Droga na sarajevskim ulicama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nekako s proljeća

#176 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Nekako s proljeća »

:)

Nisam cjepidlaka ali tema naslovom nije formulisana uopsteno da bi obuhvatila i lijecenje od droge.Iz predhodnog posta valja uzeti par informacija: Da Kanton Sarajevo ima ustanovu za lijecenje od ovisnosti od droga.Da potencijalnih kandidata za lijecenje ima pet puta vise od smjestajnih kapaciteta Terapijske zajednice.Da se opravdano ukazuje na potrebu dogradnje postojeceg kompleksa sa objektom-ima za zene-ovisnice.
P.S.
Za Boga milog Premijeru, vratite nam srezana sredstva iz budzeta na koja su ''labudani'' navikli....

:sax:
A sada bi se mogli vratiti na sarajevske ulice, kako naslov teme kaze.Na njima je puno bolesnih koji nisu ni na cijoj ''listi cekanja'' za lijecenje, a jos vise onih ''rekreativaca'' koji o tome i ne razmisljaju.
U istocnom Sarajevu je konzumiranje i omogucavanje konzumiranja npr ''trave'' prekrsaj, a malo dalje u 8-) pravom Sarajevu to je krivicno djelo.

Ide vikend, tipkamo se na temi ''crna hronika''...
darkpitar

#177 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

sodom wrote:mafija nema nacionalnu ili vjersko opredjeljenje svaka mafija je mafija....
BlentoBoy

#178 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by BlentoBoy »

pa sta fali sto se omladina drogira vidis kako su kretivni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nekako s proljeća

#179 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Nekako s proljeća »

8-)

Moguće je da je kreativnost izrazenija jedno vrijeme.Sve dok ne za''fali'' robe za inspiraciju...

Tebi šega je li. :roll:
Walthie

#180 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Walthie »

uvjek dobar gost wrote:... Ja nekako premotavam cijelo jutro film oko ove gudre... odrastao sam na Alipašinom u B fazi.. nisu svi imali iste karte u rukama.. nismo svi imali istu sreću.. nekako u glavama nam se nije ni smirila opsada, nismo ni prežvakali sve crnjake koje smo vidjeli ili koje smo doživjeli...
Društvo ništa nije učinilo za tu generaciju koja je prošla štošta, nije bio prioritet poslije opsade grada da se osposobi bazen, da se obnovi žičara za Trebević ili da se da neka participacija za ski kartu.. nije bilo tada u cilju da se generacije spase, da im se ponudi slamka da se za nju uhvate.. sve frustracije sve crnjake i šta sve ne trebali su sami da prežvakaju..
Niko nije amnestiran odgovornosti za današnju sliku naših kvartova... meni su pred očima neki momci i djevojke koji su sebi presudili kad se se zboli u venu malo većom količinom no inače ili malo kvalitetnijim šutom no inače... to su bili sve ljudi kao Vi i ja ... imali su snove, vizije.. imali su stavove, određen nivo obrazovanja... jedino što je bilo drugačije je prag tolerancije , to je ona linija ispod koje se ne može dalje ići ovim putem... i na ovaj način... no znao sam ja njih i dok su bili heroji opsade.. dok su bili kao normalni kako to neki kažu....

Meni je danas 31. godina...nekoliko meni dragih ljudi je otišlo drugim puitem, nisu se zadovoljili vuvijom, nije im dosta bilo par piva i joint trave...
Društvo ni dan nanas ne priča o tome, ne pokreće nikakvu ozbiljnu akciju dok se linija starosna pomijera prema dole... dok su uzori mladima dileri koji voze velika tamna auta, dileri koji imaju para, lijepu garderobu, nov mobitel i tri manekenke.. ili četri čak, dileri kojima je kancelarija auto a radni dan im se svodi na par sati kada su dostupni !

Šta radi društvo... stavlja na bilbode lucidne parole... i eventualno pravi koncerte protiv gudre....

