Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dioda

#176 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Dioda »

mostarac wrote:
Dioda wrote:Jesi li ti siguran u ovo sto govoris?

Ma daj ne pricaj gluposti.Situacija jeste teska,al vala ne moze me niko ubijediti da se ne mogu skupiti pare za godinu dana (nije niko budala pa da ne zna da se na kraju godine ide na ekskurziju).Vjeruj nije nikom bilo ponizavajuce sto smo skupljali pare,i nije bilo nimalo ponizavajuce dok smo dernecili na ekskurziji :lol:
Meni je otac poginuo u ratu,pa jel ti mislis da me drzava pogurala da idem na ekskurziju???? M a daj,pun mi *urac tog nekog patriotizma :x

o patriotizmu ne govorim nego o socijalnoj situaciji. Ne znam u kakvim se ti krugovima kreces, ali lova jeste problem i vecina ljudi koju poznajem ce jako tesko ili gotovo nikako moci izdvojiti tu lovu kako bi dijete poslala na ekskurziju na prazan Camp Nou (omiljeno odrediste bosanskih ekskurzija)
Cuj u kakvim se krugovima krecem? Pa sad sam napisala,moj je otac dao zivot za ovu drzavu,jel mislis da mi je iko pomogao??? Ma daj,jedinu poruku koju sam izvukla iz toga je da za ideale ginu budale :x
Mislis da sam lijepo zivjela? Bilo je dana kad smo imali samo jednu pavlaku u frizideru.I nemoj mi boga ti drzat miting o tom kako se tesko zivi :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#177 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:

Ma daj ne pricaj gluposti.Situacija jeste teska,al vala ne moze me niko ubijediti da se ne mogu skupiti pare za godinu dana (nije niko budala pa da ne zna da se na kraju godine ide na ekskurziju).Vjeruj nije nikom bilo ponizavajuce sto smo skupljali pare,i nije bilo nimalo ponizavajuce dok smo dernecili na ekskurziji :lol:
Meni je otac poginuo u ratu,pa jel ti mislis da me drzava pogurala da idem na ekskurziju???? M a daj,pun mi *urac tog nekog patriotizma :x

o patriotizmu ne govorim nego o socijalnoj situaciji. Ne znam u kakvim se ti krugovima kreces, ali lova jeste problem i vecina ljudi koju poznajem ce jako tesko ili gotovo nikako moci izdvojiti tu lovu kako bi dijete poslala na ekskurziju na prazan Camp Nou (omiljeno odrediste bosanskih ekskurzija)
Ti opet ono DA MI JE OVA PAMET A ONE GODINE pa bi da gledas ostatke ekonomske sile Ugarske...

Nemoj zajebavat mostarac, kao da ti nisi imao 17 godina i kao da nisi bio zeljan vidjeti BILO STA sto nije nase domace...meni je cak i madjarski buvljak bio WAU SUPER dok nisam skontala da 70% prodavaca govori nasim jezicima :D
mostarac

#178 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

Dioda wrote:
mostarac wrote:

Cuj u kakvim se krugovima krecem? Pa sad sam napisala,moj je otac dao zivot za ovu drzavu,jel mislis da mi je iko pomogao??? Ma daj,jedinu poruku koju sam izvukla iz toga je da za ideale ginu budale :x
Mislis da sam lijepo zivjela? Bilo je dana kad smo imali samo jednu pavlaku u frizideru.I nemoj mi boga ti drzat miting o tom kako se tesko zivi :x

e kad imas jednu pavlaku ili je nemas nikako onda je problem dati 1000 maraka za ekskurziju, ako nemas ni tu marku ili dvije za mlijeko ili pavlaku i ja ne mogu da shvatim da to ne razumijes i uz duzno postovanje tvoj otac nema veze sa ovom temom i socijalnom situacijom. Mene samo iritira to da ne razumijete one koji NEMAJU i necete da ih razumijete i uopste vas to ne interesuje. Vazno je da se ode u Spaniju, a sto cemo nekome skupljati sadaku i kako ce se taj nas kolega iz klupe osjecati manje je vazno, jer meni se ide u Spaniju. E to rezonovanje ne mogu da shvatim i posebno me iznenadjuje od mirci.
mostarac

#179 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
mostarac wrote:

Ti opet ono DA MI JE OVA PAMET A ONE GODINE pa bi da gledas ostatke ekonomske sile Ugarske...

