Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

nikad_izvini

#176 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nikad_izvini »

udrch wrote:
Ma lahko je tebi napamet hlupati iz Njemačke i praviti se pametan i multikulturan..
Ako ja ne znam o čemu govorim molio sam te da navedeš te bošnjačke generale..molim te demantuj me..
Ako ti je mozak blokirao pokušaj se sjetiti makar bošnjačkih oficira koji su imali čin pukovnika kad je počeo rat..možda te sjećanje posluži, pa se sjetiš bar 2 imena..
Nema potrebe da mi izvlačiš imena Bošnjaka koji su radili za JNA, UDBU ili KOS..bez obzira što većina ljudi prezire te ljude koji su radili za UDBU ili KOS, rijetki preziru to zanimanje..biti špijun je uvijek bilo zanimljivo, a osim toga radio si u interesu svoje zemlje..nisu krivi oni koji su radili svoj posao, krivi su oni koji su im govorili kako da rade svoj posao, a sistem im je govorio kako da rade..nemam ništa protiv ljudi koji su se bavili tim poslom, čak ni protiv onih koji su radili za OZNU..
Alija je najveći Bošnjak, a ti sitna riba da mu sudiš..
Protiv Čede nemam ništa i nisam neznalica..slažem se ja sa njegovim političkim djelovanjem, ali ja samo ne želim doći u priliku da živim sa njim u istoj državi..
Ti i Vodenjak bi nas da strpate u Jugoslaviju, a vi bi ostali da se šepurite po dijaspori..
Malo morgen :D ..
Iz Sarajeva se javljam. Cijeli rat proveo, metak fasovao od četnika. Kad smo to apsolvirali, idemo dalje. "Alija je najveći Bošnjak" :skoljka: Jah.
Evo par činjenica o najećem u Bošnjaka:
-Islamska deklaracija je u prvom izdanju štampana u izdavaštvu "Srpske Riječi"
-1983 je osuđen na 14 godina zatvora, izlazi iz zatvora nakon 5 godina, 1988(zanimljiva je ta razlika između 5 i 14)
-za izlazak najvećeg u Bošnjaka iz zatvora je pored ostalih urgirala i SANU predođena Dobricom Ćosićem
odlomak iz sarajevskog procesa:
Sudjenje i presuda izazvali su veliko negodovanje medju nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Narocito je jak pritisak za oslobadjanje Izetbegovica i ostalih bio od strane beogradskih intelektualaca, medju kojima je najglasniji bio, koje li ironije, Dobrica Cosic.
Napomena, ovo nisu pisali Srbi
http://www.camo.ch/sarajevski_proces.htm
najveći u Bošnjaka u punom jeku rata u Hrvatskoj govori:
-neka nama naše armije
-za rat je potrebno dvoje
-ovo nije naš rat
-Pored skoro potpune nespremnosti za rat(pogledati serijal "Generali") i prodaje pušaka po 800-1200 maraka, kako je koga grah zapao, najveći u Bošnjaka se okružuje takvim ološem da ih je svijećom tražio, pitanje je bil ih uspio naći. Tada govori svoju najveću dilemu: podobni ili sposobni. Najveći u Bošnjaka se odlučuje za podobne.
-Bakir Alispahić, za njegova mandata je nestalo nekoliko kila heriona iz sefa MUP-a. Nakon rata, isti, podobni najvećeg u Bošnjaka otvara AC Quattro, ima se, može se.
-Hasan i Halid Čengić, mlinari iz Ustriprače. Glavni logističar ABiH dobija kamione kao donaciju za pomoć Armije, na kraju rata te iste humanitarne usluge fakturiše armiji BiH putem firme BIO Turs(ako me sjećanje ne vara) u iznosu od nekoliko miliona.
-Senad Šahinpašić Šaja, piljar iz Ustikoline, veza između TWRA i BiH, zbog njega su se prekrajale Deytonske mape, izgradio Šajone, prizivao crnce zbog maloljetnih kćerki policajaca itd. Jednu zanimljivost sam čuo u kafani Kedaš o Šaji :D Sjedimo, zajebavamo se, lijepo vrijeme, za susjednim stolom pričaju lik iz Foče i Goražda. Ovaj iz Goražda ga zajebava kako su oni odbranili Goražde i kako ovi nisu uspjeli da odbrane Foču. Na to ovaj kaže da je neko njegov krenuo da kupi pušku od Šaje, ovaj mu rekao 1200 maraka, ovaj mu kaže, odakle mi, prodaj kravu je bio odgovor. Eto, mala zanimljivost. I ne branim fočake :D
Najveći u Bošnjaka je nastavio da bira podobne a ne sposobne, pa je:
-postavio ratnog zarobljenika Rasima Delića(Zlatište, 12.04.92) na mjesto generala Armije BiH. Na kraju je to ispala "dobrovoljna predaja" .

