Studio - produkcija

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Simply_Red

#176 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

hvala vam puno!!
unasound

#177 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Simply_Red wrote:hvala vam puno!!
Nema problema.Posto i ja zivim vani,neznam gdje bi to mogao naci kod nas.Ali ima i opcija na netu da se nekako nabavi..Samo ukucas na google usp midi interface ,,i nce ti malo more.Tako sebi mozes predociti sve i o izgledu ,funkcionalnosti i cijene naravno..Evo npr,link kabel od 2metra duzine..
sazema

#178 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Ako si u Sarajevu ili blizu njega, onda možeš naći usb midi kabel u Artist-u kod autobuske stanice

http://www.artist.ba

pozdrav
sazema

#179 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Evo, baš gledam, imaju kabl USB UNO

http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?art=1695

ali je skup do boli ... pa ipak je M-Audio :) u pitanju, a oni nemaju sredine nigdje
Last edited by sazema on 06/04/2009 10:45, edited 1 time in total.
sazema

#180 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Ali imao sam sličan problem kod kolege nedavno, on ima neku Terratec karticu koja nema midi porta i slično...
Problem sam rješio tako što smo mu stavili običnu stereo internu karticu koja ima MIDI port / GAME port i na nju smo samo povezali midi klavijaturu i onda u seq. na MIDI in odaberem tu karticu MIDI port IN i to je to ! Mislim da je to isplatnije rješenje ako nije laptop u pitanju !

Jer GAME port <-> MIDI kabel ti je nekih 10-ak maraka, dok su ovi USB interface-i skupi kod nas "pravo" !!! Brate deru nas kooooo....

Zvučna obična sa GAME portom ti je nekih također 10-15KM i to ti je to :)
zenny

#181 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

pozdrav svim ukljucenim clanovima na ovu temu.. vec neko vrijeme bavim se muzikom (rep) i nakon sto sam se zavadio sa svojom ekipom sve cesce razmisljam da krenem dalje u vidu svog nekog kucnog "studija", sam ili sa nekim.. do sada sam snimao u studijima prijatelja ali to se pokazalo skupo... interesuje me kako najjeftinije da prodjem, nije vazno polovno - novo. prosli put kada smo kupovali nas 3 iz grupe opremu, imali smo beringerov b2 mikrofon, predpojacalo (ja mislim m-audio) koje smo platili 120KM i zvucnu karticu neku od oko 220KM, pa bih pokusao nesto tako jednostavno i ovaj put... puno mi je da samostalno izletim toliko, da ne objasnjavam :D interesuje me kako da prodjem malo jeftinije i ako imate nekoga da bi prodao to malo jeftinije, nije vazno ako je koristeno, samo da je ocuvano i spremno za daljnje koristenje... i preporuke sta mi za pocetak treba, jel mi uopste treba npr., predpojacalo ili dobra zvucna ako imam neki fin mikrofon i tako to...
btw., imam laptop i koliko sam upucen to je dodatni problem :D hvala unaprijed, ko god odvoji vrijeme da odgovori
sazema

#182 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

zenny wrote:pozdrav svim ukljucenim clanovima na ovu temu.. vec neko vrijeme bavim se muzikom (rep) i nakon sto sam se zavadio sa svojom ekipom sve cesce razmisljam da krenem dalje u vidu svog nekog kucnog "studija", sam ili sa nekim.. do sada sam snimao u studijima prijatelja ali to se pokazalo skupo... interesuje me kako najjeftinije da prodjem, nije vazno polovno - novo. prosli put kada smo kupovali nas 3 iz grupe opremu, imali smo beringerov b2 mikrofon, predpojacalo (ja mislim m-audio) koje smo platili 120KM i zvucnu karticu neku od oko 220KM, pa bih pokusao nesto tako jednostavno i ovaj put... puno mi je da samostalno izletim toliko, da ne objasnjavam :D interesuje me kako da prodjem malo jeftinije i ako imate nekoga da bi prodao to malo jeftinije, nije vazno ako je koristeno, samo da je ocuvano i spremno za daljnje koristenje... i preporuke sta mi za pocetak treba, jel mi uopste treba npr., predpojacalo ili dobra zvucna ako imam neki fin mikrofon i tako to...
btw., imam laptop i koliko sam upucen to je dodatni problem :D hvala unaprijed, ko god odvoji vrijeme da odgovori
pa dobro, sve što si već pobrojao je minimalno - minimalnosti

