Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
vivaldi

#176 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Faktor mi je poznat naziv, ali ni njega ne pratim.
ma nije ni bitno. jovo je samo jedan primjer od nekoliko opste poznatih koje sam naveo u onom postu, a naveo sam samo one najzvucnije koji su mi prvi pali na pamet. nema potrebe da se zadam u dublje razmisljanje. ali cak i ti primjeri nisu toliko bitni.

najbitniji su oni problemi malog, a nevidiljivog covjeka. za pedju, jovu, rasima i one su svi ili vecina culi, ali oni su svakako manjinski predtstvanici manjskog naroda. ko se danas sjeca onih protesta u maglaju i tuzli kada su danima proetstovali srbi iz povratnickih sela jer godinama nemaju struju. njihovih imena nit se ko sjeca, niti zna bilo sta drugo o njima. a posto nemaju struje ni oni ne znaju ni za jovu, ni za pedju, ni sta naprdjuju ni mile, ni bake, ni covic...

nisam bas upratio ove uporedne diskusije, ali mi se cini da je scarlett o tome pisala kakav je zivot na terenu. kad si nepozeljan, sistem te jebe na milion jedan nacin, a da to ne zna ni tvoj prvi komsija cak i ako je savim korektan lik. kod nas je nacionalno uvredljiv vokabular postao svakodnevni rjecnik, a da onaj koji to izgovara vrlo cesto mozda i nije svjestan toga jer mu je to postala navika/uzrecica
SaraFina

#177 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Faktor mi je poznat naziv, ali ni njega ne pratim.
ma nije ni bitno. jovo je samo jedan primjer od nekoliko opste poznatih koje sam naveo u onom postu, a naveo sam samo one najzvucnije koji su mi prvi pali na pamet. nema potrebe da se zadam u dublje razmisljanje. ali cak i ti primjeri nisu toliko bitni.

najbitniji su oni problemi malog, a nevidiljivog covjeka. za pedju, jovu, rasima i one su svi ili vecina culi, ali oni su svakako manjinski predtstvanici manjskog naroda. ko se danas sjeca onih protesta u maglaju i tuzli kada su danima proetstovali srbi iz povratnickih sela jer godinama nemaju struju. njihovih imena nit se ko sjeca, niti zna bilo sta drugo o njima. a posto nemaju struje ni oni ne znaju ni za jovu, ni za pedju, ni sta naprdjuju ni mile, ni bake, ni covic...

nisam bas upratio ove uporedne diskusije, ali mi se cini da je scarlett o tome pisala kakav je zivot na terenu. kad si nepozeljan, sistem te jebe na milion jedan nacin, a da to ne zna ni tvoj prvi komsija cak i ako je savim korektan lik. kod nas je nacionalno uvredljiv vokabular postao svakodnevni rjecnik, a da onaj koji to izgovara vrlo cesto mozda i nije svjestan toga jer mu je to postala navika/uzrecica

Vjerujem da je teže ipak biti Bošnjak i Hrvat u RS, nego Srbin u FBiH.
Što se tiče Srba tih protesta u Magaju i Tuzli zbog nedostatka El.enrgije, zbilja je sramotno da ljudima takvo što nije regulirano po povratku.
Iživljavanje na manjini nekog naroda uvijek mi je bilo odvratno, te uskraćivanja elementarnih životnih potreba poput eto struje Srbima u Tuzli i Maglaju, prava na obrazovanje bošnjačkoj djeci, nemogućnosti i opstruiranja zapošljavanja njihovih roditelja itd itd

Zato su statistički podatci povratničke populacije recimo u RS porazni. I ono malo nade koje su ljudi imali dovedeno je u pitanje zbog problema i šikaniranja na svakom koraku.
Kikibombona

#178 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:Zbog osobnog mentalnog zdravlja ne čitam ni 1, ni 2 a 3 pogotovo.
Ne vjerujem da će se iko usuditi s paradom kalkulirati pa ni SDA. To će obezbjeđenje biti bolje nego da Papa Frančesko dolazi. Nije Bakir toliko glup da rizikuje. Tako da ne očekujem nikakve ozbiljnija izgrede a ne da neko plati glavom.
Nisam ni mislio na to, nece Bakir rizikovati. Anti-LGBT histerija je opasna jer je dovoljna jedna budaletina da napravi sranje. A anti-LGBT histeriju sire SDA stranacki bilteni SAFF, STAV i FAKTOR.

