Ko vam je bitniji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#176 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

Niemand wrote:Hakize, vec na drugim temama sam te nekoliko puta zamolila da mi se ne obracas. Hajd pls probaj to nekako zapamtiti i nemoj me citirati. Jednostavno, ti si tip covjeka s kojim ne zelim ni o vremenu pricati. Eto ti cinika, dopisuj se s njim i objasnjavaj njemu kako stvari stoje.
Imaš ignore, što ga ne koristiš?

Čuvaj živce.

Nego, stvar je u slijedećem. Ja sam reagovao na post, ne na forumaša. Da ga je napisao neko drugi, opet bih isti odgovorio. Slučajno si to bila ti. Nije to lično prema tebi, nebitna si ti, bitan je post. Svi smo ovdje anonimni (dobro, ne svi svima, ali jasno je šta hoću reći), tako da ne može ništa napisano biti upućeno lično nekome. Ne treba pisanja na ovom forumu ozbiljno primati k srcu.

Don't worry be happy.
laly

#177 Re: Ko vam je bitniji?

Post by laly »

Ljubav prema roditeljima, braci i sestrama je razlicita od ljubavi prema muzu/zeni. Familiji ne treba dopustiti da se mjesaju u bracni zivot muza i zene. To sto ne zelim da se oni mjesaju u nas zivot ne znaci da ih ne volim.Isto tako to sto se neko uda/ozeni ne znaci da odmah treba zaboraviti na roditelje brata,sestru...posebno ako im treba pomoc, finansijska ili neka druga.E sad...zenama cesto izgleda kao da im muza iskoristava familija pa dosta svadja u braku bude zbog toga, tipa: ti njima stalno dajes pare...stalno ih negdje vozis, trosis gorivo...placas sve rezije,oni trose...Ovo su jako nezgodne situacije u braku i iskreno ne znam kako bih se postavila u ovom slucaju. Što se tice pitanja kome bih spasila zivot roditeljima ili muzu, pa nekako mi to isto kao da roditelja pitate kojem djetetu bi spasio zivot, kada bi morao da bira.
Juni

#178 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Juni »

BarbaDue wrote:Ne možeš ovo dvoje porediti i ne može doć u situaciju da se mora birati jedno ili drugo.
ne mozes ako si dovoljno oprezan pa ne ozenis sadie forever. rijesila se svekrve, sada smeta brat :run:
Ci-Nick

#179 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Ci-Nick »

Hakiz wrote:
Niemand wrote:
Ci-Nick wrote: Nick je onako bezveze, više prema politici nego prema životu.
Naš brak je savršen, sve se posložilo i siguran sam da je to naš prvi i jedini brak, ne 100 % nego 1000 %.
Moji roditelji su u braku 61 godinu, roditelji moje žene su do smrti njene majke bili u braku 65 godina.
Za nas je normalno biti vjeran, iskren, svu energiju i ljubav posvetiti porodici.
Istina ima brakova koji su katastrofa, nikad skupa, ne podnose se, bježe jedno od drugog, lažu jedno drugo.
Trpe jedno drugo jer nemaju ekonomskih mogućnosti da se raziđu.
Sad si gotov kad te krenu ubijedjivati da ce te zena sutra ostaviti, prevariti, a mozda te vec i vara, uzeti pare i tako to. :D

Nego :thumbup:

Bas lijepo za procitati.
Ne. Neću ga ubjeđivati da će ga žena prevariti ili mu uzeti novac, pa nisu svi ljudi predatori.

Samo, nikada ne znaš šta te sutra čeka. Možda upoznaš nekoga u koga se zaljubiš.

Ako je ljubav osjećaj, ne možeš ga kontrolisati. Možeš ga ne ostvariti, možeš ne realizovati u praksi tu novu ljubav, ali ne možeš isključiti taj osjećaj.

Tada, čak i ako svjesno odlučiš da nećeš ići dalje u tu situaciju, ostaneš u braku, sa porodicom, sa ženom/mužem sa kojim si trenutno, ostaje jedna činjenica. Pojavila se osoba koju voliš više od trenutnog partnera za kojeg sada tvrdiš da je to ono pravo, nepromjenjivo.

A to za 100% sigurnost, nema frke. Mislim da ništa nije 100% sigurno, ali svako ima pravo da misli i vjeruje u šta hoće.