Pored postavljanja podobnih a ne sposobnih, najveći u Bošnjaka je volio da sleti, zajedno sa kćerkom, četnicima direktno u ruke(02.05.92) na sarajevski aerodrom jer je "imao garanciju od JNA da neće biti zarobljen" :-)
Zanimljivo je da je na Sarajevo izvršen opšti napad 02.05.92 u ranim jutarnjim časovima koji je odbijen. Onda najvećeg u Bošnjaka zarobe i vojska sa dosta naoružanja se izvuče iz grada 03.05.92. Sefer je pričao da je Aliji javljeno da ne sleće na sarajevski aerodrom jer ga drže četnici. Evo šta kaže Jovo Divjak, ne blati Aliju, čisto informacije radi.
http://www.danas.org/content/svjedoci_r ... 41868.html

Ovo su znači događaji koji su se desili do početka rata, ima tu još masa stvari tipa gubitka pozicije žrtve primanjem 100-ak mudžahedina koji su nas samo sjebali a nikako pomogli i koji su pušteni da uđu iz Hrvatske i Srbije nebil nas sjebali i nebil na svjetskim medijima prikazivali kako se u BiH zapravo vodi vjerski rat kao i islamizacije Armije BiH koja je počela, potpuno nepotrebno, 93 godine, skidanjem sa položaja svih nemuslimanskih generala kao što su Šiber, Divjak itd.

Najveći u Bošnjaka nije baš bio tako veliki a gore navede činjenice o tome govore. Da li je bio nešto više od glupana koji je vodio minder politiku podobnih a ne sposobnih možda saznamo do kraja naših života a možda i ne. O tome ne mogu suditi, mada imam svoje mišljenje bazirano na stvarnim događajima.
Najveći u Bošnjaka su: Safet Zajko, Enver Šehović, Ramiz Salčin i svi borci i komandanti iz BiH koji su dali svoje živote ili dijelove tijela nebil današnji podobnici "Najvećeg u Bošnjaka" jeli zlatnim kašikama a mi ga zajedno sa borcima lagano glabali.
Reći da je Alija najveći u Bošnjaka može neko ko nema dvije čiste u glavi, onaj koji je dobro profitirao pa mu se ne talasa, onaj koji nema mnogo obrazovanja ili onaj kojem su isprali mozak. Eto, za svakoga ponešto :-)
udrch

#177 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

nikad_izvini wrote:
udrch wrote:
Ma lahko je tebi napamet hlupati iz Njemačke i praviti se pametan i multikulturan..
Ako ja ne znam o čemu govorim molio sam te da navedeš te bošnjačke generale..molim te demantuj me..
Ako ti je mozak blokirao pokušaj se sjetiti makar bošnjačkih oficira koji su imali čin pukovnika kad je počeo rat..možda te sjećanje posluži, pa se sjetiš bar 2 imena..
Nema potrebe da mi izvlačiš imena Bošnjaka koji su radili za JNA, UDBU ili KOS..bez obzira što većina ljudi prezire te ljude koji su radili za UDBU ili KOS, rijetki preziru to zanimanje..biti špijun je uvijek bilo zanimljivo, a osim toga radio si u interesu svoje zemlje..nisu krivi oni koji su radili svoj posao, krivi su oni koji su im govorili kako da rade svoj posao, a sistem im je govorio kako da rade..nemam ništa protiv ljudi koji su se bavili tim poslom, čak ni protiv onih koji su radili za OZNU..
Alija je najveći Bošnjak, a ti sitna riba da mu sudiš..
Protiv Čede nemam ništa i nisam neznalica..slažem se ja sa njegovim političkim djelovanjem, ali ja samo ne želim doći u priliku da živim sa njim u istoj državi..
Ti i Vodenjak bi nas da strpate u Jugoslaviju, a vi bi ostali da se šepurite po dijaspori..
Malo morgen :D ..
Iz Sarajeva se javljam. Cijeli rat proveo, metak fasovao od četnika. Kad smo to apsolvirali, idemo dalje. "Alija je najveći Bošnjak" :skoljka: Jah.
Evo par činjenica o najećem u Bošnjaka:
-Islamska deklaracija je u prvom izdanju štampana u izdavaštvu "Srpske Riječi"
-1983 je osuđen na 14 godina zatvora, izlazi iz zatvora nakon 5 godina, 1988(zanimljiva je ta razlika između 5 i 14)
-za izlazak najvećeg u Bošnjaka iz zatvora je pored ostalih urgirala i SANU predođena Dobricom Ćosićem
odlomak iz sarajevskog procesa:
Sudjenje i presuda izazvali su veliko negodovanje medju nezavisnim intelektualcima u cijeloj Jugoslaviji, ali i u svijetu. Narocito je jak pritisak za oslobadjanje Izetbegovica i ostalih bio od strane beogradskih intelektualaca, medju kojima je najglasniji bio, koje li ironije, Dobrica Cosic.
Napomena, ovo nisu pisali Srbi
http://www.camo.ch/sarajevski_proces.htm
najveći u Bošnjaka u punom jeku rata u Hrvatskoj govori:
-neka nama naše armije
-za rat je potrebno dvoje
-ovo nije naš rat
-Pored skoro potpune nespremnosti za rat(pogledati serijal "Generali") i prodaje pušaka po 800-1200 maraka, kako je koga grah zapao, najveći u Bošnjaka se okružuje takvim ološem da ih je svijećom tražio, pitanje je bil ih uspio naći. Tada govori svoju najveću dilemu: podobni ili sposobni. Najveći u Bošnjaka se odlučuje za podobne.
-Bakir Alispahić, za njegova mandata je nestalo nekoliko kila heriona iz sefa MUP-a. Nakon rata, isti, podobni najvećeg u Bošnjaka otvara AC Quattro, ima se, može se.
-Hasan i Halid Čengić, mlinari iz Ustriprače. Glavni logističar ABiH dobija kamione kao donaciju za pomoć Armije, na kraju rata te iste humanitarne usluge fakturiše armiji BiH putem firme BIO Turs(ako me sjećanje ne vara) u iznosu od nekoliko miliona.
-Senad Šahinpašić Šaja, piljar iz Ustikoline, veza između TWRA i BiH, zbog njega su se prekrajale Deytonske mape, izgradio Šajone, prizivao crnce zbog maloljetnih kćerki policajaca itd. Jednu zanimljivost sam čuo u kafani Kedaš o Šaji :D Sjedimo, zajebavamo se, lijepo vrijeme, za susjednim stolom pričaju lik iz Foče i Goražda. Ovaj iz Goražda ga zajebava kako su oni odbranili Goražde i kako ovi nisu uspjeli da odbrane Foču. Na to ovaj kaže da je neko njegov krenuo da kupi pušku od Šaje, ovaj mu rekao 1200 maraka, ovaj mu kaže, odakle mi, prodaj kravu je bio odgovor. Eto, mala zanimljivost. I ne branim fočake :D
Najveći u Bošnjaka je nastavio da bira podobne a ne sposobne, pa je:
-postavio ratnog zarobljenika Rasima Delića(Zlatište, 12.04.92) na mjesto generala Armije BiH. Na kraju je to ispala "dobrovoljna predaja" .