dakle, neka M-audio Audiophile 2496 kartica (cca 170KM) + mikrofon Behrooo B2 + pretpojačalo, e sad predpojačalo bi mogao naći također neko Behrino i proći jeftinije... ili brate kupiš miksetu Behringer minimalnu koja je također nekih 115 KM, a imaš kupiti i onaj komplet Mikseta, mikrofon i slušalice + software, sve za nekih 300KM tako nekako u Brothers Music Sarajevo (tamo kada se krene za Ilidžu)

Sa srećom.
zenny

#183 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

sazema wrote:
zenny wrote:pozdrav svim ukljucenim clanovima na ovu temu.. vec neko vrijeme bavim se muzikom (rep) i nakon sto sam se zavadio sa svojom ekipom sve cesce razmisljam da krenem dalje u vidu svog nekog kucnog "studija", sam ili sa nekim.. do sada sam snimao u studijima prijatelja ali to se pokazalo skupo... interesuje me kako najjeftinije da prodjem, nije vazno polovno - novo. prosli put kada smo kupovali nas 3 iz grupe opremu, imali smo beringerov b2 mikrofon, predpojacalo (ja mislim m-audio) koje smo platili 120KM i zvucnu karticu neku od oko 220KM, pa bih pokusao nesto tako jednostavno i ovaj put... puno mi je da samostalno izletim toliko, da ne objasnjavam :D interesuje me kako da prodjem malo jeftinije i ako imate nekoga da bi prodao to malo jeftinije, nije vazno ako je koristeno, samo da je ocuvano i spremno za daljnje koristenje... i preporuke sta mi za pocetak treba, jel mi uopste treba npr., predpojacalo ili dobra zvucna ako imam neki fin mikrofon i tako to...
pa dobro, sve što si već pobrojao je minimalno - minimalnosti

dakle, neka M-audio Audiophile 2496 kartica (cca 170KM) + mikrofon Behrooo B2 + pretpojačalo, e sad predpojačalo bi mogao naći također neko Behrino i proći jeftinije... ili brate kupiš miksetu Behringer minimalnu koja je također nekih 115 KM, a imaš kupiti i onaj komplet Mikseta, mikrofon i slušalice + software, sve za nekih 300KM tako nekako u Brothers Music Sarajevo (tamo kada se krene za Ilidžu)

Sa srećom.
mi smo sa onom opremom imali sasvim solidan kvalitet i odlicno je zvucalo, bez ikakvih sumova i tih zafrkancija (ne razumijem se u opremu skoro pa nikako, odmah da naglasim :D ) ali cuo sam da se moze proci jeftinije, naravno uz losiji kvalitet, samo necu ono da susti ko da iz bureta se snima.. za pocetak sve je ok..
a ovo sto si naveo ovaj komplet mikseta, mikrofon, slusalice.. ako bi to prikljucio na laptop, jel mi treba jos neka zvucna jaka ili..? jbga, pocetnik sam, razumi :D prije su sve za mene radili ali sad sam odlucio da probam sam oko produkcije i to... pomagaj ako mores :D
sazema

#184 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Ovako imaš jeftinu stvar, a to ti je Behringer Podcast Studio paket

Behringer Podcast Studio USB, 200KM http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?art=3144#

samo moraš da nabaviš neku zvučnu malo bolju i to je to, imat ćeš nekakav zvuk, malo bolji od lošijeg :)
sazema

