SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zahson

#176 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

Dope_Man wrote:I gje je i dalje tu logika toga da on nekako postoji, a nije stvoren? Otkud on? Zasto on moze da postoji, kao magicno bice izvan svih zakona fizike, potpuno svjesno i sa supermocima, tek tako, a hrpa nesvjesne materije od koje je svemir sastavljen ne moze? Kako je to prvo lakse za prihvatiti? Ah da, ono je blize zastitnickoj ocinskoj figuri.

I taj video je ocajno los argument za bilo sta. Uopste se ne bavi konkretnim pitanjem vec zavlaci masu jeftinim trikom, i onda samo ponovi ''po definiciji bog nije stvoren, dakle niko ga nije stvorio'' sto i dalje ne odgovara na sve sto sam napisao iznad. I niko nikada i nece moci odgovoriti jer se zadovoljavate time da ''nije stvoren''.

Tako. Zakoni fizike su također stvoreni, i uređeni od Gospodara svega što je stvoreno. Da Allah postoji tek tako. Sam od sebe. To je vrhunac spoznaje. I stvorio nas je u ovom obliku, gdje nam je dušu u tijelo ubacio, kako bi ih pripremio, i vidio koja je za džennet, koji svoju cijenu ima. Ne može neka duša koja je bila sposobna da siluje, i ubija u ovom ratu, žene i djecu, biti tek tako dobra duša koja treba da bude nagrađena vječnosti u uživanju. Ta duša treba da bude kažnjena..
L u c i f e r

#177 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Svemir postoji tek tako. Sam od sebe. To je vrhunac spoznaje.
:D
foton

#178 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by foton »

Loži vas 3AXCOH tek tako. Sam od sebe. To je vrhunac spoznaje.
:D
L u c i f e r

#179 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Nadam se da je tako, za njegovo mentalno dobro... :D
Dope_Man

#180 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

Haj nam ti zaxone reci ono sto ''razuman_covjek'' nije zelio odgovoriti:

Sta ces raditi tu citavu vjecnost u tom raju, kako ces provoditi vjecnost.. sta ce ti biti uopste motivacija da zivis kad nemas nikakvog problema, a nemas TV ni internet da ubijes vrijeme. Kad vec postoji, hajd nam reci kako ces tamo zivjeti, pa mozda se i mi potrudimo da prodjemo taj test (mada bi bog vec trebalo da sve zna, pa djaba testira, al haj).
zahson

#181 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

Dope_Man wrote:Haj nam ti zaxone reci ono sto ''razuman_covjek'' nije zelio odgovoriti:

Sta ces raditi tu citavu vjecnost u tom raju, kako ces provoditi vjecnost.. sta ce ti biti uopste motivacija da zivis kad nemas nikakvog problema, a nemas TV ni internet da ubijes vrijeme. Kad vec postoji, hajd nam reci kako ces tamo zivjeti, pa mozda se i mi potrudimo da prodjemo taj test (mada bi bog vec trebalo da sve zna, pa djaba testira, al haj).

Znači po tebi su problemi, i iskušenja motivi za život. "Tv i internet" Jel moguće da ti je to argument? Jel tvoja pranana imala Tv i internet hudniče. Ne možeš zamisliti džennet. Kao što ne možeš zamisliti kakav je osjećaj ženi dok ima seksualni odnos, jer nisi žena i nemaš njen spolni organ. Ovo je onako primjer na prvu, ali skontati ces sta sam htio reci.. Evo ti odgovora munjo..

Bilježi imam Buharija od Ebu Hurejre radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Allah je svojim iskrenim, odanim i dobrim robovima u džennetskim prostranstvima ono što oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti to može da zamisli ljudski razum, pripremio.“ Zatim je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem proučio ajet: „I ne zna nijedna duša šta Smo joj pripremili od ljepota u džennetskim prostranstvima“. Ovaj hadis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem nam govori šta je to Allah pripremio ljudima, a kako ljudi nisu spremni ni jednim svojim čulom, niti svojim razumom zamisliti šta je to Allah pripremio.
zahson

#182 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

„Allah je, nema božanstva osim Njega, Živog, Vječnog. Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Njegova moć obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo. On je Visoki, Veliki.“
(el-Bekara, 255.)
L u c i f e r

#183 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Znaci bice nam pravo fino.
Ne znamo kako, al bice.
Cool.
zahson

#184 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by zahson »

Abdullah b. Umejr, rahimehullahu te'ala, bi govorio: „Kada bi se stanovnici Džehennema izveli iz džehennemske vatre i uveli u dunjalučku vatru, mirno bi spavali.“ Stanovnici Džehennema će imati odjeću od vatre: „Onima koji neće da vjeruju odjela će od vatre biti skrojena, a ključala voda biće na glave njihove sipana.“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 19.) Košulje će im biti od katrana. Dakle, hrana, piće, odjeća, pa čak i postelja i pokrivači, sve će im biti od vatre: „U Džehennemu će im ležaji i pokrivači od vatre biti. Eto tako ćemo Mi nevjernike nagraditi.“ (Prijevod značenja El-E'araf, 41.) Gdje će pobjeći? Iznad njih vatra! Ispod njih vatra! Oko njih vatra, pa i na njima i u njima samima vatra...