Pored postavljanja podobnih a ne sposobnih, najveći u Bošnjaka je volio da sleti, zajedno sa kćerkom, četnicima direktno u ruke(02.05.92) na sarajevski aerodrom jer je "imao garanciju od JNA da neće biti zarobljen" :-)
Zanimljivo je da je na Sarajevo izvršen opšti napad 02.05.92 u ranim jutarnjim časovima koji je odbijen. Onda najvećeg u Bošnjaka zarobe i vojska sa dosta naoružanja se izvuče iz grada 03.05.92. Sefer je pričao da je Aliji javljeno da ne sleće na sarajevski aerodrom jer ga drže četnici. Evo šta kaže Jovo Divjak, ne blati Aliju, čisto informacije radi.
http://www.danas.org/content/svjedoci_r ... 41868.html

Ovo su znači događaji koji su se desili do početka rata, ima tu još masa stvari tipa gubitka pozicije žrtve primanjem 100-ak mudžahedina koji su nas samo sjebali a nikako pomogli i koji su pušteni da uđu iz Hrvatske i Srbije nebil nas sjebali i nebil na svjetskim medijima prikazivali kako se u BiH zapravo vodi vjerski rat kao i islamizacije Armije BiH koja je počela, potpuno nepotrebno, 93 godine, skidanjem sa položaja svih nemuslimanskih generala kao što su Šiber, Divjak itd.

Najveći u Bošnjaka nije baš bio tako veliki a gore navede činjenice o tome govore. Da li je bio nešto više od glupana koji je vodio minder politiku podobnih a ne sposobnih možda saznamo do kraja naših života a možda i ne. O tome ne mogu suditi, mada imam svoje mišljenje bazirano na stvarnim događajima.
Najveći u Bošnjaka su: Safet Zajko, Enver Šehović, Ramiz Salčin i svi borci i komandanti iz BiH koji su dali svoje živote ili dijelove tijela nebil današnji podobnici "Najvećeg u Bošnjaka" jeli zlatnim kašikama a mi ga zajedno sa borcima lagano glabali.
Reći da je Alija najveći u Bošnjaka može neko ko nema dvije čiste u glavi, onaj koji je dobro profitirao pa mu se ne talasa, onaj koji nema mnogo obrazovanja ili onaj kojem su isprali mozak. Eto, za svakoga ponešto :-)
Uvijek se mogu posložiti stvari kako ti hoćeš i onda ih nazvati činjenicama..
Safet Zajko, Enver Šehović, Ramiz Salčin, Hajro Mešić, Izet Nanić su smatrali Aliju vrhovnim komadantom i sa takvim ubjeđenjem su dali svoj život..
Da su isti živi većina nas ne bi ih smatrala velikim Bošnjacima..koliko su veliki dokazuje naš odnos prema Zajkinoj majci ili Hajrinoj i Izetovoj ženi i djeci..naravno ti ćeš reći poslijeratna vlast je kriva, i ja to kažem, ali šta smo nas dvojica uradili..
Mehmed Alagić je nesumnjivo bio veliki general, a umro je radi našeg odnosa prema njemu i njegovoj borbi..da je poginuo u ratu ti bi ga nabrojao gore..
Čovjeka osude na 18 godina zatvora ni zbog čega, pa ga puste nakon 5 godina..ispadne da je počeo raditi za UDBU :D..

