Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zlata

#176 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zlata »

Promoe wrote:Hocemo li u raspravu uvesti cijenjenog Tarika Haverića, koji se vrlo kvalitetno ispišao po knjizi Muhsina Rizvića?
Ha ha ha! "Cijenjeni" Haveric se samo provaljiva svojom ideoloskom ogranicenoscu. Jedino je uspjesno iskasapio Filipovice, al' na njih je mahsuz kivan: izdali mu ideale. Iz iste su "ideoloske skole", pa su to medjusobni obracuni starih Pionira i Kurira.
Promoe

#177 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Promoe »

zlata wrote:
Promoe wrote:Hocemo li u raspravu uvesti cijenjenog Tarika Haverića, koji se vrlo kvalitetno ispišao po knjizi Muhsina Rizvića?
Ha ha ha! "Cijenjeni" Haveric se samo provaljiva svojom ideoloskom ogranicenoscu. Jedino je uspjesno iskasapio Filipovice, al' na njih je mahsuz kivan: izdali mu ideale. Iz iste su "ideoloske skole", pa su to medjusobni obracuni starih Pionira i Kurira.
Ideoloskom ogranicenoscu :lol: :lol:
Ma hajte molim vas
zlata

#178 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zlata »

Messier wrote:Kad dodjes u poziciju"fuck it"..kad ti to postane neka sesnaesta stvar u prioritetu..tad si postao narod..

Andric bitan?
Pa to je ljudi pisac..covjek prica savrsene izmisljene price.

PISAC
Da, al' na Balkanu ti prijatelji salju recenice iz djela Andrica i Selimovica, kao DOKAZ i obrazlozenje aktuelnog stanja na terenu. Eto, nedavno mi jedna poznanica salje Selimoviceve "mudre rijeci" o Bosnjacima, da bi mi objasnila "kako i zasto". Zena nit je neskolovana,(dapace, ima i magistarski iz Amerike), nit' je nepismena, nit' je glupa. Ali, odgojena je kao Titin Pionir, od malehna citala Selimovica i Andrica k'o da su Biblija i Stari Zavjet, i njoj su njihova djela porucnik u zivot. Obrazlozenje za sve. Oni su i proroci i analiticari. Pa ti haj sad budi pametan. Ako skolovaniji tako olahko padaju pred Selimovicevim i Andricevim kompleksima, predrasudama i nebulozama, sta onda ocekivati od obicnih seljacica. Takvi isti su nasjeli i na Draskovicev "Noz".

Sve je to sranje istog "duha". Osmanlije su "Turci". Neka mracna rasa. Sve sto dolazi sa Istoka je nasilno, strano, primitivno, bahato, (osim Isusa, dabome :wink: ) a sve sa Zapada, je "prirodno", napredno, prekrasno, tra la la. Rasizam i sovinizam na nivou. Niko ne raspravlja o tome koji je % dalmatinske ili slavonske kulture "uvozni", poslijedica osvajanja, i stoljeca stranih uticaja, a kad je BiH u pitanju, svaka budala za racunarom je "objektivan" analiticar "nasilnog, bezokrutnog, krvavog" poturicivanja BiH i njezinog pucanstva u Osmanskom Carstvu. Meni vise puna kapa. Na stranu da su ti ljudi bili i inteligentni, i nadareni, ali pobogu, bio je i Ratko Mladic, i Hitler, i Staljin. Sto neko zna napisat knjigu, ne znaci da mu je svaka na mjestu, il' da je Bozji prorok.
Sanjarko

#179 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

zlata wrote:Je'l' ovi silni "intelektualaci", ne razlikuju Turke od Osmanlija, Tursku od Osmanskog Carstva?
Pa ne znaju jbg. Ja znam al hajd im objasnjavaj.
zlata

#180 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zlata »

Promoe wrote:
zlata wrote:
Ideoloskom ogranicenoscu :lol: :lol:
Ma hajte molim vas
Auuuu tolerancija mu je na nivouuuuu. :wink: Bas zavidim.
Sanjarko

#181 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
zlata wrote:Je'l' ovi silni "intelektualaci", ne razlikuju Turke od Osmanlija, Tursku od Osmanskog Carstva?
Skolovic pravi Turcin bio. Osmanlije sve Turci bili, nije bilo drugih uopste.
Hurem bila Turkinja itd.
zlata

#182 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zlata »

Vizionar 1985 wrote:
Znaju kurve sve. Znaju, znaju. Al' nece da znaju. Ima knjiga onog americkog ambasadora Zimmermana o Beogradu, 90-ih. Veli on "sve su znali". Sve je objavljivano, ali oni su ODABRALI NE ZNATI. Jer ignoriranje istine se uklapalo u njihove ciljeve. Isto je i ovo sranje i sa Andricem , i Selimovicem. Oni su oportuno odabrali "ideoloski pravac", i sva svoja djela uklapali u granice tih svojih ideoloskih-kulturnih granica i politickog pravca.

