USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Ariel2010

#176 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Hej Smaragdi,pa gde si ti ?? :)
Cinpa svaka cast...CESTITAMMMMMMMM !!!!
Ovako kod mene ima to da su poceli sa obdardjivanje papira 16 juna...pa sad sta nam Bog da. Ja se nadam da ce se zatvoriti do 14 jula i da cu imati intervju u avgustu.
Inace daj da pitam Smaragdi...sta ima?? Dokle ste stigli sa procesom??? Nadam se da cemo svi biti gotovi u toku Jula i da cemo sto pre otici.
Za pomeranje datuma intervjua sam cula da se moze uraditi samo da se pozove ambasada i navedes zato. Daju oni kao par razloga.
Ja cu to svakako uraditi.
I jos nesto hvala na lepim recima...onaj kome znaci nase pisanje shvatice. I to su zapravo ljudi koji se zaista lome da saznaju koju informaciju vise i kojima je stalo. Hvala Smaragdi ..ljubim te :)
cinpa

#177 Re: USA viza i novija iskustva

Post by cinpa »

Ariel2010 wrote:Hej Smaragdi,pa gde si ti ?? :)
Cinpa svaka cast...CESTITAMMMMMMMM !!!!
Ovako kod mene ima to da su poceli sa obdardjivanje papira 16 juna...pa sad sta nam Bog da. Ja se nadam da ce se zatvoriti do 14 jula i da cu imati intervju u avgustu.
Inace daj da pitam Smaragdi...sta ima?? Dokle ste stigli sa procesom??? Nadam se da cemo svi biti gotovi u toku Jula i da cemo sto pre otici.
Za pomeranje datuma intervjua sam cula da se moze uraditi samo da se pozove ambasada i navedes zato. Daju oni kao par razloga.
Ja cu to svakako uraditi.
I jos nesto hvala na lepim recima...onaj kome znaci nase pisanje shvatice. I to su zapravo ljudi koji se zaista lome da saznaju koju informaciju vise i kojima je stalo. Hvala Smaragdi ..ljubim te :)

Cao raja jasam malo se danas pozabavio sovim oko zvanja ambasade i da kazem da imam izvadjen ljekarski i dasam ih ja zvao za taj ljeksrki i pitao da li mogu izvaditi posto sam bio tu na mjestu u datom trenutku i rekli su ok ako istekne da cu morati vaditi novi i ja izvadio 1 ovog mjeseca i danas kad sam nazvao posto tamo nesto u mail sto sam dobio pise vezano za ljekarski samo sam htjeo da kazem da sam dobio mail od NVC i da imam taj ljekarski i cak mi je ta njihova doktorica rekla da vrijedi 6 mjeseci i toje ostalo kod nje ona to salje na ambasadu samo trebam joj javiti...a danas ova uposlenica se tako lijepo neznam kako da kazem na mene izgalamila i rekla mi da je to greska velika sto sam izvadio i da ja cekam kad ce mi oni sta reci da radim a jasam samo htjeo da javim da sam dobio mail sa svim uputama i oko ljekarskog i svim papirima koji mi trebaju i sve NVC je lijepo poslao uredno al nema veze...Zvace ih supruga sutra jer s Americkim drzavljanima moraju lijepo pricati s nama trenutno ne moraju....OK DA KAZEM OKO TOGA KAD SAM DOBIO MAIL MISLIM NAKON ZATVARANJA...slucaj je zatvoren 15 juna i sinoc sam dobio mail arekli su da ce nam javiti u drugoj sedmici jula...bice sve ok i hvala na podrzci i razumjevanj svih s kojim sam se dopisivao tu na sarajevo.x Hvala na podrsci ostace nekom ovo kome ce biti potrebno samo da pazljivo procita i imace sve upute...pozzz raja i sreca svima !!! a pitacu sutra mislim supruga to oko pomjeranja datuma pa javim vam :-D
melb26sa

#178 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Ljekarski vrijedi godinu dana, nema price o tome. Nakon intervjua, ljekarski ti ni ne treba ako si na supruznickoj vizi.
Ariel2010

