Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mrAdil

#176 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by mrAdil »

insomnia78 wrote:A tek sto kinezi majoriziraju, eno zabranili burku
A bosnjo se kune u slobodarsku Rusiju i Kinu
Bosnjo - musliman se kune u Allaha, s.v.t.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#177 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

sandokann wrote:
Zviz wrote:
Ti kao da zivis na Marsu. Pa ako kazes da si u Odense onda znas i sam koliko Bosanaca nad 50 god. uziva u prijevremenskoj penziji koja je samo 12.500kr na ruke mjesecno!

200 Bosanca u toj pozicije kosta dansku drzavu mjesecno 2.500.000kr, godisnje 30.000.000kr miliona kr. ili bolje receno malo jace od 4 miliona eura. A oko 4.500 bosanca uziva u toj penziji! Godisnji trosak cca. 675 miliona kr, znaci brojska se negdje krece brliu 100.000.000 eura godisnje. A u Danskoj na prijevremenoj penziji je oko 300.000 ljudi! Godisnji trosak drzave za te je oko 6 milijardi eura!!! A gdje su drzavne penzije. Dodatci za stanove, stipendije itd. Dodatci za djecu, samohrane majke i sl. vjeruj mi ja imam nekada osjecaj da se novac spampa da se sve to pokrije.

Pa svicarksim ekspertima ne ide u glavu kako sve to moze danska a na papiru kao nema za to sve. Mada u Danskoj mucki ima na sve strane. Pola stvari nije ni javno ni za jednu drzavu. Brojevi koji se daju agencijama za statiski i sl. su upola tacni to svak zna to je javna tajna kod nas. Sta boli briga druge koliko imamo i sta imamo. Najave jedan budgeta a urealitetu je savsim deseti.

Svicarcu su rekli kad bi oni davali sve usluge koje prizaju Danska ili Norveska svojim gradjanima i plus dzaba zdravstvo da bi kapitulirali u roku od pola godine. U Danskoj mozes dobiti dodatak na zivotinje da ih hranis!

Ja sam zivio desetak godina u Danskoj, i nisam mogao duze. Zena se pozelila rodne grude. I danas ponekad odem u skandinaviju, kada uhvatim kakav vikar posao preko ljeta, obzirom da imam drzavljanstvo.

Jasno je da Danska ima sredjen sistem, funkcionalan, ali to ne znaci da je najmocnija ekonomija svijeta. Pogotovo ne jaca od Saudijske. Imao sam priliku raditi i na OUH - Odense i u Rijadu. U Odensi, na OUH, imas i crkvene mise i zaposlenog popa, kao u Rijadu imama. Ista stvar!
Samo sto ti zelis pokazati da Danci nemaju nista sa religiom, a imaju Ministarstvo Crkve :)

Danska se samofinancira kroz porez i PDV, jer je uzasno visok porez. Takav samofinacirajuci sistem ima svoje prednosti, a naravno i mane.

Ali da su najjaca ekonomija svijeta je smijesno.
Imaju Danci s religijom ipak je 82% i dalje palca 1, i kusur % za crkvu svaki mjesec i stim je uclanjen u nju. Kako bolan nije za svoju velicinu je jedna od jacih u svijetu. Da samo vidis koliko svicaraca se cupa da nadje posao u Danskoj. Oj mati mila. Vise svicataca i kad kazem nemislim da mu je ime Jozo, ili Miralem sa papirima iz Svice. Da nepicam o Lux tablicama. Komsija do mene novi iz luxemburga. Zasto trazio posao u Danskoj. Kaze vise mi ostane izmedju ruku i ako pracam visi porez ne moram razmisljanti pa kad je poceo da nabraja ah reko dobro je skonto sam. Svicarci, Luxemburzani, Nizozemci itd. hvale Dansku a i o Norveskoj sam isto cuo pozitive. Svedska je vec ono za balkan i spajanja to ih ne zanima. Sta je ovdje ljudi naslo posao iz Nizozemske, Luxemburga, Svicarske pa cak i Engsleks. Kvat iza mene nema tri ulice, tu blago receno sami englezi zive. Imam oko sebe 4 puba vlasnici britanci, i u njima je puno britanaca, danaca i ostalih. Upoznas ljudi sad pa sad. Nije jos niko pobjego iz danske iz ekonomskih razloga.
Itakoto

#178 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Itakoto »

Svicarci se cupaju za posao u Danskoj? :shock: Mozda oni koji imaju petero ili vise djece jer znaju da su socijalna primanja bolja nego u Svicarskoj. Daj Zviz, ne lupaj vise. Uostalom to uopste nije tema na ovom pdf.
mrAdil

#179 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by mrAdil »

Zviz wrote:
sandokann wrote:
Zviz wrote:
Ti kao da zivis na Marsu. Pa ako kazes da si u Odense onda znas i sam koliko Bosanaca nad 50 god. uziva u prijevremenskoj penziji koja je samo 12.500kr na ruke mjesecno!

200 Bosanca u toj pozicije kosta dansku drzavu mjesecno 2.500.000kr, godisnje 30.000.000kr miliona kr. ili bolje receno malo jace od 4 miliona eura. A oko 4.500 bosanca uziva u toj penziji! Godisnji trosak cca. 675 miliona kr, znaci brojska se negdje krece brliu 100.000.000 eura godisnje. A u Danskoj na prijevremenoj penziji je oko 300.000 ljudi! Godisnji trosak drzave za te je oko 6 milijardi eura!!! A gdje su drzavne penