Sta je ovo??
..Mislim gdje je ovo uslikano kad otkud to? ..

Ovo je jako bitno, jerAura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava.[b] I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova?[/b] Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.
amrica wrote: Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.amrica wrote:Ovo je jako bitno, jerAura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava.[b] I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova?[/b] Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.
tople vode MORA biti zato jer je to neko platio, student, kanton...
Ispitni rokovi su izivljavanje profesora, tjeranje na kupovinu njihovih knjiga je cisti kriminal... i jos puno opravdanih razloga za pobunu.
Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
Cak je i 50 KM za godinu sega, u poredjenju da jedan penzioner, koji je 30-40-50 godina uplacivao u razne fondove, samodoprinose itd placa kartu mjesecno 15-20 KM.
I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.
Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije.![]()
![]()
Sad me mozete napasti, ali mislim da se ovo zove traziti hljeba preko pogace, da ne kazem nesto jos primjerenije.
amrica wrote:...Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi...I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije.
![]()
![]()
Upravo ti @amrica o ovome i piše; kad imaš novac za upisninu za fakultet, kad imaš novac za provod i sl. onda sigurno imaš novac i za GRAS kartu. Posebno oni studenti koji plaćaju godišnje po nekoliko hiljada KM za studiranje.hz__semir wrote: Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.
Pod broj 1, ja ne znam nijedna fakultet gdje se možeš doći i đaba upisati da si student. Svugdje moraš platiti bar onih 100/200 KM upisa, a da i ne govorim da moraš položiti nešto što se zove prijemni ispit da bi uopše dobio taj indeks.
I treće nije tačno da nigdje nema besplatan prevoz, ima u Zagrebu.
I četvrto, siguran sam da bi svi mi pristali na tih 50 KM godišnje, nije problem u njima, nego u 400 KM godišnje, kolika je trenutna cijena.
Pronađi: Zakon o socijalnoj zaštiti, civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom (Službene novine broj 16/2002)iz dna duše wrote:Navedi mi pogodnosti koje imaju studenti iz slabije situiranih porodica...
I gdje je tu logika? Znači deri na sve strane, što više plaćaju to bolje. Po tvojoj logici onda trebaju i usluge kod zubara biti skuplje za studente, jer kad imaju hiljade maraka da daju za studiranje, što ne bi dali i par stotina za popravak zuba. Pretpostavljam da ne bi imao nista protiv ni da su u granapu namirnice skuplje za studente, pa kad imaju pare za upisninu i provod, nek im je i hljeb i skuplji.KadSeMrtviProbudimo wrote:amrica wrote:...Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi...I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije.
![]()
Upravo ti @amrica o ovome i piše; kad imaš novac za upisninu za fakultet, kad imaš novac za provod i sl. onda sigurno imaš novac i za GRAS kartu. Posebno oni studenti koji plaćaju godišnje po nekoliko hiljada KM za studiranje.hz__semir wrote: Iznijela si more netačnih informacija i očekuješ da te neko shvati ozbiljno.
Pod broj 1, ja ne znam nijedna fakultet gdje se možeš doći i đaba upisati da si student. Svugdje moraš platiti bar onih 100/200 KM upisa, a da i ne govorim da moraš položiti nešto što se zove prijemni ispit da bi uopše dobio taj indeks.
I treće nije tačno da nigdje nema besplatan prevoz, ima u Zagrebu.
I četvrto, siguran sam da bi svi mi pristali na tih 50 KM godišnje, nije problem u njima, nego u 400 KM godišnje, kolika je trenutna cijena.
Studenti iz slabo imovinskih porodica imaju i druge dodatne socijalne pogodnosti, i mogu ih ostvariti.
Ovdje se radi o prljavoj političkoj igri nosilaca kantonalne vlasti (premijera Mehmedića), i jeftinoj kupovini simpatija i podrške na predstojećim izborima, ništa više.
Njegove izjave i namjere su finansijski neutemeljene i takođe su pokušaj da se "spasi" GRAS preko leđa svih građana Kantona.