Naša sudbina 90-tih se nije mogla izbjeći..
Ko god da je bio na čelu Bošnjaka hiljadu razloga bi bilo da ga se osuđuje..
Ko god da je bio na čelu Bošnjaka, pokolj ne bi mogao izbjeći..
Ko god da je bio na čelu BiH ne bi uspio održati jedinstvo sva tri naroda..
Dobar je Alija kakvi smo mi..
saibaba

#178 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by saibaba »

Erzsebet wrote:
udrch wrote:- Jebo zemlju koja je besplatno školovala najvećeg zločinca poslije drugog svjetskog rata..jebo zemlju u kojoj je čobanin iz Kalinovnika bio kvalifikovan da bude general, a rođeni Sarajlija čiji su se roditelji kleli u bratstvo i jedinstvo nije bio kvalifikovan niti dovoljno pametan..
- O komunizmu neću ni riječi, sve je sam o sebi rekao
- Jebo ravnopravnost u kojoj je 1/4 stanovništva ( Bošnjaci i Albanci ) bila nacionalno neopredjeljena..nikad nisam čuo u toj zemlji ravnopravnih naroda da je i jedan Srbin ili Hrvat bio nacionalno neopredijeljen..

Koji vam je više vrag..pustite Jugoslaviju nek u miru počiva..ili na ovoj temi preživljavate svoje dane u tuđini..
Nisam odavno pročitao površnijih nekoliko rečenica. Pa svi smo se besplatno školovali tada, i tebi je to loše? S takvom tezom ne zaslužuješ ikakav komentar. Mostarac je sve rekao o toj (ne)opredjeljenosti, nemam ti više šta dodati. Ja se i danas osjećam istim narodom sa svojom braćom Hrvatima, Srbima, Crnogorcima i svim ostalim normalnim ljudima koji govore ovaj naš ili neki sličan jezik (makedonski i slovenski npr.). O kretenima neću trošiti riječi, zločinci su zločinci, i znam ja dobro šta je ovdje bilo, ali ako gledaš u istoriju, nikakvo mi posebno opredjeljenje nismo ni tražili, a ipak smo ga dobili 1974. godine. I sad se, zaboga, mogu opredijeliti, pa šta imam od toga, osim stalnih frustracija?

O komunizmu si očigledno učio iz knjiga Safeta Halilovića, čim tako raspredaš. To je najidealniji sistem na svijetu, ali u praksi dosad nije bio održiv. Najbolji komunizam je upravo bio u Jugoslaviji, a preteča mu je socijalizam, koji danas imaš u nekom obliku u svim najrazvijenijim zemljama, poput Švedske, Kanade, Australije, Norveške i sl. Naravno, sad ćeš me pokušati ismijati, ali ti preporučujem da pogledaš socijalne programe tih zemalja, prije nego to uradiš.
Kako nama moze biti bratski narod kod kojeg vecina glasa za radikale, ciji je smisao da nas istrijebi ?
nosara

#179 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

udrch wrote: Naša sudbina 90-tih se nije mogla izbjeći..
Dobar je Alija kakvi smo mi..
Krivousti je prvo kupio 200.000 kalasnjikova pa je onda krenuo "s *urcem u svadbu"... Mi smo jos u aprilu '92. ubjedjivani da je za rat potrebno dvoje i da je armija "nasa"...

Pokolja ne bi bilo da su ljudi dobili puske...

Armija RBiH je bila visenacionalna i jedinstvena dok taj tvoj nije odlucio da od nje napravi skoro 100% vjersku vojsku... To je vec elaborirano i potvrdjeno i iz usta bivsih komandanata i ne moze se sakrit...

