Rat u Gruziji

Locked
ljubav_aha

#176 Re: Rat u Gruziji

Post by ljubav_aha »

d2

#177 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

jes vidio sranja u ruandi ....
amrica

#178 Re: Rat u Gruziji

Post by amrica »

ONO NA SLIKAMA JE VBR, A KO NE ZNA STA JE VBR I KAKO IZGLEDA KAD TI RAKETE GRUHAJU OKOLO, NEK' SE POKLOPI NA OVOJ TEMI, NEKA OTVORI NOVU. Pa nek se prepucava po raznim osnovama.
Alfons Kauders

#179 Re: Rat u Gruziji

Post by Alfons Kauders »

RenaTTa wrote: O stradanju djece u shkoli Beslanu, Septembar 2004. godine
Drugo necu komentarisati, preleticu i eto mi bana.
Treche, spomenula sam to zato sto su i tu kao i u ovoj operaciji gruzija-rusija ginuli nevini ljudi, nikakva politicka povezanost ta dva detalja.
Cetvrto pitanje, reci cu ti da nema nikakve veze Izrael sa time, nego eto :) sto sam ja koji post napisala, a ja iz Izraela pa tako podjebi malo ovamo malo tamo, malo antisemitizma i sve fino upakovano :D nebitno :) kazem to je to
Hajde sad meni ovako pijanom i priglupom objasni kakve veze ima Beslan sa Gruzijom?

Izrael itekako ima veze sa ovim pitanjem, kao i sa cijelim Kavkazom, Turskom i ostatkom regije. Ti to vjerovatno znas bolje od nas, ako ne, procitaj zadnji paragraf:http://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Hermes_450. Da ne idemo nazad u devedesete i atentant na Dudajeva u kojem je izraelsko zrakoplovstvo odigralo kljucnu ulogu. Ili da pocnemo pricati o nafti i kompanijama koje su zainteresovane za odredjene vukojebine u toj regiji?

Sto se tice antisemitizma, svoji smo ocito, znas da kod nas tog nema i ne pokusavaj koristiti antisemitizam kao protuargument u bilo kojoj prici o Izraelu. Suvise jeftino za ovaj forum, pokusaj kod zapadnih susjeda, tamo to jos prolazi. Nas zaboli kita i za Izraelcima i Arapima. Ni jedni ni drugi nisu normalni sekunde, daleko im kuca bila. To nema veze s vjerom i rasom (rasa je ista doduse), ali to izvlacenje na antisemitizam pred Bosancima ne pije vode.

Usput, imam i dan danas negdje u kuci detonator 105mm granate ispaljene sa srpskih polozaja. Pogodi gdje je napravljen? Izraelci su prodavali oruzje i usluge svima koji su bili spremni platiti, Iranu u 80im, Juznoj Africi za vrijeme aparthejda itd. Ovo nema veze s antisemitizmom, vec sa krsenjem medjunarodnog prava i zaradom na tudjoj muci.

BTW. kad smo vec kod toga, koji je nas genijalac prodavao nase Orkane Gruziji?
Topla voda

#180 Re: Rat u Gruziji

Post by Topla voda »

sto se tiče nafte i plina, prvenstveni je američko-izraelski interes postavljanjem cijevi od Turkmenistana i Azerbajdžana do turske luke Cheyhan dokopati se većeg dijela kaspijske nafte i plina koji bi se supertankerima iz izraelske luke Eilar u Crvenom moru preko Indijsko oceana prijevozili na Daleki istok. Izrael je ponudio Rusiji učešće u cijelom projektu, ali su ovi to odbili.
ne kontam..ovo je vjerovatno ceyhan kod adane...a ovo drugo je vjerovatno eilat,u akabskom zalivu
a kako ce prebacit ovo..preko libana i sirije? :lol:
homo_sapiens

#181 Re: Rat u Gruziji

Post by homo_sapiens »

Ako iko ikad pronadje u BiH ijedan litar nafte, prvi cu mu ja "dohakati" :x
d2

#182 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
d2

#183 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

homo_sapiens wrote:Ako iko ikad pronadje u BiH ijedan litar nafte, prvi cu mu ja "dohakati" :x
cia rekla da BIH nema naftu u svom godisnjem izvjestaju od 2007.
ljubav_aha

#184 Re: Rat u Gruziji

Post by ljubav_aha »