Na Sudnjem Danu, Danu istinske podjele i razdvajanja, ljudi će se razdvojiti jedni od drugih. Razdvojiće se nevjernici od vjernika i licemjera. Nevjernici će na Sudnjem Danu slijediti svoja božanstva koja su obožavali na Dunjaluku i zajedno sa njima će biti odvedeni do Džehennema. Za vrijeme stajanja na Mahšeru, na Sudnjem Danu, što će potrajati njima pedeset hiljada godina, mnogo će ožedniti. Tako žedni, povezani u lance i okove, bit će povedeni do Džehennema: „A kad u Džehennem žedne nevjernike potjeramo.“ (Prijevod značenja Merjem, 86.) S velikim i teškim okovima, dugim i preteškim lancima, odvodiće se i bacati u Džehennem. Toga Dana, doći će se sa Džehennemom koji će imati 70.000 povodaca, tj. krajeva. Svaki povodac ili kraj držat će 70.000 meleka. Naši prethodnici bi govorili: „Kada se Džehennem ne bi držao sa ovolikim brojem povodaca, otrgnuo bi se, a kada bi se otrgnuo, spalio bi sve, i dobre i loše.“

Allah, subhanehu ve te'ala, kaže, kako stoji u prijevodu značenja: „I kad se tog Dana dođe sa Džehennemom, tada će se čovjek sjetiti – a na šta mu je sjećanje?! Reći će: 'Kamo sreće da sam se za ovaj život pripremao!'“ (Prijevod značenja El-Fedžr, 23-24.) Kada stanovnici Džehennema budu povedeni do Džehennema i kada vide svoju potpunu propast, počet će plakati, međutim, njihove suze neće biti suze već će biti krv. „Oni koji nisu vjerovali u skupinama će u Džehennem biti natjerani.“ (Prijevod značenja Ez-Zumer, 71.)

Kada ih Džehennem vidi iz daljine izrazit će im dobrodošlicu, obradovat će se njihovom dolasku: „Kada ih Džehennem ugleda iz daljine, čut će kako gnjevan huči, ključa i odiše.“ (Prijevod značenja El-Furkan, 12.) Vidjet će Džehennem kako visoko baca iskre: „On će kao kule bacati iskre, kao da su kamile riđe. Teško toga dana poricateljima!“ (Prijevod značenja El-Murselat, 32-34.) Iblis će predvoditi nevjernike do vatre, a iza njega će biti njegovi sljedbenici. Dok se budu Džehennemu približavali, slušat će njegovo hučanje i ključanje, gledaće kako džehennemske iskre visoko u vis lete, pa kada dođu do vrata Džehennema, Iblis će povikati: „O propasti moja! O propasti moja!“

Također i svaki od njegovih sljedbenika, iza njega, će isto povikati: „O propasti moja! O propasti moja!“ Svevišnji Allah kaže: „Ne prizivajte danas jednu propast, već prizivajte mnoge propasti!“ (Prijevod značenja El-Furkan, 14.) Dočekat će ih čuvari Džehennema, meleki strogi i snažni koji izvršavaju sve što im Uzvišeni Allah naredi: „Kada god se koja gomila u njega baci, stražari u njemu će je upitati: 'Zar vam niko nije dolazio da vas opominje?!'“ (Prijevod značenja El-Mulk, 8.) Šta vam je? Zar vam niko nije dolazio i pozivao vas? Zar niste znali, zar niste čuli da postoji vjera u kojoj se samo Allah obožava na način kako ga je samo Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, obožavao? Zar vas niko nije opomenuo?

„Odgovorit će: 'Jest. Dolazio nam je onaj koji nas je opominjao a mi smo poricali i govorili: 'Allah nije objavio ništa.' Vi ste u velikoj zabludi! I reći će: 'Da smo slušali i razmišljali, ne bismo među stanovnicima Džehennema u ognju bili!' Priznat će svoje grijehe, pa, stanovnici Džehennema ognjenog daleko bili!“ (Prijevod značenja El-Mulk, 9-11.) Džehennem će ih dočekati, pa će im reći: „Posebno sam obavezan trojici - svakom oholniku i prkosniku, svakom koji je Allahu pripisivao druga i slikarima.“

Dubina i boja Džehennema

Kakav je Džehennem? Dubina Džehennema je sedamdeset godina. Ko bude bačen u njega, dospjet će na njegovo dno nakon sedamdeset godina. Danas kada bi se bacio kamen sa najveće zgrade, za kratko vrijeme, za nekoliko sekundi, našao bi se na tlu. Šta mislite: sedamdeset godina??? Boja Džehennema je crna, potpuna tama. Džehennem se žestio dugi niz godina vatrom dok nije postao crven. Zatim se žestio vatrom dok nije postao bijel, a zatim se žestio dok nije postao crn. „Gospodaru naš, doista, onoga koga Ti budeš u vatru uveo, Ti si ga osramotio, a nevjernici neće imati pomagača!“ (Prijevod značenja Alu Imran, 192.)

Vidimo vatru na Dunjaluku. Vidimo kako zahvati neku kuću i potpuno je sagori. Vatrogasci nisu u stanju ništa da učine. To je dunjalučka vatra, a što se tiče džehennemske vatre, ona je sedamdeset puta jača i žešća od dunjalučke. Abdullah b. Umejr, rahimehullahu te'ala, bi govorio: „Kada bi se stanovnici Džehennema izveli iz džehennemske vatre i uveli u dunjalučku vatru, mirno bi spavali.“

Kako će se džehennemlije bacati u vatru

Kako će se džehennemlije vezati i bacati u vatru? Uzet će se za vrh kose pri čelu i poviti unazad sve dok se njihov potiljak ne sastavi sa njihovim petama! Kičme će im popucati! Tako svezani bit će bačeni u Džehennem: „Nevjernici će se po biljezima svojim poznati, pa će za kike i za noge ščepani biti.“ (Prijevod značenja Er-rahman, 41.)