#179 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Hej Cinpa!
Konacno su i moje papire sve zaprimili i poceli da rade na njima. Nadam se skorom zavrsetku.
Ja koliko znam za taj lekarski meni su rekli da vazi godinu dana ovde u Bg u centru za migraciju. Ja sam ga zakazala za juli,nadam se da cu do tad vec uveliko imati odgovor od NVC-a za datum intervjua.
Pozz veliki
smaragdi

#180 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

hej Ariel, danas je moj muz zvao NVC, i rekli su mu da su nam papiri u procesu, za naredne 2-4 sedmice. Ali oni uvijek tako kazu, pa zavrse prije. A nadam se da ce zatvoriti prije 14 jula, jer Cinpa kaze, ako ne bude do 14 u mjesecu zatvoreno, onda moras cekati do narednog mjeseca. Pa sad se samo nadam da ce to biti gotovo do 14 jula, pa onda intervju za august, nadamk se polovina augusta. Tako da smo ja i ti sada na istom. A ja cu svakako kad oni meni zakazu intervju pomjeriti datum za prije. ljekarsko cu cekati da mi jave, jer Cinpa rece da ovi malo u ambasadi se bune, ako to radimo na svoju ruku. Vidis sta nam vrijedi kad neko ima vec iskustva u tome, pa nam moze pomoci. Obavezno mi javljaj sta ima kod tebe, i da li su ti javili za intervju. Kako sam ja skontala Cinpu, oni to poslije zatvaranja , drze malo kao jedno deset dana, pa nam onda jave za intervju. Ja sam vise pukla od ovog cekanja. Mislila sam da to u NVC, ide brze nego u USCIS-u, ali obrnuto. Puno pozdrava, i javljaj se ako mozes.. :)
Ariel2010

#181 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Hej Smaragdi...super,aj konacno da su i vase primili. Sad smo na istom cekanju. Ja se nadam da ih do kraja iduce nedelje zavrsiti. Ako Bog da i da nam daju za avgust intervju.
Bas postajem jako nervozna :)
Danas sam zvala NVC AVR i nista preslusala poruku..i dalje je status pregledanja papira.
Javi ako bude sta novog i naravno ako dolazis za BG obavezno da se vidimo!!
:)
BeatriceWL

#182 Re: USA viza i novija iskustva

Post by BeatriceWL »

Molila bih za pomoć i komentare sviju koji bi nešto mogli reći za " problem " koji imam.
Imam momka koji živi i radi u Americi. On je Bosanac sa američkim državljanstvom. Živi u Americi već desetak godina. Ja živim i studiram u Sarajevu i na jesen završavam fakultet. U martu sam bila u posjeti kod njega i imam još uvijek turističku vizu koja vrijedi godinu dana, tj.do kraja februara. Kontala sam nakon studija da idem kod njega do isteka vize i ujedno da skontamo kako riješiti moj trajni ostanak,odnosno, na koji način realizirati brak . Malo sam za početak guglala po stranicama i naišla na ovu http://www.visapro.com/Immigration-Articles/?a=349&z=36, gdje sam skontala da ima popriličan broj načina i raznih procedura kako se udati/oženiti u ovakvom obliku. Koliko sam mogla vidjeti opcija odlaska i udavanja preko turističke vize je najvjerojatnije najlošija opcija i za nju se ne bi trebalo odlučiti. Zanimaju me iskustva svih koji su prošli ovu situaciju i savjeti kojim je putem najbolje krenuti. Da li se ženiti u Americi na osnovu traženja vjereničke vize, ili ipak to obaviti u Bosni i onda aplicirati za odlazak tamo ? Koja je opcija najbrža po vama ? Koliko općenito sve to traje ? Da se recimo udam u oktobru koliko bi mi trebalo vremena da realiziram svoj definitivni dolazak u Ameriku ? Možete li me uputiti na neke stranice koje trebam svakako pregledati prije nego se odlučim koju proceduru ću slijediti ?
hvala
smaragdi