Alfons Kauders wrote:BTW. kad smo vec kod toga, koji je nas genijalac prodavao nase Orkane Gruziji?
26-09-2007 02:00
Federacija će Gruziji ipak prodati "orkane"

Mo­ćno oru­žje ka­kvoo je vi­še­cje­vni ra­ke­tni ba­cač "or­kan", ka­li­bra 262 mi­li­me­tra, pro­gla­še­no je ne­per­spe­kti­vnim za Oru­ža­ne sna­ge BiH i mo­že se pro­da­va­ti ze­mlja­ma ko­je ni­su pod me­đu­na­ro­dnim san­kci­ja­ma.
Ruski strah

Do­vo­ljno je da tvor­ni­ce na­mjen­ske in­dus­tri­je ko­je su pri­je ra­ta za­je­dno proi­zvo­di­le "or­ka­na", pri­ba­vie sa­gla­snos­ti od drža­vnih mi­nis­tar­stva od­bra­ne, vanj­ske trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa, te vanj­skih po­slo­va.

Di­re­ktor fe­de­ral­ne Di­re­kci­je za na­mjen­sku proi­zvo­dnju Ismet Bri­ga ka­že za "San" da su no­vo­tra­vni­čki BNT i vo­goš­ćan­ski "Pre­tis" već na­pra­vi­li po­se­bne ugo­vo­re sa Gru­zi­jom u vri­je­dnost od oko 20 mi­li­ona KM.

- Do­bi­li smo sa­gla­snost od drža­vnog Mi­nis­tar­stva od­bra­ne i Mi­nis­tar­stva vanj­ske trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa. Još se če­ka na po­tpis mi­nis­tra vanj­skih po­slo­va Sve­na Al­ka­la­ja - ka­že Bri­ga.

Me­đu­tim, pre­ma ne­kim ne­zva­ni­čnim in­for­ma­ci­ja­ma, ovom po­slu us­pro­ti­vi­la se Ru­si­ja ko­ja je bh. vlas­ti­ma no­tom po­ru­či­la da oni ne­ma­ju do­bre odno­se sa Gru­zi­jom i da ne bi bi­lo do­bro da se u rus­kom su­sjed­stvu na­đu "or­ka­ni" ko­je sma­tra­ju ofan­zi­vnim oru­žjem. Ra­zvi­la ih je na­mjen­ska in­dus­tri­ja biv­še SFRJ za Blis­ki is­tok, proi­zve­den ih je ogra­ni­čen broj, a sa­mo je ma­li dio i za­vršio u Ku­vaj­tu. Os­ta­li za­vrše­ni pri­mjer­ci su pre­ži­vje­li bom­bar­do­va­nje agre­sor­ske avi­ja­ci­je 1992. go­di­ne u no­vo­tra­vni­čkoj fa­bri­ci, ka­sni­je su, pre­ma ri­je­či­ma di­re­kto­ra BNT-a Aba­za Man­džu­ke, ne­ki ukra­de­ni, a ne­ki po­di­je­lje­ni.

Ismet Bri­ga di­le­ma ne­ma.

Obnova proizvodnje

- Po Za­ko­nu ima­mo tri em­bar­ga ko­ja po­štu­je­mo. To su em­bar­go UN-a, Evrop­ske uni­je i OS­CE-a. Ta­mo gdje su san­kci­je, oru­žje se ne pro­da­je. Bez ob­zi­ra na in­ter­ven­ci­ju Ru­si­je, mi sa­mo če­ka­mo po­tpis iz MVP-a i oru­žje se mo­že pro­da­ti - ka­že Bri­ga.

Di­re­ktor Man­džu­ka još ne­ma in­for­ma­ci­ju da su do­bi­je­ne do­zvo­le mi­nis­tar­sta­va od­bra­ne i vanj­ske trgo­vi­ne i eko­nom­skih odno­sa.

