Pruzimo podrsku Generalu Delicu

Locked
Fair Life

Post by Fair Life »

Goran_35 wrote:Svi se sada serete mrtvom covjeku po glavi..Mislim na Aliju rahmetli.
...
Ovo se odnosi ponajvise na Faira
Bolje ikad nego nikad.

Zadovoljan ?

Nego kad smo se vec nasli... da ja tebe priupitam nesto...

Sta bi sa istragom u vezi miniranja mezara rahmetli Alije? Nesto se stalo,
usutalo... odustalo... Nisam procitao da su se pronasli pocinitelji...

Da nije trag mozda odveo u nezeljenom pravcu... pa je bilo bezbolnije
presutjeti rezultate istrage nego bruku iznositi na svjetlo dana ??

Nemoj me vise nista pitati molim te.

Post by location »

Kada bude dookazano da nije kriv t ada cu mu dati podrsku. A do tada neka sjedi u zatvoru. Ratni zlocinac je zlocinac u mojim ocima.
Goran_35

Post by Goran_35 »

jeza u ledja wrote:Pa sta ako je mrtav? Ne moze se kritikovati?
Naravno da moze.Ali,ako kazes da je on "namjerno" unistio multietnicki karakter Armije BiH -onda sam priznajes da ta ista armija nije bila multietnicka.A jeste!
Ja licno mislim da si na pogresnoj adresi.Istina da je Alija bio vodja nacionalne stranke koja je zastupala (u to vrijeme nacionalizma) interese Bosnjaka.Ali je istina da je u toj istoj Armiji ciji je on bio vrhovni komadant,bio i Jovo Divjak i Stjepan Siber.Dakle,na taj nacin je ipak pokusao da stvori multietnicku armiju,jer i on tada a i vecina Bosnjaka i tada i sada je svjesna da samo tako moze opstati BiH.Medjutim,kada kazem na pogresnoj si adresi" onda mislim prije svega na demokratsku medjunarodnu zajednicu koja nije dala podrsku jednoj takvoj multietnickoj ideji..Na kraju,po mome misljenju,on se morao okrenuti onako kako su to zelili svjetski mocnici i dalji scenario je poznat...

Svakako da treba kritikovati,ali realno i pri tome uzeti u obzir sve cinjenice.A recimo jedna je veoma bitna,a to je razoruzavanje i oduzimanje opreme od jedinica TO BiH-sto je bilo sudbonosno za rat i velikosrpske apetite...

Drugo,treba biti realan i sagledati situaciju u citavoj BiH a ne samo u Sarajevu,jer recimo pod kontrolom SDS-a nije bilo ni rijeci o nekakvoj multietnicnosti,vec su se nosile kokarde,hekleri,thopsoni,kalasnjikovi,minobacaci,zolje,ostrili su se nozevi.A ta teritorija nije bila nimalo mala...Patriotska liga u tim krajevima prakticno nije ni postojala,to je bio jedan blijedi pokusaj nemoguceg,jer niti je bilo oruzija,niti su se neBosnjaci odazivali da brane BiH,jer su u glavi imali san o velikodrzavnim projektima...

Da ne duzim,svakako kritika,i ja kritikujem,ali dajte budite malo realni,niko nije bio carobnjak pa da carobnim stapicem u onako teskoj situaciji promjeni ljude i pretvori ih u bosnoljupce
Goran_35

Post by Goran_35 »

Fair Life wrote:
Goran_35 wrote:Svi se sada serete mrtvom covjeku po glavi..Mislim na Aliju rahmetli.
...
Bolje ikad nego nikad.

Zadovoljan ?

nemam pojma u vezi istrage,a ako ti znas volio bih da cujem?

Zasto da te nista ne pitam?Da ti to mozda nije ispod casti da razgovaras samnom?
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Goran_35 wrote:
Fair Life wrote:
...
Bolje ikad nego nikad.

Zadovoljan ?

nemam pojma u vezi istrage,a ako ti znas volio bih da cujem?

Zasto da te nista ne pitam?Da ti to mozda nije ispod casti da razgovaras samnom?
Zna onaj ko treba da zna...
forUMASH

Post by forUMASH »

Goran_35 wrote:Imam jos jedno pitanje?