Nemoj zajebavat mostarac, kao da ti nisi imao 17 godina i kao da nisi bio zeljan vidjeti BILO STA sto nije nase domace...meni je cak i madjarski buvljak bio WAU SUPER dok nisam skontala da 70% prodavaca govori nasim jezicima :D
e sad se vec bolje razumijemo i dolazimo na pricu o pedagoskim metodama profesora, a i utiacju same skole i ministarstva obrazovanja. Ne treba nikom nista zabranit i to stvara kontraefekat, ali treba usmjerit i ne dozvolit da se dodje u te situacije. Mene je ispizdilo do maksimuma istovaranje na pijaci u budimpesti i ja sam se svadjao sa razrednicom zbog toga i nije mi ni najmanje bilo wau, al ja sam history freak doduse.

P.S. ja sam na ekskurziju isao sa skoro 19. Mi smo isli kad smo zavrsili cetvrti . Epilog je bio takvo sranje da nismo imali matursko vece za kaznu :D
Dioda

#180 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Dioda »

Ma daj fakat te ne kontam.Svog oca sam spomenula iz razloga-imam samo mamu,i poenta je bila da mnogi od nas ne zive u idealnim uslovima.
Napisala sam i da smo pred ekskurziju lijepo skupljali pare da bi svi mogli ici.
Razumijem ja perfektno da ti pricas o opstoj neimastini,al vjeruj BIH nije nimalo jeftinija od npr. I talije.Koliko bi ucenici placali nocenje ovdje?
mIRCerka

#181 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:E to rezonovanje ne mogu da shvatim i posebno me iznenadjuje od mirci.
Macak, svjesna sam ja svega sto ti govoris, ali isto tako NISAM ZABORAVILA DA SAM I JA BILA DIJETE I MATURANT i govorim ti sa stajalista TE DJECE.
mostarac

#182 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

Ćelava cura wrote:Bilo je dana kad sam jela puru bez jogurta i po tri dana zaredom...al' to nije tema danasnje emisije..
Svi problemi (pretjerala sam-vecina ) bi se mogli rijesiti kad bi se na ekskurziju pored profesora koji su odgovorni za djecu slala i po 2 roditelja, tada bi sve bilo mnogo drugacije... U svim skolama postoje vjeca roditelja, ucenika i prof...pa sto onda ne iskkoristiti to...
A glede novca za ekskurziju, podici kredit a da dijete prosiri vidike, upozna novu kulturu, vidi jednu drugaciju zemlju, nije sramota ni tesko...Sto neko prije rece, moze se organizovati placanje ekskurzije na rate, stednja od prvog srednje je isto tako odlicna ideja- otvori se zajednicki stedni racun, blagajnik evidentira koliko ko ostavlja mjesecno...A bolje je da nam djeca daju pare za ekskurziju nego za kafe,cigare i skupe mobitele...
meni je cak i madjarski buvljak bio WAU SUPER dok nisam skontala da 70% prodavaca govori nasim jezicima :D
:D :thumbup:
Djeca mogu obici BiH organizovanjem jednodnevnih ili dvodnevnih izleta...
Prosirivanje vidika se radi svugdje osim na ekskurziji da se razumijemo odmah. Na ekskurziji se uglavnom prosiruje mokracni mjehur od alkohola, nekom se kasnije prosiri i stomak :D, a i pijace nisu bas mjesta gdje se prosiruju vidici. Dakle ono svi smo bili na ekskurziji i ekskurzije su stanja kome kad smo svi pijani ili se trijeznimo. Ne idu maturanti na ekskurziju da prosire vidike jebem mu misa. Pa znamo to.
mostarac

#183 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

Ćelava cura wrote:
mostarac wrote: e kad imas jednu pavlaku ili je nemas nikako onda je problem dati 1000 maraka za ekskurziju, ako nemas ni tu marku ili dvije za mlijeko ili pavlaku i ja ne mogu da shvatim da to ne razumijes i uz duzno postovanje tvoj otac nema veze sa ovom temom i socijalnom situacijom. Mene samo iritira to da ne razumijete one koji NEMAJU i necete da ih razumijete i uopste vas to ne interesuje. Vazno je da se ode u Spaniju, a sto cemo nekome skupljati sadaku i kako ce se taj nas kolega iz klupe osjecati manje je vazno, jer meni se ide u Spaniju. E to rezonovanje ne mogu da shvatim i posebno me iznenadjuje od mirci.
I bez te ekskurzije bi se znalo ko ima ili nema para, i to dijete se osjeca lose...Zasto mu onda uskratiti zadovoljstvo (mozda jedino) i zabraniti mu da ode na par dan van zemlje i vidi kako se zivi negdje drugo.....
Ja to uopste ne bih nazvala sakupljanjem sadake..
da, zna se ko ima ili ko nema para, ali se onda ne mora dovesti u situaciju da to i empirijski dokaze.
Pasiflora

