Dacia sandero misljenja ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Haris.ba

#176 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Haris.ba »

Blobi wrote:Ne vrijedi se natezat s vama. Pa ja sam prije dvije godine sestri kupio Fabiu sa srednjim paketom opreme. Prodavac je rekao da ABS dolazi u standardnom paketu. Mislim, zasto bi na njihovoj stranici pisalo drukcije? Ne budi smijesan :-)
Zato što vole "lagiti"(ustvari ne kažu cijelu istinu). Koliko znam, auta se prodaju sa abs -om. Jer radi se ili "akciji" ili tako naštimanom paketu da dođu sa abs -om. Tako da sumnjam da prodaju auta bez abs -a. Ali ako se gleda serijski - škoda fabija dolazi bez abs.

Tako da se praktično prepiremo oko ničega. U praksi će te dobiti auto sa abs -om.

A što se tiče sandera, da ipak ne lutamo od teme:

KOČENJE
Vrsta kruga kočenja X
ABS Bosch 8.1 Serija
AFU (pomoć pri naglom kočenju) Serija
Elektronski razdjelnik sile kočenja Serija
Sprijeda: diskovi (mm) 259
Straga: bubnjevi ('') 8"

P.S.
Da odemo još malo na fabiju: mislim da je fino što fabija postaje opremljenije i kvalitetnije auto. Ali ne znam zašto su se okrenuli turbobenzincima. Pa cijenama biće vrlo blizu polu. Tako da ne vidim onda smisla uzimati fabiju. A ima i konkurencija. Trebali su poraditi malo na običnim benzincima. Nije problem što će biti u ponudi TB, ali bolji a jeftiniji benzinski motor, naročito za siromašna tržišta, treba da bude u ponudi fabije. Meni, barem za sada, tehnologija malih turbobenzinaca nije rješenje.
dobronamjerni

#177 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dobronamjerni »

pitanje za haris.ba :-D
ti si, ako se ne varam, svojevremeno bio u dilemi zvanoj ''sandero ili fabia''
sta si na kraju izabrao, i jesi li zadovoljan
Haris.ba

#178 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Haris.ba »

dobronamjerni wrote:pitanje za haris.ba :-D
ti si, ako se ne varam, svojevremeno bio u dilemi zvanoj ''sandero ili fabia''
sta si na kraju izabrao, i jesi li zadovoljan
Sticajem okolnosti, spao sam i na jedno i drugo. :)

Ali odvagajući sve, i polazeći od finansijskih mogućnosti prosjećnog kupca, sandero je bolja pljačka i moj izbor.
I nisam samo birao između sandera i fabije. Razmatrao sam i ostale marke. Samo sandero i fabija završiše u finalu.

P.S.
Trubio sam prije o tome na ovoj temi(usporedite 1.4 motor kod škode i dacije). Trocilindrični 1.2 motori su dno ponude. I zanimljivo, možda nekoga zanima - mislim da svi ti mali benzinci imaju lance i lančanike. Mislim da 1.6 16v samo ima zupčasti. Kod sandera u najboljoj tradiciji renola - samo zupčasti.
Last edited by Haris.ba on 12/05/2010 13:34, edited 1 time in total.
drndalo

#179 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by drndalo »

Drug preuzima (zenin) Stepway, pa cemo vidjeti stepen zadovoljstva...
dobronamjerni

#180 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dobronamjerni »

Harisu.ba hvala na odgovoru, slazem se, za ''nas'' budzet, sandero je pljacka No 1

Drndalo, ocekujemo od tebe precizan izvjestaj :-)
-medeni-

#181 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Blobi wrote:
ABS je standard i u osnovnom paketu Fabije. Taj novi, redizajnirani model se prodaje od 2008. godine i ABS je standardna oprema. :-)
halo, mojne meni, jaran mi je vlasnik ŠKODA SALONA
zanm sve u detalje
Fabia koja se prodaje za 15.600 NEMA ABS
-medeni-

