Kod mene je nekako bilo obrnuto ja sam vise uzivao vozeci svoju 2004 VW Jettu TDI GSL na autoputu zbog VW-ovih autoban gena i solidnog lezanja na cesti dok mi je tezina dizela te relativno slabo ubrzanje od 0-60 predstavljalo otezavajucu okolnost pri gradskoj voznji. Ovo je naravno jos jedan primjer kako je sve relativno tako da procjena "osjecaja" u voznji predstavlja potpuno subjektivanu kategoriju iskljucivo ovisnu od licnih prefererencija.Wolfheart wrote:po meni filozofija ide ovako: TDI je bolji za gradsku voznju - zbog potrosnje i okretnog momenta (jako bitno kod prestrojavanja itd), dok je benzinac, po mogucnosti turbo benzinac, bolji za otvorene ceste...veci ga je uzitak voziti.
Disel Filozofija?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#176 Re: Disel Filozofija?
-
Wolfheart
#177 Re: Disel Filozofija?
mozda da se bolje razumijemo...ja sam pricao o TDI 140 ili 170 hp i TFSI 200 hp. u toj usporedbi IMHO stoji ono sto sam rekao.
-
whow
#178 Re: Disel Filozofija?
Potpuno se slazem. Moja Jetta je imala 1.9 TDI masinu koja je proizvodila 100 KS i to je da budem iskren bilo nedostatno za gradsku voznje ovdje u Kanadi gdje se rijetko srece automobil ispod 140 KS a obzirom da je dizel jos i sporiji u stratu to je predstavljalo problem, auto put je druga prica. Vjerujem da bih dizel masina od 140 ili 170 ks potpuno zadovoljavala sve potrebe ali su ove masine manogo skuplje a i potrosnja se povecava.Wolfheart wrote:mozda da se bolje razumijemo...ja sam pricao o TDI 140 ili 170 hp i TFSI 200 hp. u toj usporedbi IMHO stoji ono sto sam rekao.
- 101power
#179 Re: Disel Filozofija?
pa zar nisi prodao tu jettu
- madner
#180 Re: Disel Filozofija?
Cuj losiji u startu i 100 KSwhow wrote:Potpuno se slazem. Moja Jetta je imala 1.9 TDI masinu koja je proizvodila 100 KS i to je da budem iskren bilo nedostatno za gradsku voznje ovdje u Kanadi gdje se rijetko srece automobil ispod 140 KS a obzirom da je dizel jos i sporiji u stratu to je predstavljalo problem, auto put je druga prica. Vjerujem da bih dizel masina od 140 ili 170 ks potpuno zadovoljavala sve potrebe ali su ove masine manogo skuplje a i potrosnja se povecava.Wolfheart wrote:mozda da se bolje razumijemo...ja sam pricao o TDI 140 ili 170 hp i TFSI 200 hp. u toj usporedbi IMHO stoji ono sto sam rekao.
-
d2
#181 Re: Disel Filozofija?
meni se pocinje bljuvati od ove price kako je 100 ks pickin dim u kanadi i kako usporavas saobracaj...
bio sam u torontu vozi se ko i po sarajevu, ako si u downtownu onda i sporije, sasvim prosjecna auta...
uostalom nisam dzaba whowa i 101powera stavio u block listu odavno
hajmo pricati o tome kako je kanada zemlja puna zena sa velikim grudima
bio sam u torontu vozi se ko i po sarajevu, ako si u downtownu onda i sporije, sasvim prosjecna auta...
uostalom nisam dzaba whowa i 101powera stavio u block listu odavno
Last edited by d2 on 22/01/2009 09:52, edited 1 time in total.
- madner
#182 Re: Disel Filozofija?
Ajde de, nemoj da se nerviras. Covjek je ipak imao auto od 100 KS znas ti sta je to?d2 wrote:meni se pocinje bljuvati od ove price kako je 100 ks pickin dim u kanadi i kako usporavas saobracaj...
-
d2
#183 Re: Disel Filozofija?
ma da, vidim da je bio najsporiji na startu, vjerovatno misli na nascar ...madner wrote:Ajde de, nemoj da se nerviras. Covjek je ipak imao auto od 100 KS znas ti sta je to?d2 wrote:meni se pocinje bljuvati od ove price kako je 100 ks pickin dim u kanadi i kako usporavas saobracaj...
puaj
- madner
#184 Re: Disel Filozofija?
