Vrlo pametno napisano, sasvim si u pravu.oldplague wrote:Mješoviti brakovi su, nažalost ili ne, oduvijek bili prije svega staleško pitanje. Drugim riječima, što je moglo bit begu, nije moglo bit fukari. I ne samo ovdje kod nas, već širom svijeta. Nekako je prirodno da nordijska princeza ode u Rusiju i uda se za ruskog carevića, da vlastelinska kći ode za vlastelinskog sina u drugu zemlju i vjeru, da Jelena ode za Bajazita ili koga već... Ali puku to nije bilo dopušteno. Prije svega zato što je etnička/vjerska čistoća bila jamstvo lojalnosti naroda, čija je dužnost bila dati harač i ići u rat. Iako su se klasni odnosi donekle promijenili, tu je sve uglavnom ostalo isto: mješoviti brakovi češći su u građanskom staležu, među intelektualcima, u urbanim sredinama. Jednostavno, ono što je bilo modus vladanja postalo je tradicija i trajna staleška odlika.
Nisam mišljenja da mješoviti brakovi kao pojedinačna pojava mogu mijenjati svoje okruženje ili političke prilike, ali je veći broj mješovitih brakova definitivno nekakva demografska činjenica koja ne može biti bez ikakvog učinka.
Osim toga, ma kakav stav mi imali o takvim vezama i djeci koja su plod takvih veza, to će se dešavati sve češće u svijetu kao jedan od izravnih učinaka globalizacije. Da li će se dešavati kod nas nije tako nevažno pitanje kao što se može činiti. Ako naše društvo ostane zatvoreno za međuetničke i međukonfesionalne brakove, onda će sve nas to svrstati u odgovarajući stalež na globalnom nivou. Ali tu nema prisile. Ili si za toga ili nisi i mislim da se ljudi kojima to ne leži, koji o tome moraju makar dvaput razmisliti, ne bi trebali upuštati u takve aranžmane.
Mislim da je to jednostavno do pojedinca, i da li se on (ona) identifikuje kao dio plemena, ili kao cista jedinka, individualac.
Vecina ljudi ima potrebu da se identifikuje kao deo neke vece grupe (nacija, rasa, fudbalski tim, whatever). Takvim ljudima sigurno mjesoviti brak nece odgovarati, i bitno im je da im je supruznik "od nashih". Sto si obrazovaniji, i sto si vise svjestan sebe kao jedinke, to ti je pripadnost grupi manje bitna. Samim tim, trazis bracnog druga prema onome sto ti odgovara kao pojedincu, a ne prema pripadnosti bilo kojoj i kakvoj grupi.