Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Locked
SaraFina

#176 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote:Herceg Stjepan Kosača je bio veliki bosanski vojvoda, tako da ti ta argumentacija ne pije vode. Hercegovina nikada nije imala kralja. A ejalet iliti vilajet je poživio samo 21 godinu. Govorim samo o argumentima. ne kažem da se zalažem za mijenjanje imena države.
A Austrijanci su jedva čekali da nam zabibere.
Hum je u periodu Stjepana Kosace bio nezavisan entitet. I prije toga je uzivao poseban status u mnogim carstvima.

Mislim da si pobrkao stvar, ti govoris o 'Hercegovackom pasaluku' Ali-pase Rizvanbegovica, a ja govorim o 'Hercegovackom pasaluku' koji je formiran neposredno nakon sto su Otomani zauzeli Hum, pa proglasili 'Hercegovacki pasaluk'. Dakle, u vremenu Otomana formirana su dva hercegovacka pasaluka, jedan je pozivio oko 100 drugi oko 20 godina.

Poenta cijele price je da Hercegovina predstavlja puno vise od 'obicne regije'. Ne moze se staviti znak jednakosti izmedju Hercegovine i Semberije ili Posavine.

Uostalom, stanovnici Hercegovine i danas dan imaju odredjene specificnosti u odnosu na nas Bosance ( :mrgreen: ), te se nijedan od njih ne izjasnjava kao Bosanac, koliko ja znam... :D :D

EDIT

I veliki plus za Hercegovce je sto su ocuvali svoj identitet za razliku od Bosanaca. Svaki hercegovacki Srbin, Bosnjak i Hrvat sa ponosom istice da je Hercegovac, dok su se Bosanci otudjili od bosanstva...

Srbi su se otudjili i od "regionale odrednice" Bosanac. Hrvata znam masu iz srednje Bosne koji bosanstvo (doduše regionalno ističu) a Bošnjaci =Bosanci :D i Hercegovci
Last edited by SaraFina on 16/07/2018 21:47, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#177 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by dezurni_ucenik »

Jah, alijina dzamahirija. Prava Risto Djogo terminologija.
seldzuk

#178 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote:Herceg Stjepan Kosača je bio veliki bosanski vojvoda, tako da ti ta argumentacija ne pije vode. Hercegovina nikada nije imala kralja. A ejalet iliti vilajet je poživio samo 21 godinu. Govorim samo o argumentima. ne kažem da se zalažem za mijenjanje imena države.
A Austrijanci su jedva čekali da nam zabibere.
Hum je u periodu Stjepana Kosace bio nezavisan entitet. I prije toga je uzivao poseban status u mnogim carstvima.

Mislim da si pobrkao stvar, ti govoris o 'Hercegovackom pasaluku' Ali-pase Rizvanbegovica, a ja govorim o 'Hercegovackom pasaluku' koji je formiran neposredno nakon sto su Otomani zauzeli Hum, pa proglasili 'Hercegovacki pasaluk'. Dakle, u vremenu Otomana formirana su dva hercegovacka pasaluka, jedan je pozivio oko 100 drugi oko 20 godina.

Poenta cijele price je da Hercegovina predstavlja puno vise od 'obicne regije'. Ne moze se staviti znak jednakosti izmedju Hercegovine i Semberije ili Posavine.

Uostalom, stanovnici Hercegovine i danas dan imaju odredjene specificnosti u odnosu na nas Bosance ( :mrgreen: ), te se nijedan od njih ne izjasnjava kao Bosanac, koliko ja znam... :D :D

EDIT

I veliki plus za Hercegovce je sto su ocuvali svoj identitet za razliku od Bosanaca. Svaki hercegovacki Srbin, Bosnjak i Hrvat sa ponosom istice da je Hercegovac, dok su se Bosanci otudjili od bosanstva...
De mi neki argument vezano za taj ejalet! Imali đe traga na ovom čudu od tehnologije?
Utokkha

#179 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Jel mozete otvorit temu Bosanci/Bosnjaci? Pa diskutujte kako to da su Bosnjaci hrvati, a Hrvati muslimani (prezimena)? Fala.
Kikibombona

#180 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:
Kejn wrote:"Bosanstva i Hercegovstva" (naziv je sam po sebi uvreda za moju zemlju jer je jedna regija dobila status ravan nazivu države) mogu donjeti više štete nego dobra.
Tvoj komentar je uvreda za zdrav razum.