Ne radi se tu samo o talentu, pisanju. Andric je bio POLITICAR. Zivo od politike. Takodjer je bio ideolog. Jer biti katolik iz BiH, a istodobno se izjasniti kao Srbin, znaci zauzeti ideoloski stav, suprotan onom vecine etnicke skupine iz koje potices.
Sanjarko

#183 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Pa vidis kak smo mi pametni. Uveli smo Boshnjake i Bosance pa ko hoce da se izjasni kak god hoce. Imamo jos i Srbe, Hrvate itd. Nest ko Jevreji namazani.
Izraelci, Jevreji itd.
I kazu glupi Bosanci. Mozda i jesmo ali smo namazani tokmaci. :evil:

Sto se teme tice opjevase, price napisase, mitove itd. ljude koji su ovo prvi i radili a ne Turci od Drakule, Ricarda Lavljeg Srca iako nije to bio itd. Znaci nisu nabijanje na kolac radili Turci prvi, to su vidili i kopirali od Crkve, Krstasa itd.

Taras Buljba je jedna fina knjiga i film koja opisuje sta se radilo i gore od toga, a pisali su i ovdje paljenje i nabijanje na kolac istovremeno, cak vadzenje crijeva na krstu od strane krscana krscanima.
Taras is nailed and tied to a tree and set aflame
Al jbg Turkofili, Zli Turci itd.
Ovo je kljucno. Zli Turci, Osmanlije samo oni Zli bili i samo oni ubijali itd.
Nije Drakula na kolce ljude zive nabijo, nije Ricard sve zivo u Jerusalemu pobijo itd.
Nisu ljude na rostilju palili zive po Europi, nisu im crijeva na krstu vadili itd.

Jbg Mi smo Andzeli a ovi drugi Turci i tamnoputi su Demoni, Sotona.
Ko slika kako Andzeo Mihajlo, Mihael ubija Sotonu, il Demona.

Mihajlo plav, bijel, u Rimljanskoj nosnji a Sotona, Demon garav, tamnoput, isti ko Turcin, Cigo itd.

Evo probat cu nac sliku.

Image
Last edited by Sanjarko on 18/01/2017 16:05, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#184 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Nurudin »

¤ jelena ¤ wrote:Ovo nije citat Vučkovića....ja rekoh - uzalud se oslanjaš na Vučkovića jer su njegove analize preširoke za religijsko-etno-nacionalni okvir ili prizmu kroz koju ti posmatraš ove opise..

Vučković govori o patologiji i stravičnim nagonima ljudske svijesti, krvoloku bez ikakvih religijsko-etno-nacionalnih predznaka u tom Andrićevom djelu,

Ne vidim broj stranice i fusnotu...

I rekoh...

tebe vrijeđa okvir koji si sam iscrtao ili koji ti je nametnut od strane tog teoretičara kojeg prvi put čitaš, (Rizvića) a taj okvir je preuzak u poređenju sa onim o čemu Vučković govori...

Radiš istu stvar koju je, nekoliko stranica prije, uradio pokretač teme sa tekstom Nadana Filipovića...kada je ispljunuo stav da je ''islam kancer''...

