Narod i njegovi običaji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#176 Re: Narod i njegovi običaji

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
piupiu wrote:Gledala nekad davno ... :thumbup:
Bas davno, fakat :)
Procitah sta si pisala, pa se sjetih.
Nisam ja pisala, ja sam iskopirala. :D
piupiu

#177 Re: Narod i njegovi običaji

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
Ima knjiga ... ali, niti se mogu sjetiti autora ni naziva knjige. Znam da se jedan forumas bunio kao autor Hrvat, koji je zelio prikazati Srbe kao dinarske divljake ... Mozda i jeste ali je covjek kao reference navodio pisanja nekih putopisaca, popova i svestenika, itd., a obicaj se specificno vezuje za Srbe pirotskog kraja.
Pa, ima roman "Lapot" Živojina Pavlovića, ima i stara knjiga iz 1923. TIhomira Djordjevića "Običaji našeg naroda" ... ne znam na koga misliš - da ne mislis na Dvornikovića (Karakterologija Jugoslovena)? Mala digresija - Dvorniković je, interesantno, bio oženjen nekadašnjom ljubavnicom Jovana Dučića (kojoj je Dučić napravio dijete, a, onda je ostavio - taj Dučićev sin se poslije ubio, a ona se udala za Dvornikovića), i to se ponekad pomene u ostrašćenim mahalskim raspravama u kontekstu u kojem ti pominješ, pa mi on pade na pamet.
Za Dvornikovica, vele, prosjecan Jugosloven jeste dinarski tip, pa ne bih rekao da je bas na njega mislio :D
Doduse... davno je to pisano, a nacuo sam da su pojedinci, u medjuvremenu, "skontali" da, zapravo i nisu Sloveni, pa tako ni Juzni Sloveni... i haj' im sad znaj...

P.S.
Glede digresije... Koji trac, gluho bilo - iznenadjujes me... :| :lol:
:lol: :lol: :lol:

Pa, kao da to opišem na najkraći mogući način? Velika jjubavna priča Jovana Dučića i Jovanke Dvorniković imala je tragičan završetak koji se, mogućno, odrazio na Dvornikovićevu karakterologiju hercegovačkog čovjeka ... :oops: :D :lol:

P.S. A, jest', fakat', grozan, pravi mahalski. :lol:
Gojeni H

#178 Re: Narod i njegovi običaji

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote:
piupiu wrote: Širom svijeta u davnim vremenima postojao je ovaj običaj, uglavnom su starci ostavljani na određenu lokaciju u dubokoj šumi, ili na planini, gdje bi umirali od gladi ili bi ih ubijale divlje zvijeri.
Shohei se bavi legendom.
John Cleese

#179 Re: Narod i njegovi običaji

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:
John Cleese wrote:
piupiu wrote: Širom svijeta u davnim vremenima postojao je ovaj običaj, uglavnom su starci ostavljani na određenu lokaciju u dubokoj šumi, ili na planini, gdje bi umirali od gladi ili bi ih ubijale divlje zvijeri.
Shohei se bavi legendom.
Ne, on se bavi filmskom rezijom (toJest, bavio se :| ) kao i Kinosita, koji je, zapravo, rezirao film koji komentiras :D
(Imamura je istoimeni film snimio par decenija i koju godinicu kasnije, inspiriran, izmedju ostalog i gore navedenim Kinositinim djelom...)

I naravno da je legenda - njena bi geneza mogla biti zanimljiva... Prica se, naime, da je u pradavna vremena u tom pasivnom japanskom kraju zivio imigrant iz neke zemlje seljaka na brdovitom Balkanu... :| :D :lol:
John Cleese

#180 Re: Narod i njegovi običaji

Post by John Cleese »

piupiu wrote:

Pa, kao da to opišem na najkraći mogući način? Velika jjubavna priča Jovana Dučića i Jovanke Dvorniković imala je tragičan završetak koji se, mogućno, odrazio na Dvornikovićevu karakterologiju hercegovačkog čovjeka ... :oops: :D :lol:
Da...
Kazu da je Dvornikovic, stavivsi tacku na zadnju recenicu frisko ispisane Karakterologije, neuobicajeno rumen u licu, vrlo glasno i nekako zlobno izustio: "Ehetotisad!" :evil:

:D :lol: :run:
Gojeni H

#181 Re: Narod i njegovi običaji

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote:
Gojeni H wrote:
Shohei se bavi legendom.
Ne, on se bavi filmskom rezijom (toJest, bavio se :| ) kao i Kinosita, koji je, zapravo, rezirao film koji komentiras :D
(Imamura je istoimeni film snimio par decenija i koju godinicu kasnije, inspiriran, izmedju ostalog i gore navedenim Kinositinim djelom...)

