Kamen u žuči

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
banjaluka078

#176 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

suspect_zero wrote: 08/09/2024 01:51
....jetra je masnija ali nema nikakvih anomalija po sebi jer sve što je žuč odrađivala sada ide valjda direkt na jetru.
Bilo bi dobro izbaciti skroz slatko i masno, to sam smanjila....bijelo meso i umjesto čokolade za dan razgodim je na pet.
Meni kažu da je jetra već masna, neki dr kaže umjereno, neki samo masna, vjerovatno i njihov lični dojam, pa bi se poslije operacije vjerovatno to pogiršalo.

Smeta bijelo meso? A ja se više hranim bijekim nego crvenim.
banjaluka078

#177 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

plain vanilla wrote: 08/09/2024 02:21
Na UZ mi je gledala zuc i vidjela da je kamen skoro velicine zuci pa je to uslikala i rekla da ustanem i pogledam jer je to onaj starinski UZ bio. Onda je gledala jetru i rekla da vidi promjene na jetri pa sam i njih pogledala, tbj kao da sam doktor. Te promjene su izgledale kao ovakve crtice ---- --- nepravilno raspoređene po jetri.

A sto se tice ishrane, meni su nakon operacije samo rekli da ne jedem ono sto primijetim da mi smeta. Bez ikakvog detaljnijeg uputstva . Pa sam jq jela laganu hranu, i onda polako uvodila i ostalo. A i dan danas gulim paradajz, paprike, izbjegavam naricito przeni luk...prezacinjenu hranu, vjerovatno mi ni zeludac nije najbolji.
Kad sam tad guglala sta se smije jesti, vidjela sam da ne preporucuju svježu jabuku npr, pa sam kuhala kompot. Grah i kupus su mi uvijek bili teški.

Taj bol moze biti i od crijeva, mozda nemas redovnu stolicu ili se nakupi gasova.
Mogla bih živjeti na grahu, kupusu i jabukama i sad mi ti ovo napišeš! :( :D

Kod mene nema promjena u smislu ožiljaka na jetri, bila sam i na fibroskenu i elastografiji, tkivo je u redu.

Hvala ti za odgovor.
irac300

#178 Re: Kamen u žuči

Post by irac300 »

...
Last edited by irac300 on 08/09/2024 16:16, edited 1 time in total.
zubi

#179 Re: Kamen u žuči

Post by zubi »

banjaluka078 wrote: 08/09/2024 09:07 Kod mene nema promjena u smislu ožiljaka na jetri, bila sam i na fibroskenu i elastografiji, tkivo je u redu.
To ti je najvaznije...

A da jetra moze da boli, moze i te kako, ta suplja doktorska kako nema nervnih zavsetaka pa ne moze da boli, to macku o rep...

https://eklinika.telegraf.rs/zdravlje/6 ... lest-jetre

Bol u gornjem desnom delu stomaka – Javlja se zbog akutnog napada ili pogoršanja hroničnog stanja jetre, koje izaziva upalu i rastezanje kapsule jetre, i tako stvara bol. Ovo može da bude nezgodan znak jer bol u desnom gornjem kvadrantu takođe može da bude uzrokovan osnovnom bolešću žučne kese ili kamenom u žuči.
suspect_zero

#180 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

banjaluka078 wrote: 08/09/2024 09:03
suspect_zero wrote: 08/09/2024 01:51
....jetra je masnija ali nema nikakvih anomalija po sebi jer sve što je žuč odrađivala sada ide valjda direkt na jetru.
Bilo bi dobro izbaciti skroz slatko i masno, to sam smanjila....bijelo meso i umjesto čokolade za dan razgodim je na pet.
Meni kažu da je jetra već masna, neki dr kaže umjereno, neki samo masna, vjerovatno i njihov lični dojam, pa bi se poslije operacije vjerovatno to pogiršalo.

Smeta bijelo meso? A ja se više hranim bijekim nego crvenim.