Ovo na kraju, ako se odnosi na njegove sljedbenike, onda si u pravu... :D

Treba se drzati teme... Magicne rijeci... Jugoslavija-komunizam-ravnopravnost... :D
nosara

#180 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

saibaba wrote: Kako nama moze biti bratski narod kod kojeg vecina glasa za radikale, ciji je smisao da nas istrijebi ?
Mislis na srpske radikale, one koalicione partnere sda u Bratuncu...? :-)
Banksy

#181 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Banksy »

U političkom smislu Alija je bio totalni diletant. Pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Ali ovo ispod je sasvim tačno.
udrch wrote:
Naša sudbina 90-tih se nije mogla izbjeći..
udrch

#182 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Kako ja mogu dokazati da je bilo smao dva generala Bošnjaka..jedino da kažem da znam da ovi generali nisu Bošnjaci:
* Pavle Jakšić
* Vlado Janić Capo
* Mate Jerković
* Đoko Jovanić
* Arso Jovanović
* Radivoje Jovanović
* Nikola Ljubičić
* Lado Ambrožič
* Milan Antončić Velebit
* Mihajlo Apostolski
* Borko Arsenić
* Blagoje Adžić
* Ante Banina
* Uroš Bogunović
* Viktor Bubanj
* Rade Bulat
* Nikola Vidović
* Aleksandar Vojinović
* Radovan Vukanović
* Svetozar Vukmanović
* Ljubo Vučković
* Todor Vujasinović
* Ratko Vujović
* Bogdan Vujošević
* Dimitrije Georgijević
* Ivan Gošnjak
* Petar Gračanin
* Peko Dapčević
* Petar Drapšin
* Đuro Dulić
* Dušan Egić
* Milan Žeželj
* Sreten Žujović
* Žarko Zgonjanin
* Pavle Ilić
* Nikica Knežević
* Veljko Kovačević
* Vojo Kovačević
* Milan Kuprešanin
* Božo Lazarević
* Vladimir Lazarević
* Salomon Levi
* Danilo Lekić Španac
* Bogdan Mamula
* Ratko Martinović
* Mikan Marjanović
* Fjodor Mahin
* Miloje Milojević (narodni heroj)
* Stevan Mirković
* Savo Miljanović
* Ratko Mladić
* Milutin Morača
* Mile Mrkšić
* Kosta Nađ
* Gojko Nikoliš
* Vuk Obradović
* Stevan Opsenica
* Savo Orović
* Isidor Papo
* Dušan Pekić (narodni heroj)
* Marko Peričin Kamenjar
* Momčilo Perišić
* Koča Popović
* Nikola Popović (narodni heroj)
* Voja Radić
* Slavko Rodić
* Franc Rozman Stane
* Ivan Rukavina
* Velimir Terzić
* Franjo Tuđman
* Sredoje Urošević
* Rade Hamović
* Ivan Hariš
* Milan Šakić Mićun
* Vlado Šegrt
* Ivan Šibl
* Boško Šiljegović
* Miloš Šiljegović

Manite se nebuloza..nek se raspala, nabijem je na neku stvar..samo se čekalo da pukne..
Ravnopravnosti nije bilo..
udrch

#183 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Erzsebet wrote:
udrch wrote:Što mi ba ne repliciraš..ne moraš velikim tekstom, možeš vrlo kratkim..napišeš samo dva imena bošnjačkih generala, osim Mehe Karišika kojeg sam ja spomeno već i odmah si me demantovo..evo udruži se sa Vodenjakom, jednog neka iščeprka on, a jednog ti..ja provjerim informaciju i odmah se isključim sa teme..
Adil Zulfikarapašić je veliki Bošnjak, ali politika mu je bila slaba strana..kakvi bolan sporazumi su mogli spriječiti Miloševića i bratiju da krenu u krvavi pohod..oni su to čekali godinama..rat je možda mogao biti spriječen samo da smo poklopili ušima i klimali glavom..brastvo i jedinstvo vam udarilo u glavu, pa ne znate šta pričate..
Čim si se udružio sa Vodenjakom ti si se već odreko Bošnjaštva, jer tu naciju taj lik ne priznaje..
Dali je Alija bio dno dna, hvala Bogu ne odlučuješ ti i takvi..bitno je da je vama Titoman valjo..potpuno je nebitno šta ti misliš o njemu, bitno je šta njegov narod misli o njemu..ako ne znaš šta misli, traži anketu na sarajaevo-x, pa se uvjeri..

@Vodenjak - pričaj ti šta hoćeš..ti si se provaljivao ko kakvo dijete :D ..ja sam svoj cilj na onoj temi postigao :D ..tema koja je trajala godinama i koja je veličala diktatora je na kraju zatvorena :D ..ostalo mene ne boli :D ..živ ti meni bio i Titomana i dalje veličao :D ..
Evo Mostarac ti je već rekao jedan dio, a ja ću i drugi. Neću tražiti bošnjačke generale, jer mi se jednostavno ne da, sve i da ih je bilo samo dvojica, to meni ništa ne znači, mada ne vjerujem u to. Ti to nisi nijednom, uostalom, ni dokazao, a to je tvoja tvrdnja.

