Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- JohnnyS
#176 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Žena i ja se bez problema možemo zaposliti u većini zemalja, oboje pričamo tečno engleski, ja još njemački i talijanski, ona španjolski i natuca talijanski. Otišli bismo sutra da nije djece. To nas malo je*e jer su u dobi od 7 i 4 godine, kako ih odvesti negdje gdje se ne mogu s nikim sporazumjeti, kako da raskinu prijateljstva i hoće li skoro pa mutavi moći naći nove, ukratko strah nas je da ne sjebemo djecu
Odlazak u Hrvatsku (kao isto govorno područje) ne dolazi u obzir, ne samo da ne bismo ništa dobili već bismo možda bili i u gubitku (a i očekujem da će prije propast Hrvatska nego BiH
). Ima li tko što pametno da kaže, neki savjet, osobno iskustvo?
- muha_sa
#177 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
poštujem ja to i ne osudujujem i nemam pravo na to niti uzimam sebi to za pravorazonoda wrote:polako @muha-sa
Ti se odrodio od svojih u sa-----chuj ne interesuje te privatni zivot![]()
Osoba je dala svoj doprinos kako otici- ima toga i to radi. Tesko je naci ali vrijedi pokusati, za nekoga koji nema drugih opcija.
samo kažem da ljudi ne lete grlom u jagode
sad bih ti još primjera i primjera naveo gdje su ljudi naguženi samo mi se ne da...............nemam ja nerava za naprdivanje
evo jedan elektroinžinjer napisa da je dobio poso u Njemackoj
treba omladini rec nacin na koji mogu otic a jedan od nacina je i udaja/ženidba za papire i ne vidim ništa loše u tome, al sjedit skrštenih ruku, guzeljat i kurcem ne mrdat a kontat da ce te neko sa bosanskim pasošom onako na guzove primit može samo IDIOT
hajd vozdra--vec sam se iznerviro
- muha_sa
#178 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ako ce vas neko zaposlit i dat vam REGULARNE papire ODMAH put pod nogeJohnnyS wrote:Žena i ja se bez problema možemo zaposliti u većini zemalja, oboje pričamo tečno engleski, ja još njemački i talijanski, ona španjolski i natuca talijanski. Otišli bismo sutra da nije djece. To nas malo je*e jer su u dobi od 7 i 4 godine, kako ih odvesti negdje gdje se ne mogu s nikim sporazumjeti, kako da raskinu prijateljstva i hoće li skoro pa mutavi moći naći nove, ukratko strah nas je da ne sjebemo djecuOdlazak u Hrvatsku (kao isto govorno područje) ne dolazi u obzir, ne samo da ne bismo ništa dobili već bismo možda bili i u gubitku (a i očekujem da će prije propast Hrvatska nego BiH
Pozdrav i sretno
-
razonoda
#179 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
muha_sa wrote:poštujem ja to i ne osudujujem i nemam pravo na to niti uzimam sebi to za pravorazonoda wrote:polako @muha-sa
Ti se odrodio od svojih u sa-----chuj ne interesuje te privatni zivot![]()
Osoba je dala svoj doprinos kako otici- ima toga i to radi. Tesko je naci ali vrijedi pokusati, za nekoga koji nema drugih opcija.![]()
samo kažem da ljudi ne lete grlom u jagodeda li ti je poznato da je desetak porodica iz Bosne nasjelo na šuplju da ce ih neko tamo primit, ljudi prodali kuce, stanove........otišli tamo i dobili šup kartu
![]()
sad bih ti još primjera i primjera naveo gdje su ljudi naguženi samo mi se ne da...............nemam ja nerava za naprdivanje![]()
evo jedan elektroinžinjer napisa da je dobio poso u Njemackojsvaka mu cast
![]()
treba omladini rec nacin na koji mogu otic a jedan od nacina je i udaja/ženidba za papire i ne vidim ništa loše u tome, al sjedit skrštenih ruku, guzeljat i kurcem ne mrdat a kontat da ce te neko sa bosanskim pasošom onako na guzove primit može samo IDIOT
hajd vozdra--vec sam se iznerviro
- muhafuca
#180 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
