Nisam ja pisala, ja sam iskopirala.John Cleese wrote:Bas davno, fakatpiupiu wrote:Gledala nekad davno ...![]()
![]()
Procitah sta si pisala, pa se sjetih.
Narod i njegovi običaji
- piupiu
#176 Re: Narod i njegovi običaji
- piupiu
#177 Re: Narod i njegovi običaji
John Cleese wrote:Za Dvornikovica, vele, prosjecan Jugosloven jeste dinarski tip, pa ne bih rekao da je bas na njega misliopiupiu wrote:Pa, ima roman "Lapot" Živojina Pavlovića, ima i stara knjiga iz 1923. TIhomira Djordjevića "Običaji našeg naroda" ... ne znam na koga misliš - da ne mislis na Dvornikovića (Karakterologija Jugoslovena)? Mala digresija - Dvorniković je, interesantno, bio oženjen nekadašnjom ljubavnicom Jovana Dučića (kojoj je Dučić napravio dijete, a, onda je ostavio - taj Dučićev sin se poslije ubio, a ona se udala za Dvornikovića), i to se ponekad pomene u ostrašćenim mahalskim raspravama u kontekstu u kojem ti pominješ, pa mi on pade na pamet.Gojeni H wrote:
Ima knjiga ... ali, niti se mogu sjetiti autora ni naziva knjige. Znam da se jedan forumas bunio kao autor Hrvat, koji je zelio prikazati Srbe kao dinarske divljake ... Mozda i jeste ali je covjek kao reference navodio pisanja nekih putopisaca, popova i svestenika, itd., a obicaj se specificno vezuje za Srbe pirotskog kraja.![]()
Doduse... davno je to pisano, a nacuo sam da su pojedinci, u medjuvremenu, "skontali" da, zapravo i nisu Sloveni, pa tako ni Juzni Sloveni... i haj' im sad znaj...
P.S.
Glede digresije... Koji trac, gluho bilo - iznenadjujes me...![]()
Pa, kao da to opišem na najkraći mogući način? Velika jjubavna priča Jovana Dučića i Jovanke Dvorniković imala je tragičan završetak koji se, mogućno, odrazio na Dvornikovićevu karakterologiju hercegovačkog čovjeka ...
P.S. A, jest', fakat', grozan, pravi mahalski.
- Gojeni H
#178 Re: Narod i njegovi običaji
Shohei se bavi legendom.John Cleese wrote:piupiu wrote: Širom svijeta u davnim vremenima postojao je ovaj običaj, uglavnom su starci ostavljani na određenu lokaciju u dubokoj šumi, ili na planini, gdje bi umirali od gladi ili bi ih ubijale divlje zvijeri.
-
John Cleese
#179 Re: Narod i njegovi običaji
Ne, on se bavi filmskom rezijom (toJest, bavio seGojeni H wrote:Shohei se bavi legendom.John Cleese wrote:piupiu wrote: Širom svijeta u davnim vremenima postojao je ovaj običaj, uglavnom su starci ostavljani na određenu lokaciju u dubokoj šumi, ili na planini, gdje bi umirali od gladi ili bi ih ubijale divlje zvijeri.
(Imamura je istoimeni film snimio par decenija i koju godinicu kasnije, inspiriran, izmedju ostalog i gore navedenim Kinositinim djelom...)
I naravno da je legenda - njena bi geneza mogla biti zanimljiva... Prica se, naime, da je u pradavna vremena u tom pasivnom japanskom kraju zivio imigrant iz neke zemlje seljaka na brdovitom Balkanu...
-
John Cleese
#180 Re: Narod i njegovi običaji
Da...piupiu wrote:
![]()
![]()
![]()
Pa, kao da to opišem na najkraći mogući način? Velika jjubavna priča Jovana Dučića i Jovanke Dvorniković imala je tragičan završetak koji se, mogućno, odrazio na Dvornikovićevu karakterologiju hercegovačkog čovjeka ...![]()
![]()
![]()
Kazu da je Dvornikovic, stavivsi tacku na zadnju recenicu frisko ispisane Karakterologije, neuobicajeno rumen u licu, vrlo glasno i nekako zlobno izustio: "Ehetotisad!"
- Gojeni H
#181 Re: Narod i njegovi običaji
Ah, ne bih to znao. Cuo ja na predahu dok sam bio na skeli ... neke profe, dok sam malterisao, pricali da je Imamura Shohei rezirao neki film, 'naka balada, pa rekoh nek' izgleda k'o da nesto znam.John Cleese wrote:Ne, on se bavi filmskom rezijom (toJest, bavio seGojeni H wrote:
Shohei se bavi legendom.) kao i Kinosita, koji je, zapravo, rezirao film koji komentiras
![]()
(Imamura je istoimeni film snimio par decenija i koju godinicu kasnije, inspiriran, izmedju ostalog i gore navedenim Kinositinim djelom...)
