Omladina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dezurni_ucenik

#176 Re: Omladina

Post by dezurni_ucenik »

Tomahawk11 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Malo i pretjerujete. Ispade da je svako ko je sa 5 godina upalio tablet i koristio ga, da je genijalac. Treba razdvojiti one koji tehnologiju koriste za instagram i facebooke od onih koji zele da nauce neki programski jezik. Ako je tako kako vi govorite, onda je svako dijete koje sjedi i duva ono crijevo, buduci kompjuterski genijalac. Ipak je ovih instagramovaca mnogo vise od potencijalnih buducih programera.
'Generacija ja, ja, ja'

Kao individualci, milenijska generacija lakše prihvaća raznolikost, ne samo u pogledu homoseksualaca, žena i manjina. Informirani su, ali nisu aktivni. Oni su kul, ali nimalo strastveni. Osuđuju ratove i glad u svijetu, ali ništa ne poduzimaju. Novac im je bitan, ali više kao sredstvo za stjecanje novih iskustava i doživljaja, nego gomilanje kućerina s bazenima
Upravo. Masa je mladih koji su pasivni u tom svom ''znanju''. Prikljuceni na racunar, tablet, smartphone ko na infuziju, a u real life ne postoje. Asocijalni totalno. Sportske aktivnosti - nula. Nema ih. Basket igraju ''klinci'' od 30+ godina. Eseji koji se spominju - pa ko to jos pise?! Kao i seminarske, maturske, diplomske....sve se prepisuje sa interneta. Sad ce neko reci pamet je i snaci se. Hm, prepisati nesto sa Google i nije neka pamet.
Naravno, slozio bih se s onim da danasnja djeca definitivno imaju mogucnost da budu nadprosjecno pametnija, obrazovanija, sirih vidika od djece '70., '80., '90. Pitanje je koliko ima onih koji su zaista takvi, a koji odrastaju u asocijalne ostecene persone naucene da ne razmisljaju i da za sve ima neko pomagalo.
Mogucnost imaju, da li ce znati to da iskoriste, vidjecemo. Gledajuci ove sto doje nargile, nece tu biti nikakvih velikih razlika u odnosu na starije generacije. I tu ce biti gledanja da te stranka negdje uvali, po mogucnosti kakvo drzavno ministarstvo.

Koliko god tehnologija znacila napredak za covjecanstvo ipak ce od mnogih napraviti debile. Nije programiranje #sunce #plaza #yolo #ocam #nargila #sda

A i dovoljno je pogledat po kaficima kad neka ekipa sjedne i svi bulje u telefone, slikaju selfije, broje lajkove, pucaju hestagove.
Tomahawk11
Globalni moderator

#177 Re: Omladina

Post by Tomahawk11 »

ExNihilo wrote:U civiliziranom svijetu, na iole pismenim univerzitetima, ne smiješ prepisati niti jednu jedinu rečenicu eseja/diplomskog. Neka ti ne bude Travnik mjera svjetske omladine. :wink:
Hm, ok, recimo da na travnickom bukvalno prepisuju.
Ali recimo da na sarajevskom ne. Ali ipak, nadje se 5 razlicitih seminarskih/eseja/cega vec, pa se to sve malo izmjesa, malo se koja rijec ubaci i nov rad. O tome sam mislio.
Jbg, ako ces bas bukvalno prepisivati od do, onda je to faza retard.
Al eto, rekoh i da su predispozicije nikad bolje. Samo, treba pogledati i onu drugu, losu stranu tih prednosti. Bice na kraju da cemo imati izuzetno pametnu i izuzetno glupu djecu sa velikim jazom izmedju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#178 Re: Omladina

Post by Tomahawk11 »

dezurni_ucenik wrote:
Mogucnost imaju, da li ce znati to da iskoriste, vidjecemo. Gledajuci ove sto doje nargile, nece tu biti nikakvih velikih razlika u odnosu na starije generacije. I tu ce biti gledanja da te stranka negdje uvali, po mogucnosti kakvo drzavno ministarstvo.

Koliko god tehnologija znacila napredak za covjecanstvo ipak ce od mnogih napraviti debile. Nije programiranje #sunce #plaza #yolo #ocam #nargila #sda

A i dovoljno je pogledat po kaficima kad neka ekipa sjedne i svi bulje u telefone, slikaju selfije, broje lajkove, pucaju hestagove.
Gledam vise malo globalno.
Mi smo poprilicno nezdravo drustvo kakve god ostale okolnosti za odrastanje djeteta bile.
Hocu reci, sa ispravnim, zdravim putem moze se itekako formirati zdrava osoba bez kompleksa, zatucanosti, asocijalnosti i ostalih simptoma modernog doba.
To sto sincina nekog cevabdzije misli da je svu pamet svijeta pokupio jer mu tata-babo kupio najnoviji BMW, iphone, tablet ili sta ja znam....a on na njemu zna na fb ili aplikaciju kladionice, to nije reprezent. To je inverzija.
U boldu se slazemo. Druga strana medalje.
ExNihilo