To izvlačenje iz konteksta i gutanje nečega sa čime se neko drugi već poslužio pa sažvakao i jeste put ka takvom kancerogenom načinu mišljenja...o islamu ili Andriću ili bilo čemu drugom....nebitno...
Ne nije, to je citat direktno uzet iz Andrićeve pripovjetke , a stavio sam ga kao protuargument tome što
ti tvrdiš da ne postoji "religijsko- etnonacionalni predznak" , već da je riječ samo o opisu osobe mentalno
poremećenog ubice, pri čemu je njegova pripadnost religiji ili njegova etnička pripadnost potpuno sporedna
i nema nikakve veze sa njegovim psihološkim profilom. Što nije tačno, jer iz početka samog profilisanja
se eksplicitno navodi da je riječ o "muli" (starinska riječ za svršenika medrese) , daje mu se simbolika
islama time što se opisuje privrženost tog bolesnog i zlog karaktera "bijeloj ahmediji" i ni sa čime se ne daje
dojam čitaocu da ovaj zločinački um na taj način pokušava zadržati zadnje trunke moralnosti kroz vjeru
već naprotiv, upravo suprotno, stječe se dojam da je njemu vjera i izvor takve krvoločnosti i onda zaokružuje
njegov karakter sa "bijesnim okujisanjem put neba i mladog mjeseca".
Istina je da Vučković primjećuje da je taj profil "pretjerano i patološki iskrivljeno biće" ali ni da zucne
očiglednoj poveznici koju Andrić pravi sa patologija-islam, već se čak odaje u djelu u kojem analizira
ubistvo djevojke i potvrđuje navodne historijske podudarnosti Andrićeve pripovjetke i stvarnog događaja
u kojem je zabilježeno da je neki srpski hajduk oteo kćerku nekog bega u Višegradu i prekrstio je, a onda
nastavlja sa Andrićevim izmišlejnim djelom u kojem taj mula ubija hajduka i sadistički kolje djevojku
za koju Vučković kaže da je "hrišćanka" ?! Ili implicira da je mula ubija zato što je sad hrišćanka ili potpuno
previđa da ona to u stvari nije (jer je nasilno krštena) ali obavezno to upliće kao neki lajt motiv .
Reći da ti psihološki profili nemaju nikakvu poveznicu sa religijskim i da ako se to i spominje,
spominje se eto sasvim slučajno zbog samog konteksta u kome se događa, je podcjenjivanje čitaoca
i krajnje neobjektivan stav , iako ti zauzimaš takav stav "objektivnog čitaoca" i sebi daješ a' priori
takvu ulogu. Zbog čega to Andrićeve kritike nebi mogle dolaziti iz objektivnog čitanja...
Sanjarko

#185 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

zlata wrote: Znaju kurve sve. Znaju, znaju. Al' nece da znaju. Ima knjiga onog americkog ambasadora Zimmermana o Beogradu, 90-ih. Veli on "sve su znali". Sve je objavljivano, ali oni su ODABRALI NE ZNATI. Jer ignoriranje istine se uklapalo u njihove ciljeve. Isto je i ovo sranje i sa Andricem , i Selimovicem. Oni su oportuno odabrali "ideoloski pravac", i sva svoja djela uklapali u granice tih svojih ideoloskih-kulturnih granica i politickog pravca.

Ne radi se tu samo o talentu, pisanju. Andric je bio POLITICAR. Zivo od politike. Takodjer je bio ideolog. Jer biti katolik iz BiH, a istodobno se izjasniti kao Srbin, znaci zauzeti ideoloski stav, suprotan onom vecine etnicke skupine iz koje potices.
Pa dobro prave se ludi mozda, al narod ne zna, sta ce narod znat kad je neuk.
Jbt evo ovdjek svuda Hrvatska, Bosna, Srbija itd. oko 3% nepismeno, 50% jedva skolu zavrsilo.
Cak i vise.

Ne znam iz glove sad pisat sve. Ma pisao sam na temi izbjeglice samo 5% ima Elite, a ovi umislili da su Elita,
da su oni u tih 5%.

Misle po Zapadu da su oni u Izabranim, Odabranim.
Mislim na ovu Stoku sitnog Zuba. :evil:
Sanjarko

#186 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Pa vidis kak smo mi pametni. Uveli smo Boshnjake i Bosance pa ko hoce da se izjasni kak god hoce. Imamo jos i Srbe, Hrvate itd. Nest ko Jevreji namazani.
Izraelci, Jevreji itd.
I kazu glupi Bosanci. Mozda i jesmo ali smo namazani tokmaci. :evil:

Sto se teme tice opjevase, price napisase, mitove itd. ljude koji su ovo prvi i radili a ne Turci od Drakule, Ricarda Lavljeg Srca iako nije to bio itd. Znaci nisu nabijanje na kolac radili Turci prvi, to su vidili i kopirali od Crkve, Krstasa itd.

Taras Buljba je jedna fina knjiga i film koja opisuje sta se radilo i gore od toga, a pisali su i ovdje paljenje i nabijanje na kolac istovremeno, cak vadzenje crijeva na krstu od strane krscana krscanima.
Taras is nailed and tied to a tree and set aflame
Al jbg Turkofili, Zli Turci itd.
Ovo je kljucno. Zli Turci, Osmanlije samo oni Zli bili i samo oni ubijali itd.
Nije Drakula na kolce ljude zive nabijo, nije Ricard sve zivo u Jerusalemu pobijo itd.
Nisu ljude na rostilju palili zive po Europi, nisu im crijeva na krstu vadili itd.

Jbg Mi smo Andzeli a ovi drugi Turci i tamnoputi su Demoni, Sotona.
Ko slika kako Andzeo Mihajlo, Mihael ubija Sotonu, il Demona.

Mihajlo plav, bijel, u Rimljanskoj nosnji a Sotona, Demon garav, tamnoput, isti ko Turcin, Cigo itd.