- U zah­tje­vu ko­ji je po­dne­sen, na­ve­de­na su sred­stva ko­ja ima­ju per­spe­kti­vu za pro­da­ju. Da li će­mo to pro­da­ti za­vi­si i od dru­gih ko­ji nam tre­ba­ju po­mo­ći. Ina­če, dos­ta je za­in­te­re­so­va­nih drža­va ko­ji­ma ni­je za­bra­nje­na pro­da­ja oru­žja. Mo­ra­mo uhva­ti­ti trku sa vre­me­nom i te­hni­kom. Da bi to ura­di­li mo­ra­mo ulo­ži­ti ne­što u ra­zvoj i ima­ti tvrde ugo­vo­re, gdje ne­će­mo ima­ti pro­ble­ma sa do­zvo­la­ma, na­šom po­li­ti­kom... - po­ja­snio je Man­džu­ka za "San".

On tvrdi da bi pro­da­jom BNT za­ra­dio oko mi­li­on KM, či­me bi akti­vi­ra­li proi­zvo­dnju i obno­vi­li te­hno­lo­gi­je.

- Ugo­vor sa "Pre­ti­som" je mno­go ve­ći i izno­si oko 14 mi­li­ona do­la­ra. Do­bi­va­njem tog ugo­vo­ra uz "Pre­tis" bi oži­vjeo, po­red os­ta­lih, i "Vi­te­zit" ko­ji bi imao vi­še po­sla. Ugla­vnom, sva­ko ima za­se­ban ugo­vor. Mi ra­di­mo sred­stva, a "Pre­tis" ra­ke­tu. Ka­da bi pro­da­li ra­ke­te, oži­vje­li bi na­šu te­hno­lo­gi­ju ko­ja je fa­kti­čki mrtva od 1991. go­di­ne. Ima­li bi po­sao i ima­li bi se či­me ba­vi­ti - ka­že Man­džu­ka.

A. Žigo

Podrška armijama

Ra­zvoj sis­te­ma "or­kan" za­po­čeo je 1980. go­di­ne kao za­je­dni­čki pro­je­kat Ju­go­sla­vi­je i Ira­ka. Ispi­ti­va­nja pro­to­ti­po­va za­vrše­na su do 1985. go­di­ne, a dve go­di­ne ka­sni­je prvi lan­se­ri su ispo­ru­če­ni JNA. Ra­ke­tni sis­tem M87 "or­kan" na­me­njen je za va­tre­nu po­dršku je­di­ni­ca ran­ga kor­pu­sa i ar­mi­je. Efi­ka­san je pro­tiv ži­ve si­le, oklo­pnih vo­zi­la, a mo­že se ko­ris­ti­ti i za pro­ti­vo­klo­pno za­pre­ča­va­nje. Lan­ser je pos­tav­ljen na ša­si­ju te­ren­skog auto­mo­bi­la FAP 3232 BDS/A i ima 12 ci­je­vi. Uprav­lja­nje svim sis­te­mi­ma je da­ljin­sko i po­sa­da ne mo­ra da na­pu­šta ka­bi­nu vo­zi­la pri­li­kom ga­đa­nja. Ra­ke­ta za "or­kan" je ra­zvi­je­na u dvi­je va­rij­nte - sa ka­se­tnom bo­je­vom gla­vom sa ku­mu­la­ti­vno-par­ča­dnim bom­bi­ca­ma i sa ka­se­tnom bo­je­vom gla­vom sa pro­tiv­ten­kov­skim mi­na­ma. Mi­ni­mal­ni do­met je pet, a ma­ksi­mal­ni 50 ki­lo­me­ta­ra. SR Ju­go­sla­vi­ja je sa­ma to­kom i na­kon ra­ta ra­zvi­la va­ri­jan­tu "or­kan 2" sa če­ti­ri lan­sir­ne ci­je­vi.

evo,jos jedna vijest stara godinu dana :shock:
Alfons Kauders

#185 Re: Rat u Gruziji

Post by Alfons Kauders »

d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji
kako tebe, glavonjo, fula ? :D (jesam se ja naso prozivat nekog za glavatost) :D
amrica

#186 Re: Rat u Gruziji

Post by amrica »

d2 wrote:zelio bih izjaviti sljedece - BMK u vezi ovoga ko sto je i njih BK kad je meni rokao snajper oko glave
hvala na paznji

teoretski se slazem, samo bih se drugacije izrazila :D , ali mene ovdje boli sto ljudi prave cirkus od tragedije.
Ako je varijanta BMK, onda suti, a nemoj ovdje lijeciti komplexe, prosipati suplju i pricati gluposti o stvarima o kojim pojma nemas. Ne mislim na tebe nego na vecinu pametnjakovica ovdje.
Svi su pametni, nafta vako, plin nako, bush, pa putin, pa jevreji, A LJUDI GINU!!!!! To je ono sto kazes BK ostatak planete..
Alfons Kauders