#185 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Ako ćeš na laptop, onda ti treba i usb zvučna a ona ti je isto do nekih 200KM ali ona pismenija (M-Audio ili EMU)
zenny

#186 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

sazema wrote:Ako ćeš na laptop, onda ti treba i usb zvučna a ona ti je isto do nekih 200KM ali ona pismenija (M-Audio ili EMU)
hvala na ovim uputama, uzimam i ovo u razmatranje.. pozz
Nino_M

#187 Re: Studio - produkcija

Post by Nino_M »

Posto sam novi red je da se predstavim,zovem se Nino iz Bihaca sam i radim produkciju nekih 10ak godina.Trenutno je u opticaju Digi003 rack,mada tezim nadogradnji na HD makar jedinicu ali o tom po tom.Sto se tice iskustva sa zvucnim kartama islo je ovako Soundblaster Live 5.1,EMU 1212,M-box mini,Digi003. iako imas laptop to ne znaci problem,jer ja imam 3 kompa na kojima radim kucni,studijski,laptop i ako se sve ustima dobro nije nikakav problem laptop.Naravno opet zavisi kakav.
Procitao sam temu i stvarno ima jako puno korisnih savjeta posebno za ljude koji tek pocinju,ali evo moj prijedlog

Zvucna karta-M-audio FAST TRACK USB 227km(Koja je pro tools powered)

Midi klavijatura-M-audio Keystation 49 197km (naravno USB tako da ti ne treba nikakav midi interface)

Mikrofon-Imao sam nekada davnoo behringer b2 i moze pricati ko sta hoce ali taj mic radi posao,medjutim AUDIO-TECHNICA 2020 187km je sprava koju imam jos uvijek i vjeruj mi da se mnogi iznenade kad cuju vokal sa nje.Trenutno imam akg c1000,rode nt1,akg c3000,i moje zlato brauner valvet 8-)kupljen prije 19 dana ali i dalje jako cesto koristim i 2020 jer ima stvarno dobar zvuk i ja bih ti je preporucio.

Ova konfiguracija ti kosta 611km ali vjeruj mi da vrijedi svake marke,i plus ako dogovoris u artistu neki kreditni aranzman a ako imalo imas sposobnosti da samo reperima pocetnicima usnimavas vokale mozes je otplatiti za godinu dana.Sto se tice software-a za pocetak bih ti preporucio Steinberga cubase ili nuendo ako nemas iskustva,a za bilo kakvu pomoc slobodno se javi na pp.

I ako znate da netko prodaje mac book i tc finalizer 96icu javite
zenny

#188 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

Nino_M wrote:Posto sam novi red je da se predstavim,zovem se Nino iz Bihaca sam i radim produkciju nekih 10ak godina.Trenutno je u opticaju Digi003 rack,mada tezim nadogradnji na HD makar jedinicu ali o tom po tom.Sto se tice iskustva sa zvucnim kartama islo je ovako Soundblaster Live 5.1,EMU 1212,M-box mini,Digi003. iako imas laptop to ne znaci problem,jer ja imam 3 kompa na kojima radim kucni,studijski,laptop i ako se sve ustima dobro nije nikakav problem laptop.Naravno opet zavisi kakav.
Procitao sam temu i stvarno ima jako puno korisnih savjeta posebno za ljude koji tek pocinju,ali evo moj prijedlog

Zvucna karta-M-audio FAST TRACK USB 227km(Koja je pro tools powered)

Midi klavijatura-M-audio Keystation 49 197km (naravno USB tako da ti ne treba nikakav midi interface)

Mikrofon-Imao sam nekada davnoo behringer b2 i moze pricati ko sta hoce ali taj mic radi posao,medjutim AUDIO-TECHNICA 2020 187km je sprava koju imam jos uvijek i vjeruj mi da se mnogi iznenade kad cuju vokal sa nje.Trenutno imam akg c1000,rode nt1,akg c3000,i moje zlato brauner valvet 8-)kupljen prije 19 dana ali i dalje jako cesto koristim i 2020 jer ima stvarno dobar zvuk i ja bih ti je preporucio.