A sto se tice same parade, mislim da je ovo pravi raritet, sve vodece ambasade u SA su izasle sa zajednickim saopstenjem:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zajedni ... /190517067

Eto koliko je stvar vazna i ozbiljna.

SDA ce ovaj slucaj iskoristiti da Dinu Konakovica i NS optuze za promociju gej lobija.
SaraFina

#179 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:Zbog osobnog mentalnog zdravlja ne čitam ni 1, ni 2 a 3 pogotovo.
Ne vjerujem da će se iko usuditi s paradom kalkulirati pa ni SDA. To će obezbjeđenje biti bolje nego da Papa Frančesko dolazi. Nije Bakir toliko glup da rizikuje. Tako da ne očekujem nikakve ozbiljnija izgrede a ne da neko plati glavom.
Nisam ni mislio na to, nece Bakir rizikovati. Anti-LGBT histerija je opasna jer je dovoljna jedna budaletina da napravi sranje. A anti-LGBT histeriju sire SDA stranacki bilteni SAFF, STAV i FAKTOR.

A sto se tice same parade, mislim da je ovo pravi raritet, sve vodece ambasade u SA su izasle sa zajednickim saopstenjem:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zajedni ... /190517067

Eto koliko je stvar vazna i ozbiljna.

SDA ce ovaj slucaj iskoristiti da Dinu Konakovica i NS optuze za promociju gej lobija.
Pa otvoreno se i SDA očitovala protiv parade. Sad podmuklo preko tih svojih stranačkih glasila dodaju ulje na vatru. Mada sam ubijeđena da to neće imati nikakve ozbiljne posledice.

Pa s Dinom i NS rade isto što i SNSD sa svojim bivšim političkim opomentima.
Samo na sreću da narod nije toliko psihički potonuo pa da im dozvoli da unište u potpunosti oporbu kao što je to slučaj sa Srbima u RS i Hrvatima u FBiH.
Nikad SDA neće uspjeti HDZ/SNSD "izvrsiti političku lobotomiju"opravdavajući je zbijanjem redovna, pa da bošnjački narod vjeruje i glasa u toj mjeri za njih kao što rade susjedi i komšije SNSD-u/HDZ-u.
mishic

#180 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by mishic »

Opskurno je sve u ovoj zemlji i još dugo, dugo će to trajati.
Minuli rat, agresija na RBiH, koja se kamuflira građanskim ratom i večeras, 23. 05. 2019. godine na RTRS-u reprizom gnjusnih laži napravljenih ove 2019. godine, pokazuje da se rat nastavlja svim mogučim sredstvima. On je i počeo žestokom propagandom i lažima. Tako se i nastavlja.

Mučne, jako mučne scene i more nesuvislih laži izazivaju višestruke mučnine. I nameću jedno jednostavno i logično pitanje. A ono glasi: Koje i kakve budale moraju biti Bošnjaci da goloruki krenu na takvu i toliku silu kakva je bila JNA ojačana hiljadama dobrovoljaca naoružanih do zuba, takođe oružjem koje su svi narodi SFRJ dugi niz godina, odvajajući od usta, skupo plačali? Drugo pitanje koje nameće zdrava logika koja sama po sebi potire sve bezočne laži ove propagande je: Broj i struktura poginulih od početka agresije pa do kraja rata kao i mjesto pogibije i lokacije sukoba koji su se iz mjeseca u mjesec rasplamsavali? I treće: Egzodus Srba iz pojedinih sredina u Federaciji koji se prikazuje kao da su pobješnjeli i naoružani Bošnjaci krenuli da pobiju i unište nedužno srpsko stanovništvo ubijajući sve od reda, pljačkajući, rušeći i paleći sve od reda pa čak i preoravajući srpska groblja da zatru i tragove njihova postojanja i prisustva u pojedinim sredinama.

