akaunt wrote:Dajte ba urazumite se...
Onaj gore prica o tri milje eura pocetne plate, ovaj o pet milja eura.... Znate li vi kolike su plate zapadnije od Julijskih Alpi?
Ako vi napuštate BiH sa ovakvim očekivanjima, moj vam je savjet da sjedite gdje i sjedite!
...ja se izvanjavam nuklearnim fizicarima sa deset godina radnog staza , za njih ovaj post ne vazi .
Evo iscitah ranom zorom sve ovo, uz kaficu, i samo da kazem svoje misljenje, dakle ove tri milje eura pocetna je sto posto BRUTO plata, tako da ljudi moji de malo ohladite!
Ne mogu reci da vani , na zapadu , nije bolje , ali de malo realnosti, znate ono troskovi stanovanja ,,,, ovde vecina ljudi ima svoje stanove, i ako ima imalo bolju platu nije ovde sve tako crno,
Ovo pisem iz mojih licnih iskustava, proveo sam ja desetak godina vani, radio u izuzetno maloj firmi, ali su se prava radnika postovala kao da je najjaca drzavna firma!
Ove nazovi gazde iz BiH moraju promijeniti prije svega svoj stav, dakle uposlenika tretirati kao svoje blago,omoguciti mu slobodno vrijeme, fiksno radno vrijeme, dobro ga i posteno platiti te tako steci lojalne uposlenike!
Pazi, primjer ovoga gore hipotetskog radnika vani , sa tri hiljade eura, rekoh to je bruto, i nisu bas neke pare, ali on zna kada i za sta radi, koje je radno vrijeme, ima slobodne dane po zakonu, godisnji odmor i sve ostalo, dakle zivi zivot dostojan covjeka, a nije (slabo) plaćeni rob, bez prava na privatnost i barem male zivotne uzitke koje je stekao svojim radom!
Ovde svaki hebeni "gazdica" odmah kupi Audi Q7, "nedobog" sta manje, a ima gomilu nezadovoljnih robova koji ce ga prvom prilikom, ne napustiti, to je zadnje, nego će gledati kako da ga "zavrnu" na svakom koraku, i onda smo tu gdje jesmo!