Ali savršen brak/savršena veza. To ne postoji. U vezi ili braku u kojem s vremena na vrijeme nema trzavica i svađa, barem jedan od partnera ne pokazuje svoje pravo lice. Taj partner trpi. A to, vjerovatno, znači da ima neki interes, neki plan. Ljudi smo, nismo mašine. A to znači da nekada moramo ispustiti paru kroz ventil svađe. Gdje toga nema ili je interes ili psihopatologija u pitanju.
Da ljudi nisu mašine, ljudi su.
Zato i znam kome poklanjam povjerenje.
Veza može biti savršena, kao i prijateljstvo, tolerancija i sloboda prije svega, bez davljenja i penjanja na leđa.
Ne bi dalje na ovu temu.
Svako dobro !
laly

#180 Re: Ko vam je bitniji?

Post by laly »

prog321 wrote:pa nekazemo da se zena škartira.
samo se ne može porediti sa majkom.
isto ce ona učiti vlastitu djecu da tako razmišljaju :wink:
Pa naravno da ne mozes porediti to, bilo bi nidje veze da zenu volis kao sto volis mamu. Meni nikako nije jasno u kojoj to situaciji biras izmedju ljubavi prema ženi i prema mami.
Recimo imas situaciju u kojoj u kojoj tvoja buduca zena ne zeli da zivi u zajednici i predlaze da iznajmite/kupite stan. Mama ti kaze da ce se naljutiti na tebe ako odes od nje. Je li ovo jedna od tih situacija?
Hakiz

#181 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

laly wrote:
Pa naravno da ne mozes porediti to, bilo bi nidje veze da zenu volis kao sto volis mamu. Meni nikako nije jasno u kojoj to situaciji biras izmedju ljubavi prema ženi i prema mami.
Recimo imas situaciju u kojoj u kojoj tvoja buduca zena ne zeli da zivi u zajednici i predlaze da iznajmite/kupite stan. Mama ti kaze da ce se naljutiti na tebe ako odes od nje. Je li ovo jedna od tih situacija?
Recimo imas situaciju u kojoj u kojoj tvoja buduca zena ne zeli da zivi u zajednici i predlaze da mamu smjestite u starački dom. Mama ti kaze da ce se naljutiti na tebe ako to uradis. Je li ovo jedna od tih situacija?
Last edited by Hakiz on 11/02/2017 02:07, edited 2 times in total.
Hakiz

#182 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

sherbett wrote: Da sam ja musko, zdravu majku radi zene ne bih centimetra pomakla s mjesta. Jbga..ako voli mene voli i sve moje.. ili barem postuje. Cuj mamu moju iz njene kuce da istjera..svasta!

Ovako. Dvije najvažnije žene u muškarčevom životu, supruga i majka, su prirodni neprijatelji. I to je već desetinama hiljada godina tako. Naime, majka ide u starost, slabost, bolest, samoću i druga žena, supruga, koristi muškarčeve resurse koje bi on mogao koristiti za zadovolji osnovni nagon svakog živog bića, pa i majke, dakle nagon za preživljavanjem.

Sa druge strane, majka koristi muškarčeve resurse koje bi, naročito ako je taj muškarac otac, ako ima djecu, koristio za svoje potomke. U tom slučaju, supruga je sada takođe majka, i kao i svaka majka pokušava svojim potomcima obezbijediti što više i što kvalitetnije resurse. Svako ko te resurse uzima sebi, ko umanjuje resurse njenoj djeci, pa bila to i suprugova (dakle oca djece) majka, je neprijatelj.

I taj sukob je potpuno prirodan. Muškarac je tu između dvije žene koje se bore da zadovolje potpuno normalne i prirodne nagone.

I tada se izabrati mora. Koga? I kako živjeti sam sa sobom, sa svijesti da si izdao ili ženu koja ti je dala život ili ženu koja ti je omogućila da ostvariš svrhu svog postojanja, da imaš potomke (osnovna i jedina svrha postojanja svakog živog bića, pa i čovjeka, je da produži vrstu, da ima potomke).

Namjerno postavljam teške hipotetičke (a nekada i stvarne) situacije. Principi i kakav je ko stvarno se najbolje vidi u ekstremnim situacijama.
radiša

#183 Re: Ko vam je bitniji?

Post by radiša »

sherbett wrote: Da sam ja musko,
:lol:
MyTao

#184 Re: Ko vam je bitniji?

Post by MyTao »

Za Hakiza je ili ubiti zenu ili roditelje, svi skupa zivi ne mogu izaci :lol:
mad_max_ba

#185 Re: Ko vam je bitniji?