I naravno da je legenda - njena bi geneza mogla biti zanimljiva... Prica se, naime, da je u pradavna vremena u tom pasivnom japanskom kraju zivio imigrant iz neke zemlje seljaka na brdovitom Balkanu... :| :D :lol:
Ah, ne bih to znao. Cuo ja na predahu dok sam bio na skeli ... neke profe, dok sam malterisao, pricali da je Imamura Shohei rezirao neki film, 'naka balada, pa rekoh nek' izgleda k'o da nesto znam.
piupiu

#182 Re: Narod i njegovi običaji

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
piupiu wrote:

Da...
Kazu da je Dvornikovic, stavivsi tacku na zadnju recenicu frisko ispisane Karakterologije, neuobicajeno rumen u licu, vrlo glasno i nekako zlobno izustio: "Ehetotisad!" :evil:

:D :lol: :run:
:lol: :thumbup:

Eh, to je to ... tako se kod nas raspravlja o naučnim radovima (kao i o svemu drugome). :|
¤ jelena ¤

#183 Re: Narod i njegovi običaji

Post by ¤ jelena ¤ »

Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali.... :D

e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila :(
dok je ona neman nastavila da landara po Ženevi i ko zna gdje sve.... :twisted:

Ovo sam ''čula'' od Crnjanskog, nači vjerujem čovjeku. :D

I sve je ovo ontopic, jer mahalanje je drevni narodni običaj naših naroda. :run:
piupiu

#184 Re: Narod i njegovi običaji

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali.... :D

e, jest taj Dučić bio zlo muško, ženskaroško.... on je i Šantiću....haj da se fino izrazim... curu preoteo i onda je samo iskoristio, haman za jedno veče, i ostavio, a Šantić se poslije toga nikad nije oženio, to mu izgleda vjerenica bila :(

I sve je ovo ontopic, jer mahalanje je drevni narodni običaj naših naroda. :run:
:lol: :thumbup: :kiss:
supercali

#185 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
supercali

#186 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

¤ jelena ¤ wrote:Ne bih da učestvujem u ovom mahalanju, ali.... :D

Jelo mogo bi ja tebe okititi ionako je obicaj :D
gospodja profiterka

#187 Re: Narod i njegovi običaji

Post by gospodja profiterka »

supercali wrote:Mene samo strah da neki danasnji obicaji ne postanu tradicija
Svi običaji već jesu plod tradicije, makar se niko više ne sjeća koje. Ponekad su dobro zamaskirani ukrasima modernog doba, ali opet su ono što jesu.

Običaji su manifestacija kolektivnog kompulzivnog poremećaja. Poremećaje treba propisno i pravovremeno liječiti.
supercali

#188 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

gospodja profiterka wrote:
Svi običaji već jesu plod tradicije, makar se niko više ne sjeća koje. Ponekad su dobro zamaskirani ukrasima modernog doba, ali opet su ono što jesu.

Običaji su manifestacija kolektivnog kompulzivnog poremećaja. Poremećaje treba propisno i pravovremeno liječiti.
Govorim o novonastalim obicajima u zadnjih 15-20 godina
Tipa bacanje smeca kroz prozor
Stavljanje gajbi da se rezervise mjesto
Parkiranje na travu
Gradnja zgrada na zelenim povrsinama
gospodja profiterka

#189 Re: Narod i njegovi običaji

supercali wrote:

Govorim o novonastalim obicajima u zadnjih 15-20 godina
Tipa bacanje smeca kroz prozor
Stavljanje gajbi da se rezervise mjesto
Parkiranje na travu
Gradnja zgrada na zelenim povrsinama
Pa baš o tome i govorim. :wink:
Sve su to naši staaari običaji, stariji od kolektivnog sjećanja, samo se sada slobodno upražnjavaju i javljaju se čak i tamo gdje ih pola vijeka nije bilo.
supercali