Evo probat cu nac sliku.

Image
Vid Sotone misicav, radnik ko rudar neki ili lopatar.
A vid Andzela ko Elita, malo samo oblikovan, normalno, nidze miski.
Connaisseur Karlin

#187 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Connaisseur Karlin »

mad_max_ba wrote:Nurudine, Jelena i Karlinka

kako vas je dobro čitati :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
hvala,a tema je jako kompleksna, zato mi se dopada pisati na istoj :-D
Connaisseur Karlin

#188 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Nurudin wrote:Nije tačno da ne postoje "religijsko-etnonacionalni predznaci" , upravo o tome se i radi .

Image
Image
Nurudiine, Ko je "zakljucio" i kako da je Andric mrzio iskljucivo muslimane Bosance?
Ja sam ranije pisala,da je mrzio stanje u vlastitoj drzavi,a ne bih rekla da je mrzio BiH. Mrzio je cinjenicu da je rodjen u tamnom vilajetu, pa eto,i danas se moze reci,da mnogi sirom svijeta nisu sretni s obziom na lokaciju rodjenja i zvivljenja.

A znas, dobro je opisao i interne komplekse mejdu ljudima,a i tokom SFRJ vremena, mnogi Muslimani su imali komplekse,i sad se obiljno pitam, da li su ti kompleksi upravo rezultat nepravilno razumijevanja i citanja knjiga domacih pisaca koji su "mrzili" Muslimane :shock: Mene ,vidis ovdje vise zabrinjava znanje i psimenost svih etnicki i relgijski iskompkesiranih grupa. Ja se i danas pitam,zasto su Muslmani imali komopleks nize vrdijensoti od katolika i pravoslavaca :-)

A, ako ce mo pisati i o torurama i mucenjima , trbea otici u Zagreb, u Muzej Torture, pa sa napokon uvjeriti da tortura nije tipicna za Osmanlije Muslimane http://tortureum.com/ , ak klinka sma obisla dio za mucenje u Splitu , i tad mi nije palo na pamet, kako su katolici ,poput mucenika muslimana :D
Sanjarko

#189 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote: Image

Vid Sotone misicav, radnik ko rudar neki ili lopatar.
A vid Andzela ko Elita, malo samo oblikovan, normalno, nidze miski.
Inace Ja skeniram sve, ne ko drugi detalje odmah zapazim i ono sto drugi nevide, kad sam ovu sliku prvi put vidio odmah mi ovo za oko zapalo.

Andzeo Plav, Bijel, ko Elitista, Njegovan, a Sotona Tamnoput, Crnokos ko Turcin, Cigo itd. ko Radnik neki.

Sta je pisac htjeo reci. U ovom slucaju slikar.
Sanjarko

#190 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Ova slika rasisticka cak mozda i seksisticka jer izgleda Andzeo na slici ko neka razvijena zena.
Ko atleticarka neka.

Al jbg kultura, ovo je vrh umjetnosti, kulture. Jedno od master djela. :evil:
Mišo_Kovač

#191 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Mišo_Kovač »

Vizionar 1985 wrote: Ovo je kljucno. Zli Turci, Osmanlije samo oni Zli bili i samo oni ubijali itd.
Rikard Prvi nikad nije ušao u Jeruzalem, i samim time nije ubio nikog u istom :D Takodjer, razapinjanje na križu se nije dešavalo u Europi, čak ni u vrijeme najsurovijeg perioda izmedju 6. i 10. stoljeća iz očiglednih razloga. U isto to vrijeme, razapinjanje na križu je bila sasvim normalna kazna u Umayyadskom kalifatu, te nešto kasnije i u dalekoistočnim kulturama.

Treba biti precizan i historijski tačan :)
Connaisseur Karlin

#192 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

zlata wrote:Da, al' na Balkanu ti prijatelji salju recenice iz djela Andrica i Selimovica, kao DOKAZ i obrazlozenje aktuelnog stanja na terenu. Eto, nedavno mi jedna poznanica salje Selimoviceve "mudre rijeci" o Bosnjacima, da bi mi objasnila "kako i zasto". Zena nit je neskolovana,(dapace, ima i magistarski iz Amerike), nit' je nepismena, nit' je glupa. Ali, odgojena je kao Titin Pionir, od malehna citala Selimovica i Andrica k'o da su Biblija i Stari Zavjet, i njoj su njihova djela porucnik u zivot. Obrazlozenje za sve. Oni su i proroci i analiticari. Pa ti haj sad budi pametan. Ako skolovaniji tako olahko padaju pred Selimovicevim i Andricevim kompleksima, predrasudama i nebulozama, sta onda ocekivati od obicnih seljacica. Takvi isti su nasjeli i na Draskovicev "Noz".

