Prvo znas li ti sta ovo uopste znacicvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:10Nije on zalutao u politiku nego je agendas tu da isporuci sta se treba isporuciti ( digitalizacija, 15 minutni gradovi, ako se kako moze ukinuti koristenje gotovine i ostale tehnkratske agende ), zelena agenda i lgbtq nebuloze. To mu je primarni i jedini cilj. Ostalo ga, cini se, ne zanima.JoseMujica wrote: ↑29/02/2024 15:47
da sumiramo ovu ublehu ...kmetovi na teritorijama pod kontrolom ARBiH će plaćati taksu, a onda će ta prikupljena sredstva, ovaj tupko, ravnomjerno podijeliti malo PTPC-u, malo FTV i malo BHRT![]()
Forto druže ti si zalutao u politiku...barem u ovu ligu u kojoj se trenutno nalaziš...nadam se da si dovoljno samosvjestan da si tu gdje jesi samo zbog toga jer neko mora biti ministar![]()
Dnevna doza agendasa Forte i njegove stranke.
Naša stranka
- tramvajtrojka
#176 Re: Naša stranka
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#177 Re: Naša stranka
Evo me, sta ima? Dobar?cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:30Djesi prosto prosirena recenicohaj sto spavas na forumu i botujes na svaki komentar, al brate vokabular ti je tragican
![]()
Ne, neka se ne vraca sdfa, daBogda vazda ispod cenzusa bili. Sretan :studljiv:
Dnevna doza botova koji ne mogu sastaviti slozenu recenicu![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#178 Re: Naša stranka
samo zamišljam Fortu kako sjedi i duma satima kako da cvrčka čipuje

- cvrčak_na_hedonizmu
#179 Re: Naša stranka
Opet ti, valjda si naucio da ne mozes sa mnom na ovakav nacin diskutovati. Il nisi. Mislim da ipak nisi.tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 16:30Prvo znas li ti sta ovo uopste znacicvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:10Nije on zalutao u politiku nego je agendas tu da isporuci sta se treba isporuciti ( digitalizacija, 15 minutni gradovi, ako se kako moze ukinuti koristenje gotovine i ostale tehnkratske agende ), zelena agenda i lgbtq nebuloze. To mu je primarni i jedini cilj. Ostalo ga, cini se, ne zanima.JoseMujica wrote: ↑29/02/2024 15:47
da sumiramo ovu ublehu ...kmetovi na teritorijama pod kontrolom ARBiH će plaćati taksu, a onda će ta prikupljena sredstva, ovaj tupko, ravnomjerno podijeliti malo PTPC-u, malo FTV i malo BHRT![]()
Forto druže ti si zalutao u politiku...barem u ovu ligu u kojoj se trenutno nalaziš...nadam se da si dovoljno samosvjestan da si tu gdje jesi samo zbog toga jer neko mora biti ministar![]()
Dnevna doza agendasa Forte i njegove stranke.![]()
![]()
nije valjda da fkt mislis da je digitalni novcanik fkt digitalni i da ce te forto cipovati
![]()
Digitalizacija ( pri cemu ne pricam o javnom servisu ) jeste prelazak skoro svih dokumenata i papira u elektronski oblik.Digitalizacija u skolstvu je problem, jer od djece pravi idiote koji se uce od malih nogu da je dobro buljiti u ekran(e). A nije.
Takodjer, problem takvih desavanje jeste puna kontrola kada za to bude potrebe, a onda i moguca represija. Do korone bih mislio da su takve stvari nemoguce, ali sam se uvjerio da nije bas tako. Digitalni novcanik sa digitalnom valutom jeste fakat digitalni oblik. Takve stvari se guraju sirom svijeta, zanimljivo je kako tu nema nikakvih strana, tu agendu guraju svi redom od amera preko kineza do rusa.
U ovom "razvijenom" fol modernom zapadnom svijetu imas ogranicenja, uglavnom, sta mozes kupiti kesom i do kojeg iznosa ga mozes koristi pravdano pricom o borbi protiv pranja novca, borbom protiv terorizma, korupcije. Samo koristenje kartica, kripto valutai ostalih derivsta je prelazno rjesenje do digitalnih valuta.