#190 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
gospodja profiterka

#191 Re: Narod i njegovi običaji

supercali wrote:Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
Pa jesam li ti fino napisala da su "zamaskirani ukrasima modernog doba"?
supercali

#192 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

supercali wrote:Inace smo imali nebodere prije 70 godina a i auta su bila svuda
Pa jesam li ti fino napisala da su "zamaskirani ukrasima modernog doba"?
Nema to veze jer sa maskiranjem nego jednostavnim izmisljanjem novih obicaja ti sto govoris je nas odgoj i nas svjetonadzor a ne obicaj
gospodja profiterka

#193 Re: Narod i njegovi običaji

Srećom, odgoj i svjetonazor nemaju nikakve veze s običajima...
supercali

#194 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

gospodja profiterka wrote:Srećom, odgoj i svjetonazor nemaju nikakve veze s običajima...
Imaju al to nije ono o cemu pricam
Ima jedna fina emisija na ovim edukacijskim kanalima wierd connections gdje jaje slamka persun i jos neka deseta stvar ima veze sa liftom a kad pricas o liftovima nikad ne pomenes nijednu od tih stvari ;-)
gospodja profiterka

#195 Re: Narod i njegovi običaji

Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu. :D
supercali

#196 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

gospodja profiterka wrote:Ma ne kontamo se... Izgleda da nećemo na kafu. :D
1 ti si pocela sa maskiranjem obicaja
2 ti si pocela uporedjivati neuporedivo
4 vidjela si da si se malo zeznula
5 vidis da nedostaje br 3
6 sad se smiješ
7 svjesna si da si bliza kafi sa mnom
8 ocekujes poziv na kafu
9 prihvatas poziv koji ces dobiti preko pp-a
:kiss:
gospodja profiterka

#197 Re: Narod i njegovi običaji

supercali wrote:
6 sad se smiješ
8 ocekujes poziv na kafu
Uporedivo je, jašta je. Ima običaja koji nisu marketabilni, ne uklapaju se u program kulturno-umjetničkih društava, pa se represijom istiskuju. Ali kad nema represije - eto plime.

Što se kafe tiče prijatelju, što sam kafenisala, kafenisala sam. :D
supercali

#198 Re: Narod i njegovi običaji

Post by supercali »

supercali wrote:
6 sad se smiješ
8 ocekujes poziv na kafu
Uporedivo je, jašta je. Ima običaja koji nisu marketabilni, ne uklapaju se u program kulturno-umjetničkih društava, pa se represijom istiskuju. Ali kad nema represije - eto plime.

Što se kafe tiče prijatelju, što sam kafenisala, kafenisala sam. :D
Onda te vodim na kolace da ih mirises :D
JanuaryJones

#199 Re: Narod i njegovi običaji

Post by JanuaryJones »

Ovo je medicinski
Babinje ili puerperij je period koji počinje završavanjem četvrtog porođajnog doba. Puerperij traje do 6 sedmica, ili 40 dana nakon porođaja, koliko je potrebno da nestanu promjene genitalnih organa nastale tokom trudnoće, i da se oni vrate u stanje prije trudnoće.
...a to što se oko babinja nakotilo običaja i bapskih naklapanja od nepranja kose do neizlaska iz kuće to je drugi par cipela.
ho oponopono

#200 Re: Narod i njegovi običaji

Post by ho oponopono »

...utorkom nigdje iz kuce ne treba ici, nesreca ce te strefiti jebote, kad zagrmi bjezi ko lud od oraha, na kucnom pragu se ne stoji/sjedi jer ostaces bez nafake...ako nagazis dazdevnjaka gotov si oglusices...

...kad se kuca pokriva, pravi se sljeme...pa se onda urla...mašallah, mašallah, fini darovi
donio nam taj i taj, hvala mu, živio, sina oženio, kcer udo, zito mu rodilo...kad se nesto gradi na temelju se kolje ...

...eh, nekad su mlade morale i za svakog svata otkati po ćilim...a danas bicarke ne znaju ispeći jaje na oko...i nije bilo medenog mjeseca odma ujutro navali rodbina i komsije, danas prvo kredit pa onako zaduzeni mladenci landaraju po Antaliji, Grckoj, Tunisu... :pusi2:
Post Reply