#182 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Blobi wrote:Ne vrijedi se natezat s vama. Pa ja sam prije dvije godine sestri kupio Fabiu sa srednjim paketom opreme. Prodavac je rekao da ABS dolazi u standardnom paketu. Mislim, zasto bi na njihovoj stranici pisalo drukcije? Ne budi smijesan :-)
haloo
presaberi se malo
napisao si srednji paket opreme, a riječ je bilo o Fabiji za 15.600 Km
Blobi

#183 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

-medeni- wrote:
haloo
presaberi se malo
Procitaj boldirano+povecano.
-medeni-

#184 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

osim toga mislim da je apsolutno numjesno porediti Fabiju i sandera, oni nisu ista klasa
ja bih Sandera čak u bacio u kompakt klasu s Golfom, jer se osnova z aodređivanje klasa uzima MEĐUOSOVNSKI RAZMAK
a Sandero ima 259 cm, a golf 258 !!!!!!!!! fabia 247 kao i sva ostala braća iz gradske klase polo npr.
-medeni-

#185 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Blobi wrote:
-medeni- wrote:
haloo
presaberi se malo
Procitaj boldirano+povecano.
a koji je to po tebi standardni paket
Blobi

#186 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

-medeni- wrote:
Blobi wrote:
ABS je standard i u osnovnom paketu Fabije. Taj novi, redizajnirani model se prodaje od 2008. godine i ABS je standardna oprema. :-)
halo, mojne meni, jaran mi je vlasnik ŠKODA SALONA
zanm sve u detalje
Fabia koja se prodaje za 15.600 NEMA ABS
Koji manjak samokontrole :D.

"Moj jaran", "U mog tetka mercedes", "U mog amidze Passat", "U mene u brata u malog"..

Dobar taj jaran, tzv. ASA d.d. (dionicarsko drustvo) :D :D.
Blobi

#187 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

-medeni- wrote:a koji je to po tebi standardni paket
Standardni paket opreme ti je sve sto posjeduje svaki model. Pa recimo, volan, sjedista, mjenjac :D, i ABS izmedju ostalih :D.
-medeni-

#188 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Blobi wrote:
Standardni paket opreme ti je sve sto posjeduje svaki model. Pa recimo, volan, sjedista, mjenjac :D, i ABS izmedju ostalih :D.
zapucaj ti onda u salon i kupi taj standardni paket za 15.600 iv idi da li ćeš dobiti ABS
ne leti pred rudu, nisam iz SA pa da me vežeš sa ASA
Blobi

#189 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

-medeni- wrote:
Blobi wrote:
zapucaj ti onda u salon i kupi taj standardni paket za 15.600 iv idi da li ćeš dobiti ABS
ne leti pred rudu, nisam iz SA pa da me vežeš sa ASA
Ocito da je doslo do greske, ucinilo mi se da si iz Sarajeva. Halali :D.

A tu sam Fabiju kupio u ASA-i gdje sam od prodavaca i dobio informaciju da u osnovnom paketu opreme dobijes ABS.

P.S.
Nisam jedan od onih koji pricaju neosnovano, tj. "moj jaran rekao/vozio/kupio", itd.
dobronamjerni

#190 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dobronamjerni »

Blobi druze,
taj prodavac nije bio upucen ili je bio posrijedi nesporazum...
Jimmy_The_Saint

#191 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Jimmy_The_Saint »

Evo šta kaže www.škoda.ba
Testirana šasija, optimalno podešeno vješanje i servo upravljač garantuju da ćete sa ovim automobilom uspiješno prevazići sve nepredviđene situacije. U svim Fabijama postoji ABS (sistem za spriječavanje blokade kočnica), Dual Rate (dodatno pojačanje za kočnice) i MSR (regulacija vučnog momenta motora). Kao dodatna opcija tu je ASR (sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova) i ESP (elektronski program stabilizacije). A u slučaju da dođe do pada pritiska i naglog gubitka vazduha iz guma TPM sistem će Vas obavijestiti o tome.
Doduše, na cjenovniku Autoagenta je nešto spetljano - izgleda kao da daju ABS tek u opremi Ambiance. :-) :? Tako da misterija očito ima uporište u realnim iskustvima. No, ja bi ope pljun'o 18.000 za Fabiu Ambiente nego 17.000 za Sandero Stepway. Ta bi se hiljada dugoročno isplatila, barem s mojim kilometražama.
LeKo

