Sarajevski žargon

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li koristite sarajevski žargon?

Poll ended at 19/06/2009 14:04

DA
56
53%
NE
7
7%
PONEKAD
35
33%
ŠTA JE TO?
8
8%

Total votes: 106

Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#176 Re: Sarajevski žargon

Post by Šeherzada »

Bernard_Prince wrote: Opet, satrovacki niko nikada nije pricao..
Djido mova da ti stone zemka :D
Nekako s proljeća

#177 Re: Sarajevski žargon

Post by Nekako s proljeća »

:D

Mojne je tizva, ćene nao ćido..
amrica

#178 Re: Sarajevski žargon

Post by amrica »

je ko ba nao?
Nekako s proljeća

#179 Re: Sarajevski žargon

amrica wrote:
Nekako s proljeća wrote:8-)

Narcis Saračević Cinda:

http://img46.imageshack.us/img46/103/CINDA.jpg

A sta mu je ono dzepnjak????? :shock: :shock: :? :?

Nikad cula, a ni na sliKi se ne vidi najbolje, ovako odokativno, bilo bi CAKIJA?
Naravno, isto kao i šatrovački ''Žano'' u formalnom smislu.Oni koji poznaju žargonse izraze u sredini gdje se koriste ga i razumiju.Moguće je da i sam Narcis nije za svaki žargon našao adekvatnu slikovnu ilustraciju ....

Ali mu svaka čast na ulozenom trudu da na jednom mjestu prikupi preko 5000 zargosnkih izraza , koliko se sjećam ...
andrija2007

#180 Re: Sarajevski žargon

Post by andrija2007 »

Ajlin da ti nisi ba ankaladzonjelangaho?
amrica

#181 Re: Sarajevski žargon

Post by amrica »

Ajlin wrote:[
Zar ne moze svako koristiti sarajevski zargon, bez obzira rodjen on u SA ili je dosao prije 10 godina npr.? :skoljka:
Nisam se petljala u raspravu oko sarajevaca i generacija sarajevskih, ali ovdje nisi u pravu!

Ne moze neko ko je dosao u zadnjih 10 godina pokupiti sav predratni zargon i nauciti satru. Moze pokupiti neke folove, ali istorija sarajvske satre je duga decenijama i malo ljudi je ostalo ovdje koji znaju sve o tome, a cisto sumnjam da imaju vremena i zivaca da ucce neke pridoslice tome, a ni tim koji su tek dosli sarajevska imena ("ikone carskijske ili kvartovske) ne znace nista, kao sto im ne znace ni sad nepostojeci toponimi, ili stara imena ulica, skola, kafana....
Šeherzada

#182 Re: Sarajevski žargon

Post by Šeherzada »

Nekako s proljeća wrote::D

Mojne je tizva, ćene nao ćido..
Bernard_Prince jeni nao.Skomu je :D
amrica

#183 Re: Sarajevski žargon

Post by amrica »

Nekako s proljeća wrote:[

Nikad cula, a ni na sliKi se ne vidi najbolje, ovako odokativno, bilo bi CAKIJA?
Naravno, isto kao i šatrovački ''Žano'' u formalnom smislu.Oni koji poznaju žargonse izraze u sredini gdje se koriste ga i razumiju.Moguće je da i sam Narcis nije za svaki žargon našao adekvatnu slikovnu ilustraciju ....

Ali mu svaka čast na ulozenom trudu da na jednom mjestu prikupi preko 5000 zargosnkih izraza , koliko se sjećam ...[/quote]

Zano ok, skakavac, leptir, cakija 'vako 'nako, ali DZEPNJAK???????????? :? :shock:
Nekako s proljeća

#184 Re: Sarajevski žargon

:)

Čizna mai damu, auuuu...

Amrice, ne budi cjepidlaka... :D
Last edited by Nekako s proljeća on 06/06/2009 13:35, edited 1 time in total.
sistem

#185 Re: Sarajevski žargon

Post by sistem »

@ajlin, ja mogu govoriti samo o genezi sarajevskog drustva, sto daje i obicaje i zargon i sve sto ide uz odredjenu sredinu. ali debilne definicje 'pravih sarajlija' ostavljam onima kojima je to vazno. sarajlija je stanovnik sarajeva, mostarac stanovnik mostara, tuzlak stanovnik tuzle i to je to. svako prebrojavanje generacija i ponos na nesto sto nisi sam postigao, nego je obicni podatak vezan za vrijeme i mjesto rodjenja smatram besmisleno.

ali ce uvijek biti, u prici o zargonu ili obicajima, interesantno odakle dolaze ljudi koji donose nove obicaje ili ih kombinuju sa zatecenim. interesantno, a ne bitno u smislu certifikata o nacionalnoj / regionalnoj cistoti.
Šeherzada

#186 Re: Sarajevski žargon

Post by Šeherzada »

Nekako s proljeća wrote::)