Post by mad_max_ba »

MyTao wrote:Za Hakiza je ili ubiti zenu ili roditelje, svi skupa zivi ne mogu izaci :lol:
Baš tako
HAVANA

#186 Re: Ko vam je bitniji?

Post by HAVANA »

laly wrote:
Ne mogu uopste da zamislim tu situaciju u kojoj moram birati izmedju zene i mame :? Da moja zena ne zeli da zivi u zajednici sa mojom majkom,ili svojom, potpuno razumijem,ne zelim ni ja.Sasvim normalna stvar da ne zelimo.Nas zivot,nasa sloboda,nasa borba i formiranje porodice...Radio bi 3 posla ali bi sam sebi obezbijedio krov nad glavom,kakav god,iznajmljen,kupljen...Da i imam zenu koja ima nesto protiv moje majke,da dize tenzije,zakuhava...Ne bi vise imao zenu.Da imam majku koja to isto radi protiv moje zene,u startu bi to presjekao.Naravno postoje zene,mnogo zena,bile one majke ili supruge koje se vole petljati u sve zivo i zakomlikovati i najednostavniju situaciju ,ali na muskarcu je da takve situacije izbjegne ili rijesi.Srecom nemam taj problem ali sam ih se nagledao mnogo,i mnogo sjebanih brakova radi petljanja majke u izbor partnera,zivot...a i sjebanih porodicnih odnosa radi lude zene.Ima svega,na nama je izbor i nacin na koji cemo se postaviti prema familiji,supruzi...Uglavnom,kad ti se neko pocne mijesati u porodicne odnose i tvoj nacin zivota,izbore...Treba nekom jebat mater,da se ruzno izrazim,bila ona majka ili zena.
insomnia78

#187 Re: RE: Re: Ko vam je bitniji?

Post by insomnia78 »

Juni wrote:
BarbaDue wrote:Ne možeš ovo dvoje porediti i ne može doć u situaciju da se mora birati jedno ili drugo.
ne mozes ako si dovoljno oprezan pa ne ozenis sadie forever. rijesila se svekrve, sada smeta brat :run:
[emoji1] [emoji106]
insomnia78

#188 Re: RE: Re: Ko vam je bitniji?

Post by insomnia78 »

Joj foruma i karine. Ubi s duplim postovima. 'avana ope' objasnio
pustopoljina

#189 Re: Ko vam je bitniji?

Post by pustopoljina »

Hakiz wrote:
sherbett wrote: Da sam ja musko, zdravu majku radi zene ne bih centimetra pomakla s mjesta. Jbga..ako voli mene voli i sve moje.. ili barem postuje. Cuj mamu moju iz njene kuce da istjera..svasta!

Ovako. Dvije najvažnije žene u muškarčevom životu, supruga i majka, su prirodni neprijatelji. I to je već desetinama hiljada godina tako. Naime, majka ide u starost, slabost, bolest, samoću i druga žena, supruga, koristi muškarčeve resurse koje bi on mogao koristiti za zadovolji osnovni nagon svakog živog bića, pa i majke, dakle nagon za preživljavanjem.

Sa druge strane, majka koristi muškarčeve resurse koje bi, naročito ako je taj muškarac otac, ako ima djecu, koristio za svoje potomke. U tom slučaju, supruga je sada takođe majka, i kao i svaka majka pokušava svojim potomcima obezbijediti što više i što kvalitetnije resurse. Svako ko te resurse uzima sebi, ko umanjuje resurse njenoj djeci, pa bila to i suprugova (dakle oca djece) majka, je neprijatelj.

I taj sukob je potpuno prirodan. Muškarac je tu između dvije žene koje se bore da zadovolje potpuno normalne i prirodne nagone.

I tada se izabrati mora. Koga? I kako živjeti sam sa sobom, sa svijesti da si izdao ili ženu koja ti je dala život ili ženu koja ti je omogućila da ostvariš svrhu svog postojanja, da imaš potomke (osnovna i jedina svrha postojanja svakog živog bića, pa i čovjeka, je da produži vrstu, da ima potomke).