#183 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

Beatrice, pokusat cu nesto da ti pomognem, jer i ja sam skoro nova na ovom forumu,ali te razumijem sta zelis. ja sam udata za ameickog drzavljanina, i pokusat cu ti reci nas put, kako smo mi krenuli dobiti moju vizu. Mi smo se vjencali u septembru 2009, ovdje u Bosni. On je zatim otisao u Ameriku i aplicirao za mene u USCIS, forma I-130- za useljenicku vizu. Dok je bio u Bosni kod mene isli smo u americku ambasadu da provjerimo, koji je najbrzi put da to dobijemo, i oni su nam rekli, da on treba biti ovdje u Bosni 6 mjeseci, i predati kod njih I-130, a poslije tih 6 mjeseci, kao ja bih brzo to dobila. medjutim, on se morao zbog posla vratiti u US, i onda je iz Amerike krenuo taj proces, preko USCIS (http://www.uscis.gov/). Predali smo to 11 februara, a 26 aprila su nam odobrili ,i poslano je na proces u NVC(national visa center). Imali smo tu od maja nekih uplata i slali smo potrebnu dokumentaciju. Sada samo cekamo na datum za moj intervju. nadam se da cu dobiti za august. Pa sada racunaj, od februara do augusta, je 6 mjeseci, sto je znaci isto, kao i onaj put koji mozes odraditi i odavde iz Bosne. Ali je bolje da opn dodje ovdje pa da se ovdje vjencate, pa neka se on vrati tamo, i radite taj proces iz Amerike.Koliko sam ja upucena u to , i iz licnog iskustva , mislim da je to najbrzi put, mislim vjencate se u Bosni, pa on ponese sevte papire sa sobom tamo i krenete raditi na tome. Ne znam da liti ista ovo moze pomoci, ali se nadam da ces jos informacija naci na forumu. ja ti zelim da sto prije nadjete nacin kako da ste skupa. Pozdrav :)
Ariel2010

#184 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Smaragdi,desava li se sta? Jos cekanje kao kod nas? Mnogo su spori!!!!!! :(
Nadam se da ce zatvoriti ovih dana.
smaragdi

#185 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

i vise i nego spori. ja samo brinem da nam ne profula 14 juli, e onda je stvarno za plakanje :( moj muz je zvao juce, i rekli su mu da su primili ds230 22.6, i da je u procesu, pa da cekamo 2-4 sedmice...uvijek isto. A meni nije jasno jedno, to kad zatvore slucaj, onda se opet ceka oko 3 sedmice da zakazu intervju, pa onda opet cekas mjesec dana!!!
Ja sam pratila i na drugoj stranici forum, pa ona Izeta, je dobila juce vizu, i kaze imala je intervju za 15 jul, ali su je zvali iz ambasade, i ponudili joj to za juce. Ma da nam je samo da zakazu taj intervju, pa da malo odahnemo...Ovo ubija..pozdrav i javljaj sta ima obavezno!! :)
Ariel2010

#186 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Uh sta reci ! :(
Mi smo zvali u sredu i rekose nam danas da pozovemo da vidimo sta se desava. Nase papire su poceli da obradjuju 29.6 ,a realno bi im trebalo do 10 dana da zavrse. Znam jednu devojku kojoj su 21 primili papire i 1 jula joj zatvorili slucaj. Nema pravila.
Kazu svi da je neka guzva u NVC i vidim dosta ljudi je poludelo. A ja sam se nekako pomirila da ce biti septembar...ako prodje do 14.7 proslo...
Javljaj i ti sta se desava...a ja imam lekarski iduce sedmice :)
mostarka25

#187 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mostarka25 »

Meni je zatvoren slucaj 1 jula, kad bi odprilike mogla na intervju i kad mi mogla zanti datum intervjua? Hajde narode pomagajte!
smaragdi

#188 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

cao mostarka, dobro je da su ti zatvorili slucaj, a onda mislim da ne cekas dugo da ti jave za intervju. bio je na forumu cinpa, pa je on cekao mislim 13 dana, pa su mu javili za intervju. nego kako si ti saznala da su ti zatvorili slucaj, da li su ti poslali e-mail, ili si ti zvala pa ti rekli. posto i ja cekam da mi zatvore, vec rade 3 sedmice na tome. pozdrav
mostarka25

#189 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mostarka25 »

Meni su zatvorili slucaj 1 jula, saznala sam to preko automata koji zoves u NVC, nista jos od njih nisam dobila na mail ni moj muz na kucnu adresu.Znaci samo preko masine koju smo zvali i tu su nam rekli da je slucaj zatvoren.Znaci ja bih mogla do 15 saznati taj datum i onda bi mogla ici na intervju u avgustu? Je li tako sa Cinpom bilo?
smaragdi