#179 Re: Omladina

Post by ExNihilo »

Tomahawk11 wrote:
ExNihilo wrote:U civiliziranom svijetu, na iole pismenim univerzitetima, ne smiješ prepisati niti jednu jedinu rečenicu eseja/diplomskog. Neka ti ne bude Travnik mjera svjetske omladine. :wink:
Ali recimo da na sarajevskom ne. Ali ipak, nadje se 5 razlicitih seminarskih/eseja/cega vec, pa se to sve malo izmjesa, malo se koja rijec ubaci i nov rad. O tome sam mislio.
Al eto, rekoh i da su predispozicije nikad bolje. Samo, treba pogledati i onu drugu, losu stranu tih prednosti. Bice na kraju da cemo imati izuzetno pametnu i izuzetno glupu djecu sa velikim jazom izmedju.
Nisi me shvatio. Na pismenim univerzitetima provodiš empirijsko istraživanje kao sastavni dio rada. Nemaš odakle ni parafrazirati ni prepisati, s obzirom da koračaš nepoznatom teritorijom, pa su svi zaključci takvog rada lično tvoji, proizašli iz tvog istraživanja. Ja sam na svojoj master tezi aktivno i svakodnevno radio preko godinu dana, ako se uzme u obzir faza prikupljanja podataka. Isto ili slično važi za moje studijske kolege. Jedan od njih je copy/paste nekoliko pasusa iz tuđeg rada, pa je dobio suspenziju od godinu dana.

Sve u svemu, kao što rekoh, ni Travnik (pa ni Sarajevo) nisu reprezentativni za svijet.
Tomahawk11
Globalni moderator

#180 Re: Omladina

Post by Tomahawk11 »

ExNihilo wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nisi me shvatio. Na pismenim univerzitetima provodiš empirijsko istraživanje kao sastavni dio rada. Nemaš odakle ni parafrazirati ni prepisati, s obzirom da koračaš nepoznatom teritorijom, pa su svi zaključci takvog rada lično tvoji, proizašli iz tvog istraživanja. Ja sam na svojoj master tezi aktivno i svakodnevno radio preko godinu dana, ako se uzme u obzir faza prikupljanja podataka. Isto ili slično važi za moje studijske kolege. Jedan od njih je copy/paste nekoliko pasusa iz tuđeg rada, pa je dobio suspenziju od godinu dana.

Sve u svemu, kao što rekoh, ni Travnik (pa ni Sarajevo) nisu reprezentativni za svijet.
Nije taj sistem jos zazivio u BiH. Proci ce jos godina dok bude bas tako. Istina je da se uvode kao neki istrazivacki radovi, ali i tu je jos uvijek vise offline rada nego uzivo. Naravno da nisu reprezent za svijet, ali jesu za BiH. Djeca odrastaju u takvim uslovima i uce se da je sve lakse nego mucnuti glavom.
piupiu

#181 Re: Omladina

Post by piupiu »

Svaki esej, seminarski rad, magistarska i doktorska distertacija na velikom broju zapadnih univerziteta prilikom ocjenjivanja prvo prodje kroz software za analizu teksta koji traži plagirane pasuse, rečenice, koncepte ... pa tek onda ide dalje na ocjenjivanje.
mirsek

#182 Re: Omladina

Post by mirsek »

Ne mozes kod nas ni obaviti kvalitetno istrazivanje da bi rad dobio na kvaliteti. Ajd neka neko obavi istrazivanje o troskovima neke javne ustanove i npr. troskovima plata i posalje zahtjev ustanovi da mu ustupi te podatke za potrebe istrazivanja , ankete ili odbrane teze. Bojim se da ce se nacekati bez obzira sto su javne ustanove obavezne da rade transparentno i sve podatke moraju ustupiti javnosti. :roll:
shiny

#183 Re: Omladina

Post by shiny »

Kad saberem i oduzmem, podjednako smo glupi.
piupiu

#184 Re: Omladina

Post by piupiu »

mirsek wrote:Ne mozes kod nas ni obaviti kvalitetno istrazivanje da bi rad dobio na kvaliteti. Ajd neka neko obavi istrazivanje o troskovima neke javne ustanove i npr. troskovima plata i posalje zahtjev ustanovi da mu ustupi te podatke za potrebe istrazivanja , ankete ili odbrane teze. Bojim se da ce se nacekati bez obzira sto su javne ustanove obavezne da rade transparentno i sve podatke moraju ustupiti javnosti. :roll:
Tačno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#185 Re: Omladina

Post by Chmoljo »

institucije se u svom (ne)radu ne drže ni zakonskih okvira zbog kojih su i osnovane. još da nekome ustupljuju dokaze o njihovom neradu... pfff...

jedno je kad mahala priča, drugo je kad je sve crno na bijelo. tad bi se neko možda morao i počešati, a i to je velik zahmet.
red evil

#186 Re: Omladina

Post by red evil »

Znaju malo sutra koristit moderne tehnologije. Otvori Word, zna nekako slova boldira, podvući liniju ispod ili ih iskosit ali reci mu da neka slova oboji u neku drugu boju nema pojma. Ne zna instalirat obični program, gdje ideš samo next, next... viša matematika. Ali hajd što ne zna ali ne zna to naći ni na netu kako da uradi. To što zna upalir računar, otvorit chrome ili drugi browser i otvorit fb, instagram ili twitter ne znači da znaju koristit računar.