Generacje su otišle ... što je najgore idu i nove.. ,a situacija samo je gora.. ko se sjeća Kuka još...?!?!?! Policijskog sata na našim ulicama... ?

Danas se bijelo uzima po narodnjačkim dernecima, za njega se dobiva snošaj, bijelo je pokazatelj neke nadri moći i tužno je koliko je u stvari prisutno među mladima... i na koji način sve ! Sa druge strane spid i bobe i hors su najgore droge... a svuda su oko nas... djeca su na spidu... hors je svuda uprkos svim dostupnim činjenicama... imamo kao nauku o vjeri u obdaništima... a nije nam ništa bolje kad je riječ o gudri.... u čemu je onda problem.. gdje smo fulili kapiju... ??? Da sada ne navodim cijene dopova i ne upoređujem ih recimo sa cijenama ski karti il termina za fudbal u salama i sportskim objektima... da ne govorim koliko je danas u stvari jeftin život naših prijatelja, poznanika, sugrađana....

Država a u stvari političari su prodali generacije i generacije, oni su dužni da osmisle alternativu da je ponude, da urade nešto da bi se mladima ponudila perspektiva... da bi se mladi sklonili iz prolaza i iz tamnih ulaza... a mladi su dužni da izvrše pritisak da traže i zahtjevaju bolje uslove života i rada ! Oni ne čine ništa već samo produbljuju krizu, samo stvaraju veću agoniju... koja je super tlo za nove uživaoce gudre svih oblika jer je ona bjeg iz naše stvarnosti koja kakva je...?

Ovaj post sam napisao da se izbjegne karakterisanje ljudi koji su se navukli kao ekskluzivnih krivaca i da ih se ne naziva glupanima i mazlumima, jadnicima, slabićima i kako sve ne ... jer nemojmo zaboraviti da nismo svi dobili iste karte !

A ko mene pita koliko ja trave puišim da ostao bi koliko toliko normalan--- ili koliko ti koji ovo čitaš popiješ piva kako bi ostao u normali... ?!?!?!
Sama srz,aferim ali se bojim da te nece shvatiti....jer nikada nisu shvatali niti ih je intersovalo.

.
BlentoBoy

#181 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by BlentoBoy »

Nekako s proljeća wrote:8-)

Moguće je da je kreativnost izrazenija jedno vrijeme.Sve dok ne za''fali'' robe za inspiraciju...

Tebi šega je li. :roll:
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
M.O.S-

#182 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by M.O.S- »

Hm.....Blento svaka ti na mjestu.
Sta ces drug kad je danas to postalo tako lako dostupno svima pa cak i djeci i ja sam primjetio da danas 85% djece od 15 do 16god. vec uveliko konzumiraju drogu.
A nije ni cudo, neki dan odem nesto do kosevo bolnice kad vidim ovu jednu djevojku koja sad radi kao M. sestra znam je iz mladzi dana i pricam ti ja to jednom drugu kako sam je vidio i kako se ko izgleda skinula kad on mi govori ma sta ti je brate ta se nikad nije ni skidala a posao dobila preko neke tetke. :-)
respo

#183 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by respo »

Fiore wrote:Korisno -drustveni rad.. Kakve ameri imaju zakone.. eee davno bi ovaj auto-put bio zavrsen.. :oops:

Ja sam odrsato u onoj pravoj mahali., gdje su letjeli i nozevi i oruzje za sitnicu.. jedini od 9 iz raje koji je ostao cist u pravom smislu.. a sta mi je bila vodilja.. vjerujte.. S.S Lazio i jedna knjiga.. jako vazna.. :thumbup:
i ode pravo u fasiste
ta knjiga je sigurno mein kampf
M.O.S-

#184 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by M.O.S- »