Pricu o cipovanju ostavi za krezube nepismene likove.
- tramvajtrojka
#180 Re: Naša stranka
1. Na digitalizaciju javnih dokumenata i podataka je pristao svaki državljanin BiH koji je od 2012 podigao novu verziju licne karte, svi tvoji podaci od cipsa, potpisa, rodnog lista, državljanstva si odobrio da budu digitalno obradjeni i pohranjeni na serverima ideea BiH, u novčaniku desetak godina nosis uz svoju plasticnu licnu i digitalnu verziju pohranjenu u čipu u samoj kartici. Taj cip se nalazi u dijelu gdje ti pocinje potpis veoma jednostavno ga je primjetiti kad uperis blic sa zadnje strane u taj dio licnecvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:49Opet ti, valjda si naucio da ne mozes sa mnom na ovakav nacin diskutovati. Il nisi. Mislim da ipak nisi.tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 16:30Prvo znas li ti sta ovo uopste znacicvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:10
Nije on zalutao u politiku nego je agendas tu da isporuci sta se treba isporuciti ( digitalizacija, 15 minutni gradovi, ako se kako moze ukinuti koristenje gotovine i ostale tehnkratske agende ), zelena agenda i lgbtq nebuloze. To mu je primarni i jedini cilj. Ostalo ga, cini se, ne zanima.
Dnevna doza agendasa Forte i njegove stranke.![]()
![]()
nije valjda da fkt mislis da je digitalni novcanik fkt digitalni i da ce te forto cipovati
![]()
Digitalizacija ( pri cemu ne pricam o javnom servisu ) jeste prelazak skoro svih dokumenata i papira u elektronski oblik.Digitalizacija u skolstvu je problem, jer od djece pravi idiote koji se uce od malih nogu da je dobro buljiti u ekran(e). A nije.
Takodjer, problem takvih desavanje jeste puna kontrola kada za to bude potrebe, a onda i moguca represija. Do korone bih mislio da su takve stvari nemoguce, ali sam se uvjerio da nije bas tako. Digitalni novcanik sa digitalnom valutom jeste fakat digitalni oblik. Takve stvari se guraju sirom svijeta, zanimljivo je kako tu nema nikakvih strana, tu agendu guraju svi redom od amera preko kineza do rusa.
U ovom "razvijenom" fol modernom zapadnom svijetu imas ogranicenja, uglavnom, sta mozes kupiti kesom i do kojeg iznosa ga mozes koristi pravdano pricom o borbi protiv pranja novca, borbom protiv terorizma, korupcije. Samo koristenje kartica, kripto valutai ostalih derivsta je prelazno rjesenje do digitalnih valuta.
2. Sto se tice digitalizacije obrazovanja apsolutno nam je potrebno smijesno i zalosno je da po svim relevantnim podacima i studijima vecina nasih osnovaca kad zavrse osnovnu školu bude nepismeno aka. Pisa testovi. A posebno je tuga da u 24 godini 21. vijeka 1/3 svih skola u nasoj državi nema adekvatan pristup internetu i modernim tehnologijama. Da smo pametni pored engleskog obavezan predmet od drugog osnovne bi bila informatika svakako bi na njoj vise naucili od jedne vjeronauke
3. To što smo zaostali tehnoloski šupak evrope i svijeta je pokazatelj gdje se nalazimo, u ovu zemlju niti mozes sta naruciti po normalnim cijenama niti mozes iskoristiti moderne tehnologije koje olakšavaju život u vidu virtualnih banaka i ostalih modernih dostignuća. Kod nas ljude je strah koristiti bankomat misle neko ce ih zajebavati a ne da imaju revolut karticu. Svijet se krece naprijed i sto budemo vise zaostajali bicemo sve veci i veci busmanski otok u digitalnom svijetu
- vee-jay
#181 Re: Naša stranka
treba da bude primjer
- cvrčak_na_hedonizmu
#182 Re: Naša stranka