Nije bitno šta ja mislim o Aliji ili Titu, ali reći ću ti da je, a to sigurno i ti znaš, 127 predsjednika iz cijelog svijeta bilo na Titovoj sahrani (što je najviše ikad, bilo kojem političaru). Znaš li koliko je predsjednika došlo Aliji? NULA! Bilo je nekakvih delegacija, ali nijedan predsjednik države. Na Titovoj sahrani je bilo preko 200 delegacija iz svijeta.

Ta tema, koju spominjete je lijepo takođe rekla šta ovaj forum misli o Titu. Koliko se sjećam, oko 80% (možda procenat više ili manje) je reklo da je Tito bio pozitivna ličnost.

Takođe... Sve i da si u pravu oko Adila, a naravno da nisi, ja bih se radije poklopio ušima koju godinu, a da mi je sad otac živ. Ili 100.000 drugih ljudi koji su pobijeni na mućki način. Za tih 100.000 žrtava (ili kako ono "intelektualac" Latić kaže tristo hiljada) sigurno ogromnu odgovornost ima i dedo Alija. Da mu je diplomatija totalna nepoznanica, dokazao je još na ispitivanju prije nego će otići u zatvor i kad je izašao, jer je svaki sat mijenjao priču i mišljenje o svemu. Tako je bilo i u ratu. Minder politika je jedino što je znao. Iako lično mislim da je njega u qrac odvela ideologija koju je propovijedao još za onog vakta, ipak ne mislim da je bio suštinski loš čovjek. O njegovim djelima su rekli oni koji su ga u raku spuštali, a to su sve i jedan teški kriminalci.

I da, odrekao bih se najradije bošnjaštva, jer je većina na takvom intelektualnom nivou da me je vrlo često stid. Nisu mnogo bolji ni drugi balkanski narodi, ali mi tavorimo u blatu radi takvog razmišljanja, a drugi sporo napreduju i već su daleko otišli. Stid me je likova kojima je važnije da "ne poklopimo ušima", da "ne ispadnemo miševi" i sl., nego da sačuvamo ogroman broj ljudi koji su kasnije poginuli.
Samo da ti spomenem da sam i ja glasao da je Tito više bio pozitivna ličnost nego što je bio negativna..
Ali da bih ja sad želio i žalio za njegovim vremenima, daleko od toga..on jeste bio diktator po definiciji i praksi i ovo ne može niko demantovati..da bih volio da je i sad njegovo vrijeme u kojem većinu bruto nacionalnog dohotka izdvajamo za vojsku i uopšte njegov pojam ekonomije, daleko od toga..
Da je školstvo i zdravstvo bilo besplatno, jeste..
Ali ja i sad imam besplatno i školstvo i zdravstvo..radim, plaćam osiguranje i besplatno se liječim..
Ne plaća se školarina ni za osnovnu ni za srednju školu, za fakultet je simbolična naknada za redovne studente..
Knjige smo i prije, a i danas kupovali..

Dobro ti znaš šta je značila moja rečenica: "jebo zemlju koja je besplatno školovala Ratka Mladića"..
Njega je školovala i odgajala JNA koja se klela u brastvo i jedinstvo, a taj čovjek ulazeći u Srebrenicu spominje nekakvu bunu protiv dahija..
Kako je takav nacionalista i krvnik mogao napredovati do čina generala u vojsci koju smo mi plaćali..
popajic

#184 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by popajic »

@udrch
...Kako je takav nacionalista i krvnik mogao napredovati do čina generala u vojsci koju smo mi plaćali..
Eh...kako li su u ovoj tzv. demokratiji toliki nacionalisti, kriminalci ,pedofili koje guzonje stite,klerikalci kao politicari , paraziti i primitivci uznapredovali do najvisih nivoa vlasti -koju takodje mi placamo ?
Mozes li se zakleti da "sutra" i neko od njih ne bi bio zlocinac i krvnik da mu se pruzi ta sansa ?
Ja ne mogu.
Banksy

#185 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Banksy »

udrch wrote: Kako ja mogu dokazati da je bilo smao dva generala Bošnjaka..jedino da kažem da znam da ovi generali nisu Bošnjaci:...