Ova konfiguracija ti kosta 611km ali vjeruj mi da vrijedi svake marke,i plus ako dogovoris u artistu neki kreditni aranzman a ako imalo imas sposobnosti da samo reperima pocetnicima usnimavas vokale mozes je otplatiti za godinu dana.Sto se tice software-a za pocetak bih ti preporucio Steinberga cubase ili nuendo ako nemas iskustva,a za bilo kakvu pomoc slobodno se javi na pp.

I ako znate da netko prodaje mac book i tc finalizer 96icu javite

veoma lijep osjecaj kada neko, poput tebe i forumasa iznad, napise ovako korisne postove.. siguran sam da ce znaciti puno ljudima koji zele poceti sa snimanjem i slicnim stvarima
ja trenutno razmisljam sta mi se vise isplati; snimanje i kvalitetna produkcija u nekom od studija mojih prijatelja ili da kupim opremu s tim da ja moram nauciti produkciju i kako fercera ta oprema.. trenutno naginjem vise ka ovom prvom pa ako bude kvalitetno i cujem pozitivne komentare od ljudi koji to budu slusali onda cu krenuti na kupovinu opreme i daljnje usavrsavanje... za sad ovako razmisljam pa cu vidjeti jos... hvala jos jednom
Nino_M

#189 Re: Studio - produkcija

Post by Nino_M »

Pa ej znas kako ja kad sam pocinjao poceo sam na atarija koji je mogao da radi samo midi imam ga i dan danas,cubase 1.0 je bio na disketi :lol: ubacis disketu startas cubase i programiras midi ludilo,pa sampleri pa ovo ono,a u to doba je u bihacu bilo 2 covjeka koji su znali programirati a posto su bili previse sebicni i bojali se konkurencije od njih se nije moglo nauciti nista(danas sam za njih tata :evil: )Sto se tice programiranja i rada u softwareu sve osnovne korake ja sam morao sam napraviti jer nisam se imao kome obratiti za pomoc,ja prije 10 godina nisam imao internet,i sve dok prije nekih 6-7 godina nisam otisao u Beograd da ucim,pa onda poceo da radim sa Dzavidom Ljubovcijem bilo mi je jako tesko,i zato uvijek kad neki mladi ljudi tj mladji od mene hoce da krenu u rupu bez dna kako ja zovem ovaj posao 8-) ja sam uvijek na raspolaganju za pomoc a vidim i puno ljudi ovdje na ovoj temi.

I da se odmah nadovezem,pitanje za malo iskusnije:Lexicon psp 84 VST? da li je netko probao i kakve utiske ima,meni je najbolji delay za vokal koji sam ikad probao.
Nino_M

#190 Re: Studio - produkcija

Post by Nino_M »

zenny wrote:
sazema wrote:Ako ćeš na laptop, onda ti treba i usb zvučna a ona ti je isto do nekih 200KM ali ona pismenija (M-Audio ili EMU)
hvala na ovim uputama, uzimam i ovo u razmatranje.. pozz

zaboravih ti napisati da FAST TRACK ima integrirano pred pojacalo koje jako lijepo zvuci tako da ti ne treba preamp,u slucaju da nisi znao tu informaciju,sto se tice slusalica moj prijatelj s kojim suradjujem u svom studiju ima Phillips slusalice iz FIS-a koje su 16km :lol: ali su dobro zatvorene tako da minimum zvuka odlazi u mikrofon,slusalice za snimanje po meni stvarno nisu bitna stvar ja imam samo dvoje slusalica Beyerdynamic dt770 i Sennheiser hd25 na koje kontroliram finalni snimak i to je to.
unasound