Knjige i CITANJE KNJIGA, pravih knjiga a ne digitalnog govneta, bilo kojeg oblika, pomazu u stvaranju centra za kreativnost i maste jer moras da zamislis i sebi docaras ono sto su procitao. Kod video formata dobijas sve na gotovo. Takve stvari uticu na razvoj i funkcije mozga. Kada ja primjetim da takve stvari uticu na mene sta tek radi djecijem mozgu koji se tek razvija. Za pocetak imas ozbiljne poremecaje kod koncentracije i drzanja paznje. Mislim da su brojke pale na minut i ispod toga. Strasno.tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 17:121. Na digitalizaciju javnih dokumenata i podataka je pristao svaki državljanin BiH koji je od 2012 podigao novu verziju licne karte, svi tvoji podaci od cipsa, potpisa, rodnog lista, državljanstva si odobrio da budu digitalno obradjeni i pohranjeni na serverima ideea BiH, u novčaniku desetak godina nosis uz svoju plasticnu licnu i digitalnu verziju pohranjenu u čipu u samoj kartici. Taj cip se nalazi u dijelu gdje ti pocinje potpis veoma jednostavno ga je primjetiti kad uperis blic sa zadnje strane u taj dio licnecvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:49Opet ti, valjda si naucio da ne mozes sa mnom na ovakav nacin diskutovati. Il nisi. Mislim da ipak nisi.tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 16:30
Prvo znas li ti sta ovo uopste znaci![]()
![]()
![]()
2. Sto se tice digitalizacije obrazovanja apsolutno nam je potrebno smijesno i zalosno je da po svim relevantnim podacima i studijima vecina nasih osnovaca kad zavrse osnovnu školu bude nepismeno aka. Pisa testovi. A posebno je tuga da u 24 godini 21. vijeka 1/3 svih skola u nasoj državi nema adekvatan pristup internetu i modernim tehnologijama. Da smo pametni pored engleskog obavezan predmet od drugog osnovne bi bila informatika svakako bi na njoj vise naucili od jedne vjeronauke
3. To što smo zaostali tehnoloski šupak evrope i svijeta je pokazatelj gdje se nalazimo, u ovu zemlju niti mozes sta naruciti po normalnim cijenama niti mozes iskoristiti moderne tehnologije koje olakšavaju život u vidu virtualnih banaka i ostalih modernih dostignuća. Kod nas ljude je strah koristiti bankomat misle neko ce ih zajebavati a ne da imaju revolut karticu. Svijet se krece naprijed i sto budemo vise zaostajali bicemo sve veci i veci busmanski otok u digitalnom svijetu
Takodjer, ekran sa svojim zracenjem nije nornalno, prirodno, svjetlo, te bitno utice na stvaranje melatonina, hormona koji regulise spavanje. Trebam li pisati koliko je bitan normalan san ? Procitaj malo o tematici, vidjeces da stvari nisu kakvim se predstavljaju. Problem je sto niko nista ne provjerava. Sta se kaze, tako je, a nije.
Osim toga sva ta bajna tehnologija, kada dodje vrijeme za to, a cini se da je doslo, donosi visok stepen kontrole i represije. To sto ti takve stvari prihvatas ne znaci da i ja trebam da ih prihvatim. Sto se ljudi vise bune manje agendi ce proci. Sto se manje bune bice vise jebani. Do korone sam mislio da je to nemoguce, a onda sam promijenio misljenje. Sto je zemlja tehnoloski razvijenija represija je bila jaca i efikasnija. Tebi je to, ocito, nornalno, meni bas i nije. Problem je sto ce se takve stvari ponavljati, to je barem evidentno.
Sto se tice "razvoja" drustva, taj voz je davno prosao, karte su podijeljene ko zna kada, a mi smo izvukli bas losu ruku. Nit je nekome u interesu da mi napredujemo, nit' bi nam se takvo nesto dopustilo, a realno ni mi nismo najpametniji, nit' znamo kako sebi da olaksamo zivot.
