Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
ušće

#176 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

General War wrote:
hAZNADAR wrote: Jeftin pokusaj skretanja teme.

Nadam se da ces dati svoj doprinos na temu bosnjackog nacionalizma.
Ne znaju obicni bosnjaci ni sta je to... :zzzz:
To đenerale samo udri ... :bih: :bih:
General War

#177 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

:zen:
ušće wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote: Jeftin pokusaj skretanja teme.

Nadam se da ces dati svoj doprinos na temu bosnjackog nacionalizma.
Ne znaju obicni bosnjaci ni sta je to... :zzzz:
ušće

#178 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

General War wrote::zen:
ušće wrote:
General War wrote: Ne znaju obicni bosnjaci ni sta je to... :zzzz:
:bih: :izet: fale mi još ljiljani pa ne zahatari ...
General War

#179 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

ušće wrote:
General War wrote::zen:
ušće wrote: To đenerale samo udri ... :bih: :bih:
:bih: :izet: fale mi još ljiljani pa ne zahatari ...
Da bog da se ti i njih i sjecas
ušće

#180 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

General War wrote:
ušće wrote:
General War wrote: :bih: :izet: fale mi još ljiljani pa ne zahatari ...
Jok vala đenerale...ja ti više volim trobojka sa kokardom isto ko ti zeleni barjak... :fazlija: :violina:
animals

#181 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by animals »

hAZNADAR wrote:
Banksy wrote:Pitanje,
kako je poznato,
Bošnjaci (Srbi, Mađari, Talijani) su u Hrvatskoj nacionalna manjina,
a Hrvati (Bošnjaci, Srbi) u BiH konstitutivni narodi,
kako da nazovemo ove pajace?

Image
Pa valjda je red da kazes i sam misljenje o njima i sta dokazuju.
Budale...
Bodkin

#182 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

bbaass wrote:
Banksy wrote:Pitanje,
kako je poznato,
Bošnjaci (Srbi, Mađari, Talijani) su u Hrvatskoj nacionalna manjina,
a Hrvati (Bošnjaci, Srbi) u BiH konstitutivni narodi,
kako da nazovemo ove pajace?

Image
sta on zna , obecali mu cvaju da ovo drzi , jos je nije dobio , nit ce , s obzirom da Sejfo T. je taj sto je obecAO :-D a Sejfo misli da ce ubit koju kintu iz dijaspore ko bosnjacki nacionalist, to je to ukratko
Naravno, samo zbog love. Nema tu nikoga iz ubjedjenja :D
cyprus

#183 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Nego @haznadar, jel ovo vjerski ili nacionalni simbol? :mrgreen:

Image
cyprus

#184 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

A_A_AKCIJA wrote:
cyprus wrote:
Pa ja sam pola svog prethodnog posta potrošio govoreći o tome kako bošnjački nacionalizam (bar zasad) nije ravan nivou dva susjedna, objašnjavajući i zašto nije, i ti onda dođeš i pitaš to boldirano :-)

Međutim, i pored toga što bošnjački nacionalizam još mora 'jesti pure' da stigne srpski i hrvatski, nije da baš nema nikakvih eksplicitnih primjera... Npr:

- sve češće ponavljanje teze o tome da su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka (npr. na videu ispod)
- reis o 'vlasima' (sreća pa mu je ovo jedino zastranjivanje, inače je OK, ali ona izjava je zaista bila samo dno)...
- postojanje isključivo bošnjačkih i muslimanskih simbola na grbovima mnogih opština
- zapišavanje teritorije na različite načine
- sam si spomenuo Busuladžića i Đozu
- imaš i onaj BPNP (samo se nadam da je riječ o sačici neiživljenih tinejdžera)
- guglaj izjave ovih: Fatmira Alispahića, Sejfudina Tokića, Suada Kurtćehajića, Nihada Aličkovića, Harisa Zahiragića, Senadina Lavića, Dževada Jahića, Ferida Muhića, Emira Zlatara, Džemaludina Latića (eto, tražio si deset imena)...
- pročitaj šta sve pišu STAV, SAFF i još desetine sličnih, samo manje eksponiranih portala i listova
- mitomanija od 10 i kusur genocida, o 200 000 ubijenih Bošnjaka u zadnjem ratu, o bogumilstvu kao preteči islama na ovom prostoru...
- selektivno tumačenje historije
- vrlo nizak nivo suočavanja sa zločinima počinjenim od strane pripadnika Armije RBiH
- vrlo poletno podizanje hajke na neistomišljenike
- fabrikovanje popisa stanovništva (a zbog čega?!)
- neprincipijelnosti tipa - 'jedan čovjek - jedan glas' je inače super civilizacijski princip, ali ne baš i tamo gdje smo manjina
itd.