Čizna mai damu, auuuu
Il mai il aj znamne kurazli :D
Nekako s proljeća

#187 Re: Sarajevski žargon

Šeherzada wrote:

Čizna mai damu, auuuu
Zlikara... :D
Romanija

#188 Re: Sarajevski žargon

Post by Romanija »

U Sarajevu se najvise promjenila dikcija kojom ljudi pricaju, sto je razumljivo ozbzirom na broj doseljenika koji su zamjenili odseljenike i kraktkocu perioda u kojem se to desilo. To je jos vise pojacano ovim 'novogovorom' koji dolazi sa sve i jedne TV/Radio stanice. Vecina ljudi koji su otisli iz grada '92, i koji su dosli prvi put nakon 12 godina i vise ostanu sokirani. Mada grad je organsko bice i kako se sve mijenja u njegovom razvoju tako se mijenja i govor.
Kad sam ja odrastao na Mejtasu neki od zargona:
- uvjek se klelo sa stare mi ili tita mi, malo manje sa svijuh mi
- neko je uvjek imao 26 kuka a ne godina
- eki je uvjek bio uzvik podrugljivog cudjenja
- satrovacki mojne je koristena u svim mogucim kombinacijama
- vazda je uvjek
- dobar jaran je vazda haver
- osoba u nekoj prici je vazda hadjo
- praviti nekoga budalom je levatiti {kao mojne me levatiti}, premda budala je cesce bio dalabu, dok je levat....levat :)
- isprazno pricati je uvjek bilo suprljiranje, shodno tome supljak
- nesto nije smijesno nego je shega
- chega ba se koristilo u konfliktnim situacijama, ali i postapalica u neformalnom razgovoru sa haverima
- ironizirano podrugivanje nekome, koje moze zavrstiti sa konfliktnom situacijom je uvjek islo sa ko si,ba?
- sa dobro je ba! je uvjek bio pokusaj izlaska iz konfliktne situacije
- pravo se koristilo da pojaca neke od pridjeva, najcesce dobar
- jako zadovoljavajuci ishod neke situacije ili sama situacija je bio haos, kao u Jesi vidio tekmu jucer? Haos ba!
- suprotno haosu je kriza zesca
- pare ili novac su vazda lova
- bez love si kokuz, kao u Je si to kukuz? Ma kriza zesca, ba!
- prica/situacija koja ce se zavrsiti smijesnim ishodom je provala, prema tome provaliti se. Premda tu su bile finese, Ja sam se uvjek provalio, ali se neko uvjek izlevatio
- kad nesto ima 100% sanse da se desi, onda je garant. u suprotnom nema sanse, ba

Provjeravam sa rodjakom od 19 ljeta danasnji govor, sa onim kad sam ja bio u njegovim godinama, i garant se dosta toga promjenilo.....:)
Šeherzada

#189 Re: Sarajevski žargon

Post by Šeherzada »

Nekako s proljeća wrote:
Šeherzada wrote:

Čizna mai damu, auuuu
Zlikara... :D
:D :D :D :D :D
Ebiga,mora da nisam Sarajka pogrijesila u satrovackom :lol: :lol: :lol:
sistem

#190 Re: Sarajevski žargon

Post by sistem »

10 godina - pa to je 18godisnjak koji je sa 8 godina dosao u sarajevo. taj ne govori nista drugo osim sarajevskog govora. sa sve satrom, zargonom, samo sto ne govori jezik generacije svojih roditelja, vec zargon svoje generacije.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#191 Re: Sarajevski žargon

Post by Pera Trta »

sistem wrote:@ajlin, ja mogu govoriti samo o genezi sarajevskog drustva, sto daje i obicaje i zargon i sve sto ide uz odredjenu sredinu. ali debilne definicje 'pravih sarajlija' ostavljam onima kojima je to vazno. sarajlija je stanovnik sarajeva, mostarac stanovnik mostara, tuzlak stanovnik tuzle i to je to. svako prebrojavanje generacija i ponos na nesto sto nisi sam postigao, nego je obicni podatak vezan za vrijeme i mjesto rodjenja smatram besmisleno.

ali ce uvijek biti, u prici o zargonu ili obicajima, interesantno odakle dolaze ljudi koji donose nove obicaje ili ih kombinuju sa zatecenim. interesantno, a ne bitno u smislu certifikata o nacionalnoj / regionalnoj cistoti.
Tačno :thumbup:
I slab će diplomski biti ako se ne upusti u suštinu socijalnih promjena koje su dovele dao razvoja sarajevskog žargona, ma šta se pod tim pojmom podrazumijevalo. Ja sam samo ukratko pokušao prikazati uzroke nastanka pojedinih stvari, a i ti si jako dobro doprinio temi. Diplomski rad nije prepričavanje i opis nečega, već naučni rad koji mora imati sve one dijelove..ma zna se :)
Locked