Ovo je onaj davno uspostavljeni recept srpske propagande i laži po obrascu da sve što mi činimo njima moramo prikazati kao da oni čine nama. Gledao sam i povremeno se stavljao u ulogu prosječnog Srbina koji gleda ovu gebelsovštinu...
I onda sebi odgovarao na pitanja o neopisivoj mržnji koja se producira na ovim prostorima. I ponavljao neke lekcije iz Etike. Da je mržnja bolest, da se ona kao i svaka bolest nakon početne zaraze razvija, raste, truje i razara... Da je ona jako opasna i za pojedinca i za društvo... Da ta bolest neda mira nego traži akciju, aktivira odbrambene mehanizme, tjera na poduzimanje mjera...
Ali se i tješio spoznajom da od ove kao i svake druge bolesti najviše štete ima onaj ko oboli pa tek onda sredina, okruženje i drušvo u kome su ti oboljeli... I pitao sam se o čemu misle, čemu se nadaju i kolike štete svom i svim drugim narodima čine oni koji ovo proizvode?

Pitao sam se zar stanje u društvu i u RS-u i u Srbiji nisu dovoljna opomena da se odustane od trovanja mladih ljudi i budućih naraštaja?
Zar obim kriminala, samoubistava, broj kriminalnih grupa i bezočnost kriminalaca ne otvara oči tim trovaćima vlastitih sredina?
Užas, užas, užaaaaaas!!!
dječak sa šibicama

#181 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Sto jes jes, previse tih Milorada i Kristina na rukovodecim mjestima u Sarajevu.

A Samra ima dovoljno istomisljenika i na forumu, aferim.
kakavdanakneiskustvu

#182 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

neko na prosloj stranici napisa drugom forumasu,bosanac pravoslavnih korijena,sta mu sad to znaci,ne moze covjek biti samo srbin iz bih,bh srbin,srbin,bosanski srbin,hercegovacki srbin?
Kikibombona

#183 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:Pa otvoreno se i SDA očitovala protiv parade. Sad podmuklo preko tih svojih stranačkih glasila dodaju ulje na vatru. Mada sam ubijeđena da to neće imati nikakve ozbiljne posledice.

Samo na sreću da narod nije toliko psihički potonuo pa da im dozvoli da unište u potpunosti oporbu kao što je to slučaj sa Srbima u RS i Hrvatima u FBiH.
Nikad SDA neće uspjeti HDZ/SNSD "izvrsiti političku lobotomiju"opravdavajući je zbijanjem redovna, pa da bošnjački narod vjeruje i glasa u toj mjeri za njih kao što rade susjedi i komšije SNSD-u/HDZ-u.
Slazem se sa prvim pasusom. Gej paradu pokusavaju iskoristiti u svrhu kompromitacije politickih protivnika, narocito Dine Konakovica koji im je trn u oku jer uzima glasove iz SDA bazena.

Hrvati su sjebani i njima nema pomoci. Ima ih malo, HDZ kontrolise hrvatski narod.

SNSD je dobro polomio opoziciju. Desetkovali su SDS i DNS. Opozicija je u soku ali nije porazena. Mozda je dobro da su se oslobodili oportunista. SDS je i dalje jak a tu je i PDP sa nabrijanim Stanivkuvicem. DNS bi jednako tako mogao napustiti brod ludaka kojim kormilari Dodik.

SDA je usisala slinavog Komsica. Fahro je prica za sebe. Veoma je vazno da SDP ojaca i da se profilise kao cvrsta opozicija SDA. Za sada jedino Konakovic ima petlju stati na crtu SDA mafijasima. Tu je jos NS i Platforma.