Hrana i piće stanovnika Džehennema

Kada budu uvedeni u Džehennem i jedno vrijeme u njemu kažnjavani, ogladnit će i snaći će ih glad. Čak, od prevelike gladi osjetit će bolove iste jačine kao i sve druge vrste kažnjavanja u Džehennemu. Govorit će: „Gdje je hrana? Umiremo od gladi! Ima li šta kod vas jesti?“ Ima, ima, kako da nema! Tamo će biti brza i poslušna posluga! Predočit će im se džehennemsko stablo po imenu Zekkum čiji su plodovi poput šejtanskih glava: „To je drvo koje će usred Džehennema rasti, plod će mu poput šejtanskih glava biti.

Oni će se njime hraniti i stomake će svoje njime puniti.“ (Prijevod značenja Es-Saffat, 64-66.) Kaže se da kada bi samo jedan djelić ovoga stabla bio spušten na Zemlju, stanovnicima Zemlje bi sve pokvario i zagorčao bi im život na njoj. Samo jedan djelić, pa, šta mislite šta će biti s onima kojima će ovi plodovi biti hrana?! „Drvo Zekkum bit će hrana griješniku, u stomaku će kao rastopljena kovina vreti kao što voda koja ključa vri.“ (Prijevod značenja Ed-Duhan, 43-46.)

Kada vide gnoj koji izlazi iz njih samih, iz prevelike gladi i žeđi požurit će da ga jedu, jedni sa drugih. To je hrana gislin: „Zato on danas ovdje nema prisna prijatelja, niti drugog jela osim gislina kojeg će samo nevjernici jesti.“ (Prijevod značenja El-Hakka, 35-37.) Ibnu Abbas, radijallahu 'anhuma, kaže da se pod izrazom gislin misli na krv, sukrvicu i gnoj koji će curiti iz tijela stanovnika Džehennema. Također, jedna od vrsti džehennemske hrane je i hrana po imenu dari'i. To su plodovi puni bodljika i trnja.

Džehennemlije će jesti takvu hranu pa će im zastajati u grlu i bosti ih: „Drugog jela osim trnja neće imati, koje neće ugojiti niti glad utoliti.“ (Prijevod značenja El-Gašija, 6-7.) Ništa im neće koristiti, međutim, iz prevelike gladi jesti će ga i neće ni primjećivati da im ništa ne koristi. Kada im zastane u grlu, kada se počnu gušiti, stat će s tom hranom. Neće je moći izvaditi niti će je moći progutati: „Bit će kod Nas, doista, okova i ognja, i jelo koje u grlu zastaje i patnje nesnosne.“ (Prijevod značenja El-Muzzemmil, 12-13.) Zvat će u pomoć. Tražit će pomoć. Sjetit će se kako bi na Dunjaluku kada bi im nešto zastalo u grlu, to potiskivali vodom. Tražit će vodu. Ima li vode? Ima, ima, kako da nema. Ima. Voda će im biti dostavljena sa dna Džehennema. Hamim-ključala voda! Reći će im se: „Hoćete vodu?! Izvolite! Na ovom mjestu mi služimo ovakvu vodu. A sada pijte!“ Brza i sigurna usluga! Ključala voda!!!

Kada se samo približe posudi s ključalom vodom, koža i meso –od vreline te ključale vode- spast će im s lica. Ali, i pored toga, morat će da je piju: „Ako zamole za pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!“ (Prijevod značenja El-Kehf, 29.) Pored uzavrele ključale vode pojeni će biti i gassakom, smrdljivom tekućinom koja će izlaziti iz polnih organa bludnika i bludnica: „Eto toliko! Pa neka okušaju vodu ključalu i kapljevinu smrdljivu!“ (Prijevod značenja Sad, 57.)

Odjeća i postelja stanovnika Džehennema

Imat će odjeću od vatre: „Onima koji neće da vjeruju odjela će od vatre biti skrojena, a ključala voda biće na glave njihove sipana.“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 19.) Košulje će im biti od katrana. Dakle, hrana, piće, odjeća, pa čak i postelja i pokrivači, sve će im biti od vatre: „U Džehennemu će im ležaji i pokrivači od vatre biti. Eto tako ćemo Mi nevjernike nagraditi.“ (Prijevod značenja El-E'araf, 41.) Gdje će pobjeći? Iznad njih vatra! Ispod njih vatra! Oko njih vatra, pa i na njima i u njima samima vatra! Plakat će, a suze će im biti sama krv! Lica će im sva pocrniti!

Jedna kazna veća od druge

U Džehennemu neki od njih, ponovo će biti vezani u lance i vođeni. Gdje idete s njima?! Zar nije dovoljno to što se kažnjavaju ovdje, ili ... ili želite da im olakšate, razgalite?! Nikako! „Pa, kušajte patnju, mučenje ćemo vam sve gorim učiniti!“ (Prijevod značenja En.Nebe', 30.) Bit će povezani u lance, odvedeni i na ključaloj vatri prevrtani: „Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govorit će: 'Kamo sreće da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!'“ (Prijevod značenja El-Ahzab, 66.) Dok se budu lica u vatri pržila, zubi, vilice će im ispasti: „vatra će im lica pržiti i oni će iskešenih zuba u njemu ostati.“ (Prijevod značenja El-Mu'minun, 104.)