Hercegovina ima jako historijsko uporiste. Procitaj nesto za pocetak o Humu/Zahumlju. Onda procitaj nesto o Stjepanu Kosaci, 'hercegu Huma', po kome je Hercegovina dobila ime koje danas nosi. Otomani su prvo zauzeli Bosnu pa nekoliko decenija nakon toga Hercegovinu, sto jasno ukazuje da se radilo o dva odvojena entiteta. To su potvrdili osnivanjem 'Hercegovackog sandzaka' koji je pozivio cijelo stoljece da bi ga poslije utopili u Bosanski ejalet.

I sto je najvaznije za cijelu pricu, jos ne vidjeh Hercegovca koji za sebe kaze da je Bosanac.

Posavina, Semberija i druge oblasti se mogu okarakterisati kao 'samo regijama', dok Hercegovina ima daleko jace historijsko uporiste.
Podjela na Bosnu i Hercegovinu je rezultat odluka A.U. vlade. Čak i sami Turci, kada su osnovali hercegovački ejalet, kao nagradu Ali-paši Rizvanbegoviću, su isti ukinuli i vratili ga nazad u bosanski Vilajet. Hercegovina je uvijek bila samo jedan od mnogih bosanskih sandžaka, poput novopazarskog sandžaka koji je nažalost odvojen od svoje matice.
Ponavljam, Otomani su zauzeli Bosnu i tek 20 godina poslije Hercegovinu/Hum. Period od 20 godina. :idea: To jasno govori da su Bosna i Hum bila dva odvojena eniteta. I prije toga, kroz historiju, Hum je imao poseban status u odnosu na Bosnu.

Nakon sto su zauzeli Hum, Otomani su priznali posebnost osvojenog teritorija i na tom prostoru osnovali 'Hercegovacki pasaluk'. Govorim o vremenu prije Rizvanbegovica, neposredno nakon otomanske invazije.

Evo, citaj, pa istrazi detaljno ako te zanima...

https://hr.wikipedia.org/wiki/Hercegova ... %C5%A1aluk
Hajvan

#181 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Hajvan »

i onda da link na nepirjateljsku vikipediju. a ne bosansku... :lol:

time se diskvalifikuje, namah
Kejn

#182 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
Ponavljam, Otomani su zauzeli Bosnu i tek 20 godina poslije Hercegovinu/Hum. Period od 20 godina. :idea: To jasno govori da su Bosna i Hum bila dva odvojena eniteta. I prije toga, kroz historiju, Hum je imao poseban status u odnosu na Bosnu.

Nakon sto su zauzeli Hum, Otomani su priznali posebnost osvojenog teritorija i na tom prostoru osnovali 'Hercegovacki pasaluk'. Govorim o vremenu prije Rizvanbegovica, neposredno nakon otomanske invazije.

Znam našta aludiraš, ali i taj Hercegovački sandžak je skoro za čitavo vrijeme postojanja Bosanskog Ejaleta ako izuzmemo taj početni period te 20 godina u 19 vijeku bio i ostao samo jedan od bosanskih sandžaka. Možemo reći da je Hercegovina kao regija imala nešto bogatiji historijski kontekst od drugih regija međutim ona je i dalje samo regija.
seldzuk

#183 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:
Kejn wrote:
Kikibombona wrote:...

Tvoj komentar je uvreda za zdrav razum.

