Postojanje vanzemaljskog života

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
walkabout

#176 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by walkabout »

sjecam se kada sam prvi put cuo za ovu jednacinu...

pomislio sam, dosta smiono pretpostavljanje, koji mu je bio kriterij za odabir faktora... :roll:

ali sta nam drugo preostaje, ne mozemo fizicki provjeriti (suvishe smo malehni i nejaki - skraceno nejach :oops: ) pa makar da smisleno procijenimo - tu se ova jednacina izdvojila i postala "poznata"

sigurno da ce biti modifikovanja ove jednacine u smislu dodavanja novih faktora, mozda spajanja vec postojecih ali ponajvishe bih rekao u smislu modifikovanja faktora koji su sada konstante u faktore koji su promjenjljive velicine (funkcije (bilo koje vrste) u zavisnosti od vremena)...

ps. ne chachkam mechku, daklem postojim :oops: :roll: :D
krivorijek

#177 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by krivorijek »

Oko dimenzioniranja rijec ili dvije :lol: :

Beskonacnost je nasim povelikim :lol: l(j)udskim osjetilima ovdje na ovom nasem malom planetu nazalost nedostupna, ali se trudimo svesrdno i dalje oko ovih pojmova, pa da, kako bi drugacije izdrzali sve ovo sto nam se dogada kad bi bili pomali.

Tesko je pojmiti nama malim Sarajlijama, Dobojlijama, Mostarcima, Banjalucanima,... a (posteno) i Rusima & Amerikancima & Ostalim sve te dimenzije, 'bem mu, nije valjda :lol:

Niko od nas ovdje, na nasem malom planetu, ne zna da li je nas Univerzum beskonacan ili konacan. Utemeljeno je (1/1 :thumbup: ) predpostavljati da ih je vise, ovih Univerzuma mislim, zdrav ti razum govori da je takvo nesto moguce, naravno, ali to niko ovdje ne moze znati, jos ne.

Dimenzije konacno: covjek moze (samo!) ZAMISLITI beskonacan PROCES (probaj zamisliti beskonacan SKUP, pa ces vidjeti da ne ide), a nikad iskusiti/dozivjeti/osjetiti - nazovi kako hoces. Najbolji primjer: uvijek je moguce dodati jos jednu jedinicu (broj 1) svakom (prethodnom) broju (itd...), pa je moguce zamisliti (iako je to besmisleno i neizvodivo) PROCES koji bi se mogao nastaviti tako u (aaahh, ta rijec) Beskonacnost. Jos jednom: to ne moze biti nikakav SKUP (po definiciji je skup nesto ograniceno), nego PROCES.
Giordano

#178 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Giordano »

krivorijek wrote:Oko dimenzioniranja rijec ili dvije :lol: :

Beskonacnost je nasim povelikim :lol: l(j)udskim osjetilima ovdje na ovom nasem malom planetu nazalost nedostupna, ali se trudimo svesrdno i dalje oko ovih pojmova, pa da, kako bi drugacije izdrzali sve ovo sto nam se dogada kad bi bili pomali.

Tesko je pojmiti nama malim Sarajlijama, Dobojlijama, Mostarcima, Banjalucanima,... a (posteno) i Rusima & Amerikancima & Ostalim sve te dimenzije, 'bem mu, nije valjda :lol:

Niko od nas ovdje, na nasem malom planetu, ne zna da li je nas Univerzum beskonacan ili konacan. Utemeljeno je (1/1 :thumbup: ) predpostavljati da ih je vise, ovih Univerzuma mislim, zdrav ti razum govori da je takvo nesto moguce, naravno, ali to niko ovdje ne moze znati, jos ne.

Dimenzije konacno: covjek moze (samo!) ZAMISLITI beskonacan PROCES (probaj zamisliti beskonacan SKUP, pa ces vidjeti da ne ide), a nikad iskusiti/dozivjeti/osjetiti - nazovi kako hoces. Najbolji primjer: uvijek je moguce dodati jos jednu jedinicu (broj 1) svakom (prethodnom) broju (itd...), pa je moguce zamisliti (iako je to besmisleno i neizvodivo) PROCES koji bi se mogao nastaviti tako u (aaahh, ta rijec) Beskonacnost. Jos jednom: to ne moze biti nikakav SKUP (po definiciji je skup nesto ograniceno), nego PROCES.
:roll:

Jasno je sto pokusavas da kazes,ali isto tako trebas znati da je skup parnih brojeva jedan otvoren beskonacan skup i naravno da se tu ne misli da je to skup u klasicnom smislu rijeci,isti slucaj je i sa skupom neparnih brojeva.
Ne mozes reci proces parnih ili neparnih brojeva,nego ces reci ili skup svih parnih brojeva ili skup neparnih brojeva,i naravno da se tu podrazumijeva da takvi skupovi nisu konacni.
Mislim da si me razumio sto ja sad pokusavam da kazem!
Beskonacnost je zaista jedan cudan pojam........fenomen! :skoljka:

Fiore

#179 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Fiore »

Bruno.... cjenim tvoje zalaganje.. samo nastavi..
Giordano

#180 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Giordano »

Fiore wrote:Bruno.... cjenim tvoje zalaganje.. samo nastavi..