Bosnjaka ima najvise i tesko ce SDA ikad sve poklopiti iako se silno trude.
SaraFina

#184 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

kakavdanakneiskustvu wrote:neko na prosloj stranici napisa drugom forumasu,bosanac pravoslavnih korijena,sta mu sad to znaci,ne moze covjek biti samo srbin iz bih,bh srbin,srbin,bosanski srbin,hercegovacki srbin?

Ja sam napisala. Čovjek se izjašnjava Bosancem. I smatrala sam da trebam poštovati njegovu volju povodom toga.. Da ga ne uvrijedim. Konkretno Kikiju.
On za sebe kaže da je Bosanac. To pravoslavnih korjena ne bi pominjala da nije bilo u pitanju poređenje sa BL i slobodom izražavanja i mišljenja u odnosu na Zenicu.
Moenx

#185 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Moenx »

Kikibombona wrote:Svima je poznato da su srpska i hrvatska fasisticka politika sa prezirom odbacile Srbe i Hrvate, Bosance srpskog ili hrvatskog imena, pro-BiH gradjane srpskog/pravoslavnog ili hrvatskog/katolickog kulturnog kruga, te ih okarakterisale kao najgore izdajnike.

Pogrdno su nazvani 'Alijini Srbi i Hrvati'. Dodik i Covic javno govore da u Sarajevu nema Srba i Hrvata. Dakle, takav stav, o pro-BiH Srbima i Hrvatima kao izdajnicima srpskog i hrvatskog roda, se odrzao do danas.

...

Da bi paradoks bio potpun, Alijine Srbe i Hrvate je prvo odbacio sam Alija, po kome su nazvani, cistokom u ABiH, a istu politiku marginalizacije nastavlja njegova stranka.

...

Tako imamo slucaj da pro-BiH Srbe i Hrvate odbacuju sve tri nacionalisticke politike. Sve tri politike se zalazu za njihovu marginalizaciju.

...

Meni je jasan motiv separatisticke srpske i hrvatske politike, ali moram priznati da mi nije jasna SDA nacionalisticka politika. Ako su pro-BiH Srbi i Hrvati problem u Sarajevu, o cemu onda pricamo? Tu se radi o neskrivenom fasizmu i etnicki/vjerski motivisanoj mrznji. Nemoguce je na takvim temeljima graditi drzavu.

...

100% znam i vjerujem da vecina Saralija ne razmisla kao kantonalna zastupnica Samra. Zbog toga ocekujem rekciju i osudu Sarajeva. Vec je sa saopstenjem izasao SDP sto je za svaku pohvalu. Ovakvim izjavama se podrivaju temelji drzave. :idea:

...

Svaki pro-BiH gradjanin, neinficiran fasizmom i vjerskim fanatizmom, ce sa prezirom odbaciti ovakvu izjavu.

Image

Pa gledaj to ti je mac sa dvije ostrice
Recimo da je suprotno da nemas nikakvih nemili incidenata (koje ja promptno osudjujem) i da se recimo ti dijelovi druatva gotive -- koliko bi se postiglo ; separatisticka strana bi samo tu populaciju nazvala prodanom izdajnickom i nista vise ; hocu rwci kako taj sloj druatva koji je mwbosnjacki realno nema kapacitet politicki izborni (mislim u smislu primjera Sejdic Fimci) da nesto mijenja
Opet hajde da se vratimo na izjavu Samre ; njezini stavovi u sustini jesu degutantmi ali sama izjava nije nerihvatljiva samo su mabrojane cinjenice zbog kojih bi reakcije mogle biti ne samo ove na prvu neho i reakcije pomenutih ne Bosnjaka u znak aolidarnosti sa svojim sugradjanima Bosnjacima
Recimo
kakavdanakneiskustvu

#186 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

SaraFina wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:neko na prosloj stranici napisa drugom forumasu,bosanac pravoslavnih korijena,sta mu sad to znaci,ne moze covjek biti samo srbin iz bih,bh srbin,srbin,bosanski srbin,hercegovacki srbin?

