Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Locked
scooter21ba

#176 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

ode tema u picku materinu sa ovim ratom
and

#177 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by and »

ima li neko možda nekakav primjer ugroženosti hrvata u sarajevu?
kockica_kockica

#178 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by kockica_kockica »

Air Ramiz wrote:
Svako ima pravo po zakonu da uzme dva dana slobodnog za svoje vjerske praznike, a ako imas ispit mozes slobodno reci profesoru da taj dan imas praznik i suguran sam da ce ti osigurat polaganje mimo praznika. Sto se tice ostalih krajeva Bih, situacija nije ni blizu identicna, jer Bosnjaci u Stocu ne mogu da koriste Dom zdravlja, nego imaju neku supu u kojoj nemaju ni elementarnih uslova za pruzanje zdravstvene zastite. Bosnjackoj djeci pored toga sto su ih odvojili da ulaze na zasebna vrata, direktor Hrvat ne zeli da potpise svjedocanstva, kako bi tu povratnicku generaciju otjerao ponovo iz Stoca. Bosnjaci u Doboju, Kotorskom jos uvijek nemaju pravo na privatno vlasnistvo jer im je RS oduzela tu zemlju i dala ih Srbima. Bosnjaci u Bratuncu nemaju pravo da pokopaju svoje mrtve u haremu dzamije jer su Srbi organizovali proteste i sprijecili su ukop pobijenih Bosnjaka, a Bosnjaci Srebrenice nemaju pravo da naprave komemoraciju za hiljadu i po ubijenih u Kravici. Fata Orlovic nema pravo na svoju avliju jer su joj izgradili crkvu, u kojoj se okuplja cetnicka omladina kako bi provocirala. Siguran sam da tebe nervira to sto si morala polagat ispit za Bozic (to je stvarno sramota), ali vrati se malo u realnost, i pogledaj kakve stvarne probleme imaju drugi ljudi.[/quote]

znam da su moji problemi mali u odnosu na neke koje si nabrojao.. u Banja Luci se recimo za njihove drzavne i vjerske ne smije raditi iz bilo kojeg razloga, za faks ne znam jer nemam nikog ko tamo studira, ali znam da na Bozic i Uskrs ne rade katolici :) barem oni koje ja znam ne mogu reci za sve... vjerujem da ih ima koji rade.. moja prijateljica radi ovdje kod katolika pa nema na katolicke praznike odmor :x ja se iskreno nadam da ce nekad u buducnosti sve ovo biti samo ruzna proslost koju cemo svi zeljeti zaboraviti jer sve sto si nabrojao je meni poznato i ljuti me sve to ...

a moj faks ce biti gotov za jos godinu dana ali ostat ce generacije iza mene koje imaju iste probleme na zalost :?
Last edited by kockica_kockica on 17/08/2008 22:01, edited 1 time in total.
sofist

#179 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by sofist »

Volio bih da nam neko prezentuje presude tim zlocincima iz 9. i 10. brdske. Cisto da vidimo kolike i kakve kazne su dobili. To itekako ima veze sa temom jer se njihove zrtve i clanovi porodica zrtava sasvim sigurno ne osjecaju ugodno kad takve ljude srecu po ulicama. I to je jedan od razloga zasto mnogi nebosnjaci, koji su cak citav rat bili u gradu, odlaze iz Sarajeva.
Air Ramiz

#180 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

templar31 wrote:Pa ko je osmislio akciju npr."Neretva 93" kad bagra iz Sarajeva pobi cijelo selo kod Jablanice.
Koga uhvatise?
Koga osudise?
Neretva nije bila osmisljena da se ubijaju civili nego da se deblokira Mostar kojeg su Hrvati nemilordno razarali, kad se culo za ubistva tad je i zaustavljena. Bilo je sudjene, dokazi na stolu, Hag crno na bijelo rekao da odgovornost nije na Armiji BiH (koja ubistva nije ni naredila ni planirala), nego na lokalnim vojnicima koji su djelovali samovoljno. Ubistva se nisu desila isti dan nakon sto su ti ljudi zauzeli selo, nego dan poslije nakon sto su ubice dosle iz 10. brdske. Uostalom Neretve ne bi nikad bilo da Hrvati nisu etnicki ocistili Hercegovinu i da nisu pravili Heliodrome.