Mehmedić obmanjuje javnost, a studenti koji insistiraju na "besplatnim" kartama za gradski saobraćaj učestvuju u još jednom projektu finansijskom sloma budžeta Kantona.
iz dna duše wrote:Samo ti čitaj Zakone, ja gledam oko sebe i pratim primjenu Zakona.
Od članova Zakona se ne živi, nego od primjene tih članova...A toga nema.
Imamo i Zakon o radu, o zdravstvu, o obrazovanju...da ne nabrajam....
I opet ljudi rade na crno, i opet su prijavljeni na minimalac, i opet nemaju ni odmora ni pauze, ni zdravstvenog osiguranje, ni penzijskog, opet skupljamo pare da liječimo djecu, imamo Melihu A. za ministricu obtazovanja, Arziju nema Zakona ko bi skinuo, imamo podijeljeno školstvo...
Razdvojena je javna uprava od privatnog vlasništva. Razdvoji je i ti.hz__semir wrote:I gdje je tu logika? Znači deri na sve strane, što više plaćaju to bolje. Po tvojoj logici onda trebaju i usluge kod zubara biti skuplje za studente, jer kad imaju hiljade maraka da daju za studiranje, što ne bi dali i par stotina za popravak zuba. Pretpostavljam da ne bi imao nista protiv ni da su u granapu namirnice skuplje za studente, pa kad imaju pare za upisninu i provod, nek im je i hljeb i skuplji.
clav wrote:amrica wrote: Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
![]()
http://www.zet.hr/tarife/studentske-200910.aspx
bas tako amrice, zbog ovih i sicnih stvari mi se i nepise na ovu temu, od studenata bi trebalo da krece mnogo stosta, trebalo bi da imaju svjeze ideje, da su pokretaci drustvenih desavanja i prvi u svim protestima itd. itd. ali nazalost kod nas to nije tako...amrica wrote:
Nisam spominjala domove ni studentski standard, samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
Studenti su najveca potencijalna sila, svugdje, samo ne i ovdje. Spremni ste na pobunu zbog jedne kafe mjesecno, ali ne i da izadjete kad treba rusiti lopove koji su opljackali ovu zemlju da ce 5 narednih generacija biti svjetska sirotinja, kao Africke kraljevine. Svako vam na faxu radi sta hoce, sto se ne bunite sto placate upisninu, sto placate svaku potvrdu, revers za dokumente... za to su ljudi koji vam to pisu vec placeni... pa knjige, skripte...preskupo.
I sta , napadnete Mehmedica, cak ga i smijenite, doci ce novi , pametniji, pa ce vam fino reci: nema para u budzetu i slikajte se, sad necete dobiti ni za tih 50 KM
Prvo, nakon što na svoje pogrešne navode dobiješ odgovor i dokaz da nije tako, umjesto da kažeš "izvinjavam se, moja greška, nisam bila upućena u ono o čemu raspravljam" ti okrećeš priču u skroz nekom drugom, i u ovom kontekstu, nebitnom pravcu.amrica wrote:clav wrote:amrica wrote: Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
![]()
http://www.zet.hr/tarife/studentske-200910.aspx
Ah, da Hrvatska...
Harac na maminu i tatinu platu, pa harac na bakinu i dekinu mirovinu i eto unucicu dzaba prevoz...
A vanjski dug, da ne lupam, dvocifren broj milijardi EUR-a.....
Nisam spominjala domove ni studentski standard, samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
Studenti su najveca potencijalna sila, svugdje, samo ne i ovdje. Spremni ste na pobunu zbog jedne kafe mjesecno, ali ne i da izadjete kad treba rusiti lopove koji su opljackali ovu zemlju da ce 5 narednih generacija biti svjetska sirotinja, kao Africke kraljevine. Svako vam na faxu radi sta hoce, sto se ne bunite sto placate upisninu, sto placate svaku potvrdu, revers za dokumente... za to su ljudi koji vam to pisu vec placeni... pa knjige, skripte...preskupo.