Sve je to sranje istog "duha". Osmanlije su "Turci". Neka mracna rasa. Sve sto dolazi sa Istoka je nasilno, strano, primitivno, bahato, (osim Isusa, dabome :wink: ) a sve sa Zapada, je "prirodno", napredno, prekrasno, tra la la. Rasizam i sovinizam na nivou. Niko ne raspravlja o tome koji je % dalmatinske ili slavonske kulture "uvozni", poslijedica osvajanja, i stoljeca stranih uticaja, a kad je BiH u pitanju, svaka budala za racunarom je "objektivan" analiticar "nasilnog, bezokrutnog, krvavog" poturicivanja BiH i njezinog pucanstva u Osmanskom Carstvu. Meni vise puna kapa. Na stranu da su ti ljudi bili i inteligentni, i nadareni, ali pobogu, bio je i Ratko Mladic, i Hitler, i Staljin. Sto neko zna napisat knjigu, ne znaci da mu je svaka na mjestu, il' da je Bozji prorok.
:thumbup:

pa to i jeste problem: narod je citao Andrica i Sleimovica kao istorijske knjige , dobio komplekse nize vrijednosti i isti kompleksi su se prenosili sa jedne generacije na drugu generaciju !

Dalmatinici Slavocni imaju muzeje,upravo postavi link Nurudinu: Muzej Torture u Zagrebu i Doklecijanov podrum sa psravam za mucenje ,i to se prezentira kao dio proslosti vlastitog naroda u raznim vremenskim periodima. :) Danas u Spanjolskoj, je toliko turista zaljubljeno u Islamsku umjetnost ( kao sto sam i ja jedna od tkavih) i takvi turisti ne dozivljavaju doticne muslimane danasnjim isilovcima. :)
Connaisseur Karlin

#193 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Vizionar 1985 wrote:
Ova slika rasisticka cak mozda i seksisticka jer izgleda Andzeo na slici ko neka razvijena zena.
Ko atleticarka neka.

a joj ,pa ti nsita ne znas o umjetnosti mode,pa npr. Tudori su se oblacili gejasto, sa naglesenim suspenzorijem koji je doslovno striso :D Tad je bila takva moda i pogled na muskost, sto si se prepao :D :lol:
zlata

#194 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by zlata »

Connaisseur Karlin wrote:
zlata wrote:Da, al' na Balkanu ti prijatelji salju recenice iz djela Andrica i Selimovica, kao DOKAZ i obrazlozenje aktuelnog stanja na terenu. Eto, nedavno mi jedna poznanica salje Selimoviceve "mudre rijeci" o Bosnjacima, da bi mi objasnila "kako i zasto". Zena nit je neskolovana,(dapace, ima i magistarski iz Amerike), nit' je nepismena, nit' je glupa. Ali, odgojena je kao Titin Pionir, od malehna citala Selimovica i Andrica k'o da su Biblija i Stari Zavjet, i njoj su njihova djela porucnik u zivot. Obrazlozenje za sve. Oni su i proroci i analiticari. Pa ti haj sad budi pametan. Ako skolovaniji tako olahko padaju pred Selimovicevim i Andricevim kompleksima, predrasudama i nebulozama, sta onda ocekivati od obicnih seljacica. Takvi isti su nasjeli i na Draskovicev "Noz".

:thumbup:

pa to i jeste problem: narod je citao Andrica i Sleimovica kao istorijske knjige , dobio komplekse nize vrijednosti i isti kompleksi su se prenosili sa jedne generacije na drugu generaciju !

Dalmatinici Slavocni imaju muzeje,upravo postavi link Nurudinu: Muzej Torture u Zagrebu i Doklecijanov podrum sa psravam za mucenje ,i to se prezentira kao dio proslosti vlastitog naroda u raznim vremenskim periodima. :) Danas u Spanjolskoj, je toliko turista zaljubljeno u Islamsku umjetnost ( kao sto sam i ja jedna od tkavih) i takvi turisti ne dozivljavaju doticne muslimane danasnjim isilovcima. :)
Ama na'stranu sto ti imas kompleks nize vrijednosti, al' onaj drugi smatra da je BIOLOSKI bolji od tebe, da mu PRIRODNO slijeduju VECA PRAVA, da te cak ima pravo "eliminirati", kad mu prahne, i da je takvo razmisljanje politicki, povjesno, i drustveno obrazlozljivo i prihvatljivo (samo zato sto se on zove Ilija, a ne Alija (a moze i suprotno).

ps. i ako ima imalo skole, on je obavezno naucio napamet sve o Marku Kraljevicu, procitao bar malo Andrica i Selimovica, jos se usavrsio uz Draskovicev Noz i Kusturicu, i spreman za novu Sijecu Dahija.
Connaisseur Karlin