Ma ne u Kanada, ljudi svi startaju maksimalno, gas do poda, kuplung jen dva nema labavo.d2 wrote:ma da, vidim da je bio najsporiji na startu, vjerovatno misli na nascar ...madner wrote:Ajde de, nemoj da se nerviras. Covjek je ipak imao auto od 100 KS znas ti sta je to?d2 wrote:meni se pocinje bljuvati od ove price kako je 100 ks pickin dim u kanadi i kako usporavas saobracaj...
puaj
Ako do 60 zakasnis 0.02 sekunde, odma ti se smiju.
-
d2
#185 Re: Disel Filozofija?
fakat, djes se tako brukat u kanadi...madner wrote:Ma ne u Kanada, ljudi svi startaju maksimalno, gas do poda, kuplung jen dva nema labavo.
Ako do 60 zakasnis 0.02 sekunde, odma ti se smiju.
-
Lesli Eldridž
#186 Re: Disel Filozofija?
Malo mu 100 konja po gradu... Pa onda bi tamo samo alfa 156 3,2 i 260 KS imala prođu za po gradu-ostale su nejakewhow wrote:Potpuno se slazem. Moja Jetta je imala 1.9 TDI masinu koja je proizvodila 100 KS i to je da budem iskren bilo nedostatno za gradsku voznje ovdje u Kanadi gdje se rijetko srece automobil ispod 140 KS a obzirom da je dizel jos i sporiji u stratu to je predstavljalo problem, auto put je druga prica. Vjerujem da bih dizel masina od 140 ili 170 ks potpuno zadovoljavala sve potrebe ali su ove masine manogo skuplje a i potrosnja se povecava.Wolfheart wrote:mozda da se bolje razumijemo...ja sam pricao o TDI 140 ili 170 hp i TFSI 200 hp. u toj usporedbi IMHO stoji ono sto sam rekao.
-
whow
#187 Re: Disel Filozofija?
Meni je 100 ks apsolutno nedovoljno , da budem iskren nista ispod 140 ks uopce ne smatram vozilom kompetentnim za sjeverno -americke uslove saobracaja. Ne znam zasto se tome toliko cudis. To sto je tebi plafon GD2 sa 54 konja je tvoj problem.Lesli Eldridž wrote:Malo mu 100 konja po gradu... Pa onda bi tamo samo alfa 156 3,2 i 260 KS imala prođu za po gradu-ostale su nejakewhow wrote:Potpuno se slazem. Moja Jetta je imala 1.9 TDI masinu koja je proizvodila 100 KS i to je da budem iskren bilo nedostatno za gradsku voznje ovdje u Kanadi gdje se rijetko srece automobil ispod 140 KS a obzirom da je dizel jos i sporiji u stratu to je predstavljalo problem, auto put je druga prica. Vjerujem da bih dizel masina od 140 ili 170 ks potpuno zadovoljavala sve potrebe ali su ove masine manogo skuplje a i potrosnja se povecava.Wolfheart wrote:mozda da se bolje razumijemo...ja sam pricao o TDI 140 ili 170 hp i TFSI 200 hp. u toj usporedbi IMHO stoji ono sto sam rekao.![]()
![]()
-
AdnanSA
#188 Re: Disel Filozofija?
Evo upravo se javljam iz Kanade gdje sam u posjeti kod familije. Tacnije gradic Milton nedaleko od Toronta. Citav dan sam proveo u autu i nikoga nisam vidio da jurca od semafora do semafora niti da nesto starta. Pa za voznju po Kanadi bi mogao posluziti bilo koji auto od 55 ks. Ljepota ziva sve kultura niko ne zuri niti jurca. Sve sama ravnica ubacis u petu i drzis se onih laganih 120 km/h na autoputu.
-
whow
#189 Re: Disel Filozofija?
