Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
shambho

#176 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by shambho »

Image

Sta je ovo?? :?

..Mislim gdje je ovo uslikano kad otkud to? ..
amrica

#177 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

Aura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava.[b] I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova?[/b] Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.
Ovo je jako bitno, jer
tople vode MORA biti zato jer je to neko platio, student, kanton...
Ispitni rokovi su izivljavanje profesora, tjeranje na kupovinu njihovih knjiga je cisti kriminal... i jos puno opravdanih razloga za pobunu.

Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
Cak je i 50 KM za godinu sega, u poredjenju da jedan penzioner, koji je 30-40-50 godina uplacivao u razne fondove, samodoprinose itd placa kartu mjesecno 15-20 KM.
I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.
Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije. :shock: :-)

Sad me mozete napasti, ali mislim da se ovo zove traziti hljeba preko pogace, da ne kazem nesto jos primjerenije.
clav

#178 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

amrica wrote: Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
:-)
http://www.zet.hr/tarife/studentske-200910.aspx
Obuca9

#179 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Obuca9 »

amrica wrote:
Aura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava.[b] I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova?[/b] Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.
Ovo je jako bitno, jer
Ispitni rokovi su izivljavanje profesora, tjeranje na kupovinu njihovih knjiga je cisti kriminal... i jos puno opravdanih razloga za pobunu.

Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
Cak je i 50 KM za godinu sega, u poredjenju da jedan penzioner, koji je 30-40-50 godina uplacivao u razne fondove, samodoprinose itd placa kartu mjesecno 15-20 KM.
I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.
Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije. :shock: :-)

Sad me mozete napasti, ali mislim da se ovo zove traziti hljeba preko pogace, da ne kazem nesto jos primjerenije.
Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.

Pod broj 1, ja ne znam nijedna fakultet gdje se možeš doći i đaba upisati da si student. Svugdje moraš platiti bar onih 100/200 KM upisa, a da i ne govorim da moraš položiti nešto što se zove prijemni ispit da bi uopše dobio taj indeks.

Drugo penzioneri ne placaju 15-20 KM mjesecno, cijene za njih su slijedece, u skladu sa visinom penzija:
Manje od 300 - BESPLATAN KUPON
301 - 400 - 4 KM
401 - 500 - 6 KM
501 - 550 - 9 KM
551 - 600 - 10 KM
Više od 600 - 14 KM

I treće nije tačno da nigdje nema besplatan prevoz, ima u Zagrebu.

I četvrto, siguran sam da bi svi mi pristali na tih 50 KM godišnje, nije problem u njima, nego u 400 KM godišnje, kolika je trenutna cijena.
iz dna duše

#180 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by iz dna duše »

Iz pojedinih diskusija ja mogu da primijetim da bi neki da pokrenu hajku na studente, koji žive u domu, što bi drznici besplatnu ili jeftiniju kartu, neki sa pravdaju "da nisu u domu, domaći su, nemoj mene"...Studenti općenito ispadaju "lezihljebovići" koji ništa ne rade....
De se vi malo okrenite onima koji su krivi za prazne budžete i koji bi iz njih, i tako ispražnjenih, još da crpe.
Ispada bogati sada da studenti koji dođu iz ostalih dijelova FBiH ili, nedaj bože, iz RS, ne treba da imaju imaju smještaj u domovima itd....Pa ne može biti svako iz glavnog grada iz BiH, pa da stanuje kod roditelja i studira na najvećem bh. državnom! fakultetu...Ili možda, oni koji su slabijeg imovnog stanja i ne trebaju da studiraju...
Užasno, šta sve ne pročitah!
Studenti u domu, niti studenti općenito, nisu naš problem...Oni su ti koji imaju problem sa nama i našom vlasti...
A vlast se brine samo o sebi, njima samima ne smije nešto da fali, Recesija, nezaposlenost, nesređeno zdravstvo, obrazovanje, to nije njima na dnevnom redu.
Ali, ne, navalite vi mirno na studente, a Dom naroda FBiH se danas pobrinula da sebi poveća plate, to se zove "usklađivanje koeficijenata" Doduše, tek je nacrt Zakona, ali to će se riješiti po hitnoj proceduri, ne brinem ja.
Njihova djeca onda možda i ne trebaju subvencije države, ali dijete onog radnika ili službenika, koji su ili izgubili posao ili će ga uskoro izgubiti, jer privreda tone, trebaće itekako (Pod uslovom da se složimo da i djeca takvih "smiju da studiraju?!) :roll:
KadSeMrtviProbudimo

#181 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by KadSeMrtviProbudimo »

amrica wrote:...Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi...I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije. :shock: :-)
hz__semir wrote: Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.

Pod broj 1, ja ne znam nijedna fakultet gdje se možeš doći i đaba upisati da si student. Svugdje moraš platiti bar onih 100/200 KM upisa, a da i ne govorim da moraš položiti nešto što se zove prijemni ispit da bi uopše dobio taj indeks.
I četvrto, siguran sam da bi svi mi pristali na tih 50 KM godišnje, nije problem u njima, nego u 400 KM godišnje, kolika je trenutna cijena.
Upravo ti @amrica o ovome i piše; kad imaš novac za upisninu za fakultet, kad imaš novac za provod i sl. onda sigurno imaš novac i za GRAS kartu. Posebno oni studenti koji plaćaju godišnje po nekoliko hiljada KM za studiranje.
Studenti iz slabo imovinskih porodica imaju i druge dodatne socijalne pogodnosti, i mogu ih ostvariti.

Ovdje se radi o prljavoj političkoj igri nosilaca kantonalne vlasti (premijera Mehmedića), i jeftinoj kupovini simpatija i podrške na predstojećim izborima, ništa više.
Njegove izjave i namjere su finansijski neutemeljene i takođe su pokušaj da se "spasi" GRAS preko leđa svih građana Kantona.

Mehmedić obmanjuje javnost, a studenti koji insistiraju na "besplatnim" kartama za gradski saobraćaj učestvuju u još jednom projektu finansijskom sloma budžeta Kantona.
iz dna duše

#182 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by iz dna duše »

Navedi mi pogodnosti koje imaju studenti iz slabije situiranih porodica...
:?:
KadSeMrtviProbudimo

#183 Re: Nijedan student bez obećane karte

iz dna duše wrote:Navedi mi pogodnosti koje imaju studenti iz slabije situiranih porodica...
:?:
Pronađi: Zakon o socijalnoj zaštiti, civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom (Službene novine broj 16/2002)
ili Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH broj 36/99) i sve izmjene i dopune.
Ako ne ispunjava neke od ovih uslova iz Zakona, onda svaki student sebi može priuštiti plaćanje karte za GRAS.
Ako ni tada ne može, onda (kao što smo mi mnogi ranije radili) može potražiti neki honoraran posao (pa makar i "na crno". Nekad su studenti čistili ulice od snijega, zašto ne mogu taj ili sličan posao obavljati.

Najskuplje je biti na kantonalnom budžetu.
KadSeMrtviProbudimo

#184 Re: Nijedan student bez obećane karte

Studenti ne trebaju protestima tražiti od Mehmedića sprovedbu inicijative za beneficije i besplatne karte za studente u javnom gradskom prevozu u KS, već suprotno - moraju protestirati upravo zbog te namjere da se iz budžeta taj trošak finsnsira (posebno u kriznim godinama i porastu nezaposlenosti), samim tim i pokušaja zloupotrebe položaja javne funkcije koristeći je u svoje osobne ili ciljeve političke organizacije kojoj pripada.
caes

#185 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by caes »

Ma ja, nek student radi da bi otplatio kartu grasu, dotad ce politicari da sebi povecavaju plate na ustrb studenata i ostalih smrtnika u zemlji .. Evo sacu bas :roll:

A sto se tice tih zakona: :lol:
Koje crne pogodnosti, o cemu vi pricate, to je mrtvo slovo na papiru.
Obuca9

#186 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Obuca9 »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
amrica wrote:...Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi...I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije. :shock: :-)
hz__semir wrote: Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.

Upravo ti @amrica o ovome i piše; kad imaš novac za upisninu za fakultet, kad imaš novac za provod i sl. onda sigurno imaš novac i za GRAS kartu. Posebno oni studenti koji plaćaju godišnje po nekoliko hiljada KM za studiranje.
Studenti iz slabo imovinskih porodica imaju i druge dodatne socijalne pogodnosti, i mogu ih ostvariti.

Ovdje se radi o prljavoj političkoj igri nosilaca kantonalne vlasti (premijera Mehmedića), i jeftinoj kupovini simpatija i podrške na predstojećim izborima, ništa više.
Njegove izjave i namjere su finansijski neutemeljene i takođe su pokušaj da se "spasi" GRAS preko leđa svih građana Kantona.

