sa tobom to mi nije uopšte bilo teško zaključiti. Kao takvom, mislim da ti neće biti teško zaključiti i da u slučajevima u kojima želiš maksimalno pozitivno zračiti prikazujući svoju ličnost na najbolji mogući način ne možeš svaku budalu koristiti kao primjer i argument za svoje samouništenje.

Čovjek je socijalno biće koje zapaža, zaključuje, i odlučuje, a to je integrirano u svakoga od nas još po samom rođenju. Ako svi ovi koje si naveo kradu (a ja se slažem da kradu i da su kao ljudi nikakavi klasični govnari), to ti ne može i ne smije biti izgovor odnosno argument da već sutra nekog bijednika koji prosi na ulici nabiješ nogom u dupe jer nema pet stotina evra u džepu. Razlikuj se od njih i nemoj ni pomisliti da ih uzimaš kao primjer i budeš kao oni jer su oni oni - neljudi, a ti si čovjek.

Mogu ti i ja sada reći da za četiri godine učešća u ARBiH nisam dobio ama baš ništa osim par prostrijelnih rana, polomljenih kostiju, nepokretnost, i još nešto malo "ožiljaka" koje sam morao krpiti čak u Francuskoj. Do 30-te godine život mi je bio toliko "lijep" da ga ne bih poželio ni Adolfu Hitleru, a nakon toga nastupile su i određene promjene na bolje zbog čega mogu reći da sam danas relativno dobrostojeći čovjek kojeg jako cijene u društvu. Zbog svoje prošlosti i ja sada mogu reći "pa ko jebe ove bez posla, nemam ja ništa sa njima, neka se snalaze, neka prose, neka se jebu, šta me briga", jer zbog ovog što sam naveo imam debelo i jako veliko pravo na to, ali vidi... Ja to ne želim jer znam kako je živjeti u toj koži. Te opekotine koje imam su opekotine koje se ne vide, ali nikako ne zaciljejuju. Upravo iz ovog razloga želim svako dobro svakom čovjeku, želim mu ostvarenje maksimalnog uspjeha koji može postići, i svakom bih sugerirao da nikada ni u najtežim situacijama ne odustaje, da se ne predaje, da ostane pribran i teži svojoj boljoj budućnosti u maksimalnom optimizmu jer će samo tako i na taj način moći ostvariti svoje ciljeve. U vrijeme dok sam "hodao" od 1996-te pa na ovamo, nije bilo nikog sa strane da me drži "za rukice" već sam sve morao uraditi sam, a s obzirom da sam poprilično lud čovjek koji ne zna stati kada treba to me je poprilično izmorilo. Da sam kojim slučajem od samog početka imao nekoga sa strane uz sebe sve bi bilo drugačije, ako ništa drugo, imao bih koju boru i koju sijedu dlaku manje, i zbog toga mi nije, nije, nije, nije, i nije... i nikada neće biti jasno iz kojeg razloga osobe iz inostranstva ne pomažu svojim porodicama.

Pazi... Ja ne tražim da hrane gladne Rome, da doniraju po 5000 KM za slijepu djecu, onu oboljelu od leukemije, ili da ulažu bilo šta za riješenje ovakvih ili sličnih problema, ali ako je neko brate dragi došao čak iz daleke USA i u porodici ima mlađu osobu koja želi studirati, neka mu da 500 evra godišnje pa neka tip lijepo upiše fakultet i barem pokuša ostvariti ono o čemu sanja. Eto ne mora mu platiti ni studiju, neka daju klincima nešto love da mogu otići na more sa curom, neka im kupe odjeću, obuću... bilo šta što će im koristiti. Kinezi kažu "nikada ne dajite čovjeku ribu, nego mu dajte štap da je sam ulovi", a većinu ovih "bosnoljubaca" poput SaniSanija koji prvo kaže da mu je u USA jako teško i da se u BiH bolje živi, a potom prkosi jadnicima sa foruma koji nemaju ni posla rečenicom "idem ja sada uložiti 15.000 evra, a vi se pušite" čime demantira sam sebe nije stalo ni do svoje porodice a kamoli do Bosne. Ja sam se vremenom takvih ljudi zasitio jer sam ustanovio sam da većina ljudi u BiH od njih nema ama baš nikakve koristi zbog čega me uopšte ne začuđuje što ovdje dođu i potroše moju lovu da bi se nakon toga vratili "tamo gdje im je gore", ali ove priče o "ugroženosti" i tome "da radi više od nas jer smo mi ljenčine" jednostavno više nemam namjeru slušati jer je to notorna bezobrazna laž.

Odgovori mi molim, zbog čega ljudi uopšte i obilaze porodice ako žive samo za sebe? Koji će im kurac?
NeyDan wrote:Soul sam si uzeo kredit, nisi morao, i zasto onda to prebacujes na svog brata. Nije te covjek natjerao da uzimas kredit, da mu svaki dan serviras janjetinu, zasto i ti zelis da izigravas da imas a ustvari je obrnuta situacija. Pokazi mu pravo stanje, a ne iskrivljenu sliku.
Svako od nas ima svoj obraz i karakter. Meni moj obraz, vama vaš.

