Saian wrote:Koliko znam (a ne znam previse o ovome) kod nas ne vlada zakon presedana, nego kontinentalno pravo kodificiranog karaktera, tako da ne razumijem zasto je bitno je li bio slucaj il' nije bio slucaj. Jel prvi, srednji il' zadnji slucaj, ne razumijem zasto to igra neku ulogu. Mislim da Lovrenovicu i majci preminulog djechaka nece biti tesko pobiti ovu tuzhbu ukoliko imaju dokaze za ono sto su izrekli. Iako bi meni logicnije bilo da su s dokazima o zlostavljanju (ne znam da li je neophodno dokazati da su zaposlenici shkole bili svjesni istog ili je sama cinjenica da se zlostavljanje odvijalo u skoli dovoljna da se odogovornost skole ustanovi) pristupili policiji i nakon toga tuzilastvu. Sudstvo i tuzilastvo koliko god je kod nas skup ljudi s rastezljivim moralnim kodeksima ipak ne bi moglo ignorirati slucaj dobro potkrijepljen dokazima o zlostavljanju djeteta. Iako, ko zna
da su imali i jedan jedini 0,1% -ni dokaz dosad bi ga predali sudu, ne bi ni doslo do ove tuzbe. dapace, bilo bi obrnuto. ali posto se nista od svega navedenog nije desilo - dzaba sve medijske hajke i halabuke i manipulacije, iznosenje "dokaza", tj. prica o dokazima novinama, a policiji - nista, ni d od dokaza, uz naravno, strucnu pricu kako znaju da je sud na strani "anamoonih" nekih koji imaju pare ...
tako da ce oduzimanje 200 milja markica, plus sudski troskovi da bude rutinski posao
i nadam se da ce ovo biti prvi i zadnji put da neko skrnavi uspomenu na jedno jadno i nesretno dijete pricanjem izmisljenih gadosti radi licne promocije i skidanjja odgovornosti sa sebe.
da ne pricam o fondaciji i potencijalnoj i stvarnoj materijalnoj koristi, jer nigdje nema tih podataka o uplacenom novcu.
i nanesenoj steti skoli, kakva god da je skola.
plus traume djece sa "spiska" i strahovi za zivot. jer boba je falila da neko prvi baci "kamen". i da padne mrtva glava.
a i koliko se sjecam, dalida je rekla da ce sud pokrenuti istragu zbog huskanja na ubistvo preko medija ... nije rekla poimenicno, ali zna se protiv dubrvaka sigurno, a nadam se i protiv njegovih kcerki adminki na fb.