I sta , napadnete Mehmedica, cak ga i smijenite, doci ce novi , pametniji, pa ce vam fino reci: nema para u budzetu i slikajte se, sad necete dobiti ni za tih 50 KM
a mami, tati, baki i deki ne smeta taj harac, bar vecini baki, deka mami i tata iz vec napisanih razloga na ovoj temi.amrica wrote:
Ah, da Hrvatska...
Harac na maminu i tatinu platu, pa harac na bakinu i dekinu mirovinu i eto unucicu dzaba prevoz...
Šta sad hoćeš da kažeš da ljudi koji su uzeli da završe fakultet imaju više ambicija,a da ne kažem i boljih?Aura Perez wrote:I hocemo te napasti. Za prvo boldirano se bolje malo raspitaj, a za drugo boldirano.. nas narod vec placa jako puno nepotrebnih stvari kao sto su vile nasih politicara, vikendice, nove laminate, italijanske plocice... znas li ti uopste koliko se placa poreza drzavi na jednu nasu jadnu platu? Kao u Svedskoj draga, a njihova je karta jeftinija od nase. Eh sad, ako moj tata na plate svoja tri radnika moze platiti cetverocifren iznos doprinosa, mogu i ja imati besplatnu kartu. Jer narod nece platiti nista vise nego sto sada placa nego ce nasi dragi lideri gladiti guzove po malo manje kvalitetnim plocicama i manje raskosnim vikendicama. Karta mozda nije prioritet, ali ako prodje ova ideja, ostale ce doci na red. Da, studiranje nije obavezno, ali zar ne bi jedna vlada trebala da cijeni, pomaze i ulaze u one koji imaju malo vise ambicija od ostalih?amrica wrote:Ovo je jako bitno, jerAura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava.[b] I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova?[/b] Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.
tople vode MORA biti zato jer je to neko platio, student, kanton...
Ispitni rokovi su izivljavanje profesora, tjeranje na kupovinu njihovih knjiga je cisti kriminal... i jos puno opravdanih razloga za pobunu.
Ali besplatne kartePa to nema nigdje na planeti. Cak ni u Norveskoj, koja je, kao zemlja sa najvecim standardom u Europi. U ZG se mozes vozati JEDNU stanicu po strogom Centru bez karte.
Cak je i 50 KM za godinu sega, u poredjenju da jedan penzioner, koji je 30-40-50 godina uplacivao u razne fondove, samodoprinose itd placa kartu mjesecno 15-20 KM.
I sta je uslov da se dobije ta "dzabna" karta? Index? Pa imacemo bar dva tri puta vise upisanih studenata, a i sad ih ima koji se samo tako zovu, a fax vidjeli nisu, koji ce se vozikati za 2-3 KM mjesecno ili dzaba, a sve ce to narod platiti.
Studiranje nije obavezno i ne vidim razlog zasto se trazi besplatan prevoz? Neke beneficije OK, ali je smijesno, 50 KM GODISNJE za prevoz vam je puno, i hocete demonstracije.![]()
![]()
Sad me mozete napasti, ali mislim da se ovo zove traziti hljeba preko pogace, da ne kazem nesto jos primjerenije.
I jos jedna stvar, tople vode mora biti jer je to neko platio, i nase besplatne karte je neko dobro platio, jer bi neko sa prosjecnom platom mogao imati puno bolji zivotni standard da drzava ne uzima to sto uzima. Vrijeme je da malo daju za promjenu. I za takve forumase i takva razmisljanja ovo je potpuno pogresna tema jer nije stavljena da je se popljuje nego da se ljudi obavijeste i da je PODRZE.
krvi bi dala da je toliko.amrica wrote:
samo kazem da je krajnje bezobrazno buniti se sto je GODISNJA karta 50 KM, znaci jedna kafa mjesecno.