Manite se nebuloza..nek se raspala, nabijem je na neku stvar..samo se čekalo da pukne..
Ravnopravnosti nije bilo..
Što bolan lažeš :D
generali:

Džemil Šarac,
Sakib Pozderac,
Idriz Čejvan,
Ahmed Džubo,
Ahmet Hodžić,
Džemal Muminagić,
Asim Pervan,
Ekrem Durić,
Enver Ćemalović,
Rahmija Kadenić,
Fikret Jakić,
Muharem Fetahagić,
Džemal Fejzo,
Hasan Četić,
Mujo Dizdar,
i ko zna koliko još njih ...
mostarac

#186 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Da i ja nastavim spisak :D

Omer Mrgan
Sukrija Bijedic
Hamdija Omanovic
Abaz Deronja
Asim Pervan

i ko zna koliko jos

i nadam se da ce sada imati toliko obraza i casti pa da se udalji sa ove teme i ne napise vise nijednu rijec, jer bi ga trebalo biti stid
Erzsebet

#187 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Udrch, ja sam mislio da se radi o malo ozbiljnijem sagovorniku, a ne o lažovu. Nisam ni provjerio informaciju, nego sam ti čak i povjerovao, ali evo drugi su te demantovali i sad tek vidim da si lagao. I ja sam našao neku srpsku web stranicu gdje se zahvaljuju generalima koji su bili isključivo Srbi, mada se nigdje ne spominje da su izbacili ostale.

Ni ovo, a ni ništa drugo što si rekao, apsolutno ne stoji. Tebi je drago što se Juga raspala iz razloga koje je neko naveo ovdje. Ili si se obogatio nakon rata, ili ti je ispran mozak, bile su još neke opcije, čini mi se. Mediokritetski način rasprave meni ne odgovara, tako da ti više zaista neću odgovarati ne tvoje nebuloze. Dovoljno si se isprosipao na ovoj temi, a kako čujem, i na drugim temama gdje se razgovaralo o sličnim stvarima. Evo, i tebi ću, dobronamjerno, kao i ostalima, reći da pročitaš Adila i knjigu "Bošnjak", zatim uzmi "Islamsku dekleraciju", a preporučiću ti još štagod, ako želiš, pa da vidiš ko je bio Alija, a ko Tito.

Btw, ostale argumente koje sam ti naveo si jednostavno prešutio (činjenica o sahranama i usporedbi broja predsjednika i delegacija, kao i ostale stvari).
nosara

#188 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

mostarac wrote:Da i ja nastavim spisak :D

Omer Mrgan
Sukrija Bijedic
Hamdija Omanovic
Abaz Deronja
Asim Pervan

i ko zna koliko jos

i nadam se da ce sada imati toliko obraza i casti pa da se udalji sa ove teme i ne napise vise nijednu rijec, jer bi ga trebalo biti stid
"ono" i obraz i cast...? :? :lol: :lol: :lol:

Bas ti se cudim... :roll:
Vodenjak

#189 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Omer Mrgan
Sukrija Bijedic
Hamdija Omanovic
Abaz Deronja
Asim Pervan

i ko zna koliko jos

Ako cemo biti posteni, i ti i @Banksi ste se sad dobrano isprovaljivali...
Covjek je trazio imena samo dvojice generala, a vidi sta vi uradiste... :shock: :-)

:wink:
ultima_palabra

#190 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by ultima_palabra »

Vodenjak wrote:

Omer Mrgan
Sukrija Bijedic
Hamdija Omanovic
Abaz Deronja
Asim Pervan

i ko zna koliko jos

Covjek je trazio imena samo dvojice generala, a vidi sta vi uradiste... :shock: :-)

Fakat, i još tih 20 generala se sigurno nisu izjašnjavali kao Bošnjaci, već kao Muslimani ili čak neopredjeljeni :? ;-)
Znači da je "patrijota" bio u pravu 8-) ;-)
Vodenjak

#191 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

ultima_palabra wrote:
Vodenjak wrote:

Omer Mrgan
Sukrija Bijedic
Hamdija Omanovic
Abaz Deronja
Asim Pervan

i ko zna koliko jos

Fakat, i još tih 20 generala se sigurno nisu izjašnjavali kao Bošnjaci, već kao Muslimani ili čak neopredjeljeni :? ;-)
Znači da je "patrijota" bio u pravu 8-) ;-)
Plus sto su pili pivu i jeli krmetinu... :skoljka:
nihoniho

#192 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nihoniho »

e jebi g, 1974 su dobili pravo da se izjasne kao nacija..... citav panslavenski koncept koji ih je smatrao recidivom otomanske imperije, stranim tijelom itd.
nisu bili ravnopravni i to je cinjenica.
s druge strane, je li bilo bolje Muslimanima ili Bosnjacima? ovim prvima, nema dileme
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#193 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Dado dijasporitus »

Ako cemo realno tek od 1974. su dobili neku vrstu ravnopravnosti. Do tada nisu bili ni priznati kao narod a cak i nakon 1974. su bili pod konstantnim pritiskom Beograda. Dovoljno govori da u kompletnoj istoriji SFRJ svi Bosnjaci koji su imali ikakvu znacajniju politicku moc su misteriozno ili ubijeni ili smaknuti sa polozaja kad su uzeli ili su trebali da preuzmu odredjenu znacajnu funkciju. (Bijedic, Pozderac)
udrch