Ja sam napisala. Čovjek se izjašnjava Bosancem. I smatrala sam da trebam poštovati njegovu volju povodom toga.. Da ga ne uvrijedim. Konkretno Kikiju.
On za sebe kaže da je Bosanac. To pravoslavnih korjena ne bi pominjala da nije bilo u pitanju poređenje sa BL i slobodom izražavanja i mišljenja u odnosu na Zenicu.

ok ako je on sam to napisao
Bodkin

#187 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

Bas neki ljudi kao da su sa marsa pali ili im se iluzije spaljuju.

Sda ne oduvijek bila bosnjacka stranka i po defaultu prosjecni sda glasac misli upravo ovo sto ova pise. Vezano za srbi i hrvate ili vezano za gejeve.

Jel bolje biti nebosnjak u sarajevu ili nesrbin u bl? Nebrojeno puta je bolje u sarajevu. Jel to dovoljno? Jeste za bosnjake u vecinski bosnjackim dijelovima mada ne znam zasto bi bili ponosni sto su bolji od najvece zabiti evrope.

Jek treba izbenaditi sto takvi bosnjaci koji misle da je sarajevo bosnjacko postoje u danasnjoj bosni gdje dodik laje na svakom koraku? Ne treba. Samo treba spaliti iluzije da su bosnjaci neke kosmopolite dok su druga dva naroda brdjani.

Problem sarajeva nije sto ovakve postoje kao sto je ova papanka nego sto joj srbin ili hrvat ne smiju pokazati u facu srednji prst jer onog momenta kad prestanu da prihvataju da trebaju biti sretni sto im nije kao nesrbinu bl oznace ih kao cetnika/ustasu i onda sudija sviraj kraj
SaraFina

#188 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:Pa otvoreno se i SDA očitovala protiv parade. Sad podmuklo preko tih svojih stranačkih glasila dodaju ulje na vatru. Mada sam ubijeđena da to neće imati nikakve ozbiljne posledice.

Slazem se sa prvim pasusom. Gej paradu pokusavaju iskoristiti u svrhu kompromitacije politickih protivnika, narocito Dine Konakovica koji im je trn u oku jer uzima glasove iz SDA bazena.

Hrvati su sjebani i njima nema pomoci. Ima ih malo, HDZ kontrolise hrvatski narod.

SNSD je dobro polomio opoziciju. Desetkovali su SDS i DNS. Opozicija je u soku ali nije porazena. Mozda je dobro da su se oslobodili oportunista. SDS je i dalje jak a tu je i PDP sa nabrijanim Stanivkuvicem. DNS bi jednako tako mogao napustiti brod ludaka kojim kormilari Dodik.

SDA je usisala slinavog Komsica. Fahro je prica za sebe. Veoma je vazno da SDP ojaca i da se profilise kao cvrsta opozicija SDA. Za sada jedino Konakovic ima petlju stati na crtu SDA mafijasima. Tu je jos NS i Platforma.

Bosnjaka ima najvise i tesko ce SDA ikad sve poklopiti iako se silno trude.

SNSD kupi ili pokrade ono što ne može osvojiti. Ovi Dodikovi glasovu na izborima 2/3 je kupljena i upotpunjena stranačkim uhljebima, a 1/3 su pokrali. SDS nema vođstva i vizije. Mladi Stanivuković izgleda kao svjetlo na kraju tunela, ali teško da će što ozbiljnije napraviti.

Oporbu HDZ je uništio a HNS je Čovićeva osobna prćija...

Bake ima mokre snove da bude kao drug Mile i Dragan, ali mu se ne da nikako. Vise mu za vratom.
Last edited by SaraFina on 24/05/2019 00:50, edited 1 time in total.
Bodkin

#189 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

dječak sa šibicama wrote:Sto jes jes, previse tih Milorada i Kristina na rukovodecim mjestima u Sarajevu.