Hercegovina ima jako historijsko uporiste. Procitaj nesto za pocetak o Humu/Zahumlju. Onda procitaj nesto o Stjepanu Kosaci, 'hercegu Huma', po kome je Hercegovina dobila ime koje danas nosi. Otomani su prvo zauzeli Bosnu pa nekoliko decenija nakon toga Hercegovinu, sto jasno ukazuje da se radilo o dva odvojena entiteta. To su potvrdili osnivanjem 'Hercegovackog sandzaka' koji je pozivio cijelo stoljece da bi ga poslije utopili u Bosanski ejalet.

I sto je najvaznije za cijelu pricu, jos ne vidjeh Hercegovca koji za sebe kaze da je Bosanac.

Posavina, Semberija i druge oblasti se mogu okarakterisati kao 'samo regijama', dok Hercegovina ima daleko jace historijsko uporiste.
Podjela na Bosnu i Hercegovinu je rezultat odluka A.U. vlade. Čak i sami Turci, kada su osnovali hercegovački ejalet, kao nagradu Ali-paši Rizvanbegoviću, su isti ukinuli i vratili ga nazad u bosanski Vilajet. Hercegovina je uvijek bila samo jedan od mnogih bosanskih sandžaka, poput novopazarskog sandžaka koji je nažalost odvojen od svoje matice.

Osmanlije kao veliki osvajači su bile jako zauzete kojekakvim opštinskim i kantonalnim granicama. Nije tačno da su je zauzeli 20 godina poslije Bosne. Blagaj je zauzet 1466., samo 3 godine nakon pada kraljevine. Sandžak ti je u Osmanskom carstvu bio nešto kao kanton u Federaciji. Tako da nije ejalet.
Last edited by seldzuk on 16/07/2018 21:54, edited 1 time in total.
Fudo387

#184 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:Evo, citaj, pa istrazi detaljno ako te zanima...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kiki_Musampa

#185 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kiki_Musampa »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Alija ti svetinja? Pa on i njegova stranka su nas unazadili gore nego i četnik i Eugen Savojski.I svaki dan mu jebem gdje išta ima.
Samo da poselamim druga Mustafu.
Kako si?
:D
Đe si Fudara legendo...blago tebi...u ovoj Alijinoj džamahiriji nikad neće doći svjetlo.
Danas nešto pričamo i žale se ljudi što u Širokom psuju državu. Rekoh,jebem ti i državu,i Bakira i Aliju i...
Kad je ja ne volim,kako da je vole oni koji čak imaju i pasoš druge države:)

Meni je bilo dosta kad novorođenom djetetu nisam mogao izvaditi cips i ovjeriti knjižicu,bez da mu djed da saglasnost da smije živjeti u njegovoj kući.
I opet JEBEM TI ...
horkesh

#186 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by horkesh »

S temom se desila apsolutno ista stvar kao i s onom "da li je vrijeme da Bošnjaci imaju nacionalnu državu" :D

Naravno da nije vrijeme. Prvo, Bošnjaci bi, pošto ih je već postavljač teme izričito pomenuo, time bili na gubitku, a ne dobitku. Da su Bošnjaci državotvoran narod, to bi već pokazali.

Drugo, postoje bh. patriote i pored Bošnjaka. U daleko manjem broju, ali ih ima. Valjda se i oni nešto pitaju?

Treće, sve što pokretača teme muči se može riješiti i s današnjim državnim rješenjem.

Naravno, Bošnje prvo moraju da izgrade svijet o državi i naciji i da se pozabave sami sobom. Svi stranački poslušnici koji su trenutno, na ovaj ili onaj način, zakačeni na državnu sisu su direktni neprijatelji bh. državnosti. Zbog njih, pored ostalog, SDA i slični njima nikada ne mogu i neće insistirati na nekim stvarima. Jednostavno, ako prestane kapanje iz budžeta, prestaje i podrška stranci.
Kikibombona

#187 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

seldzuk wrote:De mi neki argument vezano za taj ejalet! Imali đe traga na ovom čudu od tehnologije?
Evo ti smjernica pa ti nastavi dalje istrazivati...