#192 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by LeKo »

Osnovni model Fabije (Classic) nema ABS izuzev 1.9 TDI

Serijska oprema važi od 01.01.2010

"CLASSIC"

Čelične felge 5J x 14 (*1.2 HTP;*1,4/63;*1,4TDI) Dnevna svijetla
Čelične felge 6J x 14 (*1,6/77;*1.6 Automatik) Krovna antena
Čelične felge 6J x 15 (*1,9TDI) 4 Zvučnika
Gume 185/60 R14 H (*1,6/77;*1.6 Automatik) Centralno zaključavanje
Gume 195/55 R15 H (*1.9TDI) Unutrašnje svijetlo
Gume 165/70 R14 T (*1.2 HTP;*1,4/63;*1,4TDI) ABS (*1,9TDI)
Emisija gasova po standardu EU 4 ESP (*1,6 Automatik)
Servo upravljač Kočioni diskovi na zadnjim točkovima (*1,6 Automatik)
Nasloni za glavu na zadnjim sjedištima
Termoizolaciona stakla TPM kontrola pritiska u gumama (*1,6 Automatik)
Ogledala u lijevom i desnom suncobranu Indikator potrošenosti disk pločica (*1,9TDI;*1,6 Automatik)
Airbag vozača
Zadnje blatarice

* Važeća ponuda sa sajta ovlaštenog trgovca.
AdnanSA

#193 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by AdnanSA »

Pročitah sve ove postove i još ne skontah da li Fabia ima ABS u osnovnoj opremi.
Ja imam staru fabiu iz 2004 godine sa Classic opremom i klimom koja ima ABS. Za ove nove pojma nemam da li imaju ili nemaju. ABS bi trebao biti standard na svakom autu.
Fabia i Sandero se ne mogu porediti uopšte. Fabia je mnogo bolje auto od Sandera. Nije ni Sandero loš ali to dvoje ne igraju u istoj ligi.
atko

#194 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by atko »

Tema je: Dacia sandero misljenja ???

jebala vas vise skoda fabija ... ako se prica o renaultu npr onda se tema zavrsi na vw a ako pricamo o renaultovoj dacia-i onda se prica zawrsi na vw-ovoj skodi ... kako god svi putevi vode do vw ... ohanite malo :lol: :D
drndalo

#195 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by drndalo »

Ne peglajte, Fabia od 15.666 je specijalni jeftini model napravljen kao odgovor na druge jeftinije ponude u klasi. I nema ABS, ali ima klimu...

Slicna je prica sa Sanderom koji kao najjeftiniji teoretski moze da se kupi za npr. 13.000-13.500 KM, ali bez klime, suvozackog zracnog i tako to... Oprema "Base"...
-medeni-

#196 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Jimmy_The_Saint wrote:No, ja bi ope pljun'o 18.000 za Fabiu Ambiente nego 17.000 za Sandero Stepway. Ta bi se hiljada dugoročno isplatila, barem s mojim kilometražama.
otkud ti cifra za stepway 17.ooo '???
sa istim nivom opreme i za jedno i drugo auto Fabia je barem 5.000 KM skuplja !!!
uzmi u ozir jarane i jačinu motora, Fabia sa 70KS (a sandero ima 75 ks>) je još skuplja
sandero je jednostavno bestbuy
citroen

#197 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Ma dok se mi natezemo ovdje ko je bolji,sandero ili fabia prodavci i jednih i drugih zadovoljno trljaju ruke zato sto se prodaju ko halva a boga mi i kupci jer vozaju novo auto za male pare :bih:
Jimmy_The_Saint

#198 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Jimmy_The_Saint »