Za kraj, predlazem jedan zanimljiv video
https://youtu.be/gG6WnMb9Fho?si=UsULvh4UwCRVDFwh
Tema je siroka i duboka, nisam siguran da si adekvatan sagovornik, jer se ponasas kao bot odnosno zainteresovana strana u nekom xy obliku. Shodno tome misljenje promijeniti neces, nit ces bilo sta usvojiti taman dubio na glavi. Cilj je odbraniti agendasa Fortu i njegove nebuloze.
I da se razumijemo ovo nije rant protiv tehnologije nego protiv njene zloupotrebe u cilju formiranja klase ili kaste ogranicenih debila koji rade kako im se kaze bez imalo kritickog razmisljanja. Sto je najgore od svega nismo daleko od toga.
-
sumirprimus
#183 Re: Naša stranka
A kao dosad smo obilovali razvojem kriticke misli 
-
kakabanja213
#184 Re: Naša stranka
Sta ima u Delta kvadrantu?
-
sumirprimus
#185 Re: Naša stranka
Lijepo je vidjeti i vas sdfaovce kada zalutate na liberalne teme.
Gej je okej, dugine boje i nek zivi ljubav
Nista cash flow, samo digitalizacija i čipovi svuda oko nas.
-
kakabanja213
#186 Re: Naša stranka
Hahaha, ipak ti nisu usadak promijenili. Je li bar refurbished od strane ovlastene osobe ili ga je Jovo iz Sumadije svajcovao ono starinski, elektroda pa varnoci na sve strane.sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:01Lijepo je vidjeti i vas sdfaovce kada zalutate na liberalne teme.
-
sumirprimus
#187 Re: Naša stranka
Tipićan primjer, sdfa šupčje priĆe o gradžanskoj bih, gdje je potrebno ukazati na nacionalnost kontra strane da bi se ponizilo i dehumaniziralo. Nista novo kod sdfa laznih gradžana.
- cvrčak_na_hedonizmu
#188 Re: Naša stranka
Osim kada se prica ne slaze sa tvojim nalogodavcima, onda nek' ne zivi ljubav nego treba sve pobit, zaklat', protjerat'sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:01Lijepo je vidjeti i vas sdfaovce kada zalutate na liberalne teme.
Vjerujes da je za mene kompliment da se ne slazem s tobom oko bilo cega. A doslovno je tako. Sve sto guras je nakaradno i bolesno. Za to trebas biti bas talenat i debelokozac. I mracnjak.
-
kakabanja213
#189 Re: Naša stranka
Ipak u Vucica nista novo. Hehehe. Je li bar bar uz parizer stavi malo gibanice?sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:08 Tipićan primjer, sdfa šupčje priĆe o gradžanskoj bih, gdje je potrebno ukazati na nacionalnost kontra strane da bi se ponizilo i dehumaniziralo. Nista novo kod sdfa laznih gradžana.
-
sumirprimus
#190 Re: Naša stranka
Ja sve kontam likovi se zajebajucvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 19:23Osim kada se prica ne slaze sa tvojim nalogodavcima, onda nek' ne zivi ljubav nego treba sve pobit, zaklat', protjerat'sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:01Lijepo je vidjeti i vas sdfaovce kada zalutate na liberalne teme.
Vjerujes da je za mene kompliment da se ne slazem s tobom oko bilo cega. A doslovno je tako. Sve sto guras je nakaradno i bolesno. Za to trebas biti bas talenat i debelokozac. I mracnjak.
Kakvi mi i slaganje , samo od srca smijanje.
- cvrčak_na_hedonizmu
#191 Re: Naša stranka
Jok eto nako pises i spavas na forumu, to ti iz ubjedjenja i altruizmasumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:35Ja sve kontam likovi se zajebajucvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 19:23Osim kada se prica ne slaze sa tvojim nalogodavcima, onda nek' ne zivi ljubav nego treba sve pobit, zaklat', protjerat'sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:01
Lijepo je vidjeti i vas sdfaovce kada zalutate na liberalne teme.