Ma ne, pogrešno sam se izrazila :) crveno dva tri puta godišnje ostalo samo piletina, puretina i riba.
Dodije često pa poželim ćevape al jbg :oops: :D za čokoladu govorim da sam smanjila, prije 20 godina sama uz kafu pojedem čitavu....sada bez obzira na žuč razvlači mi se po nekoliko dana.
Jetra je vazda masnija, ali mi nije rekao da trebam neku th nego ono surutke (ne mogu ja ono) češće.
Ne znam kako kod tebe, ali ima perioda kada mi nešto ne smeta a onda ista stvar stvara neugodu (mlijeko, paprika, krastavac, puding, pura, luk...) :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#181 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

Ima li neko da a da mu krastavica ne smeta,..ja ga ne znam.. :mrgreen:
banjaluka078

#182 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

konektovan wrote: 08/09/2024 11:42 Ima li neko da a da mu krastavica ne smeta,..ja ga ne znam.. :mrgreen:
Meni. :) Nikad nikakve tegobe.
mostarurscu

#183 Re: Kamen u žuči

Post by mostarurscu »

Ja sam prvi napad imao 2019...probudili me u zoru uzasni bolovi, u hitnoj pa u bolnici zavrsio sa pogresnom dijagnozom pijeska u bubreznim kanalima.
Nisu mi uopste otkrili kamence u zuci tada , a otkrio sam ih na ultrazvucnom pregledu stomaka godinu poslije gdje mi je doktor rekao da imam veci kamen 2.2 cm.

Tad sam povezao ustvari da je taj jaki napad godinu ranije koji je trajao cijeli dan bio od zuci.

Ngdje 2022.godine u zimu sam imao jos jedan jaci napad od par sati nakon sto sam igrao kosarku gdje me probolo ispod desnog rebra da bi 2 sata poslije krenuo napad.

Od tada svake godine u oktobru novembru sto povezujem s prehladom poslije jakog jela po jedan -dva blaza napada koja buscopan zaustavi u roku pola sata.

Znaci od otkrica kamenca 2 jaca napada i 7-8 kracih poslije masnih jela na prelazu jesen zima.
Nisam se nikad cuvao i jeo sam stalno sve.

Kuhana jaja redovno sa zumancem al evo prije par dana prvi put ljeti poslije njih dobijem napad koji opet buscopan zaustavi i neutralizira u roku pola sata kao da se nije ni desio.

Na ultrazvucnim pregledima koje radim svake godine kamen se cak i smanjio za oko 2 mm pa mi nije jasno kako je to moguce

Obzirom da mi je sad prvi put desio se napad ljeti poceo sam prvi put razmisljat o operaciji.

Brine me to sto mi je zuc presavijena u vratu pa ne znam da li se u takvoj situaciji moze raditi laparaskopski ili mora klasicni rez?

Zna li. Iko?
dječak sa šibicama

#184 Re: Kamen u žuči

Post by dječak sa šibicama »

mostarurscu wrote: 08/09/2024 13:33 Brine me to sto mi je zuc presavijena u vratu pa ne znam da li se u takvoj situaciji moze raditi laparaskopski ili mora klasicni rez?

Zna li. Iko?
Cini mi se da je rodici bio savijen, nesto je spominjala da joj je radiolog rekao, radila laporaskopski sve proslo bez problema. Jos je starija zena, 71 godina, nikakvih proljeva nije imala. Malo je bolilo nakon operacije dok se truckala u autu do kuce, to je sve.

Ali zena jede jako dijetalnu hranu pa nema problema danas. Mozda je i to fora.
banjaluka078

#185 Re: Kamen u žuči

Post by banjaluka078 »

zubi wrote: 08/09/2024 11:25 To ti je najvaznije...

A da jetra moze da boli, moze i te kako, ta suplja doktorska kako nema nervnih zavsetaka pa ne moze da boli, to macku o rep...