1. Otomani su prvo zauzeli Bosnu
2. 20-ak godina nakon toga su zauzeli Hercegovinu

Ovo jasno ukazuje da se radilo o dva razlicita entiteta.

1. Otomani su nakon zauzimanja Hercegovine formirali 'Hercegovacki pasaluk'

I ovo jasno ukazuje da se radilo o dva razlicita entiteta.

Bosna i Hercegovina su historijski duboko povezane i to ne moze niko negirati. Zato jesu jedna drzava - Bosna i Hercegovina.

Tvrditi da je Hercegovina 'obicna regija', bez historijskog uporista, je glupost bez presedana. Hercegovina ima bogatu historiju cak i prije Bosnskog kraljevstva.
Kejn

#188 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote:De mi neki argument vezano za taj ejalet! Imali đe traga na ovom čudu od tehnologije?

Bosna i Hercegovina su historijski duboko povezane i to ne moze niko negirati. Zato jesu jedna drzava - Bosna i Hercegovina.

Tvrditi da je Hercegovina 'obicna regija', bez historijskog uporista, je glupost bez presedana. Hercegovina ima bogatu historiju cak i prije Bosnskog kraljevstva.
Hercegovina je bila regija u sklopu Srpske države. Ne znam o kakvoj bogatoj historiji pričaš
Također taj zasebni entitet se nije ni nazivao Hercegovina već Vojvodstvo Svetog Save i trajao je manje od pedeset godina te je rezultat više političkih natezanja između Stjepana V.K. i Kralja Tomaša nego li nekakvog zasebnog entiteta.
Last edited by Kejn on 16/07/2018 22:02, edited 1 time in total.
SaraFina

#189 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

:run:

Kiki, Wiki kao kao relevantan izvor ne mozes koristiti u argumentacijiiii.

Znam jednog Čehu purgera ludjaka koji uredjuje HR :)

Nacrtao je Banovinu davno na karti.
Hajvan

#190 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Hajvan »

kako obajsnavas da:

1. kolonijalni nazi dnasnje RH je ukinut, te se ista vise ne zove Hrvatska i Dalmacija i Slavonija (sta ti ja znam sve je bilo ukljuceno u taj kolinijalni naziv
2. zasto prdrzavas dualitet u nazivu Bosne (ko god ga podrzava,podrzava podjelu ove drzave i drustva)

ja ne dpoustam nikom da definise moj zivorni prostor, drustvo,jeezik i naciju..

pp cijenu zivot i smrti,nadam se ne mojeg :mrgreen:
video

#191 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by video »

:run:
E jeS vam tema u pm
Jos kad kiki nabija tempo istoj - drama :run:
155_mm

#192 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by 155_mm »

vrijeme za podjelu BiH je nastupilo jos 1918. samo se nekako neda i to ti je.
a razlog je isti zbog kojeg i pored toliko stranica napisanih ni jedan jedini zemljovid te podjele ili bar karta ili kakva mapa.
seldzuk

#193 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:

Prvo da definišemo termine, jer si ih sve pobrkao. Kakav pašaluk u 15. stoljeću.
Carstvo
Ejalet
Sandžak
ima i ispod - nahija ili nešto drugo
Hercegovina je najduže bila sandžak. Ejalet je bila kratko na kraju. Na čelu ejaleta je paša. Zato se zove i pašaluk.
Znači nema pašaluka u 15. stoljeću. Za detalje otiđi na našu, a ne na komšijsku wikipediju:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Hercegovački_sandžak
a i na hrvatskoj je pisalo od '833. do '851.
Kaligrafija

#194 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kaligrafija »