Alipašino polje, Sarajevo-21.10.2009god.
Mladić I.K. 1982.god. je pronađen u liftu predoziran drogom.
U liftu zgrade koja se nalazi u sarajevskoj ulici Trg Solidarnosti na broju 17 jutros oko 10.15 sati pronasli su ga stnanari zgrade.
daBOGsacuva :x :x :x
Margita81

#185 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Margita81 »

uvjek dobar gost wrote:Da hors jeste pošast ... i što je najgore od svega nisu ovo neke sedamdesete godine prošlog vijeka pa se kao ne zna... i nema se informacija... i jeste i ja se pitam kako to da se ljudi navuku na žutkana.. i onda počnem da ih nazivam pogrdnim imenima i da se ljutim... jer i kod mene u široj raji par ljudi se navuklo... i nema kako im nismo htjeli pomoći... i na kraju dok ih se nije slomilo i u stan zaključalo nisu se ni mrve promijenili... to sve činim jer jednostavno ne kontam KAKO !!!?!?!?!!?!?

Nadalje veliki dio sitnih krađa je povezano sa horsom jer svi oni kasetofoni ili jakne iz auta... ili neke druge stvari se u stvari samo mijenjaju za dop horsa... kojem bi se moglo stati u kraj da se radi na prevenciji na adekvatan način da se generacijama pokažu posljedice i da im se da alternativa !

I jeste mislim da nema nekako ružnije scene mirnodobske nego kad vidiš nekog jarana il drugaricu onako ispijene, mršave, prljave ili kakvu sve ne spremne na laž na obmanu samo da bi došli do ćamil dopa.... u tim krajnjim situacijama... najbolje i jeste (ma koliko to grozno zvuči) okrenui glavu na drugu stranu.. ili pozvati stručno lice da pomogne... i da se ta osoba smjesti negdje u komunu i da se na kraju makne iz te sedine koja tu osobu skupa sa lošim društvom vuče na dno !
Apeliras na drustvo i ukazujes na nemar istog kad su u pitanju narkomani i droge a sam kazes da je bolje okrenuti glavu na drugu stranu. Ma to je najjaci moto ovog drustva-sta god je kako god je zazmiri da oba oka i pici dalje. Dok se tebi to isto ne desi. E onda je frka...
Zaboravljate sve vi a posebno ovi spremni na osudu i teske i ljigave rijeci da je narkomanija BOLEST. Narkoman je bolestan covjek koji treba pomoc dugih da bi se izlijecio. Vrlo jednostavno ustvari sl jbg...kod nas se samo okrecu glave na drugu stranu i ceka se da fukara skonca zivot jer kvari nam idealnu sliku dok setamo nasim savrsenim gradovima/selima. Jasta...
simonese

#186 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by simonese »

Ako neko neokrece glavu onda je to "uvjek dobar gost" :thumbup:
MufljuzMali

#187 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by MufljuzMali »

ja kad se sad okrenem unazad i probam shvatit zasto ja nisam pao kao neki iz mog okruzenja, mislim da je za to "kriv" jedino moj kucni odgoj i pogledi na svijet koji su mi usadili roditelji. da se razumijemo, kroz mene je proslo svega i svacega. od standardnih substanci jedino nisam probao heroin. po pricama je isuvise dobro a mene je bilo strah samog sebe :-) . neki pljuju ovdje po narkomanima bez da shvataju da je to bolest, isto kao kockanje, alkoholizam i ostale ovisnosti. trenutno je nekih deset godina kako nisam nista ozbiljnije konzumirao, a recimo devet kako nisam ni djoksa zapalio. meni licno je jednostavno dosadilo. sve vec vidjeno. nekako sam smatrao da za sve imaju godine. meni je pomalo smijesno u tridesetim ili kasnije pretjerano konzumiranje narkotika. povremeni djoks spada vec u nivo dobrog vina ili hladne pivke.