Pa naravno da niko jurca kada si u Miltonu gradicu koji vjerovatno niti nema semafor . Provozaj se Torontom sa vozilom od 55 ks pa ces vidjeti gdje ces zavrsiti. Salu na stranu nije bez razloga da vise manje sva vozila iz kompkt klase pocinju sa nekih 140 KS u osnovnoj verziji: Honda Civic 140 , Mazda 3 140+, Toyota Corolla 140, Nisan Sentra 140, VW Golf 170 KS( takoder osnovna varijanta) Saturn Astra 140 KS lista je podugacka . Da je 55 ks dovoljno za sjeverno americko trziste onda bi se pravila auta sa 55 ks u osnovnoj varijanti a ne 140. Dakle podjela je vise manje sljedeca : mala auta sub-compact clasa od 100-140 ks , Compact clasa od 140-200ks , Srednja klasa 200-250 ks, velika vozila 250+ ks. Za tvoju informaciju na svim sjeverno americkim auto testovima ubrzanje od 0-100 vise od 9 sekundi u kompact klasi se smatra sporim . Dakle ovo su standardi e sada ako je tebi ok taljigati auto od 55 ks svaka cast to je tvoj licni izbor.AdnanSA wrote:Evo upravo se javljam iz Kanade gdje sam u posjeti kod familije. Tacnije gradic Milton nedaleko od Toronta. Citav dan sam proveo u autu i nikoga nisam vidio da jurca od semafora do semafora niti da nesto starta. Pa za voznju po Kanadi bi mogao posluziti bilo koji auto od 55 ks. Ljepota ziva sve kultura niko ne zuri niti jurca. Sve sama ravnica ubacis u petu i drzis se onih laganih 120 km/h na autoputu.
-
d2
#190 Re: Disel Filozofija?
slikano na ulicama toronta 

- Qler
#191 Re: Disel Filozofija?
jel ovo vikend, vidim i nema nesto guzve 
-
d2
#192 Re: Disel Filozofija?
tek krenuli sa semafora 
- Qler
#193 Re: Disel Filozofija?
ufatili zeleni val 
-
Lesli Eldridž
#194 Re: Disel Filozofija?
Ma jah dobro ja rekoh da i nije nešto ona alfa 156 3,2 sa 260 KS. Ide za jedno 6,5 sek do 100 km/h, pa i ona jedva zadovoljava Kanađane...whow wrote:Pa naravno da niko jurca kada si u Miltonu gradicu koji vjerovatno niti nema semafor . Provozaj se Torontom sa vozilom od 55 ks pa ces vidjeti gdje ces zavrsiti. Salu na stranu nije bez razloga da vise manje sva vozila iz kompkt klase pocinju sa nekih 140 KS u osnovnoj verziji: Honda Civic 140 , Mazda 3 140+, Toyota Corolla 140, Nisan Sentra 140, VW Golf 170 KS( takoder osnovna varijanta) Saturn Astra 140 KS lista je podugacka . Da je 55 ks dovoljno za sjeverno americko trziste onda bi se pravila auta sa 55 ks u osnovnoj varijanti a ne 140. Dakle podjela je vise manje sljedeca : mala auta sub-compact clasa od 100-140 ks , Compact clasa od 140-200ks , Srednja klasa 200-250 ks, velika vozila 250+ ks. Za tvoju informaciju na svim sjeverno americkim auto testovima ubrzanje od 0-100 vise od 9 sekundi u kompact klasi se smatra sporim . Dakle ovo su standardi e sada ako je tebi ok taljigati auto od 55 ks svaka cast to je tvoj licni izbor.AdnanSA wrote:Evo upravo se javljam iz Kanade gdje sam u posjeti kod familije. Tacnije gradic Milton nedaleko od Toronta. Citav dan sam proveo u autu i nikoga nisam vidio da jurca od semafora do semafora niti da nesto starta. Pa za voznju po Kanadi bi mogao posluziti bilo koji auto od 55 ks. Ljepota ziva sve kultura niko ne zuri niti jurca. Sve sama ravnica ubacis u petu i drzis se onih laganih 120 km/h na autoputu.
Last edited by Lesli Eldridž on 23/01/2009 22:03, edited 1 time in total.
-
AdnanSA
#195 Re: Disel Filozofija?
Izgleda da je Whow podlegao americkoj propagandi da moras imati jako i zedno auto inace te nigdje nema.
U Miltonu ima vise nego dovoljno semafora a isao sam i do Toronta. Ni tragu nekom jurcanju niti startovanju.
Vidim da dosta vozaju male Hondice i Corolle sa 1,6 litara motorima a ti motori obisno imaju 100-115 ks.
Vozio sam igrom slucaja surinu Jettu TDI od 100 ks i niko mi nije svirao niti se bunio.
Izgleda da je do tebe.
U Miltonu ima vise nego dovoljno semafora a isao sam i do Toronta. Ni tragu nekom jurcanju niti startovanju.
Vidim da dosta vozaju male Hondice i Corolle sa 1,6 litara motorima a ti motori obisno imaju 100-115 ks.
Vozio sam igrom slucaja surinu Jettu TDI od 100 ks i niko mi nije svirao niti se bunio.
Izgleda da je do tebe.
-
whow
#196 Re: Disel Filozofija?