Zubi, vilice će im ispasti, meso i koža sletjeti. Pojedini učenjaci kažu da će stanovnicima Džehennema koža sletjeti i da će im se zakvačiti za pete, pa će hodati Džehennemom a njihova koža će im se vući za petama! Tako mi Allaha! Da se samo jedan mali trenutak ubaci u Džehennem osoba koja je najbolje živjela na Dunjaluku, osoba koja na Dunjaluku nije osjetila nikakvu poteškoću, tegobu, nesreću, bol i patnju, kada bi se ubacila u Džehennem samo jedan mali trenutak, sva dunjalučka uživanja bi zaboravila od patnje koju je vidjela i osjetila u tom djeliću vremena.

Allaha Uzvišenog molimo da nas sačuva boravka na Ahiretu u ovakvom mjestu! Molimo Ga da nas podrži u pokornosti Njemu, činjenju djela kojima je On zadovoljan i koja vode do Njegova zadovojstva! Neka je svaka slava i hvala Allahu, subhanehu ve te'ala, na početku i na kraju! Neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, njegovu porodicu, sve ashabe i sve muslimane koji ih slijede u dobru!
Anestezija

#185 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Anestezija »

zahson wrote:
Anestezija wrote:Smrt je samo transfer iz jednog oblika u drugi i nema potrebe bojat se.

Sta ako ti kazem da ima potrebe bojati se. Sta ako ti kazem da sam toliko uvjeren da ima potrebe bojati se da bih zivot dao na tome putu. Hoces li se zapitati, kako to da ovaj decko, visoko obrazovan, i jos milioni njih, stotine miliona, isto misle. Pa, majka mu stara, mora da imaju neki razlog i podlogu. Tvoja tvrdnja proizilazi iz tvog sopstvenog suda, i promisljanja, iz mozga koji je manjkav, nekonzistentan, i nekonstantan..
decko smiri se malo,svako ima svoje misljenje :D
L u c i f e r

#186 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

zahson wrote:Abdullah b. Umejr, rahimehullahu te'ala, bi govorio: „Kada bi se stanovnici Džehennema izveli iz džehennemske vatre i uveli u dunjalučku vatru, mirno bi spavali.“ Stanovnici Džehennema će imati odjeću od vatre: „Onima koji neće da vjeruju odjela će od vatre biti skrojena, a ključala voda biće na glave njihove sipana.“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 19.) Košulje će im biti od katrana. Dakle, hrana, piće, odjeća, pa čak i postelja i pokrivači, sve će im biti od vatre: „U Džehennemu će im ležaji i pokrivači od vatre biti. Eto tako ćemo Mi nevjernike nagraditi.“ (Prijevod značenja El-E'araf, 41.) Gdje će pobjeći? Iznad njih vatra! Ispod njih vatra! Oko njih vatra, pa i na njima i u njima samima vatra...

Na Sudnjem Danu, Danu istinske podjele i razdvajanja, ljudi će se razdvojiti jedni od drugih. Razdvojiće se nevjernici od vjernika i licemjera. Nevjernici će na Sudnjem Danu slijediti svoja božanstva koja su obožavali na Dunjaluku i zajedno sa njima će biti odvedeni do Džehennema. Za vrijeme stajanja na Mahšeru, na Sudnjem Danu, što će potrajati njima pedeset hiljada godina, mnogo će ožedniti. Tako žedni, povezani u lance i okove, bit će povedeni do Džehennema: „A kad u Džehennem žedne nevjernike potjeramo.“ (Prijevod značenja Merjem, 86.) S velikim i teškim okovima, dugim i preteškim lancima, odvodiće se i bacati u Džehennem. Toga Dana, doći će se sa Džehennemom koji će imati 70.000 povodaca, tj. krajeva. Svaki povodac ili kraj držat će 70.000 meleka. Naši prethodnici bi govorili: „Kada se Džehennem ne bi držao sa ovolikim brojem povodaca, otrgnuo bi se, a kada bi se otrgnuo, spalio bi sve, i dobre i loše.“

Allah, subhanehu ve te'ala, kaže, kako stoji u prijevodu značenja: „I kad se tog Dana dođe sa Džehennemom, tada će se čovjek sjetiti – a na šta mu je sjećanje?! Reći će: 'Kamo sreće da sam se za ovaj život pripremao!'“ (Prijevod značenja El-Fedžr, 23-24.) Kada stanovnici Džehennema budu povedeni do Džehennema i kada vide svoju potpunu propast, počet će plakati, međutim, njihove suze neće biti suze već će biti krv. „Oni koji nisu vjerovali u skupinama će u Džehennem biti natjerani.“ (Prijevod značenja Ez-Zumer, 71.)