djeca su ti u perfektnoj dobi za iseljenje - djeca upijaju jezik strani ko spuzve i aklimatizacija na novu zemlju ce im proci sad pa sad , bolje nego tebi - prijateljsta se u njihovoj dobi sklapaju u roku tri danaJohnnyS wrote:Žena i ja se bez problema možemo zaposliti u većini zemalja, oboje pričamo tečno engleski, ja još njemački i talijanski, ona španjolski i natuca talijanski. Otišli bismo sutra da nije djece. To nas malo je*e jer su u dobi od 7 i 4 godine, kako ih odvesti negdje gdje se ne mogu s nikim sporazumjeti, kako da raskinu prijateljstva i hoće li skoro pa mutavi moći naći nove, ukratko strah nas je da ne sjebemo djecuOdlazak u Hrvatsku (kao isto govorno područje) ne dolazi u obzir, ne samo da ne bismo ništa dobili već bismo možda bili i u gubitku (a i očekujem da će prije propast Hrvatska nego BiH
i kakva to prijatelstva neraskidiva oni imaju u dobi 4 i 7 (?) da ih ne bi zaboravili za godinu dana pa i prije
ako su ti djeca jedini razlog neodlaska vani - idi odmah
ako su ti ona samo izgovor a ustvari ti ne zelis ici - to je drugo
EDIT : a kad odes i smjestis se onda i meni papire posalji
- insomnia78
#181 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako nemas neku konkretnu vjestinu samo poznavanje jezika, pa da ih znas deset, ti i nije neka referenca za dobiti pos'o
- JohnnyS
#182 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
muhafuca wrote:djeca su ti u perfektnoj dobi za iseljenje - djeca upijaju jezik strani ko spuzve i aklimatizacija na novu zemlju ce im proci sad pa sad , bolje nego tebi - prijateljsta se u njihovoj dobi sklapaju u roku tri danaJohnnyS wrote:Žena i ja se bez problema možemo zaposliti u većini zemalja, oboje pričamo tečno engleski, ja još njemački i talijanski, ona španjolski i natuca talijanski. Otišli bismo sutra da nije djece. To nas malo je*e jer su u dobi od 7 i 4 godine, kako ih odvesti negdje gdje se ne mogu s nikim sporazumjeti, kako da raskinu prijateljstva i hoće li skoro pa mutavi moći naći nove, ukratko strah nas je da ne sjebemo djecuOdlazak u Hrvatsku (kao isto govorno područje) ne dolazi u obzir, ne samo da ne bismo ništa dobili već bismo možda bili i u gubitku (a i očekujem da će prije propast Hrvatska nego BiH
i kakva to prijatelstva neraskidiva oni imaju u dobi 4 i 7 (?) da ih ne bi zaboravili za godinu dana pa i prije
ako su ti djeca jedini razlog neodlaska vani - idi odmah
ako su ti ona samo izgovor a ustvari ti ne zelis ici - to je drugo
Ma prijateljstvo sam bezze rekao, šta je djetetu sprijateljiti se s nekim, vidi ga na ulici za 5 minuta su najbolji prijatelji. Meni je taj jezik problem, mi smo imali u osnovnoj školi dečka koji je bio polušved polunaš, mučio se s ovim našim jezikom, nije mu baš bila pjesma u školi, toga me je strah. Doduše, vanka ima te imigrantske djece ko šodera...
Apropo odlaska, ozbiljno o tome razmišljamo, samo nas to s djecom malo koči.
A prije par godina je počelo, preko linkedina i facebooka šalju ti zahtjeve za prijateljstvom agencije za vrbovanje medicinskog osoblja, da mi je netko pričao da tako nešto netko radi, ne bih mu vjerovao...
-
razonoda
#183 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Itekako je dovoljno----vjestine se mogu brzo svaladati.insomnia78 wrote:Ako nemas neku konkretnu vjestinu samo poznavanje jezika, pa da ih znas deset, ti i nije neka referenca za dobiti pos'o
- insomnia78
#184 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jasta jerazonoda wrote:Itekako je dovoljno----vjestine se mogu brzo svaladati.insomnia78 wrote:Ako nemas neku konkretnu vjestinu samo poznavanje jezika, pa da ih znas deset, ti i nije neka referenca za dobiti pos'o
Ne budali, ko ce te cekati i placati dok ti savladas vjestinu kad moze uzeti nekog ko vec vlada tom vjestinom sa regularnim papirima?
I sta mislis kol'ko ces biti placen za posao koji mozes brzo savladati?
-
razonoda
#185 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
insomnia78 wrote:Jasta jerazonoda wrote:Itekako je dovoljno----vjestine se mogu brzo svaladati.insomnia78 wrote:Ako nemas neku konkretnu vjestinu samo poznavanje jezika, pa da ih znas deset, ti i nije neka referenca za dobiti pos'o
Ne budali, ko ce te cekati i placati dok ti savladas vjestinu kad moze uzeti nekog ko vec vlada tom vjestinom sa regularnim papirima?
I sta mislis kol'ko ces biti placen za posao koji mozes brzo savladati?