#187 Re: Rat u Gruziji

Post by Alfons Kauders »

ljubav_aha wrote: evo,jos jedna vijest stara godinu dana :shock:
Do mene je. Nikad nisu otisli ti Orkani za Gruziju, pitao sam jednog relativno dobro informisanog bivseg kolegu, ali ne bi ovdje o razlozima... :D Pita me lik usput trebaju li mi vase adrese i brojevi telefona. Cudi se otkud ja ovdje, kaze da ima medju vama opasnih dzihadista, jedan disgruntled ex-IDF lik iz Izraela koji se fura da je zensko i nekakav srednjovjecni 3D artist... Je li pogodio ista? :D
omar little

#188 Re: Rat u Gruziji

Post by omar little »

Alfons Kauders wrote:
Do mene je. Nikad nisu otisli ti Orkani za Gruziju, pitao sam jednog relativno dobro informisanog bivseg kolegu, ali ne bi ovdje o razlozima... :D Pita me lik usput trebaju li mi vase adrese i brojevi telefona. Cudi se otkud ja ovdje, kaze da ima medju vama opasnih dzihadista, jedan disgruntled ex-IDF lik iz Izraela koji se fura da je zensko i nekakav srednjovjecni 3D artist... Je li pogodio ista? :D
:lol: :lol: :lol:
d2

#189 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

amrica wrote:
hvala na paznji

teoretski se slazem, samo bih se drugacije izrazila :D , ali mene ovdje boli sto ljudi prave cirkus od tragedije.
Ako je varijanta BMK, onda suti, a nemoj ovdje lijeciti komplexe, prosipati suplju i pricati gluposti o stvarima o kojim pojma nemas. Ne mislim na tebe nego na vecinu pametnjakovica ovdje.
Svi su pametni, nafta vako, plin nako, bush, pa putin, pa jevreji, A LJUDI GINU!!!!! To je ono sto kazes BK ostatak planete..
dozvoli - evo grohotom se smijem, vidi :lol:
d2

#190 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

Alfons Kauders wrote:
hvala na paznji
kako tebe, glavonjo, fula ? :D (jesam se ja naso prozivat nekog za glavatost) :D
podmazi lanac debeli, trebali smo u 7h ujutro krenuti prema bjelasnici ali nismo zvali ljude bez kondicije kao sto si ti :lol:
ljubav_aha

#191 Re: Rat u Gruziji

Post by ljubav_aha »

Alfons Kauders wrote:

bas me dobro nasmija,lud si :lol:
ld

#192 Re: Rat u Gruziji

Post by ld »

Alfons Kauders wrote:
:lol: :lol: :lol:
joj ovo je jako do bola
amrica

#193 Re: Rat u Gruziji

Post by amrica »

d2 wrote:
amrica wrote:
hvala na paznji

dozvoli - evo grohotom se smijem, vidi :lol:
A fakat objasni zasto se grohotom smijes? Ne vidim nista smjesno u tome sto ljudi ginu, kao sto su ginuli ovdje.
d2

#194 Re: Rat u Gruziji

Post by d2 »

amrica wrote:A fakat objasni zasto se grohotom smijes? Ne vidim nista smjesno u tome sto ljudi ginu, kao sto su ginuli ovdje.
Amrice jel ti jos vjerujes u pravdu na svijetu, postenje, humanizam, da dobro pobjedjuje zlo ?
Idi kupi unicef cestitke, finansiraj necije megaplate i dzipove i mojne mene peglat.
Ja sam prestao vjerovati u to 1992.
hvala, vozdra
amrica

#195 Re: Rat u Gruziji

Post by amrica »

ne vjerujem ni u sta od svega toga toga, najmanje u pravdu, ali ne mogu se smijati kad vidim kako padaju granate, pucaju VBR, i avioni bacaju bombe na civilne kuce.
jeza u ledja