Kada ih Džehennem vidi iz daljine izrazit će im dobrodošlicu, obradovat će se njihovom dolasku: „Kada ih Džehennem ugleda iz daljine, čut će kako gnjevan huči, ključa i odiše.“ (Prijevod značenja El-Furkan, 12.) Vidjet će Džehennem kako visoko baca iskre: „On će kao kule bacati iskre, kao da su kamile riđe. Teško toga dana poricateljima!“ (Prijevod značenja El-Murselat, 32-34.) Iblis će predvoditi nevjernike do vatre, a iza njega će biti njegovi sljedbenici. Dok se budu Džehennemu približavali, slušat će njegovo hučanje i ključanje, gledaće kako džehennemske iskre visoko u vis lete, pa kada dođu do vrata Džehennema, Iblis će povikati: „O propasti moja! O propasti moja!“

Također i svaki od njegovih sljedbenika, iza njega, će isto povikati: „O propasti moja! O propasti moja!“ Svevišnji Allah kaže: „Ne prizivajte danas jednu propast, već prizivajte mnoge propasti!“ (Prijevod značenja El-Furkan, 14.) Dočekat će ih čuvari Džehennema, meleki strogi i snažni koji izvršavaju sve što im Uzvišeni Allah naredi: „Kada god se koja gomila u njega baci, stražari u njemu će je upitati: 'Zar vam niko nije dolazio da vas opominje?!'“ (Prijevod značenja El-Mulk, 8.) Šta vam je? Zar vam niko nije dolazio i pozivao vas? Zar niste znali, zar niste čuli da postoji vjera u kojoj se samo Allah obožava na način kako ga je samo Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, obožavao? Zar vas niko nije opomenuo?

„Odgovorit će: 'Jest. Dolazio nam je onaj koji nas je opominjao a mi smo poricali i govorili: 'Allah nije objavio ništa.' Vi ste u velikoj zabludi! I reći će: 'Da smo slušali i razmišljali, ne bismo među stanovnicima Džehennema u ognju bili!' Priznat će svoje grijehe, pa, stanovnici Džehennema ognjenog daleko bili!“ (Prijevod značenja El-Mulk, 9-11.) Džehennem će ih dočekati, pa će im reći: „Posebno sam obavezan trojici - svakom oholniku i prkosniku, svakom koji je Allahu pripisivao druga i slikarima.“

Dubina i boja Džehennema

Kakav je Džehennem? Dubina Džehennema je sedamdeset godina. Ko bude bačen u njega, dospjet će na njegovo dno nakon sedamdeset godina. Danas kada bi se bacio kamen sa najveće zgrade, za kratko vrijeme, za nekoliko sekundi, našao bi se na tlu. Šta mislite: sedamdeset godina??? Boja Džehennema je crna, potpuna tama. Džehennem se žestio dugi niz godina vatrom dok nije postao crven. Zatim se žestio vatrom dok nije postao bijel, a zatim se žestio dok nije postao crn. „Gospodaru naš, doista, onoga koga Ti budeš u vatru uveo, Ti si ga osramotio, a nevjernici neće imati pomagača!“ (Prijevod značenja Alu Imran, 192.)

Vidimo vatru na Dunjaluku. Vidimo kako zahvati neku kuću i potpuno je sagori. Vatrogasci nisu u stanju ništa da učine. To je dunjalučka vatra, a što se tiče džehennemske vatre, ona je sedamdeset puta jača i žešća od dunjalučke. Abdullah b. Umejr, rahimehullahu te'ala, bi govorio: „Kada bi se stanovnici Džehennema izveli iz džehennemske vatre i uveli u dunjalučku vatru, mirno bi spavali.“

Kako će se džehennemlije bacati u vatru

Kako će se džehennemlije vezati i bacati u vatru? Uzet će se za vrh kose pri čelu i poviti unazad sve dok se njihov potiljak ne sastavi sa njihovim petama! Kičme će im popucati! Tako svezani bit će bačeni u Džehennem: „Nevjernici će se po biljezima svojim poznati, pa će za kike i za noge ščepani biti.“ (Prijevod značenja Er-rahman, 41.)

Hrana i piće stanovnika Džehennema

Kada budu uvedeni u Džehennem i jedno vrijeme u njemu kažnjavani, ogladnit će i snaći će ih glad. Čak, od prevelike gladi osjetit će bolove iste jačine kao i sve druge vrste kažnjavanja u Džehennemu. Govorit će: „Gdje je hrana? Umiremo od gladi! Ima li šta kod vas jesti?“ Ima, ima, kako da nema! Tamo će biti brza i poslušna posluga! Predočit će im se džehennemsko stablo po imenu Zekkum čiji su plodovi poput šejtanskih glava: „To je drvo koje će usred Džehennema rasti, plod će mu poput šejtanskih glava biti.

Oni će se njime hraniti i stomake će svoje njime puniti.“ (Prijevod značenja Es-Saffat, 64-66.) Kaže se da kada bi samo jedan djelić ovoga stabla bio spušten na Zemlju, stanovnicima Zemlje bi sve pokvario i zagorčao bi im život na njoj. Samo jedan djelić, pa, šta mislite šta će biti s onima kojima će ovi plodovi biti hrana?! „Drvo Zekkum bit će hrana griješniku, u stomaku će kao rastopljena kovina vreti kao što voda koja ključa vri.“ (Prijevod značenja Ed-Duhan, 43-46.)

Kada vide gnoj koji izlazi iz njih samih, iz prevelike gladi i žeđi požurit će da ga jedu, jedni sa drugih. To je hrana gislin: „Zato on danas ovdje nema prisna prijatelja, niti drugog jela osim gislina kojeg će samo nevjernici jesti.“ (Prijevod značenja El-Hakka, 35-37.) Ibnu Abbas, radijallahu 'anhuma, kaže da se pod izrazom gislin misli na krv, sukrvicu i gnoj koji će curiti iz tijela stanovnika Džehennema. Također, jedna od vrsti džehennemske hrane je i hrana po imenu dari'i. To su plodovi puni bodljika i trnja.