Vjerujes da je za mene kompliment da se ne slazem s tobom oko bilo cega. A doslovno je tako. Sve sto guras je nakaradno i bolesno. Za to trebas biti bas talenat i debelokozac. I mracnjak.al jok, od korone to je nafurano na teorije zavjera, ali imami do vjerskog detalja, cuj nalogodavci
delta kvadrant
Kakvi mi i slaganje , samo od srca smijanje.![]()
Kakvo zlo guras sumnjam da ti moze smijanje stati pod kozu. Nema mjesta, siguran sam.
Hajde sada, odskakuci da to ne predje na mene. Is, sic, odlazi...
- Skijaš
#192 Re: Naša stranka
... napisah i skontam da sam gori ja koji jos pisem na ovoj temi ...
-
sumirprimus
#193 Re: Naša stranka
Nije tvoj problem kako ja trosim svoje slobodno vrijeme. I kuci pa tjeraj da odskakuju i poskakuju a ne po forumu.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 19:45Jok eto nako pises i spavas na forumu, to ti iz ubjedjenja i altruizmasumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:35Ja sve kontam likovi se zajebajucvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 19:23
Osim kada se prica ne slaze sa tvojim nalogodavcima, onda nek' ne zivi ljubav nego treba sve pobit, zaklat', protjerat'
Vjerujes da je za mene kompliment da se ne slazem s tobom oko bilo cega. A doslovno je tako. Sve sto guras je nakaradno i bolesno. Za to trebas biti bas talenat i debelokozac. I mracnjak.al jok, od korone to je nafurano na teorije zavjera, ali imami do vjerskog detalja, cuj nalogodavci
delta kvadrant
![]()
Kakvo zlo guras sumnjam da ti moze smijanje stati pod kozu. Nema mjesta, siguran sam.
Samo liberalno, nasa stranka, gej je okej, digitalizacija/ dole cash flow
-
kakabanja213
#194 Re: Naša stranka
Jesi li ti sa "ljevicara" presao na liberala???? !!!!!sumirprimus wrote: ↑29/02/2024 20:06Nije tvoj problem kako ja trosim svoje slobodno vrijeme. I kuci pa tjeraj da odskakuju i poskakuju a ne po forumu.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 19:45Jok eto nako pises i spavas na forumu, to ti iz ubjedjenja i altruizmasumirprimus wrote: ↑29/02/2024 19:35
Ja sve kontam likovi se zajebajual jok, od korone to je nafurano na teorije zavjera, ali imami do vjerskog detalja, cuj nalogodavci
delta kvadrant
![]()
Samo liberalno, nasa stranka, gej je okej, digitalizacija/ dole cash flow, liberali, vakcine, i ismijavanje teoreticara zavjera takorec domacih maga
![]()
-
seksi_ideje
-
Hakiz
#196 Re: Naša stranka
https://www.wired.com/story/facial-recognition-vending-machine-error-investigation/tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 17:121. Na digitalizaciju javnih dokumenata i podataka je pristao svaki državljanin BiH koji je od 2012 podigao novu verziju licne karte, svi tvoji podaci od cipsa, potpisa, rodnog lista, državljanstva si odobrio da budu digitalno obradjeni i pohranjeni na serverima ideea BiH, u novčaniku desetak godina nosis uz svoju plasticnu licnu i digitalnu verziju pohranjenu u čipu u samoj kartici. Taj cip se nalazi u dijelu gdje ti pocinje potpis veoma jednostavno ga je primjetiti kad uperis blic sa zadnje strane u taj dio licnecvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑29/02/2024 16:49Opet ti, valjda si naucio da ne mozes sa mnom na ovakav nacin diskutovati. Il nisi. Mislim da ipak nisi.tramvajtrojka wrote: ↑29/02/2024 16:30
Prvo znas li ti sta ovo uopste znaci![]()
![]()
![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#197 Re: Naša stranka
SDAovce se prwbacile s brige o tuđoj čoki na brigu o sopstvenom šupku
idući stadij je da im dođe iz gizice u glavu
idući stadij je da im dođe iz gizice u glavu
- Athlon64
#198 Re: Naša stranka
https://6yka.com/bih/jos-jedan-odlazak-na-dan-nezavisnosti-mladic-objavio-zasto-napusta-bih
Pazi ovog hadalja, član vladajuće stranke i piše žalopojke o državi i vlasti. Nenadjebivo.