https://eklinika.telegraf.rs/zdravlje/6 ... lest-jetre

Bol u gornjem desnom delu stomaka – Javlja se zbog akutnog napada ili pogoršanja hroničnog stanja jetre, koje izaziva upalu i rastezanje kapsule jetre, i tako stvara bol. Ovo može da bude nezgodan znak jer bol u desnom gornjem kvadrantu takođe može da bude uzrokovan osnovnom bolešću žučne kese ili kamenom u žuči.
Mislim da je najvažniji i najveći dio problema kod mene to što nemam pouzdanog stručnjaka.
Skoro 15 godina imam povišene vrijednosti. Terapija se svodila na Silimarin i surutku i nikad neko ozbiljnije traženje uzroka. Preko decenije me je vodio primarijus, br. 1 u BL, kao, ako si u njegovim rukama, onda je to to. Čovjek mi je preporučivao kozje mlijeko i kozju surutku, za šta mi ljekar poslije njega reče da je bila katastrofa, jer sad taj drugi (opet pun nekih titula, gostujući iz Novog Sada na našem KC) tvrdi da je problem u žuči i da ne smijem mliječne masti ni slučajno, a da su kozji proizvodi jako masni.
Onda zaglavim u bolnici, hepatolog koja me je "zapala" zaista jeste naredala hrpu pretraga, ali ne zna složiti pravu sliku, misli da bi moglo biti nešto od autoimunih oboljenja, u početnom stadiju, ali joj se u to "početni" ne uklapa već decenija povišenih enzima i sva negativna imunologija. Plus, pogrešno mi uradi fibrosken i pronađe fibrozu u trećem stadiju.
Odem u Zagreb, elastografija kaže da nema fibroze, tamošnji dr nauka mi preporuči još nalaza za koje su se ovi u BL češali po glavi i čudili da se to uopšte negdje ima i uraditi. Njegov zaključak je da autoimuna nije, jer je sve negativno, ali ne bi ni on mogao znati šta je.
Ponovim fibrosken kod drugog ljekara u BL, uredan nalaz, znači, definitivno bez oštećenja jetre.
Svi sliježu ramenima, a ja više ne znam kome da odem. Osim na tu biopsiju, mada mi se nimalo ne sviđa ta ideja, ali ako će konačno pronaći, potvrditi ili pobiti dijagnozu, onda OK.

Uglavnom, hvala svima na odgovorima na moja pitanja, skontala sam da i nije kraj svijeta ostati bez žuči, ako se ispostavi da ona pravi problem.
mostarurscu

#186 Re: Kamen u žuči

Post by mostarurscu »

dječak sa šibicama wrote: 08/09/2024 13:38
mostarurscu wrote: 08/09/2024 13:33 Brine me to sto mi je zuc presavijena u vratu pa ne znam da li se u takvoj situaciji moze raditi laparaskopski ili mora klasicni rez?

Zna li. Iko?
Cini mi se da je rodici bio savijen, nesto je spominjala da joj je radiolog rekao, radila laporaskopski sve proslo bez problema. Jos je starija zena, 71 godina, nikakvih proljeva nije imala. Malo je bolilo nakon operacije dok se truckala u autu do kuce, to je sve.

Ali zena jede jako dijetalnu hranu pa nema problema danas. Mozda je i to fora.

Super ako je tako, klasicna operacija ipak iziskuje puno duzi oporavak.
Ma tesko se odluciti dok ti ne ucesta pravit probleme, i sam doktor tako kaze. Jedan blazi napad godisnje poslije jela i nije tako strasan al vec ako postane pravilo i ucesta mora se radit.

Koliko sam shvatio to je neko njihovo pravilo kada pitas raditi ili ne.
Ima u Travniku neki doktor bas ekspert za to ...Granov cini mi se da se zove. Znam neke koji su mu isli.
korisnicki

#187 Re: Kamen u žuči

Post by korisnicki »

Negdje čuh da kurkuma u prahu i med rastopljeni u vodi kada se pije razbija kamence u žuči.
Jel probavao neko?
mostarurscu

#188 Re: Kamen u žuči

Post by mostarurscu »

korisnicki wrote: 08/09/2024 13:58 Negdje čuh da kurkuma u prahu i med rastopljeni u vodi kada se pije razbija kamence u žuči.
Jel probavao neko?
Iako bi po svim pravilima trebao rasti u mene se smanjio za 2mm . Jedino sto sam mogao povezat da je uticalo na to od ishrane je sirup od sipka koji pijem u zimskom periodu po par mjeseci.

Mozda nema nikakve veze al eto ja sam s tim povezao.
dječak sa šibicama

#189 Re: Kamen u žuči

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam cuo da je kamen u zuci neizljeciv bez operacije, moze se smanjiti moze i nestati, ali se vraca. Kad jednom zucna kesa oboli, ona je trajno bolesna, zato se i vadi.