Džehennemlije će jesti takvu hranu pa će im zastajati u grlu i bosti ih: „Drugog jela osim trnja neće imati, koje neće ugojiti niti glad utoliti.“ (Prijevod značenja El-Gašija, 6-7.) Ništa im neće koristiti, međutim, iz prevelike gladi jesti će ga i neće ni primjećivati da im ništa ne koristi. Kada im zastane u grlu, kada se počnu gušiti, stat će s tom hranom. Neće je moći izvaditi niti će je moći progutati: „Bit će kod Nas, doista, okova i ognja, i jelo koje u grlu zastaje i patnje nesnosne.“ (Prijevod značenja El-Muzzemmil, 12-13.) Zvat će u pomoć. Tražit će pomoć. Sjetit će se kako bi na Dunjaluku kada bi im nešto zastalo u grlu, to potiskivali vodom. Tražit će vodu. Ima li vode? Ima, ima, kako da nema. Ima. Voda će im biti dostavljena sa dna Džehennema. Hamim-ključala voda! Reći će im se: „Hoćete vodu?! Izvolite! Na ovom mjestu mi služimo ovakvu vodu. A sada pijte!“ Brza i sigurna usluga! Ključala voda!!!

Kada se samo približe posudi s ključalom vodom, koža i meso –od vreline te ključale vode- spast će im s lica. Ali, i pored toga, morat će da je piju: „Ako zamole za pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!“ (Prijevod značenja El-Kehf, 29.) Pored uzavrele ključale vode pojeni će biti i gassakom, smrdljivom tekućinom koja će izlaziti iz polnih organa bludnika i bludnica: „Eto toliko! Pa neka okušaju vodu ključalu i kapljevinu smrdljivu!“ (Prijevod značenja Sad, 57.)

Odjeća i postelja stanovnika Džehennema

Imat će odjeću od vatre: „Onima koji neće da vjeruju odjela će od vatre biti skrojena, a ključala voda biće na glave njihove sipana.“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 19.) Košulje će im biti od katrana. Dakle, hrana, piće, odjeća, pa čak i postelja i pokrivači, sve će im biti od vatre: „U Džehennemu će im ležaji i pokrivači od vatre biti. Eto tako ćemo Mi nevjernike nagraditi.“ (Prijevod značenja El-E'araf, 41.) Gdje će pobjeći? Iznad njih vatra! Ispod njih vatra! Oko njih vatra, pa i na njima i u njima samima vatra! Plakat će, a suze će im biti sama krv! Lica će im sva pocrniti!

Jedna kazna veća od druge

U Džehennemu neki od njih, ponovo će biti vezani u lance i vođeni. Gdje idete s njima?! Zar nije dovoljno to što se kažnjavaju ovdje, ili ... ili želite da im olakšate, razgalite?! Nikako! „Pa, kušajte patnju, mučenje ćemo vam sve gorim učiniti!“ (Prijevod značenja En.Nebe', 30.) Bit će povezani u lance, odvedeni i na ključaloj vatri prevrtani: „Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govorit će: 'Kamo sreće da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!'“ (Prijevod značenja El-Ahzab, 66.) Dok se budu lica u vatri pržila, zubi, vilice će im ispasti: „vatra će im lica pržiti i oni će iskešenih zuba u njemu ostati.“ (Prijevod značenja El-Mu'minun, 104.)

Zubi, vilice će im ispasti, meso i koža sletjeti. Pojedini učenjaci kažu da će stanovnicima Džehennema koža sletjeti i da će im se zakvačiti za pete, pa će hodati Džehennemom a njihova koža će im se vući za petama! Tako mi Allaha! Da se samo jedan mali trenutak ubaci u Džehennem osoba koja je najbolje živjela na Dunjaluku, osoba koja na Dunjaluku nije osjetila nikakvu poteškoću, tegobu, nesreću, bol i patnju, kada bi se ubacila u Džehennem samo jedan mali trenutak, sva dunjalučka uživanja bi zaboravila od patnje koju je vidjela i osjetila u tom djeliću vremena.

Allaha Uzvišenog molimo da nas sačuva boravka na Ahiretu u ovakvom mjestu! Molimo Ga da nas podrži u pokornosti Njemu, činjenju djela kojima je On zadovoljan i koja vode do Njegova zadovojstva! Neka je svaka slava i hvala Allahu, subhanehu ve te'ala, na početku i na kraju! Neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, njegovu porodicu, sve ashabe i sve muslimane koji ih slijede u dobru!
Ceznem da ti kazem najdublje reci koje ti
imam reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mi
se mogla nasmejati.
Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u sali.
Olako uzimam bol svoj, strahujuci da bi to mogla
ti uciniti.
Ceznem da ti kazem najvernije reci koje ti imam
reci; ali se ne usudjujem, strahujuci da bi mogla
posumnjati u njih.
Zato ih oblacim u neistinu, i govorim suprotno
onome sto mislim.
Ostavljam bol svoj da izgleda glup, strahujuci da
bi to mogla ti uciniti.
Ceznem da upotrebim najdragocenije reci sto
imam za te ; ali se ne usudjujem strahujuci da mi se
nece vratiti istom merom.
Zato ti dajem ruzna imena i hvalim se svojom
surovoscu.
Zadajem ti bol, bojeci se da neces nikada
saznati sta je bol.
Ceznem da sedim nemo pored tebe; ali se ne
usudjujem, jer bi mi inace srce iskocilo na usta.
Zato brbljam i caskam olako, i zatrpavam svoje
srce recima.
Grubo uzimam svoj bol, strahujuci da bi to mogla
ti uciniti.
Ceznem da te ostavim zauvek; ali se ne usudjujem,
strahujuci da bi mogla otkriti moj kukavicluk.
Zato ponosito dizem glavu i dolazim veseo u
tvoje drustvo.
Neprekidne strele iz tvojih ociju cine da je moj
bol vecito svez.