Fala ti lipa,........,amo ne zacatavaj temu!....... :bih:

chuchumbamayumbe

#181 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by chuchumbamayumbe »

Mars' methane gas belch may be evidence of life
researchers are probing the source of emissions

Jan 16, 2009 04:30 AM
Be the first to comment on this article...
WASHINGTON–A surprising and mysterious belch of methane gas on Mars hints at possible microbial life underground, but also could come from changes in rocks, a new NASA study found.

The presence of methane on Mars could be significant because most of the gas on Earth is primarily a byproduct of life – from animal digestion and decaying plants and animals.

Past studies indicated no regular methane on Mars. But new research using three ground-based telescopes confirmed that nearly 21,000 tonnes of the gas were released during the summer of 2003, according to a study published yesterday in the online edition of the journal Science.

"This raises the probability substantially that life was there or still survives at the present," study author Michael Mumma of NASA's Goddard Space Flight Center said.

But Mumma also said claims of life need far more evidence.

The Mars belch is similar to activity in the waters near Santa Barbara, Calif., which comes from decaying life on the sea floor. Microbes in the Arctic and other extreme Earth environments that don't use oxygen still release methane and they have been examples of the type of life astronomers look for on other planets.

Lisa Pratt, geologist at Indiana University, suggested that NASA should think about methane hotspots as a "bull's-eye" for future missions and search for present-day life below the surface.

That's because the gas is not only a waste product of life, it can be a food for other life, which makes these temporary methane hotspots good places to explore.

Pratt said it was "slightly more plausible" that the methane came from some form of life rather than geological changes.

- Associated Press
mastermirne

#182 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by mastermirne »

Apsolutno DA!!!
Postoji mnogo dokaza koji dokazuju da postoji jos drugi bica osim nas koji nezive na zemlji tesko je vjerovati da ne postoji kada znam koliki je svemir jednostavno nemoguce.
RIZVA

#183 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by RIZVA »

I see dead people :skoljka:
cuturica

#184 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by cuturica »

RIZVA wrote:I see dead people :skoljka:
:lol:
bato99

#185 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by bato99 »

šta je ono ba :D
Ateista

#186 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Ateista »

aNTropocentrio wrote:Ja već dugo vremena polemišem sa raznim ljudima (a najviše sa sobom) o gore pomenutoj temi.
Mišljenja sam da je nemoguće negirati neko postojanje vanzemaljskog života, kao i da je nemoguće apsolutno tvrditi postojanje. Ja lično višem naginjem opciji o postojanju.
Argumenti zagovaraoca teze o nepostojanju su uglavnom ograničeni, a često i smiješni. Postoje čak i neki veliki naučnici koji tvrde da je za postojanje vanzemaljskog života neophodna određena temperatura, kisik, postojanje hemijskih jedinjenja na bazi ugljika, energija neke zvijezde, voda itd. Sve se gleda kao da su potrebni uslovi ustvari oni sa Zemlje.
Nedavno je u velikim morskim dubinama otkrivena bakterija koja živi u vodi na temperaturi 400C i hrani se MINERALIMA. To je jedini takav oblik života poznat do sada.

Smatram da su mogući oblici života koji su POTPUNO različiti od svih nama poznatih, kojima nije neophodna ni jedna od gore navedenih stvari, pa možda da im čak nisu potrebni ni prostor i/ili vrijeme da bi egzistirali. Ne moraju biti čak ni građeni od materije (poznato je da veliki dio svemira čini tzv tamna tvar, a ima dosta i antimaterije),
pa me zanimaju i vaša mišljenja.
Nisam citao ostale komentare, ali svidja mi se tvoj nacin razmisljanja. :thumbup:
I ja sam uvijek smatrao da "vanzemaljci" ne moraju biti kao mi, da nije obavezno da im trebaju voda i kisik, temperatura i slicno, valjda svi vanzemaljce dozivljavaju kao "male zelene" koji imaju civilizaciju, obavezno naprednijom od nase i slicno. Ustvari, mogu biti na nivou biljaka, bakterija, ili na ko zna kojem koji nam je tasko zamisliti.

U svakom slucaju, ne vidim razlog zasto jos negdje ne bi postojao zivot, sad na kojem nivou, to se ne moze reci.