Honde i Corolle koje se prodaju u Americi dolaze sa standardnim 1.8L masinama od 140 konja i to su vise manje najslabija vozila koje mozes vidjeti na cestama. Tesko je diskutovati o saobracaju sa osobama koje su prvi put vidjele semafor 96-te godine nakon sto su shljegli u Sarajevo iz kojekakvih zabiti .... Tip je proveo 3 dana u Miltonu i odjednom je postao strucnjak za saobracaj . Ja u automobilu sto sluzbenom sto privatnom provodim minimalno 4 sata dnevno . Jucer sam primjera radi bio na tockovima od 6 ujutro do 5:30 poslijepodne i poznavanje saobracaja nije hobi ni zajebancija nego nuzda . @ AdnanSA ne vjerujem da je do mene obzirom da je voznja svakodnevni dio moga posla . TDI sam prodao izmedu ostaloga i zbog toga sto je to auto sporo do bola. Dizel je o.k. za Bosanskih brezuljaka i ulicica ali preko toga nista.AdnanSA wrote:Izgleda da je Whow podlegao americkoj propagandi da moras imati jako i zedno auto inace te nigdje nema.
Izgleda da je do tebe.
-
AdnanSA
#197 Re: Disel Filozofija?
Neznam odakle si ti slegao u Edmonton ali kao da gledam da se do juce se vozio Polonez,Lada ili Zastava 101 a vec sada je 100 ks i 250 nm nedovoljno za voznju po ravnoj Kanadi.
-
whow
#198 Re: Disel Filozofija?
Ja slego iz Opstine Centar kad su takvi kao ti nagrunuli u Seher i od grada napraviste selo al' vrijeme cini svoje pa se valjda i takvi kao ti jednom emancipiraju.AdnanSA wrote:Neznam odakle si ti slegao u Edmonton ali kao da gledam da se do juce se vozio Polonez,Lada ili Zastava 101 a vec sada je 100 ks i 250 nm nedovoljno za voznju po ravnoj Kanadi.
- holowey
#199 Re: Disel Filozofija?
neko nabaci loptu a ti odmah pucas iz prve... smiri malo loptu, nije tema diskusije porijeklo... a kad se vec hvatas za slamku "opstine centar", kako mozes biti s marin dvora, tako isto mozes biti i sa soukbunara ili nahoreva... a opet to nista ne dokazuje kakav si kao covjek...whow wrote:Ja slego iz Opstine Centar kad su takvi kao ti nagrunuli u Seher i od grada napraviste selo al' vrijeme cini svoje pa se valjda i takvi kao ti jednom emancipiraju.AdnanSA wrote:Neznam odakle si ti slegao u Edmonton ali kao da gledam da se do juce se vozio Polonez,Lada ili Zastava 101 a vec sada je 100 ks i 250 nm nedovoljno za voznju po ravnoj Kanadi.
prihvati malo i tudje misljenje, kao i cinjenicu da nisi jedini bosanac koji zivi u kanadi/usa i koji je ikad bio u kanadi/usa...
p.s.
i opet da napomenem, ne pucaj iz prve, smiri loptu, skroz dobronamjerno ti pisem, razmisli prije nego pucas...
- Bullet Tooth Tony
#200 Re: Disel Filozofija?
Drug,vec sam mu i ja probao reci pa sam odustao,ne mozes krivi drinu ispravitiholowey wrote:neko nabaci loptu a ti odmah pucas iz prve... smiri malo loptu, nije tema diskusije porijeklo... a kad se vec hvatas za slamku "opstine centar", kako mozes biti s marin dvora, tako isto mozes biti i sa soukbunara ili nahoreva... a opet to nista ne dokazuje kakav si kao covjek...whow wrote:Ja slego iz Opstine Centar kad su takvi kao ti nagrunuli u Seher i od grada napraviste selo al' vrijeme cini svoje pa se valjda i takvi kao ti jednom emancipiraju.AdnanSA wrote:Neznam odakle si ti slegao u Edmonton ali kao da gledam da se do juce se vozio Polonez,Lada ili Zastava 101 a vec sada je 100 ks i 250 nm nedovoljno za voznju po ravnoj Kanadi.
prihvati malo i tudje misljenje, kao i cinjenicu da nisi jedini bosanac koji zivi u kanadi/usa i koji je ikad bio u kanadi/usa...
p.s.
i opet da napomenem, ne pucaj iz prve, smiri loptu, skroz dobronamjerno ti pisem, razmisli prije nego pucas...