Koja multietnicnost armije?Pa nije BiH samo Sarajevo i Tuzla?U drugim gradovima,strateski veoma bitnim,svi Srbi su bili u seseljevim belim orlovima i arkanovim tigrovima?Valjda jace naoruzanje pa ih to privuklo.............
Goran_35 wrote:Naravno da moze.Ali,ako kazes da je on "namjerno" unistio multietnicki karakter Armije BiH -onda sam priznajes da ta ista armija nije bila multietnicka.A jeste!
.....vidi Gorane, multietnicki karakter Armije se ne utvrdjuje prebrojavanjem krvnih zrnaca svakog vojnika i djeljenjem sa brojem nacionalnih komponenti koje bi trebale da je cine.......multinacionalni karakter armije se mjeri po ciljevima za koje se bori i po stvarnoj otvorenosti i jednakopravnosti svih koji su zeljeli ucestvovati u njenim redovima......da su armiji pristupili samo jedan Srbin i samo jedan Hrvat, karakter te armije je i dalje mogao biti multietnicki da se ostalo na platformi predsjednistva i na politickim ciljevima sa pocetka '92. .
......ako ne vjerujes u ovo sto sam napisao, onda se zapitaj kako je ta ista armija dobila radikalno islamski predznak (karakter) na osnovu manje od 1000 mudzahedina koji su se borili u njenim redovima.......omjer mudzahedina i "ostalih" je cak i '95. bio barem 10:1 za ostale ali to danas niko ne uzima kao argument.......zasto???? ........e, kad ti se ukaze odgovor na "zasto" mozda i shvatis zasto danas ne ostavljamo na miru mrtva covjeka........
Goran_35

Post by Goran_35 »

forUMASH wrote:
Goran_35 wrote:Imam jos jedno pitanje?

Koja multietnicnost armije?Pa nije BiH samo Sarajevo i Tuzla?U drugim gradovima,strateski veoma bitnim,svi Srbi su bili u seseljevim belim orlovima i arkanovim tigrovima?Valjda jace naoruzanje pa ih to privuklo.............
Goran_35 wrote:Naravno da moze.Ali,ako kazes da je on "namjerno" unistio multietnicki karakter Armije BiH -onda sam priznajes da ta ista armija nije bila multietnicka.A jeste!
.....vidi Gorane, multietnicki karakter Armije se ne utvrdjuje prebrojavanjem krvnih zrnaca svakog vojnika i djeljenjem sa brojem nacionalnih komponenti koje bi trebale da je cine.......multinacionalni karakter armije se mjeri po ciljevima za koje se bori i po stvarnoj otvorenosti i jednakopravnosti svih koji su zeljeli ucestvovati u njenim redovima......da su armiji pristupili samo jedan Srbin i samo jedan Hrvat, karakter te armije je i dalje mogao biti multietnicki da se ostalo na platformi predsjednistva i na politickim ciljevima sa pocetka '92. .
......ako ne vjerujes u ovo sto sam napisao, onda se zapitaj kako je ta ista armija dobila radikalno islamski predznak (karakter) na osnovu manje od 1000 mudzahedina koji su se borili u njenim redovima.......omjer mudzahedina i "ostalih" je cak i '95. bio barem 10:1 za ostale ali to danas niko ne uzima kao argument.......zasto???? ........e, kad ti se ukaze odgovor na "zasto" mozda i shvatis zasto danas ne ostavljamo na miru mrtva covjeka........
pa ako ti i ostali priznajete da je ta armija dobila "radikalno islamski karakter" onda neka nikoga ne cudi kako je moguce uhapsiti Selima u po Tuzle i ko kera ga odvesti na saslusanje samo zato sto je branio svoj grad...jer kao sto kazes,niko neuzima kao argument da je bilo samo neki par stotina mudzahedina kada si ti i tebi slicni vec sami proglasili "radikalno islamski karakter" A BiH...Onda ovim drugim,ne preostaje nista nego da polako,na osnovu takvih priznanja,ponizavaju bas sve.Jer Selim je ipak Selim,dzabe sto je crven...