#195 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

zlata wrote:

Ama na'stranu sto ti imas kompleks nize vrijednosti, al' onaj drugi smatra da je BIOLOSKI bolji od tebe, da mu PRIRODNO slijeduju VECA PRAVA, da te cak ima pravo "eliminirati", kad mu prahne, i da je takvo razmisljanje politicki, povjesno, i drustveno obrazlozljivo i prihvatljivo (samo zato sto se on zove Ilija, a ne Alija (a moze i suprotno).
Jeste problem nerazumljivo je da jedna narod nabije tako ozbiljan kompleks nize vrijednosti,a istovremeno iz obrazovanh krugova; razumijem da je politika tad,kao i danas , usmjeravala i gajila iste komplekse,ali jsa sam sebi davno postavila pitanje: Sto se desilo sa reakcijama obrazovanih osoba ,a koje nisu imale komplekse,gdje je njihov glas,a sgurno su oduvijek bili manjina? Zasto se niakd nije razvila svijest o vlastitm vrijednostima? Davno je proslo 19 stoljece i rpvi dio 20 stolejca kad ljudni nisu bili pismeni,ali ,vec od '70tih goina su postojali akadmeksi krugovi obrazovnih,a vjerovatno i iskompleksinraih intlektualaca, na zalost! Meni je doticna "prihvaljtivost" jako cudna,jer ne razumijem da je narod sebi dozvolio da mu neko drugi objasnajva istoriju :roll: Sprbi su posebno ulozili snagu da emocionalno ucjene muslimane kao izdajice jer su presli na drugu religiju i suradjivali sa osmanlijama okupatorima, kao da je tako specificno samo za Balkan. :D :lol: Cijela istorija je protkana tkavim primjerima. Zato kazem, Muslimani su djelomicno sebi krivi ,jer su sebi dozvolili da im neko drugi objasnjava istoriju, plus, nije postojala dovoljna svijest otpora, Itvoremeno sam svijesna da su srpska i hrvatska politika vjerovatno cenzurirale pokusaje,kao i sto je i djelovala na pisce poput Andrica i Selimovica,i zato je malo nelogicno uporno potencirati,da se pisac mora odvojiti od njegoovg djela. :)

da dodam: jedna od problem je sto je Islam shvacen kao kocnica razvoja,jeste nacin zivota muslimana na Balkanu, ato je djelomicno negitvno uticalo na potrebu istih da se posvete zivotnim djeltanostima van religijske obaveze! Ali,to je bilo u vrmeenima kad se tako zvijelo,nije bilo danansjih sekularnih drzava i nacin zivot aje bio drugaciji. :)
Connaisseur Karlin

#196 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

zlata wrote: ps. i ako ima imalo skole, on je obavezno naucio napamet sve o Marku Kraljevicu, procitao bar malo Andrica i Selimovica, jos se usavrsio uz Draskovicev Noz i Kusturicu, i spreman za novu Sijecu Dahija.
negdje sam procitla da je Dzerzelez, osmalnisjski junak prihvacen kod muslimanksih bosanaca kao odgovor na postojanje ratnika Marka Krlajevica,a to znaci,da metoda "mit se mitom izbija" nije nikad izasla iz mode ,cak ni danas :-) meni je to zabrinjavajuce :shock: Sto danas sprjecava muslimane u BiH da se udalje od takvih glupih igirica!? Zasto imitiraju srbe i hrvate ?
Sanjarko

#197 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Mišo_Kovač wrote:
Vizionar 1985 wrote: Ovo je kljucno. Zli Turci, Osmanlije samo oni Zli bili i samo oni ubijali itd.
Rikard Prvi nikad nije ušao u Jeruzalem, i samim time nije ubio nikog u istom :D Takodjer, razapinjanje na križu se nije dešavalo u Europi, čak ni u vrijeme najsurovijeg perioda izmedju 6. i 10. stoljeća iz očiglednih razloga. U isto to vrijeme, razapinjanje na križu je bila sasvim normalna kazna u Umayyadskom kalifatu, te nešto kasnije i u dalekoistočnim kulturama.

Treba biti precizan i historijski tačan :)
https://www.radioislam.org/sindi/croisades.htm

Evo istina Muslimani su izvor, pa im se ne moze vjerovat. Jer su Antikristi, Nevjernici.
Richard I, the so-called "Lion-Heart", king of England; and Philip II Augustus, king of France. Hence, the Third Crusade is dubbed the "Kings' Crusade."