A Samra ima dovoljno istomisljenika i na forumu, aferim.
Naravno da ima. Jel to mozda cudi?
asurbanipal

#190 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by asurbanipal »

palermo wrote:
Kikibombona wrote:
Tema je o SDA, tj. njihovom fasizmu i mrznji koju gaje prema bosanskim patriotima koji ne pripadaju bosnjacko-muslimanskom kulturnom krugu.
O kojem SDA fašizmu ti govoriš Kiki......ovdje govorimo o riječima kantonalne zastupnice Samire koja jeste član SDA ali nije sama SDA...
kada ti to počneš koristiti u stranačke svrhe onda tvoja kritika postaje kontraproduktivna i zapravo ljudi postavljaju sa pravom pitanje šta želiš postići....

SDA politika jeste šovinistička. Priče SDA o multikulturalnosti su licemjerne, a Samra govori ono što većina misli a ne želi javno reći.

Po tome, politika vladajuće partije u Bošnjaka nimalo se ne razlikuje ni od HDZ-a niti od one u RS-u.
SaraFina

#191 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

asurbanipal wrote:
palermo wrote:
Kikibombona wrote:
Tema je o SDA, tj. njihovom fasizmu i mrznji koju gaje prema bosanskim patriotima koji ne pripadaju bosnjacko-muslimanskom kulturnom krugu.
O kojem SDA fašizmu ti govoriš Kiki......ovdje govorimo o riječima kantonalne zastupnice Samire koja jeste član SDA ali nije sama SDA...
kada ti to počneš koristiti u stranačke svrhe onda tvoja kritika postaje kontraproduktivna i zapravo ljudi postavljaju sa pravom pitanje šta želiš postići....

SDA politika jeste šovinistička. Priče SDA o multikulturalnosti su licemjerne, a Samra govori ono što većina misli a ne želi javno reći.

Po tome, politika vladajuće partije u Bošnjaka nimalo se ne razlikuje ni od HDZ-a niti od one u RS-u.

Vladajuće? Ali kako molim? Vladajuće tako da im treba ušljivi SBB i DF kao koalicioni partner da popune bošnjačke kvote na nivou FBiH i na nivou BiH.

Dok SNSD to komforno radi, o HDZ-u da ne govorim.
vivaldi

#192 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Vjerujem da je teže ipak biti Bošnjak i Hrvat u RS, nego Srbin u FBiH.
vjerovatno si u pravu mada ne postoji nacin da se to izmjeri upravo zbog onog sto sam napisao da je najgora, najveca i najteza dikriminacija ona nevidiljiva jer je ona svakodnevna, prizmena, uvredljiva...i konstatno kod ljudi stvara osjecaj nemoci.

da je dobro - nije dobro, u to nema nikakve sumnje, a koliko je lose to je individualno jer zavisi od milion faktora, od mjesta gdje zivis, od strukture okruzenja, randih kolega...mada mi naravno ne pada na pamet niti imam pravo da bilo ciju tudju muku ocjenjujem i vrednujem.
SaraFina

#193 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Vjerujem da je teže ipak biti Bošnjak i Hrvat u RS, nego Srbin u FBiH.
vjerovatno si u pravu mada ne postoji nacin da se to izmjeri upravo zbog onog sto sam napisao da je najgora, najveca i najteza dikriminacija ona nevidiljiva jer je ona svakodnevna, prizmena, uvredljiva...i konstatno kod ljudi stvara osjecaj nemoci.

da je dobro - nije dobro, u to nema nikakve sumnje, a koliko je lose to je individualno jer zavisi od milion faktora, od mjesta gdje zivis, od strukture okruzenja, randih kolega...mada mi naravno ne pada na pamet niti imam pravo da bilo ciju tudju muku ocjenjujem i vrednujem.