Jbt covjek pao u depresiju i dijelio bi drzavu, zbog drugog mjesta komsijske drzave na SP...! Haj se sam rani...! Svakog cirkusa, tri dana dosta...Sutra najmanje hiljadu hrvatskih porodica ode prema Irskoj, Njemackoj itd... ko i kod nas...Sutra ih isto ceka, jad, bijeda i neimastina, ko i nas u BiH...!!!
A na temu, za neprijatelje ove drzave, njihovo ili vase je da pokusavate da dijelite Bosnu, a nase je od Kulina bana, pa za vijeke, vijekova u buducnosti, da Vam ne damo...!!! Mozemo jedino ukinuti kantone, rs i Hercegovinu, pa da sve bude Bosna...! :lol: :bih:
Ono bi dijelilo, nije ti Bosna babovina da je dijelis...! Haj reci jednom povratniku, jednom protjeranom, kako bi ti dijelio to...!?? Srebrenica, Visegrad, Foca, Banja Luka, Trebinje, Livno, dio Mostara, Siroki Brijeg, Neum, Bijeljina itd., da budu Srbija i Hrvatska!?? Kurcina im, ili Vam koji bi tako dijelili!!

I za depresiju bi ti preporucio umjesto tabletica, kakve lopatice, krampice da malo kopas u kakvoj basti, dokazano lijeci sve vrste depresije...! Haj Bok i Allahu na amanet i Bog ti pomogo! :D
Fudo387

#195 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:

Tanko ovo,
Ima l' sta od Deretica?
Kikibombona

#196 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

seldzuk wrote:Osmanlije kao veliki osvajači su bile jako zauzete kojekakvim opštinskim i kantonalnim granicama. Nije tačno da su je zauzeli 20 godina poslije Bosne. Blagaj je zauzet 1466., samo 3 godine nakon pada kraljevine. Sandžak ti je u Osmanskom carstvu bio nešto kao kanton u Federaciji. Tako da nije ejalet.
Pao je Blagaj, ali nije cijela Hercegovina. Otomani su 1481. dobili posljednju bitku protiv vojske Vlatka Hercegovica Kosace.
seldzuk

#197 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by seldzuk »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:

Hercegovina je bila regija u sklopu Srpske države. Ne znam o kakvoj bogatoj historiji pričaš
Također taj zasebni entitet se nije ni nazivao Hercegovina već Vojvodstvo Svetog Save i trajao je manje od pedeset godina te je rezultat više političkih natezanja između Stjepana V.K. i Kralja Tomaša nego li nekakvog zasebnog entiteta.
Nemanjići i kompanija nikad nisu prebacili preko Neretve, tako da ti to jedno s drugim nema veze.
Kaligrafija

#198 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kaligrafija »

155_mm wrote:vrijeme za podjelu BiH je nastupilo jos 1918. samo se nekako neda i to ti je.
a razlog je isti zbog kojeg i pored toliko stranica napisanih ni jedan jedini zemljovid te podjele ili bar karta ili kakva mapa.
A Srbiju i Hrvatsku kako cemo dijeliti, jel vrijeme sad ili je bilo!???
SaraFina

#199 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Amateri, ne pucajte se Wikipedia-ama :)

Jojjj dječije :D
seldzuk

#200 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by seldzuk »

Kikibombona wrote:
seldzuk wrote:Osmanlije kao veliki osvajači su bile jako zauzete kojekakvim opštinskim i kantonalnim granicama. Nije tačno da su je zauzeli 20 godina poslije Bosne. Blagaj je zauzet 1466., samo 3 godine nakon pada kraljevine. Sandžak ti je u Osmanskom carstvu bio nešto kao kanton u Federaciji. Tako da nije ejalet.
Pao je Blagaj, ali nije cijela Hercegovina. Otomani su 1481. dobili posljednju bitku protiv vojske Vlatka Hercegovica Kosace.
Vlatko se s Osmalijama mlatio po Herceg Novom i okolini. Dok mu nije ddoijalo. Nebitan detalj.
Locked