Jezik je osnova ,sve ostalo sitnica --u usa nema problema za posao.
- insomnia78
#186 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
U USA ce sigurno uci samo na osnovu poznavanja jezika
Haha
Kako ce dobiti radnu dozvolu neko ko ne zna nista konkretno raditi osim sto zna engleski?
Haha
Kako ce dobiti radnu dozvolu neko ko ne zna nista konkretno raditi osim sto zna engleski?
-
razonoda
#187 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
insomnia78 wrote:U USA ce sigurno uci samo na osnovu poznavanja jezika
Haha
- muha_sa
#188 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
završio gimnaziju odlicniminsomnia78 wrote:U USA ce sigurno uci samo na osnovu poznavanja jezika
Haha
- JohnnyS
#189 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Bolje je biti kvalificiran nego poliglot. Ako si visokokvalificiran u pojedinim državama će ti platiti i jezik da naučiš. Otišao jedan s mog odjela u Norvešku, sve mu je plaćeno bilo dok jezik nije savladao...
- insomnia78
#190 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa de objasni mi
Kako ce neko ko prica engleski a dolazi iz BiH i pri tome nema nikakvo konkretno zanimanje niti vjestinu dobiti dozvolu da dodje, radi i ostane u Americi?
Kako ce neko ko prica engleski a dolazi iz BiH i pri tome nema nikakvo konkretno zanimanje niti vjestinu dobiti dozvolu da dodje, radi i ostane u Americi?
- insomnia78
#191 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
muha_sa wrote:završio gimnaziju odlicniminsomnia78 wrote:U USA ce sigurno uci samo na osnovu poznavanja jezika
Haha
- muha_sa
#192 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
pitah jednog svog prijatelja šta ceka, što ne ide vani jer je poliglot.JohnnyS wrote:Bolje je biti kvalificiran nego poliglot. Ako si visokokvalificiran u pojedinim državama će ti platiti i jezik da naučiš. Otišao jedan s mog odjela u Norvešku, sve mu je plaćeno bilo dok jezik nije savladao...
znaš šta mi je odgovorio
- insomnia78
#193 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma normalnoJohnnyS wrote:Bolje je biti kvalificiran nego poliglot. Ako si visokokvalificiran u pojedinim državama će ti platiti i jezik da naučiš. Otišao jedan s mog odjela u Norvešku, sve mu je plaćeno bilo dok jezik nije savladao...
Sa samim poznavanjem jezika se mozes samo slikati
Turisticki
Ganjace tebi neko radnu dozvolu i papire pa ti davati platu dok ne naucis raditi samo zato sto pricas njegov jezik
-
razonoda
#194 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- insomnia78
#195 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sta ti nije jasno?
- uglavnomja
#196 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
da citiram ovog kolegu, o poligloti: tamo vec svi govore taj jezik. (i da ja dodam - bolje nego poliglota jer maternji je maternji, ili evt. citavo skolovanje na tom jeziku, a drugo je nauceni jezik)
bez kvalifikacija, i to za trazene struke, nema sansi.
najbolji su oni sto kazu: radio bih bilo sta, kop'o kanale, prala sudje ...
prvo, svaka zemlja ima kvotu svojih domacih nk radnika za takve pposlove
drugo vise niko ne pere sudje
isto i za kanale, sve se kopa bagerima i bagercicima, a za to treba vozacka dozvola
-
razonoda
#197 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako znas jezik -bez problema--banke ,dr.offis, robne kuce, medic.pomoc-kucna--dobro placeno--itd da ne nabrajam----TO SVE FALI AMERICI
- muha_sa
#198 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
meni nije jasno kako neko ko je završio gimnaziju odlicnim ne može se zaposlit recimo u ŠveCku.insomnia78 wrote:Sta ti nije jasno?
il da upiše pravo pa kad završi da onda proba
-
razonoda
#199 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
uglavnomja wrote:![]()
da citiram ovog kolegu, o poligloti: tamo vec svi govore taj jezik. (i da ja dodam - bolje nego poliglota jer maternji je maternji, ili evt. citavo skolovanje na tom jeziku, a drugo je nauceni jezik)
bez kvalifikacija, i to za trazene struke, nema sansi.
najbolji su oni sto kazu: radio bih bilo sta, kop'o kanale, prala sudje ...![]()
prvo, svaka zemlja ima kvotu svojih domacih nk radnika za takve pposlove
drugo vise niko ne pere sudje, masine zvane perilice to rade, a ne vjerujem da ima posebno zapolena osoba da ih puni i prazni.
isto i za kanale, sve se kopa bagerima i bagercicima, a za to treba vozacka dozvola
-
razonoda