#184 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Pasiflora »

mostarac wrote: Na kraju krajeva nase ekskurzije ionako ne obilaze znamenitosti mjesta gdje odu ili to cine vrlo rijetko. Jebote Budimpesta centar mocnog carstva bila, a oni nas istresli na pijacu i samo 30 minuta nam odvojili za razgledavanje Budimpeste sa turistickim vodicem. Na pijacu i buvljak sam mogao otici i u BiH, a jezero Balaton koje nam je bila baza ne moze primirisat nekim destinacijama u BiH, ali jebiga isli smo vani i to je tad bilo vazno, ali i jako glupo. Za manje pare smo mogli biti na boljem mjestu u BiH
MOJA exkurzija u Budimpesti je bila znatno bolje org. Posjetilis mo Nacionalnu galeriju i tu ostavili cijeli dan - a nismo je uspjeli obici. Tada sam prvi put u zivotu vidjela originalnog Tiziana, Manea, Rembranta i sve one divne klasike o kojima smo ucili u skoli. Posjetili smo zgradu Parlamenta (fenomenalna gradjevina), botanicku bastu, velicanstveni spomenik Madjarskom narodu, nacionane parkove i druge lijepa mjesta kojih se sada ne mogu sjetiti. Tada sam prvi put vecerala u Astoriji (i zadnji) i u prelijepim nacionalnim restoranima sa originalnom muzikom. Iskreno da ti kazem - zelim svakome takav provod.
Nije sve u novcu ima nesto i u iskustvu. Zamisli one nesretnike koji ce poslije srednje prestati ici u skolu, poceti raditi (za par stoja), ozeniti/udati se i vise nikada nece imati sansu da dobace dalje od Vrala Bosne (kojem da se razumijemo nista ne fali). :run:
mostarac

#185 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
mostarac wrote:E to rezonovanje ne mogu da shvatim i posebno me iznenadjuje od mirci.
Macak, svjesna sam ja svega sto ti govoris, ali isto tako NISAM ZABORAVILA DA SAM I JA BILA DIJETE I MATURANT i govorim ti sa stajalista TE DJECE.
zato ti ja govorim da tu skola treba da odigra ulogu i profesori i da sami ucenike dovedu do toga da idu u BiH ili negdje blize na ekskurziju. Zato je meni ova uputa skroz OK i na mjestu, ako sam je dobro shvatio, a mislim da jesam. Ona je uputa i nije nalog da se mora, ali se preporucuje, a profesori i uprava skole treba da ucenike poguraju u tom smjeru da idu po BiH na ekskurziju.
mIRCerka

#186 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:P.S. ja sam na ekskurziju isao sa skoro 19. Mi smo isli kad smo zavrsili cetvrti . Epilog je bio takvo sranje da nismo imali matursko vece za kaznu :D
Sto je upravo razlog zasto sada idu pocetkom 4og ili cak nakon treceg :D haman ucjena diplomom da ne prave belaje :D

zato ti ja govorim da tu skola treba da odigra ulogu i profesori i da sami ucenike dovedu do toga da idu u BiH ili negdje blize na ekskurziju. Zato je meni ova uputa skroz OK i na mjestu, ako sam je dobro shvatio, a mislim da jesam. Ona je uputa i nije nalog da se mora, ali se preporucuje, a profesori i uprava skole treba da ucenike poguraju u tom smjeru da idu po BiH na ekskurziju.
kad saberes cijene, za 10 dana putovanja po BiH mozes imati 7dnevno putovanje po Tunisu. Kontas o cemu ti ja pricam?
Preporuka je super, drago mi je da se nek osjetio svoje domovine, ali ne preko ledja DJECE KOJA PRESTAJU BITI DJECA.
mostarac

#187 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
mostarac wrote:P.S. ja sam na ekskurziju isao sa skoro 19. Mi smo isli kad smo zavrsili cetvrti . Epilog je bio takvo sranje da nismo imali matursko vece za kaznu :D
Sto je upravo razlog zasto sada idu pocetkom 4og ili cak nakon treceg :D haman ucjena diplomom da ne prave belaje :D

kad saberes cijene, za 10 dana putovanja po BiH mozes imati 7dnevno putovanje po Tunisu. Kontas o cemu ti ja pricam?
Preporuka je super, drago mi je da se nek osjetio svoje domovine, ali ne preko ledja DJECE KOJA PRESTAJU BITI DJECA.
5 dana ekskurzije u BiH te otprilike izadju 200 KM. Za tu lovu jos nisi ni poletio za Tunis.
madner

#188 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by madner »