Ljudi koji su se vraćali u RS osobito u Podrinje ili Posavinu, za mene su heroji. Nakon onolikog stradanja, progona, masovnih grobnica i Srebrenice zbilja moraš biti heroj za povratak.
Ne kažem da je i Srbima lagodno biti u manjini u FBiH. Vjerovatno se osjećaju izopćeni u pojedinim mjestima i obespravljeni... Ali žene povratnice po Foči, Višegradu, Zvorniku u državnim institucijama, susreću sopstvene silovatelje i neprocesuirane potencijalne ubojice koji su im odvodili u smrt najmilije. Muškarci bivši logoraši, svoje mučitelje. Vjerujem da su to ogromni pritisci na psihu i nastavak života u strahu.
MarshalDodik

#194 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by MarshalDodik »

SaraFina wrote:
asurbanipal wrote:

Vladajuće? Ali kako molim? Vladajuće tako da im treba ušljivi SBB i DF kao koalicioni partner da popune bošnjačke kvote na nivou FBiH i na nivou BiH.

Uopste im nisu bili potrebni niti SBB niti DF :wink: Ni matematicki, a ni logicki ( gledano iz perspektive prosjecnog SDA simpatizera).
I oni su mogli biti u vlasti sami i podjednako komotni kao HDZ ili SNSD ( mada i SNSD djeluje u koaliciji sa dvije stranke), ali jednostavno nisu zeljeli.
Njihov cilj je bio uvuci sto vise "ziranata" kojima ce poslije fakturisati sav neuspjeh i fijasko. Time bi vjerovatno poklopili i obesmislili opoziju za narednih 8 godina, a vjerovatno i za svagda.
SaraFina

#195 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

MarshalDodik wrote:
SaraFina wrote:
asurbanipal wrote:

Uopste im nisu bili potrebni niti SBB niti DF :wink: Ni matematicki, a ni logicki ( gledano iz perspektive prosjecnog SDA simpatizera).
I oni su mogli biti u vlasti sami i podjednako komotni kao HDZ ili SNSD ( mada i SNSD djeluje u koaliciji sa dvije stranke), ali jednostavno nisu zeljeli.
Njihov cilj je bio uvuci sto vise "ziranata" kojima ce poslije fakturisati sav neuspjeh i fijasko. Time bi vjerovatno poklopili i obesmislili opoziju za narednih 8 godina, a vjerovatno i za svagda.

To za žirante stoji. Ne sporim. Ali da su sami mogli na svim nivoima formirati vlast bez žiranata nisam sigurna.
Zašto bi dijelili ministarstva kad su im SNSD i HDZ rekli da ih mogu poklanjati isklučivo ministarstva iz bošnjačke kvote? Mislim da na nivou FBiH nisu mogli formirati vlast samo sa HDZ-om. A kad nema federalnog nema ni državnog nivoa vlasti. Neka me ispravi neko ako grijesim.
Što se SNSD-a tiče; njihovi 'sateliti' su prosto rečeno nebitnoi. Bace im kost do dvije, i glođu je do kraja mandata.
Kikibombona

#196 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Kikibombona »

Sto je dobro mora se pohvaliti :thumbup:

KO DF Sarajevo: Poštovana Zastupnice, Stidimo Se Vašim Stidom

Image

http://dfsarajevo.ba/2019/05/23/ko-df-s ... im-stidom/
MarshalDodik

#197 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by MarshalDodik »

SaraFina wrote:
MarshalDodik wrote: Uopste im nisu bili potrebni niti SBB niti DF :wink: Ni matematicki, a ni logicki ( gledano iz perspektive prosjecnog SDA simpatizera).

To za žirante stoji. Ne sporim. Ali da su sami mogli na svim nivoima formirati vlast bez žiranata nisam sigurna.
Zašto bi dijelili ministarstva kad su im SNSD i HDZ rekli da ih mogu poklanjati isklučivo ministarstva iz bošnjačke kvote? Mislim da na nivou FBiH nisu mogli formirati vlast samo sa HDZ-om. A kad nema federalnog nema ni državnog nivoa vlasti. Neka me ispravi neko ako grijesim.
Što se SNSD-a tiče; njihovi 'sateliti' su prosto rečeno nebitnoi. Bace im kost do dvije, i glođu je do kraja mandata.
Mogli su. Potrebno je minimalno 50 ruku za vecinu federalnom parlamentu, a HDZ i SDA su imali zajedno 45, tih 5 su svakako rijesili sto kupovinom ( u liku papaka koji ce ako treba istupiti iz maticnih stranaka) , sto potpisivanjem sporazuma o saradnji sa svojim satelitskim strankama.
Ali im onda nije to, to. Tom logikom bi dobili na Federalnom i drzavnom nivou puni plijen, ali bi ispustili 3 ili 4 kantona.