Mehmedić obmanjuje javnost, a studenti koji insistiraju na "besplatnim" kartama za gradski saobraćaj učestvuju u još jednom projektu finansijskom sloma budžeta Kantona.
I gdje je tu logika? Znači deri na sve strane, što više plaćaju to bolje. Po tvojoj logici onda trebaju i usluge kod zubara biti skuplje za studente, jer kad imaju hiljade maraka da daju za studiranje, što ne bi dali i par stotina za popravak zuba. Pretpostavljam da ne bi imao nista protiv ni da su u granapu namirnice skuplje za studente, pa kad imaju pare za upisninu i provod, nek im je i hljeb i skuplji.
iz dna duše

#187 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by iz dna duše »

Samo ti čitaj Zakone, ja gledam oko sebe i pratim primjenu Zakona.
Od članova Zakona se ne živi, nego od primjene tih članova...A toga nema.
Imamo i Zakon o radu, o zdravstvu, o obrazovanju...da ne nabrajam....
I opet ljudi rade na crno, i opet su prijavljeni na minimalac, i opet nemaju ni odmora ni pauze, ni zdravstvenog osiguranje, ni penzijskog, opet skupljamo pare da liječimo djecu, imamo Melihu A. za ministricu obtazovanja, Arziju nema Zakona ko bi skinuo, imamo podijeljeno školstvo...
KadSeMrtviProbudimo

#188 Re: Nijedan student bez obećane karte

iz dna duše wrote:Samo ti čitaj Zakone, ja gledam oko sebe i pratim primjenu Zakona.
Od članova Zakona se ne živi, nego od primjene tih članova...A toga nema.
Imamo i Zakon o radu, o zdravstvu, o obrazovanju...da ne nabrajam....
I opet ljudi rade na crno, i opet su prijavljeni na minimalac, i opet nemaju ni odmora ni pauze, ni zdravstvenog osiguranje, ni penzijskog, opet skupljamo pare da liječimo djecu, imamo Melihu A. za ministricu obtazovanja, Arziju nema Zakona ko bi skinuo, imamo podijeljeno školstvo...

Odlično. I studenti, između ostalih, se moraju boriti za promjenu svih negativnosti koje si nabrojala, neće to uraditi ni za koga drugog osim za sebe, trebaće im sutra...

Najlakše je "guzovače" :(
KadSeMrtviProbudimo

#189 Re: Nijedan student bez obećane karte

hz__semir wrote:I gdje je tu logika? Znači deri na sve strane, što više plaćaju to bolje. Po tvojoj logici onda trebaju i usluge kod zubara biti skuplje za studente, jer kad imaju hiljade maraka da daju za studiranje, što ne bi dali i par stotina za popravak zuba. Pretpostavljam da ne bi imao nista protiv ni da su u granapu namirnice skuplje za studente, pa kad imaju pare za upisninu i provod, nek im je i hljeb i skuplji.
Razdvojena je javna uprava od privatnog vlasništva. Razdvoji je i ti.
amrica

#190 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

clav wrote:
amrica wrote: Ali besplatne karte :shock: Pa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.

Ah, da Hrvatska...

Harac na maminu i tatinu platu, pa harac na bakinu i dekinu mirovinu i eto unucicu dzaba prevoz...

A vanjski dug, da ne lupam, dvocifren broj milijardi EUR-a.....

Nisam spominjala domove ni studentski standard, samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
Studenti su najveca potencijalna sila, svugdje, samo ne i ovdje. Spremni ste na pobunu zbog jedne kafe mjesecno, ali ne i da izadjete kad treba rusiti lopove koji su opljackali ovu zemlju da ce 5 narednih generacija biti svjetska sirotinja, kao Africke kraljevine. Svako vam na faxu radi sta hoce, sto se ne bunite sto placate upisninu, sto placate svaku potvrdu, revers za dokumente... za to su ljudi koji vam to pisu vec placeni... pa knjige, skripte...preskupo.
I sta , napadnete Mehmedica, cak ga i smijenite, doci ce novi , pametniji, pa ce vam fino reci: nema para u budzetu i slikajte se, sad necete dobiti ni za tih 50 KM
black