#190 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

mozes negdje na ovom forumu naci tacne datume, na Cinpinim postovima, a ja mislim da nije cekao ni dvije sedmice, poslije zatvaranja i javili su mu za intervju, za 3 august. probaj pronaci njegove postove, i vidjet ces. A sigurno ce ti javiti za ova dva dana, oni posalju e-mail za intervju. tako je bar cinpa rekao da su njemu poslali. A, moj muz zove svaka tri dana NVC, pa mu uvijek kazu da je slucaj u procesu 2-4 sedmice. stvarno ide sporo ovo u NVC. hvala puno, pa se javljaj..pozdrav :)
smaragdi

#191 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

hej Ariel, izgleda da smo ti i ja na programu za septembar!!!! Ja mislila ici u julu, a ono ni august nije moguc. bas sam se razocarala :( A ja nisam ni ljekarsko ugovarala, dok ne dobijem od njih e mail. ti znaci ides iduce sedmice, hajde javi kako je bilo.puno pozdrava, i probaj se ne sikirati :)
mostarka25

#192 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mostarka25 »

smaragdi wrote:mozes negdje na ovom forumu naci tacne datume, na Cinpinim postovima, a ja mislim da nije cekao ni dvije sedmice, poslije zatvaranja i javili su mu za intervju, za 3 august. probaj pronaci njegove postove, i vidjet ces. A sigurno ce ti javiti za ova dva dana, oni posalju e-mail za intervju. tako je bar cinpa rekao da su njemu poslali. A, moj muz zove svaka tri dana NVC, pa mu uvijek kazu da je slucaj u procesu 2-4 sedmice. stvarno ide sporo ovo u NVC. hvala puno, pa se javljaj..pozdrav :)
Ja sam obavila vec pregled, provjerila sam u ambasadi u Sa da li moze biti pregled iako ne znam datum intervjua i rekla je da moze.Jedva cekam taj datum.Vise sam gotov izluditi.Imam sve spremno samo cekam taj datum.Nadam se da si u pravu da ce mi u narednim danima javiti datum.
Ariel2010

#193 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Cao draga Smaragdi!! Verujem koliko si razocarana ,bas kao i ja. Ja sve cekam sad ce,sad ce.
Stalno zovem AVR i proveravam,ali i dalje isto. Vidim profulasmo mi 14 :( na zalost. i ako smo u junu poslali sve.
Daj javljaj sta ima kod tebe!!!! Da imam lekarski 20 -tog i zvala sa amabasadu da pitam jel moze ,oni kazu nema problema ,lekarko vazi godinu dana.
Jako sam :evil: najiskrenije !!!!
smaragdi

#194 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

KATASTROFA!!!!!! ne mogu da vjerujem da nam se ovo desava. Ja sam poslala ds230 17 juna, a oni su to zaprimili 22 juna,i od tada govore da je u procesu 2-4 sedmice. Muz me danas zvao i kaze da se svadjao sa njima, i da im je rekao da ne rade svoj posao kako treba. jer i on je vidio na forumima da raja dobije bracnu vizu u ruke za 6 mjeseci. Sto znaci ja sam je trbala dobiti u augustu, a meni ni intervju jos nije zakazan.Mislim da ce nas tek sada baciti u pozadinu, jer se on raspravljao sa njima na telefonu. Sada sta bude, gotovo je, jer smo profurali 14, a oni ako ne zatvore do 14, onda cekamo sledeci mjesec da nam jave. Eto ti nista prije septembra. Nista nema gore nego se nadati necemu. Nisam nikad bila pesimista,ali sada sam 100%. Toliko sam izgubila nerava da mi je ohladilo,i da idem. nemam rijeci.
Hajde da se cujemo na skype nekad, ako imas vremena??
pozdrav :(
mostarka25

#195 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mostarka25 »

Draga Smaragdi, kad je nvc primio moje dokumente proslo je 9 dana do momenta razmatranja mojih dokumenata, kad su ih poceli razmatrati 8 radni dan su zatvorili slucaj ali jos nemam datum intervjua.
Ariel2010