S druge strane imas etnicko ciscenje Lasvanske doline koje je kao takvo i osmisljeno od strane hrvatskog politickog vrha, Dario Kordic je za to osudjen, a tad je pobijeno dvije hiljade Bosnjaka planski, dakle, ta i ta jedinica ima zadatak da pobije Bosnjaka u Busovaci u Kadica Strani, ta i ta jedinica ima zadatak da pobije Bosnjake iz Ahmica, Ivica Rajic ima zadatak da pobije Bosnjake iz Kiseljaka, sve koordinirano u 40 mjesta, gradova i sela.
dallton

#181 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

sofist wrote:Volio bih da nam neko prezentuje presude tim zlocincima iz 9. i 10. brdske. Cisto da vidimo kolike i kakve kazne su dobili. To itekako ima veze sa temom jer se njihove zrtve i clanovi porodica zrtava sasvim sigurno ne osjecaju ugodno kad takve ljude srecu po ulicama. I to je jedan od razloga zasto mnogi nebosnjaci, koji su cak citav rat bili u gradu, odlaze iz Sarajeva.
5 njih su dobili po 15, a jedan 25 godina, za tvoju informaciju...i mani price "nebosnjaci odlaze jer moraju gledati svoje ubice na ulici" - ne projektuj stanje u rs na sarajevo :-D
scooter21ba

#182 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

moze li ovdje ikako tema nastaviti a da se ne pominje neretva93 heliodrom manjaca kazan itd
to nek se spominje na drugoj temi a ovdje je sada pitanje ugrozenosti 13 godina poslije rata
templar31

#183 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by templar31 »

Kakav ti je to argument.

To je isto kao kad bih ja rekao da su akcije u S.Bosni bile organizirane da se deblokira Lasvanska dolina, a ne da se pocine zlocini.

Osim toga, zlocine u Grabovici nisu pocinili lokalni kabadahije, vec "krema" kriminalaca i hohstaplera iz SA.

9. brdska (a ne 10. kako ti u neznanju pises) je bila brigada 1. korpusa.

Vojni vrh nije napravio cistku i procesuiranje nakon sto se saznalo za zlocine.
sofist

#184 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by sofist »

dallton wrote:
sofist wrote:Volio bih da nam neko prezentuje presude tim zlocincima iz 9. i 10. brdske. Cisto da vidimo kolike i kakve kazne su dobili. To itekako ima veze sa temom jer se njihove zrtve i clanovi porodica zrtava sasvim sigurno ne osjecaju ugodno kad takve ljude srecu po ulicama. I to je jedan od razloga zasto mnogi nebosnjaci, koji su cak citav rat bili u gradu, odlaze iz Sarajeva.
5 njih su dobili po 15, a jedan 25 godina, za tvoju informaciju...i mani price "nebosnjaci odlaze jer moraju gledati svoje ubice na ulici" - ne projektuj stanje u rs na sarajevo :-D
Daj imena? Ko je dobio 15 a ko 25 godina?

Tema je Sarajevo za RS me zaboli ovoga puta. Ovo za 15 i 25 cu ti vjerovati kad vidim crno na bijelo. Za tvoju informaciju ja znam koliko su dobili a stalo mi je da i drugi znaju. Isto tako znam i da ovo sto ti govoris nema veze sa istinom. Prema tome, s obzirom da lagis, necu te smatrati relevantnim sagovornikom. :D
dallton

#185 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

sofist wrote:
dallton wrote:
Daj imena? Ko je dobio 15 a ko 25 godina?