Aferim na pameti i neka vam je sa srecom,toliko od mene na ovoj temi koja je izgubila svaki smisao...
forUMASH

Post by forUMASH »

Goran_35 wrote: pa ako ti i ostali priznajete da je ta armija dobila "radikalno islamski karakter" onda neka nikoga ne cudi kako je moguce uhapsiti Selima u po Tuzle i ko kera ga odvesti na saslusanje samo zato sto je branio svoj grad...jer kao sto kazes,niko neuzima kao argument da je bilo samo neki par stotina mudzahedina kada si ti i tebi slicni vec sami proglasili "radikalno islamski karakter" A BiH...Onda ovim drugim,ne preostaje nista nego da polako,na osnovu takvih priznanja,ponizavaju bas sve.Jer Selim je ipak Selim,dzabe sto je crven...

Aferim na pameti i neka vam je sa srecom,toliko od mene na ovoj temi koja je izgubila svaki smisao...
......a ja kontao ti dosao sa argumentima i hoces da diskutujes........na zalost, umjesto argumenata, lakse je mene optuziti za plodove Alijinog rada i njihove efekte i ispalit' se sa teme.......
TareSA

Post by TareSA »

Fuj kakav smo mi narod, POGAN dobro je mesa selimovic napisao

CITAT>Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doci ce što je odredeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da cesto budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake, a najteže ih je uplaštiti prijetnjom; dugo se ne osvrcu ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve pocne da ih se tice, sve isprevrcu i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaci, i ne vole da se sjecaju niceg što se desilo; boje se promjena jer su im cesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan covjek makar im cinio i dobro. Cudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjaca i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve izmedu toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.

A mi nismo niciji, uvijek smo na nekoj medi, uvijek neciji miraz. Zar je onda cudno što smo siromašni? Stoljecima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni tko smo, zaboravljamo vec da nešto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tude ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaceni, strani svakome i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmedi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrecnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jucer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušca, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braca i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreca je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa, pa i ova ljubav. Zar smo mi slucajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodredenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukcije nego Ðemail, ali isto tako sigurno. A zašto to cinimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znaci da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam cast našoj ludosti!

Meša Selimovic

E pravo nas je opisao ko god kaze da nesto nije istina svaka mu cast na bezobrazluku
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Goran_35 wrote:
jeza u ledja wrote:Pa sta ako je mrtav? Ne moze se kritikovati?
Naravno da moze.Ali,ako kazes da je on "namjerno" unistio multietnicki karakter Armije BiH -onda sam priznajes da ta ista armija nije bila multietnicka.A jeste!
Ja licno mislim da si na pogresnoj adresi.Istina da je Alija bio vodja nacionalne stranke koja je zastupala (u to vrijeme nacionalizma) interese Bosnjaka.Ali je istina da je u toj istoj Armiji ciji je on bio vrhovni komadant,bio i Jovo Divjak i Stjepan Siber.Dakle,na taj nacin je ipak pokusao da stvori multietnicku armiju,jer i on tada a i vecina Bosnjaka i tada i sada je svjesna da samo tako moze opstati BiH.Medjutim,kada kazem na pogresnoj si adresi" onda mislim prije svega na demokratsku medjunarodnu zajednicu koja nije dala podrsku jednoj takvoj multietnickoj ideji..Na kraju,po mome misljenju,on se morao okrenuti onako kako su to zelili svjetski mocnici i dalji scenario je poznat...

Svakako da treba kritikovati,ali realno i pri tome uzeti u obzir sve cinjenice.A recimo jedna je veoma bitna,a to je razoruzavanje i oduzimanje opreme od jedinica TO BiH-sto je bilo sudbonosno za rat i velikosrpske apetite...

Drugo,treba biti realan i sagledati situaciju u citavoj BiH a ne samo u Sarajevu,jer recimo pod kontrolom SDS-a nije bilo ni rijeci o nekakvoj multietnicnosti,vec su se nosile kokarde,hekleri,thopsoni,kalasnjikovi,minobacaci,zolje,ostrili su se nozevi.A ta teritorija nije bila nimalo mala...Patriotska liga u tim krajevima prakticno nije ni postojala,to je bio jedan blijedi pokusaj nemoguceg,jer niti je bilo oruzija,niti su se neBosnjaci odazivali da brane BiH,jer su u glavi imali san o velikodrzavnim projektima...