#196 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Smaragdi ,Hajde cujemo se sutra ako hoces u toku dana ili prepodne!!!! Samo mi ujutru napisi ovde u koje vreme!
Pricacu ti u kakvom sam ja delirijumu tek :(
Ovo je uzas. Mislim da nije smeo bas da se raspravlja sa njima,to sam bas malo cas pricala prijateljici kako me nervira sto moramo da im idemo niz dlaku i da se smeskamo.
Ajde cekam te na skype pa cemo da divanimo!!! Kisssss
smaragdi

#197 Re: USA viza i novija iskustva

Post by smaragdi »

hajde budi u 9,30, na skype ako ti odgovara
Ariel2010

#198 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Ariel2010 »

Smaragdi ajde dodji nam,pridruzi se na visajourney forum!!!!
ademo

#199 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

cinpa wrote:
Bosanka551 wrote:Evo da i ja odgovorim na ovu temu :D. Dakle ja sam isla na razgovor za vizu prosle sedmice u cetvrtak, naravno dosla sam desetak minuta ranije pred ambasadu, covjek koji radi u osiguranju nam je rekao da sacekama i da ce doci po nas neko iz ambasade. Uglavnom, u zakazano vrijeme razgovora dosao je fini ciko iz ambasade i prozvao nas sve. Naravno odmah su nas zamolili da isključimo mobitele i slične spravice. Kada smo dosli pred ulaz u zgradu ambasade poredali su nas u redic i jedno po jedno smo isli do saltera na kome smo dali pasose i / ili licnu kartu kako bi nas upisali. Onda smo prosli standardno skeniranje i oduimanje elektronike, i usli smo u cekaonicu. Nakon par minuta prozvala nas je zena sa jednog od saltera i trazila osnovne dokumente, dakle pasose, uplatnice, potvrda da smo ispunile online formular i ovjerenje iz opstine za putovanje maloljetnika. Uzela nam je otiske i rekla da pricekamo. (E sad ova zena me je pitala da li se radujem sto cu vidjeti sestru sto je bilo poprilicno cudno jer jos uvijek nismo znali ko ce dobiti vizu ali eto). I da slike nisu bile potrebne, jer su bile dobro poslane u onom online obrascu. Uglavnom da skratim.

Rekli su nam da sacekamo malo i da ce nas prozvati na razgovor, inace bila je guzva pa smo na red dosli (mama i ja) tek sat i pol nakon dogovorenog termina. Kada su nas prozvali, usli smo u malu sobicu, zena iza saltera je slabije govorila bosanski jezik, ali dobro. Pitala nas je kod koga putujemo i da li ja idem u skolu. Razgovor je trajao cca dvije minute. Dakle dokumenti koje smo povadili (potvrde, racuni, kartice, izvjestaji, zaposlenje, godisnji odmor) aposolutno nisu bili NI POGLEDANI, niti ih je iko trazio. Niti nas je neko pitao o tome. Ono koliki su ljudi pravili bauk od americke ambasade ja sam ocekivala da ce nam ljudi vaditi krv ondje :evil: .

Sve u svemu, fina gospodja s one strane altera nam je rekla da sutra nakon cetiri sata po podne dodjemo po vize. I mama i ja smo dobile vize na deset godina za mogućnošću višestrukog ulaska u zemlju :).

E sad za vrijeme razgovora a i nakon istog imala sam osjecaj da je vec prije bilo odluceno ko ce dobiti vizu, a ko nece. To jutro su odbili nekoliko osoba koje su imale poprilicno jake veze sa BiH. Nekako mi se cini da je sve do raspolozenja onog iza saltera. Uglavnom sretno vam ljudi sa ganjanjem viza, ja sam bar rahat deset godina :D.

fino sve to sretno biloooo, mozda nam i ukinu vize dok ta istekne u tih 10 godina
ariel samo da ti javim dobio sam mail prije par sati da mi je razgovor 3 augusta et tako...sretno i tebi bilo sve najbolje ti zelim...pozzz i jos jednom sretno
Ja nisam zanao do sad evo citam da su poceli da djele vize i na 10 godina i u BIH..dali je to istina
melb26sa

#200 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ademo wrote: Ja nisam zanao do sad evo citam da su poceli da djele vize i na 10 godina i u BIH..dali je to istina
Od kraja maja se izdaju vize na 10 godina - ne pratis novine?

http://sarajevo.usembassy.gov/speech_20100521.html
Post Reply