#191 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by black »

amrica wrote:
Nisam spominjala domove ni studentski standard, samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
Studenti su najveca potencijalna sila, svugdje, samo ne i ovdje. Spremni ste na pobunu zbog jedne kafe mjesecno, ali ne i da izadjete kad treba rusiti lopove koji su opljackali ovu zemlju da ce 5 narednih generacija biti svjetska sirotinja, kao Africke kraljevine. Svako vam na faxu radi sta hoce, sto se ne bunite sto placate upisninu, sto placate svaku potvrdu, revers za dokumente... za to su ljudi koji vam to pisu vec placeni... pa knjige, skripte...preskupo.
I sta , napadnete Mehmedica, cak ga i smijenite, doci ce novi , pametniji, pa ce vam fino reci: nema para u budzetu i slikajte se, sad necete dobiti ni za tih 50 KM
bas tako amrice, zbog ovih i sicnih stvari mi se i nepise na ovu temu, od studenata bi trebalo da krece mnogo stosta, trebalo bi da imaju svjeze ideje, da su pokretaci drustvenih desavanja i prvi u svim protestima itd. itd. ali nazalost kod nas to nije tako...

elSaik

#192 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by elSaik »

amrica wrote:
clav wrote:

Ah, da Hrvatska...

Harac na maminu i tatinu platu, pa harac na bakinu i dekinu mirovinu i eto unucicu dzaba prevoz...

A vanjski dug, da ne lupam, dvocifren broj milijardi EUR-a.....

Prvo, nakon što na svoje pogrešne navode dobiješ odgovor i dokaz da nije tako, umjesto da kažeš "izvinjavam se, moja greška, nisam bila upućena u ono o čemu raspravljam" ti okrećeš priču u skroz nekom drugom, i u ovom kontekstu, nebitnom pravcu.

Drugo, odakle tebi uopšte ideja da se ovdje protestuje zbog toga što je godišnja 50KM? :shock: Ovdje se protestuje jer je Vlada Kantona Sarajevo javno najavila i obećala besplatne studentske karte od 1.1.2010., a ne godišnje karte od 50KM od 1.10.2010..

Treće, i kada bi se studenti pobunili zbog "upisnina, potvrda i reversa za dokumente", javili bi se tebi slični i ti sa snažnim parolama "ko smo mi da vama (studentima) plaćamo XY? Imate za kahvu, onda imate i za XY."
clav

#193 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

amrica wrote:

Ah, da Hrvatska...

a mami, tati, baki i deki ne smeta taj harac, bar vecini baki, deka mami i tata iz vec napisanih razloga na ovoj temi.

usput, mala je vjerovatnoca da ce se to desiti kod nas, ali prisjetiti se skorije historije kada je zbog poskupljenja mesa i nestasice istog doslo do demonstracija, rusenja berlinskog zida i cega sve ne.
MAN-lion's coach

#194 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MAN-lion's coach »

Aura Perez wrote:
amrica wrote:
Ovo je jako bitno, jer

I hocemo te napasti. Za prvo boldirano se bolje malo raspitaj, a za drugo boldirano.. nas narod vec placa jako puno nepotrebnih stvari kao sto su vile nasih politicara, vikendice, nove laminate, italijanske plocice... znas li ti uopste koliko se placa poreza drzavi na jednu nasu jadnu platu? Kao u Svedskoj draga, a njihova je karta jeftinija od nase. Eh sad, ako moj tata na plate svoja tri radnika moze platiti cetverocifren iznos doprinosa, mogu i ja imati besplatnu kartu. Jer narod nece platiti nista vise nego sto sada placa nego ce nasi dragi lideri gladiti guzove po malo manje kvalitetnim plocicama i manje raskosnim vikendicama. Karta mozda nije prioritet, ali ako prodje ova ideja, ostale ce doci na red. Da, studiranje nije obavezno, ali zar ne bi jedna vlada trebala da cijeni, pomaze i ulaze u one koji imaju malo vise ambicija od ostalih?

I jos jedna stvar, tople vode mora biti jer je to neko platio, i nase besplatne karte je neko dobro platio, jer bi neko sa prosjecnom platom mogao imati puno bolji zivotni standard da drzava ne uzima to sto uzima. Vrijeme je da malo daju za promjenu. I za takve forumase i takva razmisljanja ovo je potpuno pogresna tema jer nije stavljena da je se popljuje nego da se ljudi obavijeste i da je PODRZE.
Šta sad hoćeš da kažeš da ljudi koji su uzeli da završe fakultet imaju više ambicija,a da ne kažem i boljih? :shock:
Tople vode mora biti jer je neko platio...ali niko ti neće izvesti-proizvesti tu toplu vodu džaba!
Pričamo o podržavanju to je najvažnije,još u nekim puno boljim državama svi se čuju,svako iznese argumente,a besposličari se uhvatili džaba karte k'o pjan plota.
Nekad su studenti radili,danas slabo ko radi...neće da radi jer se vade da moraju učiti a ustvari samo palamude...neka se studenti pobrinu da im te iste diplome neko prizna da imaju identitet,identitet studenta i VSS obrazovanog čovjeka se ne stiče kartom GP-a.
Treba cijeniti ali na pravi način,kvalitetom u obrazovanju,traženjem radnih mjesta,prakse a ne balegati o džaba kartama.
minjonja

#195 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

amrica wrote:

samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
krvi bi dala da je toliko.

