ma nije ni bitno. jovo je samo jedan primjer od nekoliko opste poznatih koje sam naveo u onom postu, a naveo sam samo one najzvucnije koji su mi prvi pali na pamet. nema potrebe da se zadam u dublje razmisljanje. ali cak i ti primjeri nisu toliko bitni.SaraFina wrote:Faktor mi je poznat naziv, ali ni njega ne pratim.
najbitniji su oni problemi malog, a nevidiljivog covjeka. za pedju, jovu, rasima i one su svi ili vecina culi, ali oni su svakako manjinski predtstvanici manjskog naroda. ko se danas sjeca onih protesta u maglaju i tuzli kada su danima proetstovali srbi iz povratnickih sela jer godinama nemaju struju. njihovih imena nit se ko sjeca, niti zna bilo sta drugo o njima. a posto nemaju struje ni oni ne znaju ni za jovu, ni za pedju, ni sta naprdjuju ni mile, ni bake, ni covic...
nisam bas upratio ove uporedne diskusije, ali mi se cini da je scarlett o tome pisala kakav je zivot na terenu. kad si nepozeljan, sistem te jebe na milion jedan nacin, a da to ne zna ni tvoj prvi komsija cak i ako je savim korektan lik. kod nas je nacionalno uvredljiv vokabular postao svakodnevni rjecnik, a da onaj koji to izgovara vrlo cesto mozda i nije svjestan toga jer mu je to postala navika/uzrecica