Ne vidim razlog zašto razred ne može sam o tome odlučiti. Ako većina nema love, nek izaberu neki manje ambiciozan cilj i to je to.
mIRCerka

#189 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:
5 dana ekskurzije u BiH te otprilike izadju 200 KM. Za tu lovu jos nisi ni poletio za Tunis.
Izvini gdje? Toliko ti kostaju 4 nocenja recimo u sarajevu u HOSTELU.
mostarac

#190 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

Ćelava cura wrote:
mostarac wrote:Ona je uputa i nije nalog da se mora, ali se preporucuje, a profesori i uprava skole treba da ucenike poguraju u tom smjeru da idu po BiH na ekskurziju.
Ako se ovo ostvari, a iskreno se nadam da nece, situacija ce pogorsati 100%...Djeci ce biti dosadno, pravice probleme, bice sigurno vise nesreca, ili ce jednostavno odustajati od ekskurzija..
Treba ih voditi na ekskurziju u sto vece gradove, daleko, gdje ima toliko sadrzaja de ne miruju nijedan trenutak, povesti roditelje (barem 2 komada) na ekskurziju pored profesora, i naravno, sto bolje isplanirati ekskurziju, sto si ,mostarac, mogao vidjeti iz prethodnih postova...
Ljudi koji su bili negdje van zemlje, a ekskurzije su im bile dobro isplanirane i orgaNIzovane su se fantasticno proveli i imaju lijepo sjecanje na tu ekskurziju, za razliku od nas kojima iz nekih razloga nisu dali na ekskurziju.
ovo su insinuacije. I u BiH se moze isplanirati dobra ekskurzija i ima se sta vidjeti, zaista ima, al samo treba djecu odvesti tamo.
Ja nisam protiv tih velikih gradova, al kad za to ima vunice da to podrzi i slazem se ja sa tobom da je to lijepo i cool i sve je to OK, al za to treba imat lovu, a te love u BiH nema veliki broj ucenika.
mostarac

#191 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
mostarac wrote:
Nocenje u Mostaru ti je oko 50 KM, osim u hotelima ERO i Bevanda. U Bihacu isto, u Sanskom Mostu cak 40, a od Sanskog Mosta brzo stignes i do banjaluke i prijedora i kozare i kljuca i bihaca.
Stari

#192 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Stari »

Ni meni nije bas najjasnija ona usporedba sa bosnom i Tunisom i k tome jos pozivanje na to ..."kako svijet izgleda gledano ocima jednog 17-18-godisnjaka"....Pa ako cemo usporedjivati onim i samo onim arguimentima koji su jednom 17-godisnjaku vazne ...onda je kombinacija Tunis ...do nogu potucena

Kao jedan 17-godisnjag ...gledao sam iskljucivo ...

gdje je jeftinija cuga
gdje su bolje koke
gdje je bolja klopa

i ako nastavim ovako bojim se da ce vecina tih kvazi"odraslih" destinacija biti do nogu potucene ...od destinacije Bosna i Hercegovina....

Zato dajte zaostrite malo raspravu ...ali nemojte mijesati jabuk(ovace) i krusk(ovace)
CLIO

#193 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by CLIO »

Soul_Sista wrote:Nemojte tako, mozda klinci vide svojim ocima da moze bolje pa eto onda belaja :D ..zemljo otvori se cime se oni bave! :run:
Uze mi rijec iz usta. :bih:
Meshtar

#194 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Meshtar »

Stari wrote:Ni meni nije bas najjasnija ona usporedba sa bosnom i Tunisom i k tome jos pozivanje na to ..."kako svijet izgleda gledano ocima jednog 17-18-godisnjaka"....Pa ako cemo usporedjivati onim i samo onim arguimentima koji su jednom 17-godisnjaku vazne ...onda je kombinacija Tunis ...do nogu potucena

Kao jedan 17-godisnjag ...gledao sam iskljucivo ...

gdje je jeftinija cuga
gdje su bolje koke
gdje je bolja klopa

i ako nastavim ovako bojim se da ce vecina tih kvazi"odraslih" destinacija biti do nogu potucene ...od destinacije Bosna i Hercegovina....