da drzava moze nesto uciniti na generalnom planu je istina. vise policije, aktivno gonjenje dilera a ne korisnika, programi zamjene igli, a da nepricamo o projektima kao u portugalu i holandiji gdje postoje prostorije za fiksanje pod nadzorom doktora. u mnogim drzavama je moguce na partijima testirati "bobe" kako bi znao da ne ubacujes kakav otrov u sebe. kao primjer sta se desi kad drzava ignorise problem droge je iran, cije vlasti odgovorno tvrde da oni nemaju narkomana. tako da ne postoje nikakve drzavne institucije koji bi se bavile tom problematikom. ali budimo realni, ova drzava ima hrpu drugih problema. jedno sto se moze uciniti je na lokalnom planu. bliska komunikacija mjesne zajednice / opstine sa lokalnim stanicama policije moze uciniti cuda.

cijene narkotika su u bosni je u odnosu na vecinu drzava niske ali u poredjenju sa standrdom i nije tako jeftino. visina cijene je uslovljena geografskim polozajem bosne na jednoj od ruta krijumcarneja droge u EU. tu ce se slabo nesto promijeniti, jer drzava, sudstvo i policija su takve kakve jesu. a i mnogo bolje organizovane drzave kubure sa istim problemom, na primjer USA. talibani su prije spaljivali polja u afganistanu ali sad su otkrili drogu kao izvor zarade a i kao cisto ekportni proizvod kojim truju "neprijatelja". produkcija se u zadnjih par godina u visestrucila i sav trud, pare i tehnika stranaca ne pomazu u suzbijanju toga.

ako moje dijete do neke rane dvadestete nebi zapalio djoks ili pozelilo sa mnom o tome da poprica ja bih se iskreno zabrinuo. to znaci da je ili apaticno asocijalni geek ili kakav vjerski fanatik. po vecini studija preko 85% tinejdjera je barem probalo travu. kako zasto i slicna pitanja su suvisna nego to treba prihvatit kao cinjenicu danasnjeg vremena. niko se ne uzbudjuje koliko tinjedjera je vec probalo alkohol, i to najcesce prvi put u kucnom okruzenju. kao sto alkohol nije zdrav nije ni trava ali i jedno i drugo spadaju pod odrastanje. da ce dijete neminovno u svom krugu kao i vecina nas imati prijatelje / poznanike koji konzumiraju ili dilaju je neminovnost. jedino sto covjek moze uciniti je potrudit se da imas dobra odnos sa djetetom i biti u stanju sa istim da komuniciras. obavezno popricati o pritisku grupe i zelji da budes cool, jer to su dva najcesca razloga zasto tinejdjeri rade takve stvari. pomalo glumiti policiju i provjeriti sa kim se dijete tacno druzi, biti u kontaktu sa drugim roditeljima, ponudit im alternative kao sto su sport. obavezno se pomiriti sa cinjenicom da ce dijete doci ukontakt sa drogama i biti spreman na to. za one roditelje koji nisu bili u kontaktu sa drogama, preporucujem da se edukuju, kako bi znali o cemu pricaju a ne da panicare kad uhvate dijete sa travom i odma vide propalog narkomana. niti su svi klinci koji piju pivi postali alkoholicari tako nece ni sva djeca zbog trave postat narkomani.

neko je spomenuo da nismo svi imali iste karte na pocetku. to je samo jeftin izgovor. ja sam od 15te bio bez roditelja pa opet nisam zavrsio na igli a konzumirao sam bijelo, ganjdu, gljive, tripove, bobe... svaki ovisnik je prica za sebe. i najcesce iz toga nastane jedna porodicna tragedija. najosnovnije je problem ne ignorisati. drzava je takva kakava je i treba se osloniti na sebe i prijatelje ako mogu pomoci, od drzave je nerealno ocekivati bilo sta. ako ministrica zdravlja izjavi da je homoseksualnost bolest jel treba uopste pomisliti kakvo misljenje ima o narkomanima i kakve prijedloge bi ona imala

/uff. ocito mi je danas dosadno kad mogu napisati ovliki post
felipe kajetano

#188 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by felipe kajetano »