33*12=396 je godisnja karta za one sto zive u A zoni. nekim studentima je skoro 100KM MJESECNO.

sehidske porodice mogu imati jednu mjesecnu iskaznicu koja je besplatna, a oni koji su roditelje na drugi nacin izgubili nemaju nista od tog kolaca.
alternativnisp

#196 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by alternativnisp »

Bili smo zauzeti ovih dana radi ispita i akcije, tako da nismo uspjeli ucestvovati u raspravi u ovih prethodnih 9stranica.
Kao prvo, ne mogu a da ne primjetim, kako je na samom početku ove teme, na samom početku ove ideje uopšte, i u medijima i ovdje i na facebooku se govorilo kako je ovo samo jos jedna facebook grupa, kako su studenti pasivni, kako ne rade nista i sl. Nakon sto smo pokazali, (barem nas 50ak ) da nismo pasivni, krenulo se sa drugacijim miniranjem. Sada smo lopovi koji žele da pomognu Mehmediću da da milione GRAS-u. Također smo i kvazi studenti koji ne rade nista, ispijaju kafe i ponesto uce, a vecinu polazu preko djonova. Kasnije cemo biti dio stranke, pa onda ni ne znam ti sta.

Međutim, očito je da mnogo vas ne shvata uopste kako radi budzet, na sta se vecina para trosi, kome se sta uplacuje i slicno. u zakonu naidjete na neku tesku rijec, i odmah preskocite ni ne interesuje vas. Vi koji to iole razumijete, sve sto znate je doci ovdje i pisati eseje o tome. Neki malo bolji i kritike i kolumne. Jel iko ista uradio od vas? Nije. Niko nikada nije ujedinio penzionere, sem gladi, niko nikada nije ujedinio borce sem besparice, niko nikada nikoga nije ujedinio dok nije doslo minuta do 12. Svi samo zele da osiguraju sebi dobro, a za ostale boli ih briga.

Socijalizam i Tito su bili takvi da se nije imalo na sta zaliti pa cak iako su karte bile skupe.Imali smo svi dovoljno. Tako da ne vidim zasto ovo usporedjujemo sa socijalizmom.
Sto se tice strukture, ASP se sastoji od "nezavisnih" studenata, Organizacije za prava Studenata pri Filozofskom Fakultetu(OPSFF) i Vijeca studenata Ekonomskog Fakulteta. Znaci sve sami studenti. Budite zahvalni sto nije Safet Kurtovic.
Sto se tice saradnje sa DOSTA, ta saradnja je uspostavljena jer oni imaju iskustva sa protestima. Nekolicina studenata je ovo pokrenula, i nismo imali pojma uopste kako funkcionise bilo sta. Sada imamo priliku da ujedinimo studente oko borbe za jednu stvar. Ako to uspijemo zauvijek cemo biti ujedinjeni. Onda idemo na iduce korake, onda idemo na nesto mnogo vece.
Postavite konkretna pitanja, i odgovorit cemo ih.
madner

#197 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

Kakva je ovo demagogija od odgovara.

Izdvajam najumobolnije:
1. Mog starog ubise doprinosi koje placa drzavi (dakle trebali bi biti manji) pa mogu i ja dobiti besplatnu kartu (dakle povecanje istih).
2. Malo vise radite da bi svi studenti, bez obzira na primanja imali karte.
3. Zagreb ima besplatan prevoz, pa cemo lezerno ignorisati to sto je to izuzetak i pravit se da je to pravilo.
4. Pare se rasipaju na X, Y i slj, pa mogu vala i na karte, nije beg cicija.

Jedina istina jeste ovo:
Svi samo zele da osiguraju sebi dobro, a za ostale boli ih briga.
Ovdje imamo podudaranje interesa studenata i GRAS-a, samo je onda malo cinicno zaliti se sto se treca skupina (krave muzare) buni.
alternativnisp

#198 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by alternativnisp »

madner wrote:Kakva je ovo demagogija od odgovara.

