zubi wrote: ↑08/09/2024 11:25
To ti je najvaznije...
A da jetra moze da boli, moze i te kako, ta suplja doktorska kako nema nervnih zavsetaka pa ne moze da boli, to macku o rep...
https://eklinika.telegraf.rs/zdravlje/6 ... lest-jetre
Bol u gornjem desnom delu stomaka –
Javlja se zbog akutnog napada ili pogoršanja hroničnog stanja jetre, koje izaziva upalu i rastezanje kapsule jetre, i tako stvara bol. Ovo može da bude nezgodan znak jer bol u desnom gornjem kvadrantu takođe može da bude uzrokovan osnovnom bolešću žučne kese ili kamenom u žuči.
Mislim da je najvažniji i najveći dio problema kod mene to što nemam pouzdanog stručnjaka.
Skoro 15 godina imam povišene vrijednosti. Terapija se svodila na Silimarin i surutku i nikad neko ozbiljnije traženje uzroka. Preko decenije me je vodio primarijus, br. 1 u BL, kao, ako si u njegovim rukama, onda je to to. Čovjek mi je preporučivao kozje mlijeko i kozju surutku, za šta mi ljekar poslije njega reče da je bila katastrofa, jer sad taj drugi (opet pun nekih titula, gostujući iz Novog Sada na našem KC) tvrdi da je problem u žuči i da ne smijem mliječne masti ni slučajno, a da su kozji proizvodi jako masni.
Onda zaglavim u bolnici, hepatolog koja me je "zapala" zaista jeste naredala hrpu pretraga, ali ne zna složiti pravu sliku, misli da bi moglo biti nešto od autoimunih oboljenja, u početnom stadiju, ali joj se u to "početni" ne uklapa već decenija povišenih enzima i sva negativna imunologija. Plus, pogrešno mi uradi fibrosken i pronađe fibrozu u trećem stadiju.
Odem u Zagreb, elastografija kaže da nema fibroze, tamošnji dr nauka mi preporuči još nalaza za koje su se ovi u BL češali po glavi i čudili da se to uopšte negdje ima i uraditi. Njegov zaključak je da autoimuna nije, jer je sve negativno, ali ne bi ni on mogao znati šta je.
Ponovim fibrosken kod drugog ljekara u BL, uredan nalaz, znači, definitivno bez oštećenja jetre.
Svi sliježu ramenima, a ja više ne znam kome da odem. Osim na tu biopsiju, mada mi se nimalo ne sviđa ta ideja, ali ako će konačno pronaći, potvrditi ili pobiti dijagnozu, onda OK.
Uglavnom, hvala svima na odgovorima na moja pitanja, skontala sam da i nije kraj svijeta ostati bez žuči, ako se ispostavi da ona pravi problem.