I ne brini za mene... Imam i više nego što mi treba samo što Guza ne voli sarmu i burek. Nije navikao na to... On je sada pravi gospodin.
HAVANA

#191 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by HAVANA »

neprilagodjena wrote:
HAVANA wrote:

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden :-D

Redelijek goed. :D
Als jij komt naar bosnie koop een kg suiker voor mij a.u.b. :roll: dan ga jij van mij een cadeau krijgen :D
Wij gaan samen lamsvlees eten,bij gojko.Ik betaal. :lol:
HAVANA

#192 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by HAVANA »

*mima* wrote:Opet neka zabavna tema.

Dje si mimaaa?
Hajmo se ja i ti posvadjat.Ovo je tema za svadje. :oops:
uvjek dobar gost

#193 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by uvjek dobar gost »

Ako more meni preporučeno neko da pošalje pravo gradivo na recept.... više mi je domaćica preko glave.... :)

Ja glasam da se raja iz dijaspore vrate i da udruženim snagama (dok ih još imamo) srušimo bandu...
*mima*

#194 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by *mima* »

HAVANA wrote:
*mima* wrote:Opet neka zabavna tema.

Dje si mimaaa?
Hajmo se ja i ti posvadjat.Ovo je tema za svadje. :oops:

Nikad.
statix

#195 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by statix »

Dok jedni vuku na jednu, drugi na drugu stranu, konacno da neko (@piupiu) napise objektivno misljenje i stav. :thumbup:

A sto se tice dijaspore, mozemo se mi tjesiti da oni ne uticu na nasu ekonomiju, ali uticu itekako. S tim da ne treba to posmatrati kao da nesto za nas ovdje cine, ili da smo im duzni sta, nego cisto radi sebe trose pare i dolaze. :D Meni ne smetaju, obradujem se svakom dolasku i prijatelje i familije, a i imam vise mogucnosti da proputujem kada zaradim novca... :D

Dijasporci, vratite se sa zaradjenim kapitalom i ima da preporodimo ovu zemlju... :D Fali nam stranog kapitala. :D
Ne brinite se za politicare, sad cemo mi u oktobru rjesiti se gamadi... :D
SoulSeeker

#196 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

piupiu wrote:A, sta bi to trebalo da ti donesu da bi dosli 's obrazom'? Znas, kad neko dolazi u Bosnu i treba svaki put 's obrazom' obici 40-50 ljudi, nakupi se tih peskira, vaza i kafe. :D ;-)
Siguran sam da niko od dijaspore nema 50-toro braće i sestara, pa onda lijepo neka braći plate ljetovanje na moru, rođacima donesu peškire, a komšijama kažu "dobar dan, kako ste".
HAVANA

#197 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by HAVANA »

uvjek dobar gost wrote:Ako more meni preporučeno neko da pošalje pravo gradivo na recept.... više mi je domaćica preko glave.... :)

Ja glasam da se raja iz dijaspore vrate i da udruženim snagama (dok ih još imamo) srušimo bandu...

:thumbup: Ja sam ih vratio desetak. :D Al malo :twisted:
realna do boli

#198 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by realna do boli »

Procitah prvih par strana, klasicna prica, klasicna prepucavanja, pa se prebacih na ovu osmu stranu.
Onog momenta kada ta ista omladina shvati da je moc u njihovim rukama i kada tu moc i te ruke upotrebe za izgradnju ove drzave i svojih zivota u njoj, onda ce biti bolje.
Vec je krajnje vrijeme da se izadje iz letargije, supljih prica o tome kada se ode negdje daleko ..e tada ce se zapeti ...e tada ce sve biti bajno...e tada cu se skolovati...e tada cu...
Sve se moze i u BiH ..sve, samo treba pokrenuti tockove u glavi, poceti misliti svojoj glavom, uzeti svoj zivot u svoje ruke. Ne blejati u tv i ne citati novine..i ne trovati se zatvorena uma i srca svime onim sto nam se servira na tim stanicam i stranicama. Onaj ko zeli biti u stalnom strahu od novog rata i biti ce ..onaj ko misli glavom danasnjih politicara moze samo u ljudima kraj kojih zivi vidjeti zvjeri, koljace ..neprijatelje..
A u medjuvremenu svi zive zajedno..posjecuju soping centre, rade u fabrikama, zive u zgradama,..zajedno...ali uz pice ili kaficu samo se zahvaljujuci medijima prica jedna druga prica.
Da skratim...hajdemo napokon poceti raditi u ovoj drzavi ...buniti se protiv nepravde, smjenjivati politicare, osudjivati korupciju i nepotizam..
Treba prestati mastati o tamo, tamo dalekom carstvu i napraviti drzavu tu..ovdje...pa da drugi pocnu mastati da rade kod nas ..
Mozda je preoptimisticno..ali je moguce...prestanimo mrziti i pocnimo se buniti i mijenjati i svu svoju srdjbu i bijes i nemoc pretvoriti u pokretacku snagu.
SoulSeeker

#199 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

neprilagodjena wrote:Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden :-D

Meni je draže ono "jag knulla dig", ali mora biti plava... :D
SoulSeeker

#200 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

piupiu wrote:Boze, Boze, koliko zluradosti i jeda!
Tako ti velikog Manitua i Zagora Te Neja, po čemu si zaključila da je baš tebi ili bilo kojem dijasporcu neko sa foruma zavidan zbog čega je ujedno i zlurad?
Locked