Pazi ovog hadalja, član vladajuće stranke i piše žalopojke o državi i vlasti. Nenadjebivo.
-
Novak20
#199 Re: Naša stranka
Stavljam na temu o NS jer javno osudila napade i podržala Franju Šarčevića. Skoro izvjesno bivšeg stanovnika tamnog vijaleta zbog problema koji je kulminirao njegovim člankom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“.
Članak istina jeste provokativan ali ne toliko da pripadnici kolektivne svijesti razapinju autora.
https://www.zurnal.info/clanak/fotografija-benjamine-karic-sa-uniformisanim-djecakom-je-simbol-poremecenog-drustva/26675
Članak istina jeste provokativan ali ne toliko da pripadnici kolektivne svijesti razapinju autora.
https://www.zurnal.info/clanak/fotografija-benjamine-karic-sa-uniformisanim-djecakom-je-simbol-poremecenog-drustva/26675
Urednik portala Prometej Franjo Šarčević ponovo se našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji. Za Žurnal kaže da su povod za to dvije stvari: kolumna pod nazivom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“, i to što se usudio kritikovati Benjaminu Karić zbog njene objave fotografije sa djetetom u maskirnoj uniformi i zelenom beretkom na glavi.
„Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više niko ne može pomoći“, kaže Šarčević.
Nakon toga krenula je salva uvreda u komentarima ispod objavljene kolumne na Facebooku. Prema Šarčevićevim riječima, komentatori su pokušali dokazati da BiH nije bolesno i poremećeno društvo, ali način na koji su to radili potvrđivao je njegovu tezu.
„Da je sve ostalo na standardnim botovima ne bi me toliko uzbuđivalo, ali su se onda uključili i pojedini mediji koji su na vrlo manipulativan način predstavili da sam ja pokrenuo hajku na bosansku djecu zbog 1. marta, što nije tačno. U čitavu priču su uvukli i još jednog Hrvata iz Tuzle“, navodi Šarčević.
Dodaje da je jedan vijećnik iz Hadžića javno napisao da „dolazi da ga ukloni sa fakulteta“. Također, primio je veliki broj poruka sa otvorenim, vulgarnim prijetnjama, u kojima vrijeđaju njegovu porodicu...
Franjo Šarčević navodi da se ovdje radi o strukturnom problemu, nikako incidentu, jer se sve ponavlja.
„Ovakve stvari doživljavam dugi niz godina, a pogotovo od 2017. godine kada je definisana takozvana „ideja građanske države“. Oni pokazuju da su ljudi poput mene višak. Trudiću se da hrvatski nacionalisti iz ovoga ne izvuku neku korist, jer mislim da su oni dio iste priče“, zaključuje Šarčević.
Ovo i nije prvi put da je Šarčević na meti online nasilja i govora mržnje. U augustu 2022. bio je na udaru političkog magazina Stav i hajke na društvenim mrežama nakon što je portal Prometej na kritički način pisao o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, protestima pred zgradom OHR-a, ali i odluci Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona. Tada su Šarčevića i njegovu suprugu nazvali „karcinomima“ poručivši da treba raditi na zaustavljanju njihove metastaze.
Sve prijetnje, naročito one usmjerene na život je dokumentovao i predao nadležnim istražnim organima
-
Novak20
#200 Re: Naša stranka
A evo i spornog članka koji se samo prirodom stvari nadovezao na sve druge članke ovog komentatora političkih zbivanja u BiH.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/franjo-sarcevic/jos-jedan-besmisleni-dan-nezavisnosti-5902
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/franjo-sarcevic/jos-jedan-besmisleni-dan-nezavisnosti-5902
Posljednji dan „prestupnog“ februara i prvi dan marta bili su prilika da se u Federaciji BiH obilježi još jedna godišnjica od 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada su se Bošnjaci i Hrvati, uz – da se ne lažemo – neznatan broj ostalih, na referendumu odlučili „za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“. Sve dalje je dobro poznato.