-medeni- wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:No, ja bi ope pljun'o 18.000 za Fabiu Ambiente nego 17.000 za Sandero Stepway. Ta bi se hiljada dugoročno isplatila, barem s mojim kilometražama.
sa istim nivom opreme i za jedno i drugo auto Fabia je barem 5.000 KM skuplja !!!
uzmi u ozir jarane i jačinu motora, Fabia sa 70KS (a sandero ima 75 ks>) je još skuplja
Stepway cifra? Iz salona, jebo ga ti. Zaokružio sam, ne sjećam se jel' bilo 16.600 ili 16.900. Best Buy? Vraga. Kia ce'ed za cvanciku, dobiješ golfa koji košta k'o Polo iz druge ruke, to je best buy. Sandero jeste bolji pazar nego Fabia, to niko pametan ne spori. Pričamo o tome koje je bolje auto. Dugoročno važna stavka, limarija, potpuno je na strani Škode. I, svaka čast svakome, ali otkad je svijeta i vijeka, VW motori su bili pouzdaniji od Renaultovih. Što ne znači da je Sandero smetlje, samo znači da Stepway Laureate košta možda pet stoja manje nego Fabia Ambiance. Pričalo se o ovom i ranije, dok nisam pregled'o Sandero mislio sam da su bare-bare. Više ne mislim. Škoda je naprosto kvalitetnije napravljena, kao što je češka piva bolja od rumunske.
risa

#199 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by risa »

Svima koji dijele ovu dilemu, mogu dati mali savjet - izaberite sandera! Prije nesto vise od godinu dana uyeo sam sandero u paketu ambiance (bio na akciji, 14.200 KM u to vrijeme, sad je nesto jeftiniji, bar mi se cini). Paket je skroy ok za taj auto i sadrzi sve potrebno - klimu, el. podizace, ABS, maglenke i sli., a jedini nedostatak je manjak suvozackog jastuka. Sudeci po dosadasnjoj eksploataciji (nesto vise od 13.000 km), mogu samo reci da sam prezadovoljan, pogotovo sto sam prije njega imao renoa iz `93. god.
Kao najvecu prednost izdvojio bi vise nego sjajno ogibljenje i prostor u unutrasnjosti, koji je mnogo veci od konkurencije, a pogotovo fabije. Obiljenje je naprosto fantasticno, pogotovo za nase uslove. Za sada nista ne krcka, ne lupka i po svemu sudeci nece jos zadugo. Auto vuce primjerno deklarasnoj snazi, a onim sitnicavijim moze zasmetati gradska potrosnja od 9,5 l, mada sam tako nesto i ocekivao. Na otvorenom se znatno smanji, i sa laksom nogom na gasu (oko 90 h) moze se proci i sa nesto manje od sest litara.
Jos jedna prednost je jako jeftin i bas cest servis (15.000 km), platio sam ga svega 56 KM, sto je jeftinije nego promjena ulja u mom starom renou.
Mane su slabiji lak (sklon sitnim ostecenjima jer je `tanko` nanesen, bar mi se tako cini), i nesto losija zavrsna obrada (tipa slabije zalijepljenih kedera, ali nista dramaticno), te tvrda plastika. Mane, medjutim, nisu u dramaticnim razmjerama, pa se mogu i zanemariti, pogotovo sto ni konkurencija boluje od slicnih boljki, a u ovom vaznom segmentu daje daleko manje (skodina `troklipa` je nesto najtromije sto sam ikad vozio, a pogotovo ta verzija na akciji od mrsavih 60 konja).
citroen

#200 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Jimmy_The_Saint wrote:
-medeni- wrote:
Stepway cifra? Iz salona, jebo ga ti. Zaokružio sam, ne sjećam se jel' bilo 16.600 ili 16.900. Best Buy? Vraga. Kia ce'ed za cvanciku, dobiješ golfa koji košta k'o Polo iz druge ruke, to je best buy. Sandero jeste bolji pazar nego Fabia, to niko pametan ne spori. Pričamo o tome koje je bolje auto. Dugoročno važna stavka, limarija, potpuno je na strani Škode. I, svaka čast svakome, ali otkad je svijeta i vijeka, VW motori su bili pouzdaniji od Renaultovih. Što ne znači da je Sandero smetlje, samo znači da Stepway Laureate košta možda pet stoja manje nego Fabia Ambiance. Pričalo se o ovom i ranije, dok nisam pregled'o Sandero mislio sam da su bare-bare. Više ne mislim. Škoda je naprosto kvalitetnije napravljena, kao što je češka piva bolja od rumunske.
Aj ne kaki Jimmy.. :dance: :dance: :dance:
Post Reply