However, before achieving anything, the Third Crusade suffered a major setback on June 10, 1190, when Frederick Barbarossa suddenly died. The Holy Roman emperor died not by Salah ad-Din's sword, but rather by drowning while swimming in a shallow stream, the Saleph River, at the foot of the Taurus Mountains in Turkey. As a result, the German Crusader army was dispersed. Nonetheless, the English and French kings proceeded with their troops and took Acre in 1191 after a very gruesome battle with the Arabs. The siege and battle of Acre, which took two years, was the most protracted and desperate bloody episode in the Arab world. Twenty-four thousand Arab fighters died in that battle and about 6,000 others were wounded. [57]

After the fall of Acre, King Richard proceeded to loot a large amount of gold and other fortunes from its Arab inhabitants. Then, contrary to his promises to spare the lives of the surviving Arabs in Acre, under the surrender terms he had accepted, the English King issued orders to the Anglo-French troops on August 20, 1191 that led to one of the most cowardly and atrocious massacres the Crusaders ever committed during their 200-year bloodbath in the Arab world. On that very hot and humid day in August, the entire surviving population of Acre, 2,700 Arabs - men, children, and women with babies clinging to them - were chained and roped to prevent their escape and restrict their movement. Totally frightened and deeply confused, the weeping and praying Arabs were then driven like animals with whips and clubs to the top of a low hill called Ayyadieh to meet their awful fate. One author describes what happened next to these 2,700 Arabs as follows:

"Richard's men began to carry out his orders to kill them all. Swords, spears, knives, axes all flashed in the sun as they rose and fell. This time the children were not saved for the slave market, but were butchered with their fathers and mothers. Even babies in their mother’s arms felt the knives of the blood-drenched Christians ... The killing completed, Richard's army started back to the city, while on the top of the hill a few loot-crazed butchers lurched from one body to another with their bloody knives, hastily disemboweling corpses to recover any gold pieces that might have been swallowed for concealment ... Nor were the prisoners and their families the only deaths he [king Richard I] was responsible for that day. As news of the slaughter spread throughout Saladin's empire, Christian prisoners everywhere were tortured and murdered in reprisal for the infamy..." [58]

After defeating a small battalion of Salah ad-Din's army at the Arab Palestinian village of Arsouf, fifteen miles from Jaffa, the English king celebrated his looting and murdering of thousands of innocent Arabs in cold blood by proudly accepting and then arrogantly bestowing upon himself the courageous nickname the "Lion-Heart". To the English, he may be the "Lion-Heart", and to the French he may be "Le Coeur de Lion", but to all Arabs and Muslims King Richard I of England has always been viewed as a cowardly butcher, a perfidious criminal, and a murderous thug.
Lazu Nevjernici, Antikristi. Sto Posto.

https://en.wikipedia.org/wiki/Disembowelment
Following the trial, on 23 August 1305, Wallace was taken from the hall to the Tower of London, then stripped naked and dragged through the city at the heels of a horse to the Elms at Smithfield.[29] He was hanged, drawn and quartered — strangled by hanging, but released while he was still alive, emasculated, eviscerated and his bowels burned before him, beheaded, then cut into four parts. His preserved head (dipped in tar) was placed on a pike atop London Bridge. It was later joined by the heads of the brothers, John and Simon Fraser. His limbs were displayed, separately, in Newcastle, Berwick, Stirling, and Perth. A plaque stands in a wall of St. Bartholomew's Hospital near the site of Wallace's execution at Smithfield.
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Wallace

Ma laze stoka, i pisac Taras Buljbe, autori tog filma, itd.
Ma stoka laze sto posto, ne bi nikad to neko ko je Krscanin radio.
Sad dalo bi se razglabat jel pravi Krscanin ili ne. ;-)

PS. i jel na krstovima il na necemu slicnom krstu, stolovima itd. ;-)
Sanjarko

#198 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
https://www.radioislam.org/sindi/croisades.htm

Evo istina Muslimani su izvor, pa im se ne moze vjerovat. Jer su Antikristi, Nevjernici.
Richard I, the so-called "Lion-Heart", king of England; and Philip II Augustus, king of France. Hence, the Third Crusade is dubbed the "Kings' Crusade."

