MarshalDodik wrote:Haman2 wrote:"Po mjeri svih naroda". Suplje price kao i obicno.
Nisam mogao da se nacionalno odredim, nisam mogao da ucim svoj jezik, svoju knizevnost, svoju istoruju. Ucio sam sve tudje a nista svije.Znao sam sve stradanju nekih naroda, posjecivao njihova stratista sa lijepim i skupim spomenicima ali nisam isao ni na jedno stratiste gdje je stradao moj narod, jer ta stratista nisu obiljezena, tu nema nikakvih oznaka cak ni plocice 10x10 cm.
O oduzimanju zemlje agrarnim reformama i planskom siromasenju moga naroda necu ni da pricam.
Dakle, svenije bilo po mjeri svih naroda.
Zaboravljas cinjenicu da su Bosna i
Bosnjaci ratovali na strani zemalje gubitnice velikog rata ( a prije toga stoljecima na strani Osmanlije koji su, kasnije ce ispostaviti, veliki historijki gubitnici ). Pogledaj odnos Francuske spram Njemacke nakon tog rata.
Ali s Marsalom smo ubjedljivo najbolje prosli. Vracena drzavnost koju su nam Turci oduzeli odvec davne 1463
Ovo podebljano je cist fasizam. Pretpostavljam ona stari jugoslovenski stereotip a danas velikosrpski - muslimani samo u ustasama, handzar i to,.. i sluge okupatora - samo oni ratovali za Osmanlije i to.
Skrenuo bi temu u vise pravaca kada bi ti objasnjavao ko je sve ratovao za osmanlije, ko je dizao bune u Bosni protiv osmanlija, kako su u WWII Bosnjaci bili jedini bez svoje politike i bili i u partizanima, ustasama, cetnicima, domobranima,... sve i jednoj mogucoj tudjoj politici i vojsci. Cak kada bi to i uradio sumnjam da bi imalo ucinka. Mentalni sklop koji se jednom zabetonira sranjem, tesko to sranje i macola moze izbiti. Takav pogled na Bosnjake jeste fasisticki. Ako si slucajno neki domaci jugonostalgicar, fgr, i to,... nema ljutnje kada se povuce paralela izmedju velikosrpskih i jugioslovenskih pogleda/zabluda.