#196 Re: Rat u Gruziji

Post by jeza u ledja »

ld wrote:ma sve se vrti oko love na kraju krajeva,ili najvecim dijelom je lova u pitanju
kroz gruziju treba da se provuce naftovod i plinovod koji bi iz azejberdjana preko gruzije i turske doveo naftu i plin u evropu,to se rusima nimalo ne svidja,jer time bi evropljani dobili alternativu ruskom plinu
a i svaki konflikt u toj regiji odgovora rusima kao drugom po velicini proizvodjacu nafte u svijetu
nebi me iznenadilo da se na kraju ispostavi kako su rusi preko osetijaca isprovocirali napad gruzije
sto je najgore od svega obican narod i najgore prodje u svemu tome
tuga pa hajd
Od kad je ovaj Saakashvili dosao na vlast prije nekoliko godina, u...kako se ono zvase....'rose revolution'?? :-? on se zalagao za rjseavanje pitanja separatistickih pokreta u Gruziji (Abhazija, Juzna Osetija i Adjara). Ova treca (jugozapad) je bila najlaksa za rijesiti jer oni nisu htjeli da se odvoje vec samo vecu autonomiju, tamo zive etnicki Gruzijci, ali je mnogo veci procenat muslimana i valjda su povezani sa Turskom. Mnogo lijep kraj.
Juzna Osetija je da izvinete prkno u planinama velicine mozda jednog veceg kantona u FBiH i sa ukupnom populacijom od samo stotinjak hiljada ljudi. Tamo nista nema osim autoputa. Gruzija nema nafte ili plina, a taj naftovod koji spominjes nece prolaziti ni kroz jednu od ovih regija (ide kroz juznu Gruziju prema Turskoj), mada svejedno to je Rusima trn u oku.
Mislim da je nova politika Gruzije (potpomognuta iz SAD) glavni razlog ovog sto se desava danas.

Ne trebamo ovdje gledati sve crno-bijelo jer nije ni Gruzijcima mane, ali sasvim je jasno da oni puse u odnosu na mocne Ruse.
Njima je dugorocno Abhazija (na sjeverozapadu - Crno More) najveci problem. Tamo su ih manjinski Abhazijci protjerali i etnicki ocistili u devedesetim i danas je to de facto odrziva drzava, uz napomenu da Rusija nije priznala nezavisnost ni J. Osetije ni Abhazije. Po svemu sudeci ovi Abhazijci su navikli da maltretiraju Gruziju pa salju svoje ratnike i u malu J. Osetiju, ali medju tim dobrovoljcima ima i ostalih malih naroda iz Kavkaza.
U Abhaziji je isto ovako Gruzija zauzela kontrolu nad glavnim gradom prije 15-ak godina, a onda su ih ovi uz pomoc Rusa protjerali. Gruzija je sve do dolaska Saakashvilija imala kojekakve diktatore na vlasti, najpoznatiji je Edward Shevarnadze, nekadasnja glavesina u SSSRu. (Ne znam sta je bio, premijer? vako nesto). Helem ni oni nisu marili za Abhazijce i Osete pa su htjeli silom da im ukinu autonomiju.

Uglavnom, pravo je komplikovano. Nije to pitanje samo nafte. Nadam se da ovo nece potrajat i da nece obican narod stradavati.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#197 Re: Rat u Gruziji

Post by pici »

Ashrafieh wrote:
pici wrote:E cek sad mi malo klikeri ,jel to sto je Renatta iz Izraela pa napisala par postova o nekoj djeci(izvinjavam se ne znam o cemu se radi) i onda se uplice Velika Jevrejsko-Rusko-Americko-Arapsko-Vanzemaljska zavjera.........matere mi moje ako ste vi normalni :D ....nema ljutnje al odoste sa teme u Naucnu Fantastiku :D
Vjerujem da neko ko nije mrduo iz svoje avlije misli da je "Suncevo bratstvo" ime naucno-fantasticnog filma ...