#191 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Nino_M wrote:Pa ej znas kako ja kad sam pocinjao poceo sam na atarija koji je mogao da radi samo midi imam ga i dan danas,cubase 1.0 je bio na disketi :lol: ubacis disketu startas cubase i programiras midi ludilo,pa sampleri pa ovo ono,a u to doba je u bihacu bilo 2 covjeka koji su znali programirati a posto su bili previse sebicni i bojali se konkurencije od njih se nije moglo nauciti nista(danas sam za njih tata :evil: )Sto se tice programiranja i rada u softwareu sve osnovne korake ja sam morao sam napraviti jer nisam se imao kome obratiti za pomoc,ja prije 10 godina nisam imao internet,i sve dok prije nekih 6-7 godina nisam otisao u Beograd da ucim,pa onda poceo da radim sa Dzavidom Ljubovcijem bilo mi je jako tesko,i zato uvijek kad neki mladi ljudi tj mladji od mene hoce da krenu u rupu bez dna kako ja zovem ovaj posao 8-) ja sam uvijek na raspolaganju za pomoc a vidim i puno ljudi ovdje na ovoj temi.

I da se odmah nadovezem,pitanje za malo iskusnije:Lexicon psp 84 VST? da li je netko probao i kakve utiske ima,meni je najbolji delay za vokal koji sam ikad probao.
ja sam totalno za ovakve stvari..nisam radio sa Lexicon psp 84 VST ,ko zna dali ga i imam .Ali vjerujem da je dobar.Ja vecinom radim sve sa sofrwerima i plugginima i zadovoljen sam pravo.Oxford,URS, vokale uglavnom sa inpulsima koji su uradjeni sa naj boljih hardverskih sprava.pre-amp-a ,maschina ,lexicon,TC ,neve consola itd itd.Hardvere skoro i ne palim.pozzz
Nino_M

#192 Re: Studio - produkcija

Post by Nino_M »

E da stvarno sad kad si spomenuo URS,definitivno prejaki EQ da ja ne mogu da vjerujem :D Ponekad mi se ucini tako realno da pokusam da gurnem ruku u monitor i vidim da stvarno nije hardwer tamo unutra :lol: Sto se tice posebno ''air'' frekvencija na URS-u na vecini nekih drugih eq dobijem jako cudnu ostrinu koja je osjetno sinteticka,medjutim na URS je tako prirodan ton da je to strava,mislim prvenstveno na vokal.Naravno nezaobilazna wawes API i SSL4000 kolekcija to su sprave koje su moju licnu produkciju odvele u sasvim novu dimenziju
unasound

#193 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

ma da ima toga malo more,samo ko zna to da posluzi po propisima zavrsio je poso u 2kvadrata sa kompjuterom .Netreba ni mixer nit bilo sta.Npr ..paket Equim Elemental Audio Products,..dvokanalni naravno..Predobra stvar,pa kao sto napomenuh ove impulse SSL4000 SSL9000 i sve te masine,kad koristis njihove impulse samo mozes da budes prezadovoljan.Koriste se u SIR playeru,,barem ja to radim jer je efikasnije i brze.A mozes i u WAVES pozvati .Ma to je haos,barem meni.Jer tako sve na jednom mjestu u jednom playeru zavrsim i nemam problema ni sa memorijom.Nekad sam radio ovo sve na AMD atlon 1000mhz sa 1024 Rama.i ko mina islo..Tako eto preporuka za mlade buduce inzinjere tona sto se kaze hehehe..A kad imas i bolje ,brze se radi naravno i bolje..HHH
konrad

#194 Re: Studio - produkcija

Post by konrad »

Koristim Edirol UA-4FX.
http://www.rolandus.com/products/produc ... jectid=758

Ima li smisla upgrade na Emu 0404, posto sam cuo da je esktra kvalitet ?
The Nightwatchman

#195 Re: Studio - produkcija

Post by The Nightwatchman »

ovako, imam nekih pjesama (tekstova i melodija) koje sam sam napravio. imam jednu el. gitaru i dobar kompjuter.

