S rizikom odgovaram na temu jer je nisam komplet prelistao.
Vidi ja npr s Sarajevskom policijom imam mjesana iskustva ali vise naginje pozitivnim nego negativnim.
Imao sam dosta "saradnje" s njima.
Od zaustavljana mene licno, do mojih poziva u "kriznim situacijama".
Prvo da se vratim na originalan tekst. Da izvinite na jeziku ali su to prave "PI". I trebao si odmah uslikati ili zapisati broj tablica vozila i nazvati sektor za unutrasnju kontrolu. Ja sam cuo od advokata i ljudi koji su u toj materiji da ti ljudi u tom sektoru vrlo vrlo ozbiljno shvataju svoj posao i da po svakoj prijavi odlucno reaguju. U tvom slucaju vjerovatno bi oba policajca bila zestoko kaznjena s suspenzijom, odbijanjem plate i premjestajem na "nize policijske poslove".
Duznost policije je vrlo jednostavna imaju svoj posao i sta to podrazumjeva. Trebali su prvo pozvati interventu i iskociti iz auta i pokusati smiriti ili cak obuzdati napadaca dok cekaju interventnu.
E sto se mog iskustva tice, ne moram vam govoriti da se sigurnosna situacija drasticno poboljsala u Sarajevu u zadnjih godinu dana. Daleko je manje pucnjava, kradja, ubijanja, teskih saobracajnih nesreca i inace meni bar na oko sve se drasticno poboljsalo. Zasto pa ne znam primjetio sam dosta vise policije na ulicama, mnogo pretresa, hapsenja i inace posla koje policija radi. I cestitam ko god je uradio promjene.
Od pozitivnih iskustava, meni policija u KS nikad nije trazila mito bar ne direktno i agresivno. U Lukavici npr prva stvar koju kazu je dobar dan moze za kafu otvoreno i bez inhibicija. Svaki put!
Zvao sam ih u par navrata za sudare su letargicni moglo bi to brze, za intervencije su vrlo brzi u roku od 2 min stvori ih se 5 ako treba. Zvao ih jednom kad sam vidio pijanca na sred ulice se razvaliou po noci spavao na asfaltu dosli i "odveli" ga. Drugi slucaj klosari napali nekog na parkingu trazili mu pare njih 3. Dosla policijaza 2 min i to interventna i da izvines izmlatili momke dobro. Uhapsili. Negativno ako se moze tako nazvati uopste jeste za mene licno negativno vrse teror s kaznama imam dug mupu od 1000km za razne gluposti od parkiranja ispred zgrade bar 5 komada, do zmigavca do prebrze voznje cak im moram priznati vozim ko Dedo zbog njih

i nisam dosad ni jednom uspio nagovoriti da me puste ili pisu manju kaznu.