Tagore
Horcrux

#187 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Horcrux »

zahson wrote:...
Prica za ljude iz pustinje ili za one bez spoznaje...
Dope_Man

#188 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

Dakle, kao sto Lucy rece gore, suma sumarum: Bice nam super lijepo, nemam pojma kako, ali bice fenomenalno.. i onda bacas roman kojim pokusavas nekoga isprepadati? Ajde se zapitaj kako to da vise znas o kazni, a tako malo o ljepoti? Zasto se umjesto na pozitivnim vrijednostima sve zasniva na strahu od kazne? Zasto tako detaljno nije opisan raj/dzennet, i ako jeste zasto ga ti ne predstavljas tako detaljno, umjesto fokusiranja na dzehenem o kom te nisam ni pitao?

Cinjenica je da ljudski um, ovakav kakav jeste, koji cini nas ovakvima kakvi jesmo, mora stalno nesto novo da radi, da trazi svrhu. Ne moze sjediti i ne raditi apsolutno nista, nemati nikakav izazov, nikakav problem za rijesiti. Primjer sa TVom je samo jedna od stvari koje ljudi danas rade da bi zabavili mozka kako bi brze proslo vrijeme, a ni to ne mozes vjecno.. dosadi brzo sve, potrebni su nam novi podrazaji, to je zakon naseg uma.
Ako ce gore nesto potpuno drugacije biti, pa onda ni mi sami necemo biti ovo sto jesmo. Da iskoristim tvoj primjer, da bi mogao da osjetim kako zena osjeca seksualno zadovoljstvo ja moram postati prava zena. Poenta mog pitanja je bila jednostavna, nisam trazio citate o ljepotama, koji su svakako nikakvi sa ''eto bice nezamislivo lijepo'', vec konkretan odgovor o tome sta mislis kako ces provoditi vrijeme citavu vjecnost ako nemas konkretnog cilja, nikakve motivacije da bilo sta postignes. ''Bice lijepo'' nije dovoljno dobar odgovor za mene, ne s obzirom na moje znanje o tome kako ljudski um funkcionise. A, kao sto vec rekoh, ako ce funkcionisati drugacije onda cemo i mi biti nesto drugo, necemo biti ovo sto jesmo.
Last edited by Dope_Man on 24/11/2016 23:04, edited 1 time in total.
victom

#189 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by victom »

HAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHA..
joj nasmijo si me vala... dokazi su ti boli glava...
Last edited by victom on 01/03/2021 06:05, edited 2 times in total.
Zaitsev

#190 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Zaitsev »

Stvarno mi nije jasno kako neko može vjerovati u to da će u vječnoj vatri biti sve crno, da će rasti drvo sa plodovima u obliku nekakvih glava, da će biti i katrana, vjerovatno i asfalta, da će se koža odguliti pa se držati na petama i da osim ovih glavastih plodova, jedina hrana će biti trnje, iako osim trnja druge hrane neće biti. Jedino ako su šejtanske glave trnovite... Jer ako je trnovit put do zvijezda, onda mogu i šejtanske glave biti trnovite. Istri broj slova zvjezdani putevi - trnovita glava. ISTI BROJ SLOVA! 16-16 ! MUDŽIZA! Quran 16:16: "And landmarks. And by the stars they are [also] guided." Spomenute zvijezde aaaaaaaa... ETO GA !!!!! Naime i doime, zaista je ovo pametnima dovoljno!
njonjica

#191 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by njonjica »

Cemu stalne opomene, zasto je strah toliko vazan?
Jel galamite vi sto pricate, sto opominjete? Jel pjenite dok urlate?
Zasto to radite?
razuman_covjek

#192 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

Dope_Man wrote:Haj nam ti zaxone reci ono sto ''razuman_covjek'' nije zelio odgovoriti:

Vidjeh da me prozivas pa rekoh da nadjem vremena da odgovorim. Pitanje je poprilicno plitko ali hajde.

Vec sam rekao da je vrijeme stvoreno tako i da je nama sada "prirodno" stanje. Kad bolje razmislis vise smisla ima vjecnost jer koja je svrha postojanja ako je ogranicena tj. ako ima svoj kraj. Zasto onda uopste zivjeti kada znas da ces nestati? Radi nekih kratkorocnih uzivanja itd? Prolaznost nema nikakvog smisla.

Navodis da u raju nema ni TV ni internet itd. Pa druze tamo imas sve sto zaselis. Ako zelis internet ili TV pa samo zatrazis. Zelis da Bog stvori jedan dunjaluk za tebe sa nekim stvorenjima na njemu. Zatrazi. Ako zelis zene i pice i dernek onda samo zazelis. Kontas. Tamo ima sve. Mogu ti i ovako odgovoriti. Mozda ce Bog napraviti da se hemikalije nikada ne izbalansiraju tako da sretni momenti traju uvijek.