(eto ostavimo po strani majorizaciju, vjerski ekstremizam, agresivne političke nastupe i ostala medijski preeksponirana pitanja)

Sve to itekako postoji u bošnjačkom dijelu bosanskohercegovačkog društva, kako u javnosti, tako i u svakodnevnici... To što je u Republici Srpskoj i onom dijelu Federacije koji bi se rado zvao Herceg Bosnom situacija gora, ne znači da se trebamo praviti ludi i tvrditi da bošnjački nacionalizam ne postoji ili da je benigan... Ja se vala lud pravit neću, a ti kako hoćeš...
U principu se slažemo.

Ono oko čega se ne slažemo jesu primjeri, od kojih svaki drugi je tu samo da bi lista bila duža. Mislim, Haris fuckin Zahiragić u društvu Tokića ili Jahića :-). Svi navedeni, ne mogu ni opepeliti jednom Vasi Čubriloviću ili Stevanu Moljeviću. Da si spomenuo Saltagu sa Prava, možda bi bo na pravom tragu.

Priča o selektivnom tumačenju istorije, takođe je tvoje viđenje stvari. Moje je da je u pitanju detoksikacija od velikosrpskih i velikohrvatskih ideja, koje su dominirale humanističkom naukom 20og stoljeća, a koja nam je nametnuta kao početna tačka i samim time normalna.

Priča o zločinima ne stoji u 90% slučajeva.

Popis... De ba, da se uozbiljimo :)

U suštini, poređenje nacionalizama na Balkanu se uvijek svede na onaj vic kada slonovi i mravi igraju fudbal... Dobro, i mi smo se gurali :) . O političkim idejama koje su izrasle iz njih, da ne govorimo.
Dobro, drago mi je da se bar oko suštine slažemo... A što se tiče primjera:

Naveo sam 10 ljudi za koje manje-više svako zna ko su i koji su u manjoj ili većoj mjeri sveprisutni u javnom prostoru... Hajd Latić malo manje u zadnje vrijeme, ali još su dobro poznate izjave koje su njega 'proslavile'... I nisam ih mislio porediti sa Čubrilovićem ili Moljevićem, nego je to bilo u kontekstu priče kako je prije 10-tak godina bio otprilike jedan Fatmir (ultradesničar bez dlake na jeziku), a sada ih evo ima mašala... A nije baš da su navedeni tako beznačajne ličnosti u bošnjačkom dijelu društva... Taj Haris fuckin Zahiragić je npr. član upravnog odbora najveće obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini... Dakle, nije da želim reći da su navedene kreature pandan nekom SANU-u (mada se eto mnogi nešto upinju kroz taj BANU, ali moraju još mnogo pure jesti), nego da je proces kuraženja bošnjačke čvrste desnice u toku i da je sve intenzivniji...

Selektivno tumačenje historije možda možeš posmatrati kroz prizmu te detoksikacije, međutim bojim se da bi se sada moglo raditi o novoj intoksikaciji, samo drugačijoj...

Priča o zločinima stoji upravo u 90% slučajeva... Eto Kazani su 'najsvjetliji' primjer suočavanja, pa opet recimo nemaš spomen obilježja (zašto?!), a glavni zločinac, ako se ne varam, još uvijek leži na Kovačima... Šta je sa Trusinom? Grabovicom? Uzdolom? Križančevim Selom? Dusinom? Sijekovcem? Gornjom Jošanicom? Dokle je suočavanje sa događajima na području Trnova 1992. godine (npr. Ledići i Presjenica)? Sa dešavanjima u i oko Konjica (npr. Čelebići)? Sa dešavanjima u i oko Zenice? Sa dešavanjima u Bugojnu? Sa dešavanjima u Podrinju (rijetko ko će uopšte priznati da su tamo stradali i neki nevini Srbi)? Ima još... Kada dođe do osude ovih zločina od strane bošnjačke desnice, maltene uvijek ide ono ALI... Evo nedavno smo imali vijest da Kanton Sarajevo finansijski pomaže odbranu osumnječenih pripadnika Armije RBiH za neki zločin, gdje ono, čini mi se blizu Ilijaša (i Dežulović ispade jugoustaša što je ukazao na to)...

Popis - kako misliš da se uzobiljimo? Pa sjećamo se kampanje koja je otvoreno pozivala i davala instrukcije ljudima kako da fabrikuju podatke... A nakon toga i ogromnog pritiska i tenzija da se takvi rezultati i objave... A zašto? Da bi Bošnjaci imali preko 50%? Ako nije iz nacionalističkih razloga to urađeno, iz kojih je? Zašto nije dovoljno znati da ima preko 50% probosanski orijentisanih građana u BiH (a to znamo na osnovu izbora)? Zašto mora biti 50% Bošnjaka? Šta - bitno je da se na toj fiktivnoj mapi Srebrenica zeleni, a to što joj u načelničkoj stolici sjedi onaj Dodikov mamlaz, to je manje bitno... No, dobro, to je druga priča - a tiče se vizije, strategije i prioriteta kod bosanskih nacionalista, a tu je situacija potpuno sumanuta...

