Moja radna kolegica austrijanka se zove SabinE
Najcesca imena u BIH
- Mr.Sojic
#176 Re: Najcesca imena u BIH
-
moimoi
#177 Re: Najcesca imena u BIH
Gdje su nestali Aleni?
Nekad je svaki drugi bio Alen 
-
hamos
-
hamos
#179 Re: Najcesca imena u BIH
Jedno vrijeme su dominirala turska/arapska imena sad vidim i godine u godinu se penju neutralna imena tipa Mak,Alen,Haris,Benjamin,DaniPiaty wrote: ↑08/01/2024 00:02 Baš naletih kako se u Srbiji vraćaju tradicionalna imena i to su otprilike najpopularnija imena tamo (Vuk, Uroš, Dušan, Luka itd).
Kod Bošnjaka u BiH je sasvim obratna situacija jer su zadnju deceniju najpopularnija "nova strana imena", koja su skoro isključivo azijsko-bliskoistočnog porijekla - turkijska, arapska, hebrejska i perzijska (Ali, Daris, Dani, Benjamin, Sara, Farah, Timur, Kan, Davud, Dalia, Hana).
Ili pak hebrejska tipa Ishak,Sara,Hana,Adem
Ja mislim da se poslije rata populariziralo davat bliskoistocna imena, ali vjerujem da taj trend prolazi
-
Piaty
#180 Re: Najcesca imena u BIH
Ma ja ba. Nece vise niko da daje neko normalno ime djetetu da ga druga djeca ne bi zajebavala.
Idemo Kijan, Hanan, Džan...
A baš gledao Kiketovu emisiju pa znaš kako on uvijek ispituje djecu ("a kako se ti zoveš..."). Eh kod Kiketa se baš to najbolje vidi
Idemo Kijan, Hanan, Džan...
A baš gledao Kiketovu emisiju pa znaš kako on uvijek ispituje djecu ("a kako se ti zoveš..."). Eh kod Kiketa se baš to najbolje vidi
- Bloo
- Globalna šefica
#181 Re: Najcesca imena u BIH
Piaty wrote: ↑08/01/2024 00:02 Baš naletih kako se u Srbiji vraćaju tradicionalna imena i to su otprilike najpopularnija imena tamo (Vuk, Uroš, Dušan, Luka itd).
Kod Bošnjaka u BiH je sasvim obratna situacija jer su zadnju deceniju najpopularnija "nova strana imena", koja su skoro isključivo azijsko-bliskoistočnog porijekla - turkijska, arapska, hebrejska i perzijska (Ali, Daris, Dani, Benjamin, Sara, Farah, Timur, Kan, Davud, Dalia, Hana).
To bi bila naša stara slavenska imena...
Vuk
Vesna
Lada
Dušan
Luka već ne.
-
Piaty
#182 Re: Najcesca imena u BIH
E pa za ova starija bošnjačka imena bi djeca rizikovala da se sa njima šprda, a za slavenska imena bi se tu već rizikovale batine od druge djece.
Ali opet evo stvarno poznajem lika (godište 1976 ili 1977 cca.) koje je djeci dao imena Mahmud i Bajazit.
Majke mi moje, to treba promijeniti čim se osamostale od njega.
Ali opet evo stvarno poznajem lika (godište 1976 ili 1977 cca.) koje je djeci dao imena Mahmud i Bajazit.
-
hamos
#183 Re: Najcesca imena u BIH
KatastrofaPiaty wrote: ↑20/01/2024 10:56 E pa za ova starija bošnjačka imena bi djeca rizikovala da se sa njima šprda, a za slavenska imena bi se tu već rizikovale batine od druge djece.
Znam jednu nosila je ime Hanifa pa promjenila u Sabina
- Bloo
- Globalna šefica
#185 Re: Najcesca imena u BIH
Bajazit je opet orijentalno ime.Piaty wrote: ↑20/01/2024 10:56 E pa za ova starija bošnjačka imena bi djeca rizikovala da se sa njima šprda, a za slavenska imena bi se tu već rizikovale batine od druge djece.
Ima rječnik bošnjačkim imena orijentalnog porijekla.
Ne njegujemo našu slavensku tradiciju.
Plus Srbi su ih prisvojili kao "svoja" imena pa se vežu uz pravosljavlje, mada je to pogrešno.
Imaš i stara slavenska hrvatska imena, karakteristična samo za područje Hrvatske.
Tipa Morana.
-
hamos
#186 Re: Najcesca imena u BIH
Imaju bosnjaci par slavenskih imena koje su uspjeli prisvojit… Zlatan,zensko ime Zlatija,Bisera, Muska(ime u Podrinju za zene)Bloo wrote: ↑20/01/2024 11:20Bajazit je opet orijentalno ime.Piaty wrote: ↑20/01/2024 10:56 E pa za ova starija bošnjačka imena bi djeca rizikovala da se sa njima šprda, a za slavenska imena bi se tu već rizikovale batine od druge djece.
Plus Srbi su ih prisvojili kao "svoja" imena pa se vežu uz pravosljavlje, mada je to pogrešno.
Imaš i stara slavenska hrvatska imena, karakteristična samo za područje Hrvatske.
Tipa Morana.
Ali malo je to,mogli bi mi uzeti slavenska imena koja nisu cesta kod srba pa prisvojit npr Tvrtko ,Kulin
- Bloo
- Globalna šefica
#187 Re: Najcesca imena u BIH
Umjesto toga, trebali bi narodi i narodnosti njegovati svoje slavensko porijeklo i dijeliti ta imena.