nista vise nemam.

hocu da sam kod kuce napravim neki mali amaterski studio za snimanje demo pjesama. ne trebaju mi nikakve ekstra kvalitetne produkcije.

sta mi treba od opreme, softvera i znanja da bi to mogao raditi?

nemam na raspolaganju nikoga ko bi odsvirao bubanj, bass i klavijature. imam samo gitaru koju sviram.

htio bih da napravim klasicnu rock pjesmu sa vokalom, gitarom, bassom, bubnjevima i eventualno klavijaturama.

hocu sto jednostavnije rjesenje. znaci, nemojte mi predlagati nista komplicirano. ovo je totalno amaterski poduhvat i nije mi cilj da proizvodim nesto vrhunski kvalitetno.

koji program da instaliram, kakvu zvucnu kartu, kakav mikrofon itd...
unasound

#196 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Pozz. @The Nightwatchman --Moglo bi pomoci nesto ovako.zvucnaM-Audio 66 Delta Sound Card ili neka jeftinija moze se naci na netu.Predpojacalo: Behringer MIC200 Tube Ultragain Mikrofon-Preamp mikrofon:THE T.BONE SC450 ovo sve potrazis na netu i vidis kako se krecu cijene,i onda u trgovine pa to sebi kupis.Od softvera ,do kojuh se lakse dodje su neophodni za rad.Cubasesx3,kao sekvencer,zatim treba ti bubnjar ,onda nabavis EZ DRUMM on je odlicna stvar za to sto ti zelis.I jedan sampler koji ce koristiti za ostale instrumente i puno semplova.To bi bilo to naj manje a produktivno.Sampler npr.HALION 3,nadam se da ces se snaci sa ovim rasporedom kako sam napisao.pozzzz
The Nightwatchman

#197 Re: Studio - produkcija

Post by The Nightwatchman »

unasound wrote:Pozz. @The Nightwatchman --Moglo bi pomoci nesto ovako.zvucnaM-Audio 66 Delta Sound Card ili neka jeftinija moze se naci na netu.Predpojacalo: Behringer MIC200 Tube Ultragain Mikrofon-Preamp mikrofon:THE T.BONE SC450 ovo sve potrazis na netu i vidis kako se krecu cijene,i onda u trgovine pa to sebi kupis.Od softvera ,do kojuh se lakse dodje su neophodni za rad.Cubasesx3,kao sekvencer,zatim treba ti bubnjar ,onda nabavis EZ DRUMM on je odlicna stvar za to sto ti zelis.I jedan sampler koji ce koristiti za ostale instrumente i puno semplova.To bi bilo to naj manje a produktivno.Sampler npr.HALION 3,nadam se da ces se snaci sa ovim rasporedom kako sam napisao.pozzzz
a sta mislis o fl studio software-u (fruity loops) umjesto cubase?
unasound

#198 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

The Nightwatchman wrote:
unasound wrote:Pozz. @The Nightwatchman --Moglo bi pomoci nesto ovako.zvucnaM-Audio 66 Delta Sound Card ili neka jeftinija moze se naci na netu.Predpojacalo: Behringer MIC200 Tube Ultragain Mikrofon-Preamp mikrofon:THE T.BONE SC450 ovo sve potrazis na netu i vidis kako se krecu cijene,i onda u trgovine pa to sebi kupis.Od softvera ,do kojuh se lakse dodje su neophodni za rad.Cubasesx3,kao sekvencer,zatim treba ti bubnjar ,onda nabavis EZ DRUMM on je odlicna stvar za to sto ti zelis.I jedan sampler koji ce koristiti za ostale instrumente i puno semplova.To bi bilo to naj manje a produktivno.Sampler npr.HALION 3,nadam se da ces se snaci sa ovim rasporedom kako sam napisao.pozzzz
a sta mislis o fl studio software-u (fruity loops) umjesto cubase?
pa ne znam jebi ga FL ti je vise za elektronsku muziku kao i Reason.Tamo ti je sve na pola gotovo,ne radim stim mada sve to imam instalirano ..A ovaj kolega ispod sto misli da je ovo gore navedeno bez veze,nek postavi negdje neki rad koji je snimio sa ovim sto je on predlozio,ako moze.Ja sam poceo sa ovim gore navedenim,i to imam i danas kao exponate u svom studiju .Malo placeno a rezultati su odlicni,imaju i audio zapisi koga interesuje.pozz
nexo