Tema je Sarajevo za RS me zaboli ovoga puta. Ovo za 15 i 25 cu ti vjerovati kad vidim crno na bijelo. Za tvoju informaciju ja znam koliko su dobili a stalo mi je da i drugi znaju. Isto tako znam i da ovo sto ti govoris nema veze sa istinom. Prema tome, s obzirom da lagis, necu te smatrati relevantnim sagovornikom. :D
Nadji lijepo zadnje presuda vrhovnog suda fbih iz 2002 po zalbama tuzilastva pa ces vidjeti
jennisjoplin

#186 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by jennisjoplin »

scooter21ba wrote:ne bi se bas slozio da su ugrozeni al da su u manjini da
pitajte bilo kojeg "hrvata" u sarajevu koji je tu i ranije zivio jeli ugrozen
svaki ce reci da nije jer normala radi ili ne radi kao i "bosnjaci" i "srbi"

da su u manjini jesu sto od rata jer su neki bjezali da izvuku zivu glavu drugi jer im je tako hrvatska politika rekla
a treci (al ipak mislim da je tih manjina) su bjezali ne od prijeratnih komsija nego od ovih novopridoslih velikih "bosnjaka" koji misle da imaju pravo na sarajevo pa tjeraju druge iz sarajeva na bilo koji nacin

a sto se tice multietnicnosti mislim da je u ovom trenutku sarajevo mozda i najraznovrsnije sto se tice tih "naroda" mozda tuzla parira ali ipak moje licno misljenje je sarajevo
:thumbup:
Air Ramiz

#187 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

templar31 wrote:Kakav ti je to argument.

To je isto kao kad bih ja rekao da su akcije u S.Bosni bile organizirane da se deblokira Lasvanska dolina, a ne da se pocine zlocini.

Osim toga, zlocine u Grabovici nisu pocinili lokalni kabadahije, vec "krema" kriminalaca i hohstaplera iz SA.

9. brdska (a ne 10. kako ti u neznanju pises) je bila brigada 1. korpusa.

Vojni vrh nije napravio cistku i procesuiranje nakon sto se saznalo za zlocine.
To nije isto. Sud je imao na raspolaganju argumente i odbrane i optuzbe i na osnovu toga je izvukao zakljucak. Postoje razliciti stupnjevi zlocina, oni se dijele na genocid, etnicko ciscenje, zlocin protiv covjecnosti, ubistvo itd. Vrsta zlocina odredjuje karakter dogadjaja. Hrvati su sprovodili etnicko ciscenje, i vec su bili ocistili dobar dio teritorije Srednje Bosne i Hercegovine prije nego sto je pokrenuta vojna akcija, a sama dogadjanja u Grabovici se ne ubrajaju u vojne operacije. Ako to poredis s Olujom u kojoj su Hrvati pobili barem 700 srpskih civila, onda bi ti trebala biti jasna razlika izmedju planiranog zlocina i individualnog. Sto se tice jedinica, radi se o 9., 10. br brigadi, i 2. nezavisnom bataljonu Prozor. A kad je rijec o lokalcima, konkretno se spominju vojnici pod komandom Zulfikara Alispage.
sofist

#188 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by sofist »

Air Ramiz wrote: Sto se tice jedinica, radi se o 9., 10. br brigadi, i 2. nezavisnom bataljonu Prozor. A kad je rijec o lokalcima, konkretno se spominju vojnici pod komandom Zulfikara Alispage.
Zanimljivo da i Zuka Alispago dobi lokal u strogom centru Sarajeva. 8-)
Air Ramiz

#189 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

sofist wrote:
Air Ramiz wrote: Sto se tice jedinica, radi se o 9., 10. br brigadi, i 2. nezavisnom bataljonu Prozor. A kad je rijec o lokalcima, konkretno se spominju vojnici pod komandom Zulfikara Alispage.
Zanimljivo da i Zuka Alispago dobi lokal u strogom centru Sarajeva. 8-)
U presudi se spominju vojnici iz njegove jedinice, a ne on kao naredbodavac. Sto se mene tice, on mi nista ne znaci. Ako postoje dokazi nek mu se sudi.
templar31

#190 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by templar31 »

Pa ste mu, umjesto da ga osudite, dali da drzi City pub ili ne znam vec koji lokal u centru SA
Air Ramiz

#191 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

templar31 wrote:Pa ste mu, umjesto da ga osudite, dali da drzi City pub ili ne znam vec koji lokal u centru SA
Dvojica vojnika su osudjena, a trojica nepravomocno. Prvo mi ne zivimo u srednjem vijeku da ko rulja sudimo nekom i da mu dajemo privilegije. Za to postoje sudski organi, koji su nezavisni i koje kontrolise medjunarodna zajednica. Da ti nisi svega ti @piskerernest, @b@tto odnosno @nabildana_baba jer se stalno ponavljas. Dosadan si.