-
PM72
#188 Re: Najcesca imena u BIH
Indira,Benjamin,Armin...
- MehmedPasaMoric
#189 Re: Najcesca imena u BIH
Zar on jos uvijek ima emisiju
- Tvrtko II Kotromanić
#190 Re: Najcesca imena u BIH
Zbog čega bi trebali?
Pitanje je bez loše namjere fkt.
Ako je tradicija takva kakva jeste, sa primjesama svega i svakoga koji je ovdje spartao kroz vijekove pa i milenije pa imamo taj sataras ili eto bogatstvo različitih utjecaja.
Ja se držim te muslimanske tradicije davanja arapskih imena, kakvo je i moje, i očevo i djedovi i pradjedova
Eventualno neko u porodičnoj liniji da ima ime perzijskog porijekla
-
hamos
#192 Re: Najcesca imena u BIH
To je podanicka tradicija, sto perzijanci i turci dobrim dijelom daju svoja imena? A drugo djeca u losiji polozaj na zapadu, dijete plave oci a Muhamed…dobro je onaj Denis promjenio ime, tako ce dobar dio vidjet cesTvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55Zbog čega bi trebali?
Ako je tradicija takva kakva jeste, sa primjesama svega i svakoga koji je ovdje spartao kroz vijekove pa i milenije pa imamo taj sataras ili eto bogatstvo različitih utjecaja.
Ja se držim te muslimanske tradicije davanja arapskih imena, kakvo je i moje, i očevo i djedovi i pradjedova
- Bloo
- Globalna šefica
#193 Re: Najcesca imena u BIH
Jer su i slavenska imena dio tvoje tradicije i identiteta. Ne počinje ti identitet sa muslimanskom/krščanskom tradicijom, dapače.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55Zbog čega bi trebali?
- Bloo
- Globalna šefica
#194 Re: Najcesca imena u BIH
Pa arapska imena prije nastanka islama naravno nisu bila muslimanska. Onaj ko je "stvorio" religiju (ne vjeru) propisuje i pravila ili mozda i tradiciju.
Kao što ni Luka nije bilo kršćansko ime.
- MehmedPasaMoric
#195 Re: Najcesca imena u BIH
Ima i drugih muslimana na svijetu mimo NATO Bosnjaka koji ne daju arapska imena djeci ili bar ne daju iskljucivo arapska imena nego ima neki miks tradicije i religije, npr kod Turaka je 90% imena iz njihovog jezika i tradicije. Banglades, Indonezija, Indija, Kazakhstan, Rusija, Azerbejdzan, Tadzikistan itd, niko nije opsjednut kopiranjem Arapa koliko BosnjaciTvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55Zbog čega bi trebali?
Zamisli kazes Bosnjaku dobrom prepostenom da jedna Svetlana ili Elena moze sasvim legitimno biti muslimanka i vise posvecena vjeri od njegove Hatidze
- muha_sa
#196 Re: Najcesca imena u BIH
Moje ime je Muamer--totalno rijetko u ono doba te su me u osnovnoj u dneniku do cetvrtog razreda vodili Muhamed
Kad sam prvi put došo u Libiju haman me nosali po krugu gdje sam radio
Kad sam prvi put došo u Libiju haman me nosali po krugu gdje sam radio
- Bloo
- Globalna šefica
#197 Re: Najcesca imena u BIH
Na primjer ime Mirza, nije uopšte ime kod Perzijanaca.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55 Eventualno neko u porodičnoj liniji da ima ime perzijskog porijekla
- Edin H.
-
moimoi
#199 Re: Najcesca imena u BIH
Al tvoj jezik je Bosanski.. zasto bi Svjetlana bila Srpkinja samo ako i sam kazes svjetlo?Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55Zbog čega bi trebali?
Arapi krscani daju normalno svojoj djeci arapska imena. Dakle Nur moze biti muslimanka i katolkinja.
-
Piaty
#200 Re: Najcesca imena u BIH
Svako to ime, Zlatan i Bisera, postoji kod Hrvata što znači da bi sa njima dijelili imena koja su iz tog predislamskog srednjevjekovlja. Tu su i Damir, Ines i slično.hamos wrote: ↑20/01/2024 11:42Imaju bosnjaci par slavenskih imena koje su uspjeli prisvojit… Zlatan,zensko ime Zlatija,Bisera, Muska(ime u Podrinju za zene)Bloo wrote: ↑20/01/2024 11:20Bajazit je opet orijentalno ime.Piaty wrote: ↑20/01/2024 10:56 E pa za ova starija bošnjačka imena bi djeca rizikovala da se sa njima šprda, a za slavenska imena bi se tu već rizikovale batine od druge djece.
Tipa Morana.
Ali malo je to,mogli bi mi uzeti slavenska imena koja nisu cesta kod srba pa prisvojit npr Tvrtko ,Kulin
A slobodno ne očekuj nikakvog Dušana ili Vuka jer je 100% sigurno da ćemo naći neko eskimsko ime za dijete nego npr. Dušan.
Romi su interesantan narod. Oni daju djeci imena loja su svakakog porijekla samo ne romskog. Ja ne znam nijedno njihovo ime (da je romskog porijekla). Eto ne znam jel Merdžan njihovo, a prije će biti da j i to tursko il tako nešt