I naravno da je legenda - njena bi geneza mogla biti zanimljiva... Prica se, naime, da je u pradavna vremena u tom pasivnom japanskom kraju zivio imigrant iz neke zemlje seljaka na brdovitom Balkanu...![]()
![]()
- piupiu
#182 Re: Narod i njegovi običaji
John Cleese wrote:Da...piupiu wrote:
![]()
![]()
![]()
Pa, kao da to opišem na najkraći mogući način? Velika jjubavna priča Jovana Dučića i Jovanke Dvorniković imala je tragičan završetak koji se, mogućno, odrazio na Dvornikovićevu karakterologiju hercegovačkog čovjeka ...![]()
![]()
![]()
Kazu da je Dvornikovic, stavivsi tacku na zadnju recenicu frisko ispisane Karakterologije, neuobicajeno rumen u licu, vrlo glasno i nekako zlobno izustio: "Ehetotisad!"![]()
![]()
![]()
Eh, to je to ... tako se kod nas raspravlja o naučnim radovima (kao i o svemu drugome).
- ¤ jelena ¤
#183 Re: Narod i njegovi običaji
Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali....
e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila
dok je ona neman nastavila da landara po Ženevi i ko zna gdje sve....
Ovo sam ''čula'' od Crnjanskog, nači vjerujem čovjeku.
I sve je ovo ontopic, jer mahalanje je drevni narodni običaj naših naroda.
e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila
dok je ona neman nastavila da landara po Ženevi i ko zna gdje sve....
Ovo sam ''čula'' od Crnjanskog, nači vjerujem čovjeku.
- piupiu
#184 Re: Narod i njegovi običaji
¤ jelena ¤ wrote:Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali....![]()
e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila![]()
dok je ona neman nastavila da landara po Ženevi i ko zna gdje sve....![]()
Ovo sam ''čula'' od Crnjanskog, nači vjerujem čovjeku.![]()
- supercali
#185 Re: Narod i njegovi običaji
Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
- supercali
#186 Re: Narod i njegovi običaji
Jelo mogo bi ja tebe okititi ionako je obicaj¤ jelena ¤ wrote:Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali....![]()
e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila![]()
dok je ona neman nastavila da landara po Ženevi i ko zna gdje sve....![]()
Ovo sam ''čula'' od Crnjanskog, nači vjerujem čovjeku.![]()
- gospodja profiterka
#187 Re: Narod i njegovi običaji
Svi običaji već jesu plod tradicije, makar se niko više ne sjeća koje. Ponekad su dobro zamaskirani ukrasima modernog doba, ali opet su ono što jesu.supercali wrote:Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
Običaji su manifestacija kolektivnog kompulzivnog poremećaja. Poremećaje treba propisno i pravovremeno liječiti.
- supercali
#188 Re: Narod i njegovi običaji
Govorim o novonastalim obicajima u zadnjih 15-20 godinagospodja profiterka wrote:Svi običaji već jesu plod tradicije, makar se niko više ne sjeća koje. Ponekad su dobro zamaskirani ukrasima modernog doba, ali opet su ono što jesu.supercali wrote:Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
Običaji su manifestacija kolektivnog kompulzivnog poremećaja. Poremećaje treba propisno i pravovremeno liječiti.
Tipa bacanje smeca kroz prozor
Stavljanje gajbi da se rezervise mjesto
Parkiranje na travu
Gradnja zgrada na zelenim povrsinama
- gospodja profiterka
#189 Re: Narod i njegovi običaji
Pa baš o tome i govorim.supercali wrote:Govorim o novonastalim obicajima u zadnjih 15-20 godinagospodja profiterka wrote:Svi običaji već jesu plod tradicije, makar se niko više ne sjeća koje. Ponekad su dobro zamaskirani ukrasima modernog doba, ali opet su ono što jesu.supercali wrote:Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
Tipa bacanje smeca kroz prozor
Stavljanje gajbi da se rezervise mjesto
Parkiranje na travu
Gradnja zgrada na zelenim povrsinama
Sve su to naši staaari običaji, stariji od kolektivnog sjećanja, samo se sada slobodno upražnjavaju i javljaju se čak i tamo gdje ih pola vijeka nije bilo.