Da ne duzim,svakako kritika,i ja kritikujem,ali dajte budite malo realni,niko nije bio carobnjak pa da carobnim stapicem u onako teskoj situaciji promjeni ljude i pretvori ih u bosnoljupce
Armija je bila multietnicka, ali je prestala biti kako je tekao tok rata.
A jedan od kljucnih faktora je bio dovodjenje Delica na celo te armije. Gdje su bili Siber i Divjak u jesen 95-e?
Maraschino

Post by Maraschino »

location wrote:Kada bude dookazano da nije kriv t ada cu mu dati podrsku. A do tada neka sjedi u zatvoru. Ratni zlocinac je zlocinac u mojim ocima.
Svasta :(

Pa valjda oni trebaju da dokazu da je on kriv a do tada on je samo optuzeni.
seln

Post by seln »

seldzuk wrote:
seln wrote:Evo, ja cu mu poslati 2 kile narandzi u robiju...
Tipični kafanski komentar. Hoćemo da ojačamo državu, a ne smeta nam što nam prvog čovjeka ARBiH drže u zatvoru. :x :x :x
I pretvaraju odbrambenu borbu u namjeravani genocid.
A narandže pričuvaj za sebe, možda ti budu trebale kad se prehladiš. :D
Za prvog covjeka ga nikad nisam ni drzao.....a sada je, koliko znam, Sifet Podzic.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Atif Dudaković: ”Nije bilo zločina, spasili smo Bihać”
10.02. (05:05) - (nezavisne) - Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH, kaže da za njega nisu problematični snimci ubistava i mučenja vojnika Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna (AP ZB), koje je u četvrtak naveče objavila Radio-televizija RS (RT RS). "Ne vidim šta je tu problem. Nije bilo zločina. Operacija u kojoj su nastali snimci uspješno je završena i normalno je da sam čestitao svojim vojnicima što su spasili Bihać. Fikret Abdić je poslao svoju vojsku da digne pobunu u gradu", kaže Dudaković. Snimke zlostavljanja i tijela ubijenih vojnika AP ZB prikazala je RT RS, dokumentujući zločine za koje su odgovorne jedinice Petog korpusa ARBiH. Snimak je nastao na području Cazinske krajine i Bihaća nakon što je ARBiH preuzela kontrolu nad AP ZB porazivši Abdićeve vojne formacije. Na snimku, koji je nastao 11. jula 1994. godine, u improvizovanoj mrtvačnici prikazana su tijela trojice boraca vojske AP ZB, na kojima se vide posljedice zlostavljanja, prije nego što su zaklani. Dva dana ranije, svjedoči snimak, Dudaković je čestitao svojim vojnicima pokazujući na dvojicu vojnika uz riječi: "Ovo su glavni glumac i operativac filma", a zatim dodao" "Ja sam režiser". Kamerom je ovjekovječena i proslava akcije "Sloboda 94", a na snimku se vidi kako se pripadnici Petog korpusa ARBiH u vojnim vozilima kreću ulicama Bihaća i slavljenički pucaju u vaduh. U koloni na jednom od vojnih vozila nalazila su se dvojica nagih muškaraca vezanih kaiševima oko vrata, koje vojnici ARBiH koji sjede na vozilu udaraju. "RTS je tada objavila da je "pao Bihać", a HRT "pobuna u Bihaću". Zbog toga je potrebno više vremena da se obrazloži ovakva akcija, to se ne može reći u dvije rečenice da kažem ja se ograđujem, ja nisam kriv. Ja sam komandovao Petim korpusom i odbranio Bihać, ali ko to ne zna može svašta da pomisli", kazao je Dudaković. Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv Dudakovića, nakon što je objavljeno nekoliko ratnih snimaka na kojima se vidi kako pripadnici Petog korpusa ARBiH tokom akcije "Oluja" ubijaju srpske civile i vojnike, a Dudaković je prikazan kako u obilasku osvojenih teritorija naređuje spaljivanje srpskih sela. Glavni tužilac BiH Marinko Juržević izjavio je ovih dana da bi istraga protiv Dudakovića mogla biti završena u septembru.
s

Code: Select all

http://okanovic.mojforum.si/okanovic-post-278.html
suncokret13

Post by suncokret13 »

Atif Dudaković - general !

za ovo je mogao dobiti i titulu marshala..........

a sta bi s generalom Santicem ?
suncokret13

Post by suncokret13 »

mozda se neko i zapita,kada se nesto ovako napravis SVOME ( iste vjere iste nacije ) sta tek onda radis onome koji nije tvoje vjere ili nacije ????????????
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

mene ipak najvise interesuje, gdje nesta pokretac teme? :?

valjda ga zov divljine sustigao :D :D
Shoba

Post by Shoba »

vidjecemo sta ce sud reci.....a sto se podrske tice, on je ima vise nego sto mu treba. Nego, sad treba odgovoriti na neka yebena pitanja.