However, before achieving anything, the Third Crusade suffered a major setback on June 10, 1190, when Frederick Barbarossa suddenly died. The Holy Roman emperor died not by Salah ad-Din's sword, but rather by drowning while swimming in a shallow stream, the Saleph River, at the foot of the Taurus Mountains in Turkey. As a result, the German Crusader army was dispersed. Nonetheless, the English and French kings proceeded with their troops and took Acre in 1191 after a very gruesome battle with the Arabs. The siege and battle of Acre, which took two years, was the most protracted and desperate bloody episode in the Arab world. Twenty-four thousand Arab fighters died in that battle and about 6,000 others were wounded. [57]

After the fall of Acre, King Richard proceeded to loot a large amount of gold and other fortunes from its Arab inhabitants. Then, contrary to his promises to spare the lives of the surviving Arabs in Acre, under the surrender terms he had accepted, the English King issued orders to the Anglo-French troops on August 20, 1191 that led to one of the most cowardly and atrocious massacres the Crusaders ever committed during their 200-year bloodbath in the Arab world. On that very hot and humid day in August, the entire surviving population of Acre, 2,700 Arabs - men, children, and women with babies clinging to them - were chained and roped to prevent their escape and restrict their movement. Totally frightened and deeply confused, the weeping and praying Arabs were then driven like animals with whips and clubs to the top of a low hill called Ayyadieh to meet their awful fate. One author describes what happened next to these 2,700 Arabs as follows:

"Richard's men began to carry out his orders to kill them all. Swords, spears, knives, axes all flashed in the sun as they rose and fell. This time the children were not saved for the slave market, but were butchered with their fathers and mothers. Even babies in their mother’s arms felt the knives of the blood-drenched Christians ... The killing completed, Richard's army started back to the city, while on the top of the hill a few loot-crazed butchers lurched from one body to another with their bloody knives, hastily disemboweling corpses to recover any gold pieces that might have been swallowed for concealment ... Nor were the prisoners and their families the only deaths he [king Richard I] was responsible for that day. As news of the slaughter spread throughout Saladin's empire, Christian prisoners everywhere were tortured and murdered in reprisal for the infamy..." [58]

After defeating a small battalion of Salah ad-Din's army at the Arab Palestinian village of Arsouf, fifteen miles from Jaffa, the English king celebrated his looting and murdering of thousands of innocent Arabs in cold blood by proudly accepting and then arrogantly bestowing upon himself the courageous nickname the "Lion-Heart". To the English, he may be the "Lion-Heart", and to the French he may be "Le Coeur de Lion", but to all Arabs and Muslims King Richard I of England has always been viewed as a cowardly butcher, a perfidious criminal, and a murderous thug.
Lazu Nevjernici, Antikristi. Sto Posto.

https://en.wikipedia.org/wiki/Disembowelment
Following the trial, on 23 August 1305, Wallace was taken from the hall to the Tower of London, then stripped naked and dragged through the city at the heels of a horse to the Elms at Smithfield.[29] He was hanged, drawn and quartered — strangled by hanging, but released while he was still alive, emasculated, eviscerated and his bowels burned before him, beheaded, then cut into four parts. His preserved head (dipped in tar) was placed on a pike atop London Bridge. It was later joined by the heads of the brothers, John and Simon Fraser. His limbs were displayed, separately, in Newcastle, Berwick, Stirling, and Perth. A plaque stands in a wall of St. Bartholomew's Hospital near the site of Wallace's execution at Smithfield.
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Wallace

Ma laze stoka, i pisac Taras Buljbe, autori tog filma, itd.
Ma stoka laze sto posto, ne bi nikad to neko ko je Krscanin radio.
Sad dalo bi se razglabat jel pravi Krscanin ili ne. ;-)

PS. i jel na krstovima il na necemu slicnom krstu, stolovima itd. ;-)
"Fuj stoko lazljiva. Muslimanska." :evil:
Sanjarko

#199 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Ko atleticarka neka.

a joj ,pa ti nsita ne znas o umjetnosti mode,pa npr. Tudori su se oblacili gejasto, sa naglesenim suspenzorijem koji je doslovno striso :D Tad je bila takva moda i pogled na muskost, sto si se prepao :D :lol:
Ma nisam, al je slika fuj rasisticka i cak seksisticka. Ovo nije ironicno uopste.
Osim muskih i zenskih imas i interseks. ;-) Sad sta su oni ovdje prikazivali pitanje je.
Jb vaku kulturu i umjetnost.
Connaisseur Karlin

#200 Re: Napadi Turkofila na Andrića i njihov doprinos razbijanju svoje države

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ko atleticarka neka.

Ma nisam, al je slika fuj rasisticka i cak seksisticka. Ovo nije ironicno uopste.
Osim muskih i zenskih imas i interseks. ;-) Sad sta su oni ovdje prikazivali pitanje je.
Jb vaku kulturu i umjetnost.
e pa tako ,kao ti analiziziras umjetnicko ulje na platnu, tako neko nesretno dozivljava Andriceva djela :D :lol:

treba poznavati istroju umjetnsoti,i vjeruj mi,bio bi iznanedajen sto se u sustini krije iza doticnog umjetnickog djela stvorenog uljem na platnu :kiss:
Post Reply