EOD
Mrdno sam ja po svijetu i uzduz i poprijeko sto ti neces za devet zivota,al ljudski prezir i glupost je svugdje isti.
ld

#198 Re: Rat u Gruziji

Post by ld »

jeza u ledja wrote:
ld wrote:ma sve se vrti oko love na kraju krajeva,ili najvecim dijelom je lova u pitanju
kroz gruziju treba da se provuce naftovod i plinovod koji bi iz azejberdjana preko gruzije i turske doveo naftu i plin u evropu,to se rusima nimalo ne svidja,jer time bi evropljani dobili alternativu ruskom plinu
a i svaki konflikt u toj regiji odgovora rusima kao drugom po velicini proizvodjacu nafte u svijetu
nebi me iznenadilo da se na kraju ispostavi kako su rusi preko osetijaca isprovocirali napad gruzije
sto je najgore od svega obican narod i najgore prodje u svemu tome
tuga pa hajd
Od kad je ovaj Saakashvili dosao na vlast prije nekoliko godina, u...kako se ono zvase....'rose revolution'?? :-? on se zalagao za rjseavanje pitanja separatistickih pokreta u Gruziji (Abhazija, Juzna Osetija i Adjara). Ova treca (jugozapad) je bila najlaksa za rijesiti jer oni nisu htjeli da se odvoje vec samo vecu autonomiju, tamo zive etnicki Gruzijci, ali je mnogo veci procenat muslimana i valjda su povezani sa Turskom. Mnogo lijep kraj.
Juzna Osetija je da izvinete prkno u planinama velicine mozda jednog veceg kantona u FBiH i sa ukupnom populacijom od samo stotinjak hiljada ljudi. Tamo nista nema osim autoputa. Gruzija nema nafte ili plina, a taj naftovod koji spominjes nece prolaziti ni kroz jednu od ovih regija (ide kroz juznu Gruziju prema Turskoj), mada svejedno to je Rusima trn u oku.
Mislim da je nova politika Gruzije (potpomognuta iz SAD) glavni razlog ovog sto se desava danas.

Ne trebamo ovdje gledati sve crno-bijelo jer nije ni Gruzijcima mane, ali sasvim je jasno da oni puse u odnosu na mocne Ruse.
Njima je dugorocno Abhazija (na sjeverozapadu - Crno More) najveci problem. Tamo su ih manjinski Abhazijci protjerali i etnicki ocistili u devedesetim i danas je to de facto odrziva drzava, uz napomenu da Rusija nije priznala nezavisnost ni J. Osetije ni Abhazije. Po svemu sudeci ovi Abhazijci su navikli da maltretiraju Gruziju pa salju svoje ratnike i u malu J. Osetiju, ali medju tim dobrovoljcima ima i ostalih malih naroda iz Kavkaza.
U Abhaziji je isto ovako Gruzija zauzela kontrolu nad glavnim gradom prije 15-ak godina, a onda su ih ovi uz pomoc Rusa protjerali. Gruzija je sve do dolaska Saakashvilija imala kojekakve diktatore na vlasti, najpoznatiji je Edward Shevarnadze, nekadasnja glavesina u SSSRu. (Ne znam sta je bio, premijer? vako nesto). Helem ni oni nisu marili za Abhazijce i Osete pa su htjeli silom da im ukinu autonomiju.

Uglavnom, pravo je komplikovano. Nije to pitanje samo nafte. Nadam se da ovo nece potrajat i da nece obican narod stradavati.
naravno da nisu samo plin i nafta jedini u pitanju,ali najvecim dijelom
evo bas citam da su rusi izrokali gruzijsku luku na crnom moru i unistili im kapacitete za tankovanje nafte u tankere i rokali su oko naftovoda i jos par vojnih baza
naravno da naftovod i plinovod ne prolaze kroz te regije,ali sama gruzija je porilicno ,,tanka,, recimo od osetije do tibilsija je nekih 50 km,a naftovod prolazi pored tibilsija
a vjeruj da se nebi iznenadio da sutra kad se probudim,da vidim da je nafta skocila par procenata
i naravno da rusima strasno odgovora to,bolje da prodaju barel po 130 dolara,nego po 110
a do prije 5 godina prodavali su barel po 25 dolara,nije ni cudo odkud putinu damu i prica o povratku rusije na velika vrata na svjetsku scenu
ovo sranje oko iraka i irana mu je to itekako omogucilo to pricu
meskogn

#199 Re: Rat u Gruziji

Post by meskogn »

po brzini napada podsjeca me na krajnu
zanimljivu iskusenje za rusiju
barba za americki tron to je ovaj rat -politicki poeni
Brisbane

#200 Re: Rat u Gruziji

Post by Brisbane »

Definitivno i uvijek protiv Rusa !
Daj Boze, da se jos malo zahlade odnosi USA-Rusija, da nas USA malo pogura ovdje. :bih:
Locked