Ni jedan bosnjak koji je bio optuzen nije pobjegao na Tenerife, ili u sumu, niti mu je neko pomagao sa skrivanjem kao sto je to Hrvatska uradila sa Ivicom Rajicem. Te prema tome, slobodno podnesite krivicne prijave protiv bilo koga, ako postoje dokazi neka sud kaze svoje.
templar31

#192 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by templar31 »

Nisam.

A i ti se javljas na forum na svaku temu o nacionalnim odnosima, i to u neka doba noci, tako da mislim da ste pod tim nickom barem trojica :)
Air Ramiz

#193 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

templar31 wrote:Nisam.

A i ti se javljas na forum na svaku temu o nacionalnim odnosima, i to u neka doba noci, tako da mislim da ste pod tim nickom barem trojica :)
Pa koji ti je bio ranije nick ako si tako dobro upucen u aktivnosti foruma, a tek si se registrovao?
dallton

#194 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

templar31 wrote:Pa ste mu, umjesto da ga osudite, dali da drzi City pub ili ne znam vec koji lokal u centru SA
Pa jel bio na sudjenju, pa je oslobodjen? ili bi mozda trebao biti kriv zato sto ti tako mislis? I sta ti znaci "pa ste ga VI, umjesto da ga osudite, ..." - ko smo ti mi?
templar31

#195 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by templar31 »

Ni jedan bosnjak koji je bio optuzen nije pobjegao na Tenerife, ili u sumu, niti mu je neko pomagao sa skrivanjem kao sto je to Hrvatska uradila sa Ivicom Rajicem. Te prema tome, slobodno podnesite krivicne prijave protiv bilo koga, ako postoje dokazi neka sud kaze svoje.[/quote]

Eto, kako sam sebi u usta skaces.
Seada Kadica zv. "Guz" (inspirativan nadimak) kao i Samira Bejtica, hapsile su policije euroskih zemalja i deportirani su u BiH, Bejtic iz Njemacke 2002. a Kadic iz Italije, mislim 2005. gdje je otkriven slucajno, prilikom prometne kontrole.
Bosanac in Lederhosen

#196 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Bosanac in Lederhosen »

ramize, hajd da se vratimo temi ! :zzzz:
Air Ramiz

#197 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Air Ramiz »

templar31 wrote: Seada Kadica zv. "Guz" (inspirativan nadimak) kao i Samira Bejtica, hapsile su policije euroskih zemalja i deportirani su u BiH, Bejtic iz Njemacke 2002. a Kadic iz Italije, mislim 2005. gdje je otkriven slucajno, prilikom prometne kontrole.
Prvo, valjda imas dovoljno u glavi da si mogao skontat na sta sam mislio. Mislio sam na optuzenike od strane Haga. Svi koji su bili optuzeni su dobrovoljno otisli u Hag. LJude koje si naveo je optuzuio domaci sud tj "mi", nisu ih skrivali za razliku od Srbije i Hrvatske.
dallton

#198 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dallton »

Tema je Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne, pa da se vratimo na to?
mofo33

#199 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by mofo33 »

dallton wrote:Tema je Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne, pa da se vratimo na to?
ili da otvorimo novu?
da li su muslimani ugrozeni u Bugojnu+Livnu+Tomislavgradu? :-D
templar31

#200 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by templar31 »

E jeste ih optuzili i osudili...svaka cast.
A i ovi nisu pobjegli jer nemaju gdje, a rado bi razgulili....
Locked