Ja pripadam toj omladini ('96 godište) i znam da mi niko ništa neće dati, sve što hoću moram sam uradit. Još sad malo dok mogu roditelji i mogu pomoći ali neće ni oni dovijeka, sami sebi krojimo sudbinu. Učim o programiranju, to je jedino što i mogu radit, ideš na ono što možeš i što imaš i koristi. Više volim meteorologiju ali nema od toga ništa, meni treba više para nego nekom drugom, jer valja imati pare da plati nekome za pomoć. Treba o svemu razmišljat.
statixx

#187 Re: Omladina

Post by statixx »

broj dva wrote:Nisam siguran ali mislim da su djeca pametnija danas nego nekad. Ne da se desila neka genetska promjena ili da umovi rade bolje nego jedostavno rasu u komplikovanijem svjetu sa vise informacija.
Gledam svog trogodisnjaka kako barata sa tabletom i kontam da sam ja prvi put PC koristio sa 18 godina...
Sada, sta ce uraditi sa tom "pameti", hoce li se ugledati na Bibere i Gage i ostale posasti, hocemo li napraviti soviniste i nacionaliste od njih, hocemo im puniti glace predrasudama i vlastitim problemima je do nas ne do djece.
Mom je 4 godine i uopste ga ne zanimaju, nije da mu branimo. Uglavnom se zanima razlicitim igrackama, slaze puzle, kocke ili pruge, slusa muziku, gleda interaktivne slikovnice. Imace vremena da sjedi za kompjuterom, citav zivot. Ovo je mozda i bolji nacin da se razvije kreativnost, narocito ako je tablet = sutanje igirica. :D

Waldorf schools have been very popular with parents working in the technology sector, including those from some of the most advanced technology firms. In one Silicon Valley school, "three-quarters of the students have parents with a strong high-tech connection

https://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_e ... technology

“Engagement is about human contact, the contact with the teacher, the contact with their peers,” said Pierre Laurent, 50, who works at a high-tech start-up and formerly worked at Intel and Microsoft. He has three children in Waldorf schools, which so impressed the family that his wife, Monica, joined one as a teacher in 2006.

http://www.nytimes.com/2011/10/23/techn ... -wait.html
broj dva

#188 Re: Omladina

Post by broj dva »

statixx wrote:
broj dva wrote:Nisam siguran ali mislim da su djeca pametnija danas nego nekad. Ne da se desila neka genetska promjena ili da umovi rade bolje nego jedostavno rasu u komplikovanijem svjetu sa vise informacija.
Gledam svog trogodisnjaka kako barata sa tabletom i kontam da sam ja prvi put PC koristio sa 18 godina...
Sada, sta ce uraditi sa tom "pameti", hoce li se ugledati na Bibere i Gage i ostale posasti, hocemo li napraviti soviniste i nacionaliste od njih, hocemo im puniti glace predrasudama i vlastitim problemima je do nas ne do djece.
Mom je 4 godine i uopste ga ne zanimaju, nije da mu branimo. Uglavnom se zanima razlicitim igrackama, slaze puzle, kocke ili pruge, slusa muziku, gleda interaktivne slikovnice. Imace vremena da sjedi za kompjuterom, citav zivot. Ovo je mozda i bolji nacin da se razvije kreativnost, narocito ako je tablet = sutanje igirica. :D

Waldorf schools have been very popular with parents working in the technology sector, including those from some of the most advanced technology firms. In one Silicon Valley school, "three-quarters of the students have parents with a strong high-tech connection

https://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_e ... technology

“Engagement is about human contact, the contact with the teacher, the contact with their peers,” said Pierre Laurent, 50, who works at a high-tech start-up and formerly worked at Intel and Microsoft. He has three children in Waldorf schools, which so impressed the family that his wife, Monica, joined one as a teacher in 2006.

http://www.nytimes.com/2011/10/23/techn ... -wait.html
----
Tablet mi je bila ilustracija komplesknijeg svjeta u kome danasnja djeca uzrastaju :-D A nisu ni igrice nego vecinom pjesme i gledanje saobracaja na you tube (fasciniran je javnim prevozom i zna gdje svi busevi i tramvaji idu i kad poraste zeli da bude sofer i pilot :D )
I onda uz to hiljadu pitanja i odgovora...a kad primjeti da nisam siguran u odgovor pita me hocu li goglati pitanje.
A socijalni kontakt nista ne moze zamjeniti, nikakav tablet...
Post Reply