Nadam se da su se kockice malo slozile. Ispade da su SDA-u vaznija vlast u 3-4 kantona sa Bosnjackom vecinom nego Bosna i Hercegovina. Ispade vazniji fildzan Sarajevo- Zenica- Tuzla tj Bosnjakistan nego drzava. Odatle jos jedan argument da su isti kao Dodik i Covic i da tu nema trun probosanske politike vec iskljucivo bosnajcka politika pa makar ona rezultirala jos tvrdjim podjelama i granicama.
nKrkan

#198 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by nKrkan »

SaraFina wrote: Prodali Srebrenicu. U vlast ulaze sa debilom Dodikom i Čovićem, dilaju sa Faraonom fotelje iz bošnjačke kvote... O čemu ti onda? Kakva BiH? I kakvi bakrači?
Kriminalna hobotnica za koju glasaju uhljebi.
jesil ti malouman , ne kapiram? Kako formirati vlast bez Dodika i Čovića?? i s NEBITNO ko dolazi s bošnjačke strane
SaraFina

#199 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

nKrkan wrote:
SaraFina wrote: Prodali Srebrenicu. U vlast ulaze sa debilom Dodikom i Čovićem, dilaju sa Faraonom fotelje iz bošnjačke kvote... O čemu ti onda? Kakva BiH? I kakvi bakrači?
Kriminalna hobotnica za koju glasaju uhljebi.
jesil ti malouman , ne kapiram? Kako formirati vlast bez Dodika i Čovića?? i s NEBITNO ko dolazi s bošnjačke strane

Jesam. NormalaN sam. Komentar se nije odnosio na to " može li se vlast formirati bez Dodika i Čovića", jasno je, nego na spremnost i forsiranje SDA da baš oni budu "lideri" (obzirom da Džaferović nategnuto pobijedio u utrci) i predvode to formiranje vlasti. A druge stranke uz "patrijotske vapaje" uvuku kao žirante (što kolega iznad reče) u svoje prijave igrice.
SaraFina

#200 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by SaraFina »

MarshalDodik wrote:
SaraFina wrote:
MarshalDodik wrote: Uopste im nisu bili potrebni niti SBB niti DF :wink: Ni matematicki, a ni logicki ( gledano iz perspektive prosjecnog SDA simpatizera).

Mogli su. Potrebno je minimalno 50 ruku za vecinu federalnom parlamentu, a HDZ i SDA su imali zajedno 45, tih 5 su svakako rijesili sto kupovinom ( u liku papaka koji ce ako treba istupiti iz maticnih stranaka) , sto potpisivanjem sporazuma o saradnji sa svojim satelitskim strankama.
Ali im onda nije to, to. Tom logikom bi dobili na Federalnom i drzavnom nivou puni plijen, ali bi ispustili 3 ili 4 kantona.

Nadam se da su se kockice malo slozile. Ispade da su SDA-u vaznija vlast u 3-4 kantona sa Bosnjackom vecinom nego Bosna i Hercegovina. Ispade vazniji fildzan Sarajevo- Zenica- Tuzla tj Bosnjakistan nego drzava. Odatle jos jedan argument da su isti kao Dodik i Covic i da tu nema trun probosanske politike vec iskljucivo bosnajcka politika pa makar ona rezultirala jos tvrdjim podjelama i granicama.

Nije ni narod toliko lud, pa svako ko iole prati politiku, prozreo bi njihove malverzacije prepisane od Dodika i ŽeljkA kad je "kupovina papaka u pitanju".

Zato su i forsirali one javne "patriotske vapaje" za formiranje vlasti i u dogovorima....a "žiranti" tražili kao "alibi" i dobro opravdanje u budućnosti za neuspjehe.
Post Reply