sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mona

Post by mona »

Alfons Kauders wrote:
mona wrote:onda će biti da su promijenili oblik iz DD u DOO i zato ih više nema na RVP-u a ima trag d se nekada trgovalo na berzi.
onda od toga nema ništa :sad:
Evo nasao sam web njihov, doo su... Moze li koji savjet :D sljedece sedmice mi stize nekih finih honorara, pa bi cca. 5k imao za igranje...
sačekaj ponedjeljak
Jonx

Post by Jonx »

mona wrote:imaš još nešto na umu osim te farmacije ???
Iskreno i nemam... Ovo mi je palo na pamet s obzirom na neke zivotne okolnosti u kojima sam se nasao. Ta Farmacija je prije godinu do dvije patentirala i evo konacno zavrsila testove vezane za novi lijek Enkorten. Lijek se koristi u tretmanu oboljelih od Multiple skleroze i sudeci po rezultatima Enkorten ce potisnuti sve dosadasnje poznate "lijekove" u tretmanu pomenute bolesti. Naravno, ova prica prelazi granice BiH a njihov patent postaje svjetski poznati brend. :):):)

Eto.... :)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

mona wrote:
Alfons Kauders wrote:
mona wrote:onda će biti da su promijenili oblik iz DD u DOO i zato ih više nema na RVP-u a ima trag d se nekada trgovalo na berzi.
onda od toga nema ništa :sad:
Evo nasao sam web njihov, doo su... Moze li koji savjet :D sljedece sedmice mi stize nekih finih honorara, pa bi cca. 5k imao za igranje...
sačekaj ponedjeljak
Ranije i ne mogu, ali nekad u toku sljedece sedmice idem par dana na sluzbeni u tudjinu, pa da mi je prije tog da se odlucim i odradim sta, tako da ce biti knap...
mona

Post by mona »

Alfons Kauders wrote:
mona wrote:
Alfons Kauders wrote: Evo nasao sam web njihov, doo su... Moze li koji savjet :D sljedece sedmice mi stize nekih finih honorara, pa bi cca. 5k imao za igranje...
sačekaj ponedjeljak
Ranije i ne mogu, ali nekad u toku sljedece sedmice idem par dana na sluzbeni u tudjinu, pa da mi je prije tog da se odlucim i odradim sta, tako da ce biti knap...

šip borac sam opet ubola ali za to je kasno, trebalo je na 0,25- 0,30 kupovati.
valjda bude nešto početkom sedmice aktuelno...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

mona wrote:
Ako bude sta bio bi ti jako zahvalan, mozes me trznut PP-om, opet cu cijeli vikend radit i redovno provjeravat poruke... :sad:
mona

Post by mona »

Alfons Kauders wrote:
mona wrote:
Ako bude sta bio bi ti jako zahvalan, mozes me trznut PP-om, opet cu cijeli vikend radit i redovno provjeravat poruke... :sad:
ja vikendom nisam online ali pišem ti u pon kad vidim šta se dešava na burzi
kaokakao

Post by kaokakao »

moze li mi ko reci koliko su7 dionice unis toursa i da li se uopste njima trguje, ne mogu da ih nadjem na sase-i, a nisu vise suspendovane
Edmond

Post by Edmond »

Marco-x wrote:
Nominalna vrijednost dionice ti često ništa ne govori. Ako je tvrtka gubitaš, ista mora poktivati gubitke iz kapitala, tako da smanjuje svoju knjigovodstvenu vrijednost, a ako tvrtka dobro posluje povećava svoju knjigovodstvenu vrijednost (osim ako svu svoju dobit ne isplaćiva ili nikad ne vrši revalorizaciju imovine i sl.).
Pazi se nominalne cijene dionice, jer ima tvtki, koje su emitirale dionice po nominali 10KM, a vrijednost ime je 0 (gubici pojeli kapital).
Upravo o ovome i govorim. Vidiovako,npr.

TAJAN DD ZAVIDOVIĆI
Vrijednosni papir: TAJNRK4
Klasa papira: REDOVNE DIONICE
Nominalna vrijednost: 13.30
Količina: 43363
Datum registracije emisije: 16.11.2004

Trenutno stanje.
TAJNRK4 TAJAN D.D. ZAVIDOVICI 3,00 -62,50 3,00

E sada. Slučajno znam da firma ništa ne proizvodi, a prije rata je pravila pite i hranu za ekspres restorane. Sada ima samo prostore i poneku kafanicu i netransparentno posluje (vidi vlasničku strukturu). Ukoliko bih kupio ,recimo 10 % dionica s ciljem ne da ih preprodajem nego da učestvujem u dividendi, kako da to uradim, pod pretpostavkom da krene neka proizvodnja ili da dobijem neki prostor ?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Edmond wrote:
Marco-x wrote:
Nominalna vrijednost dionice ti često ništa ne govori. Ako je tvrtka gubitaš, ista mora poktivati gubitke iz kapitala, tako da smanjuje svoju knjigovodstvenu vrijednost, a ako tvrtka dobro posluje povećava svoju knjigovodstvenu vrijednost (osim ako svu svoju dobit ne isplaćiva ili nikad ne vrši revalorizaciju imovine i sl.).
Pazi se nominalne cijene dionice, jer ima tvtki, koje su emitirale dionice po nominali 10KM, a vrijednost ime je 0 (gubici pojeli kapital).
Upravo o ovome i govorim. Vidiovako,npr.