MufljuzMali wrote:ja kad se sad okrenem unazad i probam shvatit zasto ja nisam pao kao neki iz mog okruzenja, mislim da je za to "kriv" jedino moj kucni odgoj i pogledi na svijet koji su mi usadili roditelji. da se razumijemo, kroz mene je proslo svega i svacega. od standardnih substanci jedino nisam probao heroin. po pricama je isuvise dobro a mene je bilo strah samog sebe :-) . neki pljuju ovdje po narkomanima bez da shvataju da je to bolest, isto kao kockanje, alkoholizam i ostale ovisnosti. trenutno je nekih deset godina kako nisam nista ozbiljnije konzumirao, a recimo devet kako nisam ni djoksa zapalio. meni licno je jednostavno dosadilo. sve vec vidjeno. nekako sam smatrao da za sve imaju godine. meni je pomalo smijesno u tridesetim ili kasnije pretjerano konzumiranje narkotika. povremeni djoks spada vec u nivo dobrog vina ili hladne pivke.

da drzava moze nesto uciniti na generalnom planu je istina. vise policije, aktivno gonjenje dilera a ne korisnika, programi zamjene igli, a da nepricamo o projektima kao u portugalu i holandiji gdje postoje prostorije za fiksanje pod nadzorom doktora. u mnogim drzavama je moguce na partijima testirati "bobe" kako bi znao da ne ubacujes kakav otrov u sebe. kao primjer sta se desi kad drzava ignorise problem droge je iran, cije vlasti odgovorno tvrde da oni nemaju narkomana. tako da ne postoje nikakve drzavne institucije koji bi se bavile tom problematikom. ali budimo realni, ova drzava ima hrpu drugih problema. jedno sto se moze uciniti je na lokalnom planu. bliska komunikacija mjesne zajednice / opstine sa lokalnim stanicama policije moze uciniti cuda.

cijene narkotika su u bosni je u odnosu na vecinu drzava niske ali u poredjenju sa standrdom i nije tako jeftino. visina cijene je uslovljena geografskim polozajem bosne na jednoj od ruta krijumcarneja droge u EU. tu ce se slabo nesto promijeniti, jer drzava, sudstvo i policija su takve kakve jesu. a i mnogo bolje organizovane drzave kubure sa istim problemom, na primjer USA. talibani su prije spaljivali polja u afganistanu ali sad su otkrili drogu kao izvor zarade a i kao cisto ekportni proizvod kojim truju "neprijatelja". produkcija se u zadnjih par godina u visestrucila i sav trud, pare i tehnika stranaca ne pomazu u suzbijanju toga.

ako moje dijete do neke rane dvadestete nebi zapalio djoks ili pozelilo sa mnom o tome da poprica ja bih se iskreno zabrinuo. to znaci da je ili apaticno asocijalni geek ili kakav vjerski fanatik. po vecini studija preko 85% tinejdjera je barem probalo travu. kako zasto i slicna pitanja su suvisna nego to treba prihvatit kao cinjenicu danasnjeg vremena. niko se ne uzbudjuje koliko tinjedjera je vec probalo alkohol, i to najcesce prvi put u kucnom okruzenju. kao sto alkohol nije zdrav nije ni trava ali i jedno i drugo spadaju pod odrastanje. da ce dijete neminovno u svom krugu kao i vecina nas imati prijatelje / poznanike koji konzumiraju ili dilaju je neminovnost. jedino sto covjek moze uciniti je potrudit se da imas dobra odnos sa djetetom i biti u stanju sa istim da komuniciras. obavezno popricati o pritisku grupe i zelji da budes cool, jer to su dva najcesca razloga zasto tinejdjeri rade takve stvari. pomalo glumiti policiju i provjeriti sa kim se dijete tacno druzi, biti u kontaktu sa drugim roditeljima, ponudit im alternative kao sto su sport. obavezno se pomiriti sa cinjenicom da ce dijete doci ukontakt sa drogama i biti spreman na to. za one roditelje koji nisu bili u kontaktu sa drogama, preporucujem da se edukuju, kako bi znali o cemu pricaju a ne da panicare kad uhvate dijete sa travom i odma vide propalog narkomana. niti su svi klinci koji piju pivi postali alkoholicari tako nece ni sva djeca zbog trave postat narkomani.