#194 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Ma svaka čast, pa čekam vas tri dana, ne znate ni na internetu naći..
Ali odmah se javite kad se iznese dezinformacija..
Sakib Pozderac je drugi general..Hvala Bansky..
Svi ostali su generali postali penzionisanjem..
Jedina dvojica koji su bili aktivni generali su Meho Karišik i Sakib Pozderac..
Ili će sad ispasti da je Jugoslavija imala oko hiljadu generala za 45 godina postojanja..a možda je to i nebitno..
Klodovik

#195 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

Zamislite ustav u kojem bi pisalo da u BiH žive Bošnjaci i Srbi, bez spominjanja Hrvata. Ili Bošnjaci i Hrvati, bez spominjanja Srba. Pa, onda smislite kako da uvjerite Srbe ili Hrvate kako su ravnopravni u BiH. I tako nekih 30-ak godina.
udrch

#196 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0 ... 0%9D%D0%90

Jugoslovenski generali na zvaničnom mjestu, uz male nedostatke..
nihoniho

#197 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nihoniho »

problem je sto se svaka diskusija, ove vrste, svodi na ideolosku raspravu izmedju titoista i alijista i iskljucivo se brani sopstvena pozicija. no stvari ,u ovom slucaju, su daleko od crno- bijelog ali dzaba, previse smo ostrasceni da bi diskutovali objektivno
Erzsebet

#198 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Odustao sam od repliciranja, zaboravih da s lažovom ne treba pričati.
udrch

#199 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

Erzsebet wrote:Odustao sam od repliciranja, zaboravih da s lažovom ne treba pričati.
Ali su bar prisutni i javno dostupni..
Hajd uzmi bilo koja dva imena koja su spomenuta i spoji ih na googlu..dobićeš veliko ništa..
General JNA je formacijski bio komadant vojne oblasti, minimalno..
Koji od spomenutih je bio komadant bilo koje vojne oblasti?
udrch

#200 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by udrch »

A već si uspio povući svoj post..zašto?
I ja sam lud kad raspravljam sa ljudima koji Bosnu vide najviše jednom godišnje..

Ali ti moram na kraju ipak reći, jer si neupućen, skoro sve one koji su bili na vlasti od 1995. godine do danas uglavnom prezirem zbog njihove umiješanosti u kriminal..niko ne može dokazati da sam ikad branio ijednog političara ili stranku..
Samo ja sam od onih kojima je i SDP na čelu sa Lugumdžijom isto zlo, kao i ovi što imamo danas..
Nosara i zonbrile ti sve ove postove pišu iz opštinskih odbora SDP-a i njihovo mišljenje uglavnom je subjektivno, ako to nisi primjetio, onda ne čitaš šta se piše na forumu..
Vodenjak djeluje iz dijaspore (bar se tako izjasnio) i njega donekle shvaćam, pobjego čovjek na vrijeme i on pamti samo Jugolaviju i nakon što se razočaro u napredak Bosne, okreno se Titomanu..
Mačak u čizmama ti je najaktivniji na temama religija, čovjek mrzi vjeru i sve što ima dodira sa njom, on ti se odmah zalijepi ko uš da malo popljuje čim ima priliku..

Generalno na forumu imaš one koji mrze Bošnjake i one koji brane Bošnjake..
Dali pripadnik jednog naroda može da mrzi taj isti..normalno je da ne može..
E onda se postavi pitanje dali su oni uopšte Bošnjaci ili se samo tako prestavljaju..
Ako neko ima razlog da kaže da nije Bošnjak, već Bosanac ili Jugosloven, ja to poštujem i cijenim i nikad to nekome neću osporiti, iako će većina ljudi kojima je to struka reći da te nacije ne postoje..ali ne mogu tim istim dozvoliti da pljuju po narodu kojem ja pripadam, a oni po njihovom pisanju niti žele niti pripadaju..to je moje pravo..i onda ti isti koji kažu da nisu Bošnjaci, stave se u našu kožu i pričaju nam kako smo mi Bošnjaci u Jugoslaviji bili ravnopravni..
Ja i ne očekujem od njih ili onih koji se udruže sa njima da mi pišu hvalospjeve, naviko sam da budem lažov, govno, kleronacionalista, srbomrzac, budala, neškolovan (zamisli samo kad ti jedan partijski službenik kakav je zonbrile i koji ima samo srednju školu napiše da si neškolovan) i šta sve ne..za manje stvari mene su prijavljivali administratoru za opomenu..ja njih nisam, jer volim da znam šta oni drugi misle..
Mene puno i ne zanima šta oni pišu, ali mi je bilo nejasno kako si se ti uključio u sve ovo..jer čitajući tvoje postove na temi Hoffenhajm ili Ibišević, smatrao sam da si ipak normalan, jer očekuješ od čovjeka kojemu je dovoljno da vidi naša dva momka i da mu srce naraste, puno Bosne..
Ali sam se haman prevario..
Post Reply