TAJAN DD ZAVIDOVIĆI
Vrijednosni papir: TAJNRK4
Klasa papira: REDOVNE DIONICE
Nominalna vrijednost: 13.30
Količina: 43363
Datum registracije emisije: 16.11.2004

Trenutno stanje.
TAJNRK4 TAJAN D.D. ZAVIDOVICI 3,00 -62,50 3,00

E sada. Slučajno znam da firma ništa ne proizvodi, a prije rata je pravila pite i hranu za ekspres restorane. Sada ima samo prostore i poneku kafanicu i netransparentno posluje (vidi vlasničku strukturu). Ukoliko bih kupio ,recimo 10 % dionica s ciljem ne da ih preprodajem nego da učestvujem u dividendi, kako da to uradim, pod pretpostavkom da krene neka proizvodnja ili da dobijem neki prostor ?
Dobro se cuvaj Tajana. Igra tek takva.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

_BosanaC wrote:Dobro se cuvaj Tajana. Igra tek takva.
Cuvaj se Tajanaca i kad darove nose... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

kub lajkan wrote:
Ma znam i direktora, i sta je ta firma danas, i ko je pokupovao sve njene poslovne prostore, i kako, i iskreno - smjesno mi je da je firma uopste na berzi i da njene dionice imaju bilo kakvu cijenu.
Edmond

Post by Edmond »

_BosanaC wrote:
kub lajkan wrote:
Ma znam i direktora, i sta je ta firma danas, i ko je pokupovao sve njene poslovne prostore, i kako, i iskreno - smjesno mi je da je firma uopste na berzi i da njene dionice imaju bilo kakvu cijenu.
:) Može li par detalja na PM ?
karanana

Post by karanana »

Marco-x wrote:
mya wrote:imam i ja pitanje

bh telecom isplacuje dividende. sta je sa elektroprivredom? jesu li oni pozitivno poslovali? koji je uopste uslov za isplacivanje dividendi?

khm
malo sam i sama sebi nejasna, al eto ako je neko skonto sta me zanima i ima neki odgovor...

thnx
Sarajevska Elektroprivreda je ove godine, prema meni dostupnim informacijama pozitivno poslovala. Hoće li se dijeliti dividenda ili ne odlučuje Skupština dioničara, odnosno vlast u FBiH, jer su isti preko Ministarstva energetike Federacije, vlasnici 90% sarajevske Elektroprivrede i imaju 90% glasova na Skupštini.
A kome ce dividende biti isplacene u slucaju 90% dionica u rukama drzave? U cije dzepove idu dividente drzavnih dionica?
mya

Post by mya »

hvala marco
a kako saznam sta su oni odlucili? isto pitanje i za telecom
jel imam pravo da me obavijeste o tome da li ce, kad i u kojem iznosu isplacivati dividende? ili to negdje napisu, a ja ne znam
mona

Post by mona »

mya wrote:hvala marco
a kako saznam sta su oni odlucili? isto pitanje i za telecom
jel imam pravo da me obavijeste o tome da li ce, kad i u kojem iznosu isplacivati dividende? ili to negdje napisu, a ja ne znam
telecom je u aprilu imao skupštinu dioničara i na taj dan se i donosi odluka o isplati dividende.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Posto sam definitivni laik za ove stvari, moze li ko objasniti kao ce ova vijest (http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59) uticati na ponašanje dionice Bosnalijeka.
mona

Post by mona »

MISMRK1 MI Soko proizvodnja opreme d.d. Mostar

trenutno 1,00
zna li neko nešto o emitentu ?
poslovanje, dobit/gubitak, naku mahalsku možda ?
Jonx

Post by Jonx »

mona wrote:MISMRK1 MI Soko proizvodnja opreme d.d. Mostar

trenutno 1,00
zna li neko nešto o emitentu ?
poslovanje, dobit/gubitak, naku mahalsku možda ?
Nemoj me drzati za rijec, ali kao kroz maglu da se sjecam priloga na 60 minuta bas o tome. Nisu dali novinaru i kamermanu da udju u krug tvornice. Prozivka za neke lopovluke je bila adresirana za vodstvo HDZ-a...

Kroz maglu, napominjem!
mona

Post by mona »

uh....
ma ne znam
bar 100 dionica pa halaliti :-)
Jonx

Post by Jonx »

mona wrote:uh....
ma ne znam
bar 100 dionica pa halaliti :-)
Ako sam u pravu, cini mi se da je borba oko prostora na kojem je tvornica jer je ogroman, kao i neko nelagalno odlaganje hemijskog otpada.... a sve u magli......

Do sada si imala dobru suhu........
mona

Post by mona »

ma uzimam pa šta bude :-)
Edmond

Post by Edmond »

:-? ulažem kviska...
mona

Post by mona »

uh otišlo preko 195 000 dionica

nadam se da je neko stigao kupiti
Jonx