I na kraju, ja ne doživljavam ovu temu kao poređenje (zbog čega sam i mnogo puta naglasio da ne poredim, a pogotovo ne poistovjećujem - al čini mi se džabe)... Ovo je tema samo o bošnjačkom nacionalizmu, o tome da li postoji i kakve su implikacije od njega... Mnogi su evo spremni tvrditi da nešto što bi se moglo nazvati bošnjačkim nacionalizmom uopšte ne postoji, praveći različite logičko-retoričke vratolomije, a ja se jebga žestoko ne slažem, jer imam i oči i pamet, te nisam ni ćorav, ni lud... Ako sam zbog toga četnik, salonac, đikan - šta ću...
animals

#185 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by animals »

cyprus wrote:Nego @haznadar, jel ovo vjerski ili nacionalni simbol? :mrgreen:

Image
Mogu li ja :D
hAZNADAR

#186 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

animals wrote:
cyprus wrote:Nego @haznadar, jel ovo vjerski ili nacionalni simbol? :mrgreen:

Image
Mogu li ja :D
De molim te ako ti nije tesko. Kad se krenu iskopavati slike po googlu koje dokazuju sve - obicno se predajem.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#187 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Chmoljo »

Banksy wrote:
hAZNADAR wrote:
Dakako jesi akcentirali. Skoro pa izjednacavanje bosnjackog nacionalizma sa susjednim kroz par izjava, par forumasa i par pajaca sa hartijom u ruci.
Ma to nije tačno, nikako, čitam temu... I ne govorim o tom akcentiranju.

Nego, šta su ovi 'naši'? Pajaci, nisu nacionalisti?
:lol:

Upinji se ti koliko hoces. Nije bitno sta pises i sta ti u postovima stoji. Haznadar ce ti reci sta u stvari pise.

:D
Alfons Kauders

#188 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote: Ma to nije tačno, nikako, čitam temu... I ne govorim o tom akcentiranju.

Upinji se ti koliko hoces. Nije bitno sta pises i sta ti u postovima stoji. Haznadar ce ti reci sta u stvari pise.

Mora SBB uz HDZ, sta ces... :D
Banksy

#189 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

hAZNADAR wrote:
slike po googlu koje dokazuju sve - obicno se predajem.
... onda je i red da zatvoriš ovu isforsiranu temu kojom si pokušao dokazati teorije izmaštane u svojoj glavi, a kojima bi optužio druge za njihov tobožnji nacionalizam. ispalo je da je tema postigla kontraefekat i da si na njoj najviše rekao o samom sebi.

nacionalisti, haznadar. oni od jučer, oni iznad, i to su nacionalisti.

pozdrav
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#190 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Nurudin »

Školski primjer dezorjentiranog i iskompleksiranog baliluka

-na jednoj temi se zgražavaju nad glupom Munirinom izjavom "Kolinda kraljica"

- na drugoj temi se zgražavaju nad grupom ljudi koji drže transparente "Kolinda pokloni se žrtvama "
hAZNADAR

#191 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Banksy wrote:
hAZNADAR wrote:
slike po googlu koje dokazuju sve - obicno se predajem.
... onda je i red da zatvoriš ovu isforsiranu temu kojom si pokušao dokazati teorije izmaštane u svojoj glavi, a kojima bi optužio druge za njihov tobožnji nacionalizam. ispalo je da je tema postigla kontraefekat i da si na njoj najviše rekao o samom sebi.

nacionalisti, haznadar. oni od jučer, oni iznad, i to su nacionalisti.

pozdrav

Odabrano drustvo ponovo na djelu. Horski. Sve neki citaci misli hebote i koji odlucuju ko ovdje ima sertifikat za upozorava na opasnost bosnjackom nacionalizam a ko ne. Predsjednici dva entiteta, dva od tri clana predsjednistva i niz politicara i medija dakle seru i lazu a neko ovdje ko isto prica - ne. Neko prosipa velikosrpsku a neko ne. Izvoli nadji u mojim postovima na ovoj temi ista sto dokazuje to sto si ti skontao da dokazujem o sebi. Koga sam ovdje osudio za nacionalizam.

