Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post Reply
LBVIEW

#176 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by LBVIEW »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote: Pa da. A Tito onomad Adilu u Foci rece da on ne moze voditi protivsrpsku politiku
Koje to godine?

Je li ti znas uopste gdje je Adil bio u Drugom Svjetskom Ratu?
Bio je u Foci, tik nakon cetnickog pokolja te pristupanja istih u NOP. A Tiletov odgovor na pitanje "sta ce koljaci u partizanima" je bio Insomnijin citat gore.
Jerbo bi isti mogli agitovati kod lokalnih Srba za pristup u partizane, a muselmane i zlocine nad njima ko hebe. :oops:
Doduse, samo se nastavila praksa primjenjena prema istim i prilikom stvaranja prve Jebislavije. :oops:
Last edited by LBVIEW on 25/11/2018 19:45, edited 1 time in total.
General War

#177 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

Fudo387 wrote:
Edin H. wrote:
Nije ih odgojila, nego ih nije dovoljno utjerala u suru, oni su uvijek bili tu.
Oni su tu rasli, skolovali se, gledali partizanske filmove, zvalili se za dan republike i pjevusili druuuzeee tiiitooooo miii tiii seeee kuuuneeeemnooooo...
Znaci, odgajani u duhu bratstva i jedinstva( komsija voda, smajli koji povraca).
Kako ih je odgojila, vidjeti transkripte iz Haga.
...Nije se u jugoslaviji desio genocid, viditi isto u Haskim transkriptima.
muha_sa

#178 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by muha_sa »

AmiĐa_Idriz wrote:Fašiste koje su dobri Jugosloveni držali zatvorenim...jebiga, omaklo se.
Miloševic bio u zatvoru :?
славянин

#179 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

Kolaps iste je omogucio da izgmizu orci iz svih rupa ...
insomnia78

#180 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

General War wrote:
Fudo387 wrote:
Edin H. wrote:
Oni su tu rasli, skolovali se, gledali partizanske filmove, zvalili se za dan republike i pjevusili druuuzeee tiiitooooo miii tiii seeee kuuuneeeemnooooo...
Znaci, odgajani u duhu bratstva i jedinstva( komsija voda, smajli koji povraca).
:lol:
Al su svi od reda odrasli i skolovani u Jugoslaviji bili socijalisticka samoupravna omladina
AmiĐa_Idriz

#181 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

muha_sa wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:Fašiste koje su dobri Jugosloveni držali zatvorenim...jebiga, omaklo se.
Miloševic bio u zatvoru :?
Ono je bio lažnjak, glumac. Pravi SlobA je bio dokazani antifašista i Jugosloven. Ko nas zavadi :mrgreen:
Fudo387

#182 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Fudo387 »

Ko je bio zatvoren?
Bogami ti je sloba bio uzoran omladinac, komunista, franjo general i predsjednik fudbalskog kluba, da ne spominjem bruku mladjahnih oficira koji su se zakleli da ce braniti SFRJ....puffff, sve lagali.
Ta se utopija najvise primila kod Sirotanovica, srce ruke lopata. Sad ih jos lopatom traze po Bosni.
славянин

#183 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

Nije se tuklo i zatvaralo dovoljno - vidis kako je uspjelo da se provuce kroz filter svega - eto tebe kao primjer :D

Ps: za insomniju :D
Last edited by славянин on 25/11/2018 19:48, edited 1 time in total.
General War

#184 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote: Ne, moja logika je, kad spominjes hiljade muslimana a 'vamo lagano preskocis koliko je "drugih" poginulo,sela i gradova popaljeno, prognano (i sto je najvaznije istorijski dokazano)...za istu tu jugoslaviju onda ti poentiranje ne ide bas od ruke.
Sam si naveo pocetak YU poslije WWI i samo spomenuo muslimane ko biva zasticene. I kada sam fino naveo da bas i nisu sad bi skretao temu na druge.

Koliko to drugih je stradalo od muslimana u YU?
Ne skrecem,kako sam dobio odgovor tako sam i zavrsio.
AmiĐa_Idriz

#185 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Fudo387 wrote:
Ko je bio zatvoren?
Bogami ti je sloba bio uzoran omladinac, komunista, franjo general i predsjednik fudbalskog kluba, da ne spominjem bruku mladjahnih oficira koji su se zakleli da ce braniti SFRJ....puffff, sve lagali.
Ta se utopija najvise primila kod Sirotanovica, srce ruke lopata. Sad ih jos lopatom traze po Bosni.
Na to sam i ciljao Fudo :mrgreen:
General War

#186 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

insomnia78 wrote: :lol:
Al su svi od reda odrasli i skolovani u Jugoslaviji bili socijalisticka samoupravna omladina
Naravno,to i na drugoj strani isto tako kazu. :D
LBVIEW

#187 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by LBVIEW »

General War wrote:
Fudo387 wrote:
Edin H. wrote:
I sta pise, na cijem platnom spiski su bili djenerali?
Da ne spominjem kako je upravo JNA i njen komandni kadar, kako god ih Srbi kasnije krstili, sprovela UZP i genocid.
AmiĐa_Idriz

#188 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Šta su ti to ubacili u heroin brt
insomnia78

#189 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote: Pa da. A Tito onomad Adilu u Foci rece da on ne moze voditi protivsrpsku politiku
Koje to godine?

Je li ti znas uopste gdje je Adil bio u Drugom Svjetskom Ratu?
U partizanima. I to poprilicni visoko pozicioniran
Image
https://www.avlija.me/stari-tekstovi/ad ... -focu-1957
To na sta ti ciljas se dogodilo kasnije i inspirisano je upravo desavanjima iz Foče
Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.

– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.

– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?

– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.

– A tko je to učinio?

– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.

Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.

Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:

– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba, rekao mi je Tito kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protusrpska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Tito opraštajući se.

Tada sam shvatio, da sam nemoćan. Plivati uz bujicu meni samome bilo je nemoguće. To nisu bili dani mojih sumnja, to su bili momenti, kada sam bio na rubu definitivnoga prekida i tada mi je sinula u glavu misao da napustim redove partizana. Ali ja sam znao, ako tu namjeru pokažem, biti ću nemilosrdno srijeljan. Da pobjegnem? Tada se nije moglo birati. Oko mene bili su samo ustaše, četnici i Nijemci.

Možda sam trebao svoj stav zatajiti. Ne protiviti se stavu Vrhovnog štaba i tek sa čvrste pozicije jednog komandnog položaja nastojati učiniti, što se može. Ali ja sam tada smatrao za svoju dužnosti, da upozorim na pogreške pokreta i komande.
insomnia78

#190 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

славянин wrote:Nije se tuklo i zatvaralo dovoljno - vidis kako je uspjelo da se provuce kroz filter svega - eto tebe kao primjer :D

Pa ja problem sam ja. Nikako ljudi iz samog vrha partije, Armije, citavog bezbjednosnog aparata, intelektualci i hiljade koljaca
dale cooper

#191 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by dale cooper »

AmiĐa_Idriz wrote:Šta su ti to ubacili u heroin brt

:| :mrgreen:
hAZNADAR

#192 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

MarshalDodik wrote:
Haman2 wrote:"Po mjeri svih naroda". Suplje price kao i obicno.

Nisam mogao da se nacionalno odredim, nisam mogao da ucim svoj jezik, svoju knizevnost, svoju istoruju. Ucio sam sve tudje a nista svije.Znao sam sve stradanju nekih naroda, posjecivao njihova stratista sa lijepim i skupim spomenicima ali nisam isao ni na jedno stratiste gdje je stradao moj narod, jer ta stratista nisu obiljezena, tu nema nikakvih oznaka cak ni plocice 10x10 cm.

O oduzimanju zemlje agrarnim reformama i planskom siromasenju moga naroda necu ni da pricam.

Dakle, svenije bilo po mjeri svih naroda.
Zaboravljas cinjenicu da su Bosna i Bosnjaci ratovali na strani zemalje gubitnice velikog rata ( a prije toga stoljecima na strani Osmanlije koji su, kasnije ce ispostaviti, veliki historijki gubitnici ). Pogledaj odnos Francuske spram Njemacke nakon tog rata.

Ali s Marsalom smo ubjedljivo najbolje prosli. Vracena drzavnost koju su nam Turci oduzeli odvec davne 1463
Ovo podebljano je cist fasizam. Pretpostavljam ona stari jugoslovenski stereotip a danas velikosrpski - muslimani samo u ustasama, handzar i to,.. i sluge okupatora - samo oni ratovali za Osmanlije i to.

Skrenuo bi temu u vise pravaca kada bi ti objasnjavao ko je sve ratovao za osmanlije, ko je dizao bune u Bosni protiv osmanlija, kako su u WWII Bosnjaci bili jedini bez svoje politike i bili i u partizanima, ustasama, cetnicima, domobranima,... sve i jednoj mogucoj tudjoj politici i vojsci. Cak kada bi to i uradio sumnjam da bi imalo ucinka. Mentalni sklop koji se jednom zabetonira sranjem, tesko to sranje i macola moze izbiti. Takav pogled na Bosnjake jeste fasisticki. Ako si slucajno neki domaci jugonostalgicar, fgr, i to,... nema ljutnje kada se povuce paralela izmedju velikosrpskih i jugioslovenskih pogleda/zabluda.
insomnia78

#193 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

General War wrote:
insomnia78 wrote: :lol:
Naravno,to i na drugoj strani isto tako kazu. :D
Jel to tacno ili nije?
Cemu onda poredjenje mene sa Mevlidom?
Fudo387

#194 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:
славянин wrote:Nije se tuklo i zatvaralo dovoljno - vidis kako je uspjelo da se provuce kroz filter svega - eto tebe kao primjer :D

Pa ja problem sam ja. Nikako ljudi iz samog vrha partije, Armije, citavog bezbjednosnog aparata, intelektualci i hiljade koljaca
Pa jesi mu problem, ost’o si ziv.
славянин

#195 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

insomnia78 wrote:

I ti i oni :D
General War

#196 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

Fudo387 wrote:
Ko je bio zatvoren?
Pa ne znam, bile su Juke, Cace, Naseri, oni po Konjicu...sve socijalisticka omladina :D Sirotanvica ne traze vec ga na novcanici stavili...pusti podmetanja...
LBVIEW

#197 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by LBVIEW »

A to sto su i za ciji racun su Srbi u I Svjetskom ratu ginuli - a za Jugu jesu kad bi se zajebavali- nej vide s Apisom, Nikolom Pasicem i sl. U svakom slucaju nisu bili izlozeni zlocinu od strane Bosnjaka, da imaju razlog i povod ciniti zlocine nad istim 1918-e. :oops:
AmiĐa_Idriz

#198 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Pa majku mu šta smo bili mi onda u tom ratu
insomnia78

#199 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by insomnia78 »

General War wrote:
Fudo387 wrote:
Ko je bio zatvoren?
Pa ne znam, bile su Juke, Cace, Naseri, oni po Konjicu...sve socijalisticka omladina :D Sirotanvica ne traze vec ga na novcanici stavili...pusti podmetanja...
Pa sta je onda pogresno u tvrdnji da je socijalisticka omladina pocinila silne zlocine i zacinila ih genocidom?
Fudo387

#200 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Fudo387 »

:lol:
Post Reply