neko je spomenuo da nismo svi imali iste karte na pocetku. to je samo jeftin izgovor. ja sam od 15te bio bez roditelja pa opet nisam zavrsio na igli a konzumirao sam bijelo, ganjdu, gljive, tripove, bobe... svaki ovisnik je prica za sebe. i najcesce iz toga nastane jedna porodicna tragedija. najosnovnije je problem ne ignorisati. drzava je takva kakava je i treba se osloniti na sebe i prijatelje ako mogu pomoci, od drzave je nerealno ocekivati bilo sta. ako ministrica zdravlja izjavi da je homoseksualnost bolest jel treba uopste pomisliti kakvo misljenje ima o narkomanima i kakve prijedloge bi ona imala

/uff. ocito mi je danas dosadno kad mogu napisati ovliki post
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Igrom slucaja poznajem momka koji je u ajde da kazem tako fazi skidanja...i ono sto sam ovako kroz neobaveznu pricu saznao me sokiralo..elem jedne prilike nije imao iglu,udje u apoteku i naravno kad ga vide skontaju sta je u pitanju i bukvalno ga istjeraju(plasi im musterije)u drugoj isto tako..u nekom centru za mentalno zdravlje nigdje nikoga..kriza lupa sve jace..na kraju ide u bolnicu,preskace zid i na bolnickoj deponiji nalazi ono sto mu treba..

Od drzave se nama sta ocekivati jer se pod njenim aminovanjem trziste i snadbijeva..nego sa djecom polako upravo onako kako si napisao...
sarajlija1965

#189 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sarajlija1965 »

darkpitar wrote:
simonese wrote:
bato99 wrote:heroin je majka svih droga...svi ovi travari..bombonjere...kokadzije ako redovno se drogiraju vode prema samo jednoj drogi pogađate heroinu..a kad dođu do nje onda im je "ja sam budućnost da li ti se sviđam".....prestrašno nam izgledaju ulice gdje mladi kupuju gram žutog za 35 km a bombone po cjeni pive i što je najgore svake godine sve je jeftinija i sve je gore i gore...nije to samo u nas tako..svugdje je droga nažalost previše zastupljena već je problem kod nas što je tako reći dzaba(jebiga tranzitna zemlja prema EU)
ne bih se slozio sa ovom izjavom
meni je 35g.,imam porodicu,vodim uspjesno malu firmicu,vodim sasvim normalan zivot i redovno zalimpa roru(i to zadnjih 18g.)
sta zelim da kazem je da dosta ovisi o tvojim pristupom,kako ces prihvatiti stvari oko sebe i naravno tvoj labilni ili nelabilni um
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Moje se godine vide u nicku, manager sam u stranoj firmi, sto bi rekli "osebi-pri sebi", ali i danas redovno zapalim joju oko dnevnika, a boga mi i 2-3 joje ako mi dodje djevojka. ;-) I tako puuno godina. Uglavnom, ide mi na zivce sto ljudi vjeruju ovakvim poluobrazovanim "strucnjacima" za problematiku narkomanije. Na kraju krajeva, alkoholizam je realno trenutno veca opasnost po klince. A o globalizaciji da i ne govorim, danasnji klinci ce biti roblje u rukama sacice multinacionalnih kompanija... :cry:

http://www.drugpolicy.org/marijuana/factsmyths/
felipe kajetano

#190 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Alkoholizam je puno veca opasnost od tzv.lakih droga..ja jos nisam vidio nekog da polupa kafanu poslije jednog dzointa al'od ovih sto izadju napolje na litru rakije sam svasta vidjao,,klasika srča do koljena,rezanje vena i ostali opus ljubitelja rakije i pive...alkoholizam je ovdje jbg drustveno prihvatljiv i normalan :-) Odoh u off..to je ionako druga tema alkohol vs lake droge...
Margita81