Tako sam cuo od doktora, a sad jel istina valjda oni znaju.
konektovan

#190 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

Koga bi za UZ pregled abdomena preporucili u Sa??
Altsa

#191 Re: Kamen u žuči

Post by Altsa »

konektovan wrote: 11/09/2024 15:38 Koga bi za UZ pregled abdomena preporucili u Sa??
Dr. Sanja Sehovic ili ordinacija dr. Smajlovic
konektovan

#192 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

Altsa wrote: 11/09/2024 15:41
konektovan wrote: 11/09/2024 15:38 Koga bi za UZ pregled abdomena preporucili u Sa??
Prvi slobodan termin kod smajlovica 24 og..
Za tu dr.Šehović prvi put cujem,..gdje radi, privatno ili??
Altsa

#193 Re: Kamen u žuči

Post by Altsa »

konektovan wrote: 11/09/2024 15:52
Radila u Suncu, a inace u domu zdravlja Kumrovec. Ima privatnu ordinaciju u Visokom jer ne moze ordinirati u KS kad radi u drzavnoj ustanovi. Odlicna.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku Sanja Hadžović Šehović
062 800 809

https://g.co/kgs/ruZjJtT
konektovan

#194 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

Altsa wrote: 11/09/2024 16:09
konektovan wrote: 11/09/2024 15:52

Radila u Suncu, a inace u domu zdravlja Kumrovec. Ima privatnu ordinaciju u Visokom jer ne moze ordinirati u KS kad radi u drzavnoj ustanovi. Odlicna.
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku Sanja Hadžović Šehović
062 800 809

https://g.co/kgs/ruZjJtT
Visoko mi nije nikako usput, :mrgreen: ..ali hvala za info!!
suspect_zero

#195 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

Ja prvi put to uradila u Alea dr.Kandić, zaboravila sam ime doktorice ali je baš bila detaljna.

Dr.Amela u Uniticu je samo za djecu koliko znam :-? ....pitaj ako ti nije mrsko, sina sam vodila i zadovoljna sam.
konektovan

#196 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

suspect_zero wrote: 12/09/2024 08:44
Ja prvi put to uradila u Alea dr.Kandić, zaboravila sam ime doktorice ali je baš bila detaljna.

Dr.Amela u Uniticu je samo za djecu koliko znam :-? ....pitaj ako ti nije mrsko, sina sam vodila i zadovoljna sam.
I meni je radila kod Kandica neka doktorica,..ali problem je sto nije napisala na nalazu ono sto je meni rekla..
suspect_zero

#197 Re: Kamen u žuči

Post by suspect_zero »

E ne znam fakat, da joj odes ponovo i pitas da napise?
Ovo danas je ludilo naci nekoga a da si zadovoljan :roll:
konektovan

#198 Re: Kamen u žuči

Post by konektovan »

suspect_zero wrote: 12/09/2024 12:37 E ne znam fakat, da joj odes ponovo i pitas da napise?
Ovo danas je ludilo naci nekoga a da si zadovoljan :roll:
Pisao sam vec nekad,...radio sistematski, kaze mi dr. ti imas polipe na zucnoj kesi,..?! Znas li za to? Ne znam, radim svake godine uz abdomena, izuzev dvije godine kad je bila korona 20, 21..nalazi uvijek bili uredu, bar su tako pisali..
U njenom nalazu nista nije napisala, izutev preporuke za pregked kod gastroenterologa.
Ali posto imam odredjene tegobe..moram ici dalje i potraziti jos koje misljenje..
Zoya

#199 Re: Kamen u žuči

Post by Zoya »

Za dvije sedmice operacija zakazana, a ja i dalje bez bolova. Doktor veli da mora, ja ne razumijem zašto moram ako nemam bolove. Nisam pametna 😭
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#200 Re: Kamen u žuči

Post by plain vanilla »

Zoya wrote: 16/10/2024 22:14 Za dvije sedmice operacija zakazana, a ja i dalje bez bolova. Doktor veli da mora, ja ne razumijem zašto moram ako nemam bolove. Nisam pametna 😭
de ba saberi se
pa ako se upali, onda ce te boljeti, a onda nista od operacije
ili hoces da te klasicno operisu pa da ti rez bude preko cijelog stomaka i oporavak da traje 10 puta duze?

super je sto nemas bolove, lakse ce sve proci a oporavak zacas
Post Reply