Alfons Kauders wrote:zasto bi ti ljudi, koji idu trbuhom za kruhom u rat, trebali da pomazu sirotinji? zasto im ne pomazu nasi biznismeni koji se kurce objektima vrijednim stotine miliona? jedino je adil uradio nesto za narod, ovi ostali, radoncici, selimovici, imamovici... boli ih kurac, a zarade dnevno koliko ovi zarade za godinu dana u afganistankim zapizdinama...
Slušaj me ...
Ti si pametan momak i u dosadašnjim razgovorima sa tobom to mi nije uopšte bilo teško zaključiti. Kao takvom, mislim da ti neće biti teško zaključiti i da u slučajevima u kojima želiš maksimalno pozitivno zračiti prikazujući svoju ličnost na najbolji mogući način ne možeš svaku budalu koristiti kao primjer i argument za svoje samouništenje.
Čovjek je socijalno biće koje zapaža, zaključuje, i odlučuje, a to je integrirano u svakoga od nas još po samom rođenju. Ako svi ovi koje si naveo kradu (a ja se slažem da kradu i da su kao ljudi nikakavi klasični govnari), to ti ne može i ne smije biti izgovor odnosno argument da već sutra nekog bijednika koji prosi na ulici nabiješ nogom u dupe jer nema pet stotina evra u džepu. Razlikuj se od njih i nemoj ni pomisliti da ih uzimaš kao primjer i budeš kao oni jer su oni oni - neljudi, a ti si čovjek.
Mogu ti i ja sada reći da za četiri godine učešća u ARBiH nisam dobio ama baš ništa osim par prostrijelnih rana, polomljenih kostiju, nepokretnost, i još nešto malo "ožiljaka" koje sam morao krpiti čak u Francuskoj. Do 30-te godine život mi je bio toliko "lijep" da ga ne bih poželio ni Adolfu Hitleru, a nakon toga nastupile su i određene promjene na bolje zbog čega mogu reći da sam danas relativno dobrostojeći čovjek kojeg jako cijene u društvu. Zbog svoje prošlosti i ja sada mogu reći "pa ko jebe ove bez posla, nemam ja ništa sa njima, neka se snalaze, neka prose, neka se jebu, šta me briga", jer zbog ovog što sam naveo imam debelo i jako veliko pravo na to, ali vidi... Ja to ne želim jer znam kako je živjeti u toj koži. Te opekotine koje imam su opekotine koje se ne vide, ali nikako ne zaciljejuju. Upravo iz ovog razloga želim svako dobro svakom čovjeku, želim mu ostvarenje maksimalnog uspjeha koji može postići, i svakom bih sugerirao da nikada ni u najtežim situacijama ne odustaje, da se ne predaje, da ostane pribran i teži svojoj boljoj budućnosti u maksimalnom optimizmu jer će samo tako i na taj način moći ostvariti svoje ciljeve. U vrijeme dok sam "hodao" od 1996-te pa na ovamo, nije bilo nikog sa strane da me drži "za rukice" već sam sve morao uraditi sam, a s obzirom da sam poprilično lud čovjek koji ne zna stati kada treba to me je poprilično izmorilo. Da sam kojim slučajem od samog početka imao nekoga sa strane uz sebe sve bi bilo drugačije, ako ništa drugo, imao bih koju boru i koju sijedu dlaku manje, i zbog toga mi nije, nije, nije, nije, i nije... i nikada neće biti jasno iz kojeg razloga osobe iz inostranstva ne pomažu svojim porodicama.
Pazi... Ja ne tražim da hrane gladne Rome, da doniraju po 5000 KM za slijepu djecu, onu oboljelu od leukemije, ili da ulažu bilo šta za riješenje ovakvih ili sličnih problema, ali ako je neko brate dragi došao čak iz daleke USA i u porodici ima mlađu osobu koja želi studirati, neka mu da 500 evra godišnje pa neka tip lijepo upiše fakultet i barem pokuša ostvariti ono o čemu sanja. Eto ne mora mu platiti ni studiju, neka daju klincima nešto love da mogu otići na more sa curom, neka im kupe odjeću, obuću... bilo šta što će im koristiti. Kinezi kažu "nikada ne dajite čovjeku ribu, nego mu dajte štap da je sam ulovi", a većinu ovih "bosnoljubaca" poput SaniSanija koji prvo kaže da mu je u USA jako teško i da se u BiH bolje živi, a potom prkosi jadnicima sa foruma koji nemaju ni posla rečenicom "idem ja sada uložiti 15.000 evra, a vi se pušite" čime demantira sam sebe nije stalo ni do svoje porodice a kamoli do Bosne. Ja sam se vremenom takvih ljudi zasitio jer sam ustanovio sam da većina ljudi u BiH od njih nema ama baš nikakve koristi zbog čega me uopšte ne začuđuje što ovdje dođu i potroše moju lovu da bi se nakon toga vratili "tamo gdje im je gore", ali ove priče o "ugroženosti" i tome "da radi više od nas jer smo mi ljenčine" jednostavno više nemam namjeru slušati jer je to notorna bezobrazna laž.
Odgovori mi molim, zbog čega ljudi uopšte i obilaze porodice ako žive samo za sebe? Koji će im kurac?
NeyDan wrote:Soul sam si uzeo kredit, nisi morao, i zasto onda to prebacujes na svog brata. Nije te covjek natjerao da uzimas kredit, da mu svaki dan serviras janjetinu, zasto i ti zelis da izigravas da imas a ustvari je obrnuta situacija. Pokazi mu pravo stanje, a ne iskrivljenu sliku.
Svako od nas ima svoj obraz i karakter. Meni moj obraz, vama vaš.
I ne brini za mene... Imam i više nego što mi treba samo što Guza ne voli sarmu i burek. Nije navikao na to... On je sada pravi gospodin.