Ovdje se sud pravi na osnovu Ko nesto prica a ne Sta prica.
Cujem od istih osoba oprecne stavove - nekoga ces "pobiti argumentima i dokazati nacionalizam" a nekom drugom reci da je minoran. Komedija gdje je bolje se primiriti dok dozivljaj ne prodje.
hAZNADAR

#192 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Chmoljo wrote:
Banksy wrote:
hAZNADAR wrote:
Dakako jesi akcentirali. Skoro pa izjednacavanje bosnjackog nacionalizma sa susjednim kroz par izjava, par forumasa i par pajaca sa hartijom u ruci.
Ma to nije tačno, nikako, čitam temu... I ne govorim o tom akcentiranju.

Ma bravo pasa, svaka ti je zlatna,... umrijecu od sege,...
Ali nisam bas siguran da li sam ovlasten da kazem svoj sud dok si ti prisutan pa me radije ne prozivaj. Ako kako kazes funkcije u javnom zivotu seru i lazu o tome a neko drugi ovdje isto prica i onda je u pravu. Onaj ko postira ovakve slikovite dokaze - valjda sam treba da kaze sta to znaci. Dogovori se sa rajom ima li opasnosti od bosnjackog nacionalizma ili ne posto citam oprecne stavove.
cyprus

#193 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Dragi haznadare,

nisam ja slikom ništa dokazivao, nego tebi, onom koji i dalje tvrdi da religija nema veze sa nacionalizmom (ne mogu vjerovat da se i dalje pokušavaš izvadit iz ove provale :mrgreen: ), postavio jednostavno pitanje: da li je to gore na slici vjerski ili nacionalni simbol?
hAZNADAR

#194 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:Dragi haznadare,

nisam ja slikom ništa dokazivao, nego tebi, onom koji i dalje tvrdi da religija nema veze sa nacionalizmom (ne mogu vjerovat da se i dalje pokušavaš izvadit iz ove provale :mrgreen: ), postavio jednostavno pitanje: da li je to gore na slici vjerski ili nacionalni simbol?
A ja i dalje tvrdim da se neki drugi model nacionalizma gdje je vecina krscana poput SPC u srpskom - nije primjenjiv na Islam i Bosnjake. Nacionalista moze biti ateista i uz nacionalizam ne mora obavezno ici blagoslov klera. Ja govorim iskljucivo o Bosnjacima gdje mozes kao nacionaista biti i musliman ali kroz vjeru ne mozes dokazati nacionalizam, ne mozes se busati islamom i kroz to biti nacionalista i to je jednostavno tako.

Budala koje crtaju parole ces uvijek naci. Izuzeci ne potvrdjuju pravilo.
horkesh

#195 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by horkesh »

Ona zastava kojom su oni mahali je bila zastava Bosne za vrijeme pobune Husein-kapetana Gradaščevića i bila je simbol pobune protiv Turske.
Alfons Kauders

#196 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Alfons Kauders »

horkesh wrote:Ona zastava kojom su oni mahali je bila zastava Bosne za vrijeme pobune Husein-kapetana Gradaščevića i bila je simbol pobune protiv Turske.
Nacionalisto!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#197 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Chmoljo »

hAZNADAR wrote:Ma bravo pasa, svaka ti je zlatna,... umrijecu od sege,...
Ali nisam bas siguran da li sam ovlasten da kazem svoj sud dok si ti prisutan pa me radije ne prozivaj. Ako kako kazes funkcije u javnom zivotu seru i lazu o tome a neko drugi ovdje isto prica i onda je u pravu. Onaj ko postira ovakve slikovite dokaze - valjda sam treba da kaze sta to znaci. Dogovori se sa rajom ima li opasnosti od bosnjackog nacionalizma ili ne posto citam oprecne stavove.
nije majka Muju karala što se kocko...

'si ikad čuo za tamnozelenu, svijetloplavu, metalik rozu? ako ih ti ne možeš vidjeti ne znači da ne postoje, nego samo da ti oko ima ograničenu funkciju prepoznavanja boja. mislim, svi znamo da je mozak taj koji raspoznaje, ali opet se bojim da ćeš me pogrešno razumjeti.
House

#198 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by House »

sejfu za bošnjačkog člana predsjedništva. jao kakav bi to show bio :D
The 51st State

#199 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by The 51st State »

Alfons Kauders wrote:
horkesh wrote:Ona zastava kojom su oni mahali je bila zastava Bosne za vrijeme pobune Husein-kapetana Gradaščevića i bila je simbol pobune protiv Turske.
Nacionalisto!
reakcionar i fundamentalista bio, ne valja ni on.
Rampage

#200 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

Tema beton :thumbup:

Između ostalog još jedna prilika (i) za kmečanje zbog popisa u BiH:)

A odavno smo naučili da se takve prilike ne propuštaju :thumbup:
Locked