Ako me neko pita da li su nas posjecivali, iako bih volio da jesu :D , ne vjerujem u to. Zasto bi se sakrivali i vrsili otmice, sve mi to lici na skretanje paznje sa raznih eksperimenata i ko zna cega.

Pozdrav!
Epitop

#187 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Epitop »

Veliki je svemir da bi bio neiskorišten, nadam se da tamo negdje ima nešto makar i Vulkanci. :lol: Live long and prosper.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#188 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Chmoljo »

Epitop wrote:Veliki je svemir da bi bio neiskorišten, nadam se da tamo negdje ima nešto makar i Vulkanci. :lol: Live long and prosper.
:D ja bih volio da me tamo negdje čeka Seven of Nine :oops:
Ateista

#189 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Epitop wrote:Veliki je svemir da bi bio neiskorišten, nadam se da tamo negdje ima nešto makar i Vulkanci. :lol: Live long and prosper.
:D ja bih volio da me tamo negdje čeka Seven of Nine :oops:
Resistance is futile! :-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:32, edited 2 times in total.
Epitop

#191 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Epitop »

jOFLA wrote:
Epitop wrote:Veliki je svemir da bi bio neiskorišten
Eventualno skup je kvadrat svemira, pa ne valja Bogu da uludo baca prostor. A Sahara i Gobi zajedno nisu baš iskorištene za razvoj i održavanje inteligentnog zemaljskog života. Navodno ni Gobi ni Sahara nisu uvijek bile takve suhe i nepogodne za održavanje inteligentnog zemaljskog života, ali vidi sad jesu, i dugo su već, i ne samo da sve ide u prilog nastavku takvog stanja nego se pustinje čak i šire. Bog se bezbrižno razbacuje neiskorištenim prostorom kako na Zemlji tako i u svemiru. Zašto se ne bi razbacivao za život nekorisnim prostorom ?
Šteta da je neiskorišten, a nigdje ni jedna religija ne negira ili daje potvrdu vanzemaljskom životu tako da je to sam u domenu ljudskog vjerovanja
aNTropocentrio

#192 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by aNTropocentrio »

Naučnici pretpostavljaju da u našoj galaksiji postoji oko 30 milijardi planeta sličnih Zemlji:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2078507.stm
saim_adka

#193 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:01, edited 1 time in total.
almin-78

#194 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by almin-78 »

Šteta da je neiskorišten, a nigdje ni jedna religija ne negira ili daje potvrdu vanzemaljskom životu tako da je to sam u domenu ljudskog vjerovanja

islamski ucenjaci kazu da islam nema odredjen stav,ali ne negira-ako se nekada dokaze,onda nije protivno da vjernik prihvati jer se ne kosi s vjerom,Allah najbolje zna...ja licno sam ubjedjen da negdje nesto ima,,nismo upoznali ni vlastiti "komsiluk"(planete koje su nam blizu i sl),ma haman ni vlastitu planetu a kamo li vascijeli univerzum...jednostavno nemoguce da nema apsolutno nigdje nista.A sad,sta to moze biti? mozda zivotinje,mozda samo insekti...a mozda i bica poput nasih? sve je to moguce,a ja mislim da i postoji.pa sad kud puklo da puklo

ljudi su glupi ako misle da su tako posebni da su jedini u citavom svemiru

neko je jednom ovo rekao :D

selam
insider

#196 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by insider »

The truth is out there! :thumbup:
cartman

#197 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by cartman »

saim_adka wrote:Postojanje vanzemaljskog zivota?
Mogu li se ja ukljuciti u raspravu?

Evo iznijecu neke svoje stavove po tom pitanju, a volio bih da neko malo razmisli o tome.

Prvo:
Krenucu od teze - covjek je toliko mali, da ne jos uvijek ne moze da pojmi beskonacno, kao i velicnu univerzuma.
Kao sto covjek prije 500 godina nije mogao da pojmi planetu Zemlju, tako ni mi ne mozemo danas da pojmimo Svemir.

Drugo:
Matematika je ta koja nas koci u poimanju svega.
Sta ako ubacim zakrivljenost koordinatnog sistema, gdje ce na kraju beskonacno da tezi u nulu i obratno. Da li ce tada beskonacno da bude beskonacno ili opet neki novi pocetak? Gdje je ta granica? Nema te granice, jer nema pocetka, tako nema ni kraja. Kada brojis do beskonacno, uvijek mozes dodati jos jedan, ali od te tacke beskonacno postaje nula i ta jednica samo broj jedan! Tu si s beskonacno dosao na kraj!
Da skratim - nacrtaj koordinatni sistem (x,y,z i t - koordinatni sistem ovisan o vremenu, ali ne da ide u pravac, vec da se zakrivljuje - na kraju ces doci na pocetak....)