#199 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

zoom66 wrote:
unasound wrote:A ovaj kolega ispod sto misli da je ovo gore navedeno bez veze,nek postavi negdje neki rad koji je snimio sa ovim sto je on predlozio,ako moze.Ja sam poceo sa ovim gore navedenim,i to imam i danas kao exponate u svom studiju .Malo placeno a rezultati su odlicni,imaju i audio zapisi koga interesuje.pozz
momak je trazio najbolje a za malo para sto se maja 2009-te moze naci. 1999-te sam i ja imao jednu karticu iz delta serije, 1010. sad je ipak 2009-ta. :D t-bone mikrofoni koje prodaje thomann su brzokvarljivi a jeftini, behringer je ipak bio i ostao samo behringer :D koji ponekad zna i da ubode (kompresori, preamps za slusalice kao i neponovljivi ddx3216 :D ) ali nikako da ubode (pardon, podjoni) mic preamp. :D btw, u tefteru mi stoji 30-tak registrovanih behringer uredjaja, svi su osim mozda 3-4 nasli mjesto kod drugih vlasnika. :D mikrofoni su medju ta 3-4 :D

dakle, sad je 2009-ta i vrijeme koje je nikad bolje za pocetnike. puno izbora. presonus, tc-electronics, lexicon, etc, svi oni imaju ponudu za musterije svih profila. :D ja sam mu predlozio nesto s cime se odmah puca u glavu: kvalitetan interfejs s mic preamp-om, izvrstan softwareski paket koji je ipak industrijski standard, itd, itd.

sto se mene tice, ja koristim malo vece i jace digidesign machice premda sam imao i originalni mbox kao i njegovog nasljednika mbox2 (mbox 2 mini koji sam prredlozio je slican dvici samo bez drugog preampa i bez digiitalnih input/outputa.
Potpuno te podrzavam Zoom. Bolja opcija trenutno ne postoji u ponudi. Sigurno se M Box II jos uvijek nudi u paketu sa Ignition Pack setom programa i samplova. Dalje, podrska je sjajna, mnogo foruma na kojima se moze naci pomoc u slucaju problema. Upozorenje, ako se covjek odluci na ovu opciju, treba voditi racuna o racunaru, tj. kompatibilnosti istog, posebno ako namjerava instalirati na laptop. Mikrofon, nemam pojma sta je T-Bone, predpostavljam condenser. Ja bih iz prakticnih razloga preporucio dinamicki i to zna se, Shure SM58, pozeljno Beta. A evo i zasto! Koliko sam shvatio, covjek ima namjeru raditi u kuci, dakle u najboljem slucaju improvizirana izolacija. Dinamicki ce pokupiti osjetno manje ambijentalne buke od condensera.
unasound

#200 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Ok momci samo vi predlozite ,ovdje i jeste mjesto za pomoc i predlaganje.I ja sam poceo sa ovakvim stvarima iz navedenog,pa sve je to kostalo nekad vise nego sad.I uradjeno je dosta toga stim stvarima.Nisu mi se pokvarile,napomenuo sam da imam to i danas,i nebih nikad prodao jer nebi nista fakat dobio za to sad.A naravno da s godinama kupujemo sebi hardvere koji su ipak markirani jer nismo vise pocetnici ,,valjda : ;-) tezimo boljem svakako,jer imamo i neku lovu do sad .Pozzz i puno posla u studiju vam zelim.HHH
Post Reply