Ovdje imamo podudaranje interesa studenata i GRAS-a, samo je onda malo cinicno zaliti se sto se treca skupina (krave muzare) buni.Svi samo zele da osiguraju sebi dobro, a za ostale boli ih briga.
1. Kao prvo, niko iz ove Organizacije nije zaduzen za problem tvog oca i tvoje porodice. Ako je to tvoj problem onda intervenisi, a ne da sjedis ovdje i zalis se svima. Ako ne mozes, osnuj udruzenje građana sa istim problemom. Ako pak ni to ne mozes, vjeruj mi da studenti imaju i previse briga da bi mogli i taj problem rijesavati. Narocito, taj problem se nece rijesiti tako sto studenti nece rijesiti ovaj problem.madner wrote:Kakva je ovo demagogija od odgovara.
Izdvajam najumobolnije:
1. Mog starog ubise doprinosi koje placa drzavi (dakle trebali bi biti manji) pa mogu i ja dobiti besplatnu kartu (dakle povecanje istih).
2. Malo vise radite da bi svi studenti, bez obzira na primanja imali karte.
3. Zagreb ima besplatan prevoz, pa cemo lezerno ignorisati to sto je to izuzetak i pravit se da je to pravilo.
4. Pare se rasipaju na X, Y i slj, pa mogu vala i na karte, nije beg cicija.
Jedina istina jeste ovo:
Ovdje imamo podudaranje interesa studenata i GRAS-a, samo je onda malo cinicno zaliti se sto se treca skupina (krave muzare) buni.Svi samo zele da osiguraju sebi dobro, a za ostale boli ih briga.
alternativnisp wrote:1. Kao prvo, niko iz ove Organizacije nije zaduzen za problem tvog oca i tvoje porodice. Ako je to tvoj problem onda intervenisi, a ne da sjedis ovdje i zalis se svima. Ako ne mozes, osnuj udruzenje građana sa istim problemom. Ako pak ni to ne mozes, vjeruj mi da studenti imaju i previse briga da bi mogli i taj problem rijesavati. Narocito, taj problem se nece rijesiti tako sto studenti nece rijesiti ovaj problem.madner wrote:Kakva je ovo demagogija od odgovara.
Izdvajam najumobolnije:
1. Mog starog ubise doprinosi koje placa drzavi (dakle trebali bi biti manji) pa mogu i ja dobiti besplatnu kartu (dakle povecanje istih).
2. Malo vise radite da bi svi studenti, bez obzira na primanja imali karte.
3. Zagreb ima besplatan prevoz, pa cemo lezerno ignorisati to sto je to izuzetak i pravit se da je to pravilo.
4. Pare se rasipaju na X, Y i slj, pa mogu vala i na karte, nije beg cicija.
Jedina istina jeste ovo:
2. Mi smo samo neformalno udruzenje. Nikada nismo ni vidjeli projekat studiID, tako da za taj rad obrati se legitimnom studentskom predstavnickom tijelu SPUS.
3. Italija ima u vecini gradova slicnu politiku, ali hajde nije ni to pravilo. Ajmo mi napraviti pravilo. Vecina studenata misli da je ovo dobra stvar.
4. Kanton nije beg, niti iko ovdje daje ikom pare. To sto Kanton uzima pare od gradjana na ovaj ili onaj nacin, ocito ne zeli niko da rijesi. A to sto ih rasporedjuje gdje god on zeli, studenti ce rijesiti.
Potpuno pogresno. Ne placa plate GRASovih zaposlenih budzet kantona, nego firma GRAS. Tacno je da ista dobija grantove i subvencije od kantona (djelomicno kako bi trenutno beneficirane karte imale nizu cijenu) ali GRAS je firma koja posluje za sebe.alternativnisp wrote: Sada odjednom ispade da se studenti bore za GRAS? GRAS je javno komunalno preduzece, sto znaci u vlasnistvu Kantona. ZNaci ne postoji STUDENT-GRAS- KANTON, nego STUDENT-KANTON.