#191 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Margita81 »

felipe kajetano wrote:Alkoholizam je puno veca opasnost od tzv.lakih droga..ja jos nisam vidio nekog da polupa kafanu poslije jednog dzointa al'od ovih sto izadju napolje na litru rakije sam svasta vidjao,,klasika srča do koljena,rezanje vena i ostali opus ljubitelja rakije i pive...alkoholizam je ovdje jbg drustveno prihvatljiv i normalan :-) Odoh u off..to je ionako druga tema alkohol vs lake droge...

:thumbup:
M.O.S-

#192 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by M.O.S- »

@MufljuzMali svaka cast druze, sama srz :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Samo se ne slazem u vezi narkomana!
Upravu si kad kazes da je bolest, ali to je bolest na kojoj svaki pojedinac pravi svoj izbor.
Licno moje misljenje, za mene su narkomani dno,dna ljudi koji su toliki debili ili neizgradzene licnosti da pored svih upozorenja od skolske klupe pa do TV,interneta nisu ukapirali da je ime te droge sinonim za SMRT.
kad se ja sjetim svi svoji pocetaka s experementisanjem opijata pocevsi od trave pa do hemije vjeruj mi uvjek sam imao taj usadzeni unutrasnji strah da se ne navucem i taj strah je uvjek pravio neku granicu koliko cu boba pojesti ili linija izvuci pa koliko god bio spucan taj strah mi nije dao da me prenese.
sarajlija1965

#193 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by sarajlija1965 »

felipe kajetano wrote:Alkoholizam je puno veca opasnost od tzv.lakih droga..ja jos nisam vidio nekog da polupa kafanu poslije jednog dzointa al'od ovih sto izadju napolje na litru rakije sam svasta vidjao,,klasika srča do koljena,rezanje vena i ostali opus ljubitelja rakije i pive...alkoholizam je ovdje jbg drustveno prihvatljiv i normalan :-) Odoh u off..to je ionako druga tema alkohol vs lake droge...

"alkoholizam je ovdje drustveno prihvatljiv"
Pola sata sam lupao glavu i nisam mogao da se sjetim te najpoznatije i najadekvatnijie recenice, ma na vrh jezika mi je bila... Ali, sta ces, upravo se bilo popusilo. :lol:
felipe kajetano

#194 Re: Droga na sarajevskim ulicama

sarajlija1965 wrote:

"alkoholizam je ovdje drustveno prihvatljiv"
Pola sata sam lupao glavu i nisam mogao da se sjetim te najpoznatije i najadekvatnijie recenice, ma na vrh jezika mi je bila... Ali, sta ces, upravo se bilo popusilo. :lol:
Ej ne izazivaj...dim mi ide na usta :lol: :lol: :lol:
Snowgoons

#195 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Snowgoons »

Na sprjecavanju trebaju iskljucivo roditelji da rade. Ja licno nisam za toliko dizanje prasine oko te droge. Niko nikoga ne sili da se uzme droga. A ovo za sintetiku si upravu danas samo polusintetika i sintetika. Nije ni droga sto je nekad bila :D
Margita81

#196 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Margita81 »

Ne mogu roditelji sami. Drustvo je jedan od bitnih faktora u odgoju/razvoju djeteta i omladine pa je stoga neophodno i konstantno obavjestavanje i osvjestavanje mladih nam. Velika vecina njih ustvari nema blage predstave u sta se upusta prije nego sto je vec kasno..
Snowgoons

#197 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Snowgoons »