Zar nije cool da se mozes druziti sa Gospodarom svemira. Tvorcem zakona fizike. Da ga mozes pitati sta pozelis. To se mora zasluziti a test je veoma jednostavan i kratak.

Moras shvatiti da je Gospodar dao covjeku IZUZETNO visok polazaj. Veci od meleka/andjela koji su bezgrijesni. Cast je biti covjek. A ne znamo koja ce sve stvorenja Gospodar stvoriti i koja su vec stvorena.

Nevjernici misle da razmisljaju duboko ali u sustini su jako povrsni.
Last edited by razuman_covjek on 24/11/2016 23:45, edited 1 time in total.
razuman_covjek

#193 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

njonjica wrote:Cemu stalne opomene, zasto je strah toliko vazan?
Jel galamite vi sto pricate, sto opominjete? Jel pjenite dok urlate?
Zasto to radite?
Opomene su stalne jer je ulog velik. Nema popravnog. To za galamu umisljas sebi.
fatamorgana

#194 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by fatamorgana »

razuman_covjek wrote:
....Navodis da u raju nema ni TV ni internet itd. Pa druze tamo imas sve sto zaselis. Ako zelis internet ili TV pa samo zatrazis. Zelis da Bog stvori jedan dunjaluk za tebe sa nekim stvorenjima na njemu. Zatrazi. Ako zelis zene i pice i dernek onda samo zazelis. Kontas. Tamo ima sve. ....
Ako zatražim zvEzde Granda hoću li i njih dobiti?
L u c i f e r

#195 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by L u c i f e r »

Ovaj pdf je moj porok, priznajem.
Znam sta cu zateci, ali opet dodjem.
I iznova se fasciniram novim i novim biserima.
Kolko god da sam prolupo, utjesim se da nisam najgori.
razuman_covjek

#196 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

L u c i f e r wrote:Ovaj pdf je moj porok, priznajem.
Hajde reci sta te do dotaklo tako. Ja mislim da si ti vec presao na drugu stranu samo ti treba malo da se priberes. :-D
razuman_covjek

#197 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by razuman_covjek »

fatamorgana wrote:
razuman_covjek wrote:
....Navodis da u raju nema ni TV ni internet itd. Pa druze tamo imas sve sto zaselis. Ako zelis internet ili TV pa samo zatrazis. Zelis da Bog stvori jedan dunjaluk za tebe sa nekim stvorenjima na njemu. Zatrazi. Ako zelis zene i pice i dernek onda samo zazelis. Kontas. Tamo ima sve. ....
Ako zatražim zvEzde Granda hoću li i njih dobiti?
Mozes traziti i ligu prvaka...
Dope_Man

#198 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by Dope_Man »

Hahahahah pa brate mili, dakle u raju sam, i zatrazim zene i pice, poroke zestoko proklete u ovom zivotu, i tamo cu ih dobiti? OK, kupujem tu religiju, meni se svidja :janpi:
belfy

#199 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by belfy »

razuman_covjek wrote:

Vidjeh da me prozivas pa rekoh da nadjem vremena da odgovorim. Pitanje je poprilicno plitko ali hajde.

Vec sam rekao da je vrijeme stvoreno tako i da je nama sada "prirodno" stanje. Kad bolje razmislis vise smisla ima vjecnost jer koja je svrha postojanja ako je ogranicena tj. ako ima svoj kraj. Zasto onda uopste zivjeti kada znas da ces nestati? Radi nekih kratkorocnih uzivanja itd? Prolaznost nema nikakvog smisla.

Navodis da u raju nema ni TV ni internet itd. Pa druze tamo imas sve sto zaselis. Ako zelis internet ili TV pa samo zatrazis. Zelis da Bog stvori jedan dunjaluk za tebe sa nekim stvorenjima na njemu. Zatrazi. Ako zelis zene i pice i dernek onda samo zazelis. Kontas. Tamo ima sve. Mogu ti i ovako odgovoriti. Mozda ce Bog napraviti da se hemikalije nikada ne izbalansiraju tako da sretni momenti traju uvijek.

Zar nije cool da se mozes druziti sa Gospodarom svemira. Tvorcem zakona fizike. Da ga mozes pitati sta pozelis. To se mora zasluziti a test je veoma jednostavan i kratak.

Moras shvatiti da je Gospodar dao covjeku IZUZETNO visok polazaj. Veci od meleka/andjela koji su bezgrijesni. Cast je biti covjek. A ne znamo koja ce sve stvorenja Gospodar stvoriti i koja su vec stvorena.

Nevjernici misle da razmisljaju duboko ali u sustini su jako povrsni.
pravim neki sticker, pa reko da ovo zaljepim i dodam natpis:
"jer je super kada te milijarde ljudi koji su zivjeli pitaju sva pitanja koja ih interesuju, dok ti traze stvari koje zele da im se dogadjaju, a ti to mozes jer si beskonacno mocan." - mora da je super osjecaj i jednom i ostalim milijardama... a i razumno...

pa me zanima da li ovaj sticker praviti na masnoj ili kartonskoj podlozi?
derion

#200 Re: SMRT i SVRHA!!! Nemoj reći da nisi bio opomenut!!

Post by derion »

L u c i f e r wrote:Ovaj pdf je moj porok, priznajem.
Ma, najgori si, zajedno sa mnom, što uopšte dođeš i da čitaš mnoštvo srednjovjekovne, pustinjske nebuloze.
Post Reply