Namjerno postavljam teške hipotetičke (a nekada i stvarne) situacije. Principi i kakav je ko stvarno se najbolje vidi u ekstremnim situacijama.
postavi se tako da si ti roditelj.
da li bi ti htio da po cijenu svoje djece, po cijenu njihovog posla i tek mozda njihove porodice, po cijenu njihove egzistencije tebi bude dobro?
Mnogi ljudi prave djecu kako bi u starosti bili osigurani. Djeca ne traze da se rode.
postavi se u ulogu da si dijete osobe koja treba u dom, imas 55 godina, puno radno vrijeme i ne zivis u istom mjestu gdje i tvoj roditelj i zivis u garsonijeri?
Cijena koju mnogi 55godisnjaci danas placaju za to sto su rodjeni je velika.
jedno je kad ti imas 30 god i tvoji roditelji 55, pa i nemas pojma sta je starost i kako izgleda imati 75+ u svakodnevnom zivotu.
poenta je da ti za razmisljanje o tome ne treba zena.
BarbaDue

#190 Re: Ko vam je bitniji?

Post by BarbaDue »

Juni wrote:
Svejedno, ako imaš imalo u mozgu nećeš dozvoliti da te (bilo ko) ucjenjuje na takav način.
OK, možeš biti donekle tolerantan pa balansirati, ali da me ucjeni na način da biraš između nje i tvojih najbližih...ma zdra'oooo!!!
sadie_forever

#191 Re: Ko vam je bitniji?

Post by sadie_forever »

Niste vi vidjeli sta sve ima,vi momci.ima losih zena ali ima i roditelja (s obe stranr) koji se petljaju,to je do dijeteta da rijesi....to je na selu posebno izrazeno.nije da taj roditelj dosadi snahi vec sin prvi pukne kakve neke majke znaju bit

I zenini mogu al posto je kod nas cesce da se smatra da je muzevljevo bitnije cesce njegovi
I am Wabbit

#192 Re: Ko vam je bitniji?

Post by I am Wabbit »

sadie_forever wrote:to je na selu posebno izrazeno.nije da taj roditelj dosadi snahi vec sin prvi pukne kakve neke majke znaju bit
pa dobro ČOBANIJA je poseban slučaj, imao sam bliske susrete 4 vrste sa čobankama, ne stide se ničega starci joj u prizemlju a ja derem na spratu a ona stenje i još kaže deri me da cjelo selo čuje :D
Njanjavi

#193 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Njanjavi »

:lol: :lol:
I am Wabbit

#194 Re: Ko vam je bitniji?

Post by I am Wabbit »

sherbett wrote:Cuj..deri me da cijelo selo cuje... oooo boze :lol:
ja ja tako je to u ČOBANKI, i to sve se dešavalo između 2 ujutro i 5, ljeto najveća tišina samo se poneki cvrčak čuje a ono ciči i dreči se nadiglo selo na noge, otamo čuješ neku seljačinu kako ona ciči a on od tamo OJJJHHHAAAAAAAAAAA ili zarokče ko krme,a ujutro iza 10 sve seljanke ko jedna u kuću na kaHvu pa cirliču, mjauču, hihoću, šapću, to je kod ČOBANIJE tradicija.
insomnia78

#195 Re: Ko vam je bitniji?

Post by insomnia78 »

Ti se probudis jad ono noge ti otkrivene
spreca

#196 Re: Ko vam je bitniji?

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Ti se probudis jad ono noge ti otkrivene
..... a on u SaraJvu :mrgreen:
ho oponopono

#197 Re: Ko vam je bitniji?

Post by ho oponopono »

...kako bičarke manipulišu kitom...jah, šta jade znaju za uzdahe ko kad Nole zadaje udarac...:pisnula: i :pisnuo:
nema me tamo

#198 Re: Ko vam je bitniji?

Post by nema me tamo »

spreca wrote:
insomnia78 wrote:Ti se probudis jad ono noge ti otkrivene
..... a on u SaraJvu :mrgreen:

Jeste ljubomorni na Insomnijinu socijalu djetetam
Hakiz

#199 Re: Ko vam je bitniji?

Post by Hakiz »

MyTao wrote:Za Hakiza je ili ubiti zenu ili roditelje, svi skupa zivi ne mogu izaci :lol:
Ne. Nego malo kvarim koncepciju onima koji misle da su sve u životu skontali.
HAVANA

#200 Re: Ko vam je bitniji?

Post by HAVANA »

Hakiz wrote:
Ne. Nego malo kvarim koncepciju onima koji misle da su sve u životu skontali.
Nikad sve neces skontat.I da tri zivota zivis.I da skontas,naidje tramvaj... i opali te,kurcu kontaj. :svijeca:
Post Reply