Zato dajte zaostrite malo raspravu ...ali nemojte mijesati jabuk(ovace) i krusk(ovace)
Ubjeđen sam da bi ti kao tinejdžer radije odabrao, predivne predjele Počitelja od Tunisa. Najgora mi je ova šuplja.
mostarac

#195 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mostarac »

Meshtar wrote:
Ubjeđen sam da bi ti kao tinejdžer radije odabrao, predivne predjele Počitelja od Tunisa. Najgora mi je ova šuplja.
Ovde dolazimo do rasprave koja mozda i nije tema, a to je obrazovne metode i strategije. Po meni profesori svojim konstantnim ali nenapadnim i ne ocitim djelovanjem treba da odgajaju djecu da budu ljudi i da ih vode u tom nekom smjeru da sama djeca dodju do zakljucaka, ali to bi onda znacilo da mi imamo obrazovni sistem umjesto sto nam u skolama predaje amidzina mala i komsijin mali koji nije nesto sa znanjem, ali sirotinja je pa gurni ga u skolu.
Znaci skola je ODGOJNO-obrazovna institucija.
mIRCerka

#196 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:
mIRCerka wrote:
mostarac wrote:
Nocenje u Mostaru ti je oko 50 KM, osim u hotelima ERO i Bevanda. U Bihacu isto, u Sanskom Mostu cak 40, a od Sanskog Mosta brzo stignes i do banjaluke i prijedora i kozare i kljuca i bihaca.
rent-a-bus, hrana, dzeparac :D

Stari, Tunis pomenuh bezze, ako ces me ganjati radi turistickih destinacija, onda cu zvat turisticke agencije sa svim informacijama, ukljucujuci adrese bordela :D

Nije to poenta :D

Poenta ono sto ja govorim je to da za pare koje daju ucenici tj njihovi roditelji ja licno smatram da oni treba i da odluce gdje da idu. A ne neko ko bi da ubere neke poene :D
PS Zasto recimo Ministar Kesho nije nijednom odveo neku delgaciju ucenika negdje u BiH, zasto o maldim bh, inovatorima koji dobijaju medalje po svjetskim takmicenjima, a nasi su gimnazijalci, procitamo u pravougaoniku odmah ispod DEZURNIH INFORMACIJA, zasto to ministarstvo ne pogura projekte srednjoskolaca, vec se direktori, i to pojedini, bore ko lavovi da ti projekti prodju, kroz saradnju sa firmama i organizacijama, a sve bez makar tapsanja po ramenu od ministarstva...
Shipak im...
Stari

#197 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Stari »

Code: Select all

MiRcerKa:
Stari, Tunis pomenuh bezze, ako ces me ganjati radi turistickih destinacija, onda cu zvat turisticke agencije sa svim informacijama, ukljucujuci adrese bordela 

Nije to poenta 
Poentu smo u tom slucaju promasili podjednako i zajedno ...ali u stvai jesmo li ?

Pa mozes otici u turistbiro i naci nekakav prospekt o Amsterdamu ...tamo je cuga, droga i koke zagarantvana...samo to sve moze i u Bosni (ko zna naravno) jos jeftinije ... :D a ponekad ona treca stavka i (za)Dzabe :D ...a tamo bogme fati se slajbuka inace haj kuci.

Pa ti sad vidi ...u cemu je u stvari poenta.
mIRCerka

#198 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by mIRCerka »

Stari wrote:

MiRcerKa:
Stari, Tunis pomenuh bezze, ako ces me ganjati radi turistickih destinacija, onda cu zvat turisticke agencije sa svim informacijama, ukljucujuci adrese bordela 

Nije to poenta 
Poentu smo u tom slucaju promasili podjednako i zajedno ...ali u stvai jesmo li ?

Pa mozes otici u turistbiro i naci nekakav prospekt o Amsterdamu ...tamo je cuga, droga i koke zagarantvana...samo to sve moze i u Bosni (ko zna naravno) jos jeftinije ... :D a ponekad ona treca stavka i (za)Dzabe :D ...a tamo bogme fati se slajbuka inace haj kuci.

ti bi dernecio cini mi se i na livadi :D
Stari

#199 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by Stari »

mIRCerka wrote:
Stari wrote:

MiRcerKa:

Nije to poenta 

ti bi dernecio cini mi se i na livadi :D

Ma ne nije dotle doslo

U ovim godinama ne bih dernecio nigdje ...ne moze se vise ...nije zdravlje sto je nekad bilo. Samo me je malo iz takta izvelo on tvoje maloprije ...50maraka hostel ....pa sta jel to danasnji 17-godisnjaci nemogu prcati na obicnom studentskom lezaju ...nego im treba francuski feder-madrac...ako je to tako ( a nije )...takvi 17-godisnjaci nisu vrijedni nikakve exurzije...
vjesticanametli

#200 Re: Učenici na ekskurzije ne trebaju ići van BiH

Post by vjesticanametli »

pa nisu ĐŽaba isli u odg.-obraz. instituciju :D kad zaFrse hoce ljudi na prće na peder madracu francuskom :D

QQ svedoste ekskurziju na prćenje, cugu, koke :-? fali igla
Post Reply