Prvi mart 2024. definitivno je zaokružio jedan proces islamizacije tog dana i njegovo pretvaranje u bošnjački nacionalni praznik. Način na koji se taj dan obilježava, mjesta koja se posjećuju i simbolika s kojom se tome pristupa, jasno govore da je to naprosto tako, sviđalo se to nekome ili ne. Nacionalistički orijentiranim Srbima i Hrvatima zbog svega toga je u najboljem slučaju svejedno, a u vjerojatnijem slučaju im je drago zbog toga, jer im može poslužiti kao dobar argument za njihovu stvar. Nenacionalistički orijentirani Srbi, Hrvati i Bošnjaci, koji još uvijek maštaju o nekakvoj zajedničkoj, pristojnoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini, mogu samo da žale zbog toga i da konstatiraju neke očigledne stvari. Naravno, među ove Srbe i Hrvate ne ubrajamo rijetke tipove poput notornih Komšića (Ž) i Lazovića, koji tim bošnjačkim nacionalno-vjerskim predstavama daju podršku i legitimitet, radeći svoj posao za koji su plaćeni: a on se sastoji u tome da sviraju muziku za bošnjačke nacionalističke uši.
Jedna od tih očiglednih stvari jest da bošnjačko obilježavanje Dana nezavisnosti, zajedno sa srpskim obilježavanjem Dana Republike Srpske i hrvatskim obilježavanjem Dana Hrvatske Republike Herceg-Bosne (koja, doduše, ne postoji na papiru, ali itekako postoji i u praksi i kao jedan od narativnih torova), kao i sve drugo što se događa u okviru tih vladajućih nacionalističkih PARADIGMI (gdje je manje važno o kojoj se konkretno stranci radi, što odlično ilustrira užasna SDP-ova gradonačelnica Sarajeva) – poput poštovanja ratnih zločinaca, negiranja ili umanjivanja zločina, nacionalističkog zatupljivanja omladine, njegovanja ratnih narativa i tako dalje, jasno pokazuje da sve tri strane aktivno, planski i programski rade na tome da se uopće ne ostavi ni mogućnost da se ikada sastavi normalna Bosna i Hercegovina. Sva priča se u suštini još vodi oko procenata, oko toga tko će zauzeti/zapišati više prostora, teritorijalnog i institucionalnog, i oko toga tko će koga gdje i u čemu nadjačati.
Druga je priča o trenutnim realnim mogućnostima i količini moći svake od tih strana, ali u posljednjih 20 godina nestale su suštinske i principijelne razlike među njima. Što god rekao onaj tragikomični čovjek iz pozicije „hrvatskog člana Predsjedništva“, prozivajući „kvazi-intelektualce“ koji ne žele da budu na njegovoj strani i vapeći za „patriotskim intelektualcima“ (koji su toliki „intelektualci“ da do njih još nisu dospjele riječi onog engleskog leksikografa iz 18. stoljeća o „patriotizmu kao posljednjem utočištu hulja“) – to je naprosto tako. Tko god tvrdi da nije, ima mnogo načina da to dokaže.
U ovogodišnjem obilježavanju Dana nezavisnosti, ipak se dogodila jedna iznimka vrijedna pohvale. Za nju su, gle paradoksa, zaslužni jedan čovjek iz HDZ-a i jedan čovjek iz SDA. Naime, prijem koji su u Gradskoj vijećnici u Mostaru organizirali gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, primjer je kako bi to trebalo izgledati. Oni su na pristojan i civiliziran način obilježili taj dan, s pozitivnim, prilično povezujućim porukama, bez dijaboličnog uznemiravanja i mitomansko-nacionalističkog ludila koje je krasilo prijem u sarajevskoj Vijećnici. Marić i Kordić govorili su o razumijevanju, prihvaćavanju i poštovanju, o izgradnji zajedničke budućnosti, o koračanju naprijed. I ako je samo prigodna, u atmosferi u kojoj jesmo ta gesta je vrijedna poštovanja. Drugi nisu umili ni toliko