- supercali
#190 Re: Narod i njegovi običaji
Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
- gospodja profiterka
#191 Re: Narod i njegovi običaji
Pa jesam li ti fino napisala da su "zamaskirani ukrasima modernog doba"?supercali wrote:Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
- supercali
#192 Re: Narod i njegovi običaji
Nema to veze jer sa maskiranjem nego jednostavnim izmisljanjem novih obicaja ti sto govoris je nas odgoj i nas svjetonadzor a ne obicajgospodja profiterka wrote:Pa jesam li ti fino napisala da su "zamaskirani ukrasima modernog doba"?supercali wrote:Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
- gospodja profiterka
#193 Re: Narod i njegovi običaji
Srećom, odgoj i svjetonazor nemaju nikakve veze s običajima...
- supercali
#194 Re: Narod i njegovi običaji
Imaju al to nije ono o cemu pricamgospodja profiterka wrote:Srećom, odgoj i svjetonazor nemaju nikakve veze s običajima...
Ima jedna fina emisija na ovim edukacijskim kanalima wierd connections gdje jaje slamka persun i jos neka deseta stvar ima veze sa liftom a kad pricas o liftovima nikad ne pomenes nijednu od tih stvari
- gospodja profiterka
#195 Re: Narod i njegovi običaji
Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu. 
- supercali
#196 Re: Narod i njegovi običaji
1 ti si pocela sa maskiranjem obicajagospodja profiterka wrote:Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu.
2 ti si pocela uporedjivati neuporedivo
4 vidjela si da si se malo zeznula
5 vidis da nedostaje br 3
6 sad se smiješ
7 svjesna si da si bliza kafi sa mnom
8 ocekujes poziv na kafu
9 prihvatas poziv koji ces dobiti preko pp-a
- gospodja profiterka
#197 Re: Narod i njegovi običaji
Uporedivo je, jašta je. Ima običaja koji nisu marketabilni, ne uklapaju se u program kulturno-umjetničkih društava, pa se represijom istiskuju. Ali kad nema represije - eto plime.supercali wrote:1 ti si pocela sa maskiranjem obicajagospodja profiterka wrote:Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu.
6 sad se smiješ
8 ocekujes poziv na kafu
Što se kafe tiče prijatelju, što sam kafenisala, kafenisala sam.
- supercali
#198 Re: Narod i njegovi običaji
Onda te vodim na kolace da ih mirisesgospodja profiterka wrote:Uporedivo je, jašta je. Ima običaja koji nisu marketabilni, ne uklapaju se u program kulturno-umjetničkih društava, pa se represijom istiskuju. Ali kad nema represije - eto plime.supercali wrote:1 ti si pocela sa maskiranjem obicajagospodja profiterka wrote:Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu.
6 sad se smiješ
8 ocekujes poziv na kafu
Što se kafe tiče prijatelju, što sam kafenisala, kafenisala sam.
- JanuaryJones
#199 Re: Narod i njegovi običaji
Ovo je medicinski
...a to što se oko babinja nakotilo običaja i bapskih naklapanja od nepranja kose do neizlaska iz kuće to je drugi par cipela.Babinje ili puerperij je period koji počinje završavanjem četvrtog porođajnog doba. Puerperij traje do 6 sedmica, ili 40 dana nakon porođaja, koliko je potrebno da nestanu promjene genitalnih organa nastale tokom trudnoće, i da se oni vrate u stanje prije trudnoće.
- ho oponopono
#200 Re: Narod i njegovi običaji
...utorkom nigdje iz kuce ne treba ici, nesreca ce te strefiti jebote, kad zagrmi bjezi ko lud od oraha, na kucnom pragu se ne stoji/sjedi jer ostaces bez nafake...ako nagazis dazdevnjaka gotov si oglusices...
...kad se kuca pokriva, pravi se sljeme...pa se onda urla...mašallah, mašallah, fini darovi
donio nam taj i taj, hvala mu, živio, sina oženio, kcer udo, zito mu rodilo...kad se nesto gradi na temelju se kolje ...
...eh, nekad su mlade morale i za svakog svata otkati po ćilim...a danas bicarke ne znaju ispeći jaje na oko...i nije bilo medenog mjeseca odma ujutro navali rodbina i komsije, danas prvo kredit pa onako zaduzeni mladenci landaraju po Antaliji, Grckoj, Tunisu...
...kad se kuca pokriva, pravi se sljeme...pa se onda urla...mašallah, mašallah, fini darovi
donio nam taj i taj, hvala mu, živio, sina oženio, kcer udo, zito mu rodilo...kad se nesto gradi na temelju se kolje ...
...eh, nekad su mlade morale i za svakog svata otkati po ćilim...a danas bicarke ne znaju ispeći jaje na oko...i nije bilo medenog mjeseca odma ujutro navali rodbina i komsije, danas prvo kredit pa onako zaduzeni mladenci landaraju po Antaliji, Grckoj, Tunisu...