Izdvajam najumobolnije:
1. Mog starog ubise doprinosi koje placa drzavi (dakle trebali bi biti manji) pa mogu i ja dobiti besplatnu kartu (dakle povecanje istih).
3. Zagreb ima besplatan prevoz, pa cemo lezerno ignorisati to sto je to izuzetak i pravit se da je to pravilo.

Jedina istina jeste ovo:
Ovdje imamo podudaranje interesa studenata i GRAS-a, samo je onda malo cinicno zaliti se sto se treca skupina (krave muzare) buni.
1. Kao prvo, niko iz ove Organizacije nije zaduzen za problem tvog oca i tvoje porodice. Ako je to tvoj problem onda intervenisi, a ne da sjedis ovdje i zalis se svima. Ako ne mozes, osnuj udruzenje građana sa istim problemom. Ako pak ni to ne mozes, vjeruj mi da studenti imaju i previse briga da bi mogli i taj problem rijesavati. Narocito, taj problem se nece rijesiti tako sto studenti nece rijesiti ovaj problem.
2. Mi smo samo neformalno udruzenje. Nikada nismo ni vidjeli projekat studiID, tako da za taj rad obrati se legitimnom studentskom predstavnickom tijelu SPUS.
3. Italija ima u vecini gradova slicnu politiku, ali hajde nije ni to pravilo. Ajmo mi napraviti pravilo. Vecina studenata misli da je ovo dobra stvar.
4. Kanton nije beg, niti iko ovdje daje ikom pare. To sto Kanton uzima pare od gradjana na ovaj ili onaj nacin, ocito ne zeli niko da rijesi. A to sto ih rasporedjuje gdje god on zeli, studenti ce rijesiti.

Sada odjednom ispade da se studenti bore za GRAS? GRAS je javno komunalno preduzece, sto znaci u vlasnistvu Kantona. ZNaci ne postoji STUDENT-GRAS- KANTON, nego STUDENT-KANTON.
Obuca9

#199 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Obuca9 »

A kako toj trećoj skupini (kravama muzarama) ne smeta što ih dodici, lagumdzije, tihici, radoncici, cerici, kacavende, puljici i ini svakodnevno muzu. Možda bi vam pametnije bilo da vi krave muzare smislite kako da dignete bunu da vas prestanu oni musti, nego što ste se okomili na studente, koji se za razliku od vas, bar pokusavaju izboriti za svoje.

http://www.youtube.com/watch?v=LIE074KwcYY
madner

#200 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

alternativnisp wrote:
madner wrote:Kakva je ovo demagogija od odgovara.

Izdvajam najumobolnije:

Jedina istina jeste ovo:
1. Kao prvo, niko iz ove Organizacije nije zaduzen za problem tvog oca i tvoje porodice. Ako je to tvoj problem onda intervenisi, a ne da sjedis ovdje i zalis se svima. Ako ne mozes, osnuj udruzenje građana sa istim problemom. Ako pak ni to ne mozes, vjeruj mi da studenti imaju i previse briga da bi mogli i taj problem rijesavati. Narocito, taj problem se nece rijesiti tako sto studenti nece rijesiti ovaj problem.
2. Mi smo samo neformalno udruzenje. Nikada nismo ni vidjeli projekat studiID, tako da za taj rad obrati se legitimnom studentskom predstavnickom tijelu SPUS.
3. Italija ima u vecini gradova slicnu politiku, ali hajde nije ni to pravilo. Ajmo mi napraviti pravilo. Vecina studenata misli da je ovo dobra stvar.
4. Kanton nije beg, niti iko ovdje daje ikom pare. To sto Kanton uzima pare od gradjana na ovaj ili onaj nacin, ocito ne zeli niko da rijesi. A to sto ih rasporedjuje gdje god on zeli, studenti ce rijesiti.

Ja sam naveo "argumente" koje su studenti naveli zasto oni zasluzuju beneficije, nisi trebao replicirati na iste.

alternativnisp wrote: Sada odjednom ispade da se studenti bore za GRAS? GRAS je javno komunalno preduzece, sto znaci u vlasnistvu Kantona. ZNaci ne postoji STUDENT-GRAS- KANTON, nego STUDENT-KANTON.
Potpuno pogresno. Ne placa plate GRASovih zaposlenih budzet kantona, nego firma GRAS. Tacno je da ista dobija grantove i subvencije od kantona (djelomicno kako bi trenutno beneficirane karte imale nizu cijenu) ali GRAS je firma koja posluje za sebe.
Bar toliko mora biti jasno ako vec postavljate zahtjeve, da znate kome postavljate.
Locked