Margita81 wrote:Ne mogu roditelji sami. Drustvo je jedan od bitnih faktora u odgoju/razvoju djeteta i omladine pa je stoga neophodno i konstantno obavjestavanje i osvjestavanje mladih nam. Velika vecina njih ustvari nema blage predstave u sta se upusta prije nego sto je vec kasno..
ja imam poznanike koji svog sina malo starijeg od mene znaci oko 28 godina ima uhvate sa jointom i drugim drogama. Ukinu mu sve i nakon nekoliko sedmica pocnu da poriču sve i da sami sebe tješe i sve mu vrate i tako u neogled. Ja mislim da oni tu imaju presudnu ulogu kao i svi roditelji u odgoju svoje djece. Ja moguu jednom mjesecno zapalit joint a ne moram u sto godina. Najveci problem sa ovim "laksim" drogama je taj ako sii mrtvi seljak i to ti postane nafur neki i svakodnevnica. U nekim zemljama normalno je da doktor nebito bilo koji raqzuman covjek ponekad zapali joint, ali to ne mora biti nista strasno ako si psihicki jaka osoba, normalno odgojena i nisi briz naravno :D !
kim deal

#198 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by kim deal »

kad su u americi počeli protesti protiv rata u vijetnamu? kad se određena masa ljudi dobro napušila,tad su progledali. zato je trava kriminalizirana,a alkohol se reklamira na sve strane upakovan u primamljivu ambalažu "budimo pijani, glupi i agresivni"
Zlata M.

#199 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Zlata M. »

Margita81 wrote:Ne mogu roditelji sami. Drustvo je jedan od bitnih faktora u odgoju/razvoju djeteta i omladine pa je stoga neophodno i konstantno obavjestavanje i osvjestavanje mladih nam. Velika vecina njih ustvari nema blage predstave u sta se upusta prije nego sto je vec kasno..

Naravno da ne mogu (roditelji sami)...i to nigdje na cijelom svijetu,pa ni kod nas.
Tim njeznim biljcicama,mladim ljudima,trebaju uslovi za rast i razvoj.
Jedan od tih uslova jeste uredan porodicni zivot,uz oba roditelja ili samo sa jednim od njih,ali to ostaje samo jedan od uslova i smatram da ga ljudi precjenjuju.
Kompletno okruzenje bi,zapravo,trebalo harmonirati.
Sto rece skoro jedan jaran,tako simpaticno i prostodusno (covjek od nekih cetrdesetak) "U moje vrijeme je bilo:ako si bio dobar,bio si gornji."
Jasno je,valjda,sta je mislio sa onim "dobar" - posten,vrijedan,lijepo vaspitan.
I ubijedjena sam da i danas roditelji,vecinom,bas tako vaspitavaju svoju djecu.
Ali njihova prica se onda,pogotovo u doba puberteta te njihove djece,direktno sudara sa svim onim sto se toj djeci svakodnevno servira kroz medije : SMECE tipa "zivi i uzivaj","ludo se provedi","dodji do svog cilja,ne obaziri se ni na koga"... :( a znamo itekako da stvar ne funkcionira tako :(
Danasnji mladi ljudi nemaju kvalitetne uzore (Paris Hilton?!?!...Snoop Dog?!?! :-) :( )
I sto je najzalosnije,nikad se,kao u danasnje vrijeme,nije toliko tezilo onom individualnom,a usput se proizvelo toliko chopora. :(

Nema tu edukacije.
Ne valja hava koju udisemo.
karate kid

#200 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by karate kid »

droge ce biti dok god postoji potraznje :D
a koliko sam ja upoznat danas se vecina omladine drogira a kao jedan od dokaza su silni partyi koji se odrzavaju svaki vikend na vise mjesta u SA.
a najveci krivci po meni su narkotici(policija) koja nece da hapsi svoje jarane koji se bave sumljivim poslovima i kod koji sjedu po kaficima i imaju uplacene kafice i sendvice(djeca im se navukla na zuto A.C.A.B.)
Post Reply