Upravo.omar little wrote:glavutan wrote:Vazi, vaziomar little wrote:...Ako dolazi (ovdje ne osporavam tvoju tvrdnju samo pravim kondicional) globalna ekonomska kriza koja ce devastirati npr. Americku ekonomiju to ce imati utjecaj i na Kinesku i na Indijsku i na ekonomiju EU. Japan i Kina (po tom redosljedu) jesu vlasnici Americkog duga (kratkorocnog i dugorocnog), ali ako Amerika propadne njihove investicije postaju bezvrijedne. Znaci da ce i njih pogoditi kriza. S obzirom koliko je sve povezano, a posebno globalni svijet finansija, kriza nikog ne moze zaobici (samo je u pitanju jacina).
Kad smo vec kod novca, svaka moneta je bezvrijedna i vrijedi onoliko koliko centralna banka koja je stampa kaze da vrijedi i onoliko koliko ljudi vjeruju toj centralnoj banci. Od kako se odustalo od zlata kao mjere vrijednosti, sve su monete fiat money i to nije specificno za Euro. Centralne Banke postoje svugdje u razvijenom svijetu i one kreiraju i sprovode monetarnu politiku. Kina ne da svoju valutu na trziste jer zna da bi joj vrijednost skocila i pocela kociti ekonomski razvoj i smanjivati GDP. Znaci da i Kina manipulise kroz monetarnu politku kao i EU i Amerika. Opet kazem, vishe-manje sve sto si naveo u prvom postu vazi i za svaku drugu ekonomsku silu.
Nisam ja daleko od tvojih pogleda sto se tice svjetske ekonomije i politike, ali kako ti ides s argumentima mi cemo zavrsiti na zakljucku da je kapitalizam srz problema. I sta je onda rjesenje za to? Otvoriti baska temu.![]()
Ja razumijem i znam sve to sto ti pricas, ali mislim da se EU ne trebaju zatvoriti vrata i govoriti koji ce nam EU. Nema tu idealnog rjesenja, mogu se negatvine strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. I recimo izabrati pametni, obrazovani i posteni ljudi (okrenuti gradjanskoj opciji naravno) da predstavljaju BiH.
Sav kliker je u razlici izmedju nominalne vrijednosti koja centralna banka odredjuje moneti i bukvalno troskova stampe (seignorage). Novcanica od 100 € nije nista drugo do ofarbani papir cija stampa kosta nekih 30 centi ukoliko se ne varam a kako drzave nemaju MONETARNU SUVERENOST prica zavrsi kao da je banka POSUDILA (upravo tako, banka a ne drzava je vlasnik novca) novac drzavi. I eto ti javnog duga i svakog belaja koji sa njim ide. JA banka tebi drzavi POSUDIM 30 centi ali ti mi drzavo moras vratiti realnih 100 € + kamate. Naplati ih kroz poreze, radi sta znas ali ih moras vratiti. Nemas? Imas primarne materije ? I eto ti divljih privatizacija, korpumpiranih politicara, prodanih dusa od novinara koji nikako da ispricaju pravu i istinitu pricu.
Onih 30 centi osjetis na svojoj kozi i te kako.
O frakcionarnoj rezervi i svoj zaradi koje banke na njoj imaju ja se bojim cak i razmisljati. To je tek pljacka. Jednostavno doslo se do neke kriticne tacke kada je ocigledno da velike racunice i veliki dugovi negdje moraju prebiti pa ako su vec zabrinute zemlje sa jakom ekonomijom (mada je i taj pojam vise pod znakom pitanja) ja sam debelo zabrinut sta ce biti sa onim sto se kod nas definise kao ekonomija. Ne znam jarane, nije tvoja prica suplja samo mi se cini da si mnogo optimistican tip.
Kada sa svim povezem recimo pricu politicara koji su notorni zastupnici radjanja djece ODJEDNOM pocnu govoriti o SOFT DEPOPULACIJAMA (i prokontas onda da kriza gladi nije slucajna) vidis da je djavo dos'o po svoje.
Kapitalizam nije srz problema vec njegovo divlje apliciranje.
Sve su ovo elementi neke scene gdje nama nije dodijeljena neka velika uloga. Cak sta vise, ovim jakim igracima je svejedno kakva je to demokratija kod nas posto ocigledno znaju da sve konce vuku oni kako god se situacija razvijala. Budemo li se razvijali - njima dobro jer svoje igrace vec imaju (UNICREDITO npr.). Budemo li se opet klali njima jos bolje jer kako rat kosta valja se zaduziti i onda cemo opet imati masu nekih "humanitaraca" koji ce humanitarno samo za svoj djep raditi.
Istina je, nema tu idealnog rjesenja, mogu se negativne strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. No gdje je tu racionalnost ukoliko je najveci problem i uvreda casti samo to je Srbija ubacila u petu brzinu put prema evropskim integracijama (kako romanticari vole da ih zovu) a nije problem korumpirani parlament BiH, kriminalci u vladama i sav ostatak bajke. Bojim se da je pametnim, obrazovanim i postenim ljudima brainwash totalno obavljen tako da rjesenje ne vidim.
A ovim sto se brinu o mom licemjerju kako to da EU ne valja a njoj sam samo kratka poruka da zena u meni Boga ubi ali mi ne pada na pamet da pobjegnem od nje. Jebiga, kuha predobro a kako njoj nista ne smijem reci EU mi je dosla k'o kec na desetku.