On je bio jedini general koji je u ratu i neimastini bio DEBEO, i koga niko nikad nije vidio na liniji. Kazu da je na jednom prijemu pojeo 15 tulumbi...za vrijeme rata......u stvari,bio je samo Alijin poslusnik, SDA potrcko.....
Maraschino

Post by Maraschino »

Shoba wrote:vidjecemo sta ce sud reci.....a sto se podrske tice, on je ima vise nego sto mu treba. Nego, sad treba odgovoriti na neka yebena pitanja.

On je bio jedini general koji je u ratu i neimastini bio DEBEO, i koga niko nikad nije vidio na liniji. Kazu da je na jednom prijemu pojeo 15 tulumbi...za vrijeme rata......u stvari,bio je samo Alijin poslusnik, SDA potrcko.....

:lol: :lol:

e ovo definitivno treba zapamtiti kao jedan "biser"komentar

p.s. sto neko rece, nemas sta reci-preskoci temu :roll:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Maraschino wrote:
Shoba wrote:vidjecemo sta ce sud reci.....a sto se podrske tice, on je ima vise nego sto mu treba. Nego, sad treba odgovoriti na neka yebena pitanja.

Ne vidim u čemu je problem sa komentarom?
Ne vjerujes da je uvazeni general mogao pojesti 15 tulumbi?
Mogu i ja pojesti 15 tulumbi, ali da mi je u ratu bila makar jedna, a ne 15?!
A to sto se udebljao, garant nije on lunch paketa i graha. Mozda je ipak od tulumbi...jedna tamo, jedna vamo, 15 tamo...pa koja baklava i da vidis kako raste glava!
Haman ko teleća.
TareSA

Post by TareSA »

Maraschino wrote:

Bio i Reis debeo pa ga niko ne prozva:)
TareSA

Post by TareSA »

Maraschino wrote:

Bio i Reis debeo pa ga niko ne prozva:) i ne znam jel ovaj post teba da ide generalu u korist ili ne, jer ako nije vidio linije i ako je samo bio potrcko znaci da nije odgovoran, a drugu stranu sami skontajte, ne kontam post nikako, sta se tacno htjelo reci.....
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

TareSA wrote:
Maraschino wrote:

Bio i Reis debeo pa ga niko ne prozva:)
Uf, đe da Reisa zaboravim!
I on se dao u kulinarstvo i gastronomiju, a Bosna gori!
karanana

Post by karanana »

Vidio je on liniju i to iz neprijateljske perspektive.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Aj ba ko je mogao u ratu pazit na liniju (debljinu). Nije on imo vremena za to.
A sto se tice podrske,. Covjek je optuzen. Nek mu sude. Pa ako se sta dokaze nek i odlezi. Ako ne, nek nastavi jest te tulumbe.
ejub

Post by ejub »

Pratim ovaj forum i razne teme koje se postave za diskusiju.Isto tako pratim i par likova koji se javljaju(uglavnom su to isti likovi) na razne teme vezane za Armiju BiH ,Aliju I. komadante u armiji i sve ono sto je vezano za DRŽAVU BIH i njenu odbranu u zadnjoj agresiji sa istoka-Srbija i nasi domaci izdajnici i zapada Hrvatska
Uglavnom su isti ,naravno vrlo negativni komentari.
Meni je drago da je doslo vrijeme kad ,mozes da izneses svoje misljenje a da nezavrsis na kakvom otoku.
A sa druge strane isto tako ovi pojedini likovi kojima sve smeta moraju da znaju da ima i onih koji se neslazu sa ovim negativnostima.
Moraju znati da ima onih (a ako bolje pogledaju vidjece da su ti vecina) kojima je Alija svetinja.Moraju znati da komadant Armije BiH nije mala stvar .....
Moraju znati da vise nikada Jugoslavije ,da nema vise Bosnjakla koji ce sutjeti i klimati glavom ,da nema vise brastva i jedinstva(onakvog da samo bosnjaci vole).....................
E sad neka imaju to na umu........................
Locked