Trece:
Sve je tako i sa svemirom - sam sto se sve vrti u neki zakrivljen krug, tacnije s otklonom - elipsa

Cetvrto:
Postojanje vanzemaljskog zivota?
NE!
Postojanje nas samih u zakrivljenju u vremenu i prostoru - DA!
Ko je nas stvorio - mi sami sebe - nekada
Ko nas posjecuje - mi sami sebe iz buducnosti, tacnije proslosti.
Zasto nismo isti - evoluirali smo

Peto:
Zamislite nasu civilizaciju za 500 godina
NPR:
Dozivjeli smo takav vrhunac tehnologije i svijesti da smo sposobni stvoriti sve sto zamislimo.
Napustimo planetu u potragu za boljim uslovima zivota
Potraga traje 1000-godina - kakav bi covjek izgledao bez sile zemljine teze, bez izlaganja suncu, zasticen od svih virusa i bolescura, kao i produzenja svog zivotnog vijeka? Mozda, kao neki vanzemaljci koje mi tako zovemo i srecemo?
Nakon tog procesa super covjek shvati da sa svojom inteligencijom i deformacijom nije sposoban za primitivni nacin zivota na zemlji, vec da opstaje umjetno.

Sesto:
Covjeku je u krvi da se igra Boga - stvoritelja
Nas je neko stvorio i nas neko nadgleda, tog nekog je neko stvorio i njega nadgleda, mi cemo sutra biti ti neki koje cemo stvarati i nadgledati i desi ce se to - da mi sami sebe sada nadgledamo... Opet ta matematika!
Sve je krug i sve se vrti u krug!

:thumbup:
krivorijek

#198 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by krivorijek »

Interesantno razmisljanje @saim_adka, iako se ne bih slozio bas sa svim recenim, posebno sa predpostavkom da smo MI uvijek u igri.

A da samo nekoliko mjeseci u bestezinskom stanju moze uticati na fiziognomiju covjeka je potpuno tacno, dovoljno je citati o promjenama koje su dozivjeli astronauti na Miru poslije duzeg boravka: zbog nedostatka pritiska srce dramaticno uspori pumpanje krvi u krvotok, jer nema potrebe da toliko radi kao na zemlji (prilagodi se jednostavno uslovima); zbog istog razloga prouzrokovanog nedostatkom tezine (krvi u ovom slucaju), krv nekako vise ne "tece" kroz vene, nego "pluta"; kosti omeksaju, jer u beztezinskom prostoru gube svaku funkciju (nema tezine, pa nema ni potrebe za otporom); kakve posljedice takav jedan boravak ostavlja na mozak je najteze za ocijeniti, ali astronauti pricaju o predivnom osjecaju slobode i zadovoljstva,...Ako se za toliko, relativno kratko vrijeme, dogodi toliko promjena kod toliko vaznih i vitalnih elemenata i organa ljudskog organizma, nije tesko zamisliti da bi nekakva treca, peta, sesta generacija ljudskih bica rodenih u Svemiru izgledala puno drugacije od nas. Ljudska moc adaptacije je zaista fascinantna.
Gaia

#199 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by Gaia »

Cetvrto:
Postojanje vanzemaljskog zivota?
NE!
Postojanje nas samih u zakrivljenju u vremenu i prostoru - DA!
Ko je nas stvorio - mi sami sebe - nekada
Ko nas posjecuje - mi sami sebe iz buducnosti, tacnije proslosti.
Zasto nismo isti - evoluirali smo
:dance: :sax:
rev.onhand

#200 Re: Postojanje vanzemaljskog života

Post by rev.onhand »

Život MORA postojati tamo negdje, al u biti nemora biti carbonbased:D nego može biti zasnovani u osnovi od drugih elemanta!! Ko je reko da moraju biti mali zeleni,mogu biti svih oblika i atributa :D

Ako je svako zrno pjeska na plaži jedna galaksija, a zemlja je milijarditi (ili veći odnos) dio galaksije, onda zamislite šta se nalazi na drugoj strani plaže?? Ako ima kraj univerzuma, pa onda šta je poslije kraja? I nismo mi valjda te sreće da budemo jedini u tolikome prostoru:D?
no savjet jedan pročitaj Carl Sagana "kosmos" malo ozbiljnije ali vrlo dobro štivo al opet
"Auto stoperski vodič kroz galaksiju" Daglasa Adamsa odlična knjiga, i ako te zanimaju te stvari lijepo ćeš se nasmijati!?
(imam ja svih pet dijlova Vodiča u pdf. javi se na pm ako hoceš)
Post Reply