Kikibombona wrote:Hum je u periodu Stjepana Kosace bio nezavisan entitet. I prije toga je uzivao poseban status u mnogim carstvima.seldzuk wrote:Herceg Stjepan Kosača je bio veliki bosanski vojvoda, tako da ti ta argumentacija ne pije vode. Hercegovina nikada nije imala kralja. A ejalet iliti vilajet je poživio samo 21 godinu. Govorim samo o argumentima. ne kažem da se zalažem za mijenjanje imena države.
A Austrijanci su jedva čekali da nam zabibere.
Mislim da si pobrkao stvar, ti govoris o 'Hercegovackom pasaluku' Ali-pase Rizvanbegovica, a ja govorim o 'Hercegovackom pasaluku' koji je formiran neposredno nakon sto su Otomani zauzeli Hum, pa proglasili 'Hercegovacki pasaluk'. Dakle, u vremenu Otomana formirana su dva hercegovacka pasaluka, jedan je pozivio oko 100 drugi oko 20 godina.
Poenta cijele price je da Hercegovina predstavlja puno vise od 'obicne regije'. Ne moze se staviti znak jednakosti izmedju Hercegovine i Semberije ili Posavine.
Uostalom, stanovnici Hercegovine i danas dan imaju odredjene specificnosti u odnosu na nas Bosance (), te se nijedan od njih ne izjasnjava kao Bosanac, koliko ja znam...
![]()
EDIT
I veliki plus za Hercegovce je sto su ocuvali svoj identitet za razliku od Bosanaca. Svaki hercegovacki Srbin, Bosnjak i Hrvat sa ponosom istice da je Hercegovac, dok su se Bosanci otudjili od bosanstva...
Srbi su se otudjili i od "regionale odrednice" Bosanac. Hrvata znam masu iz srednje Bosne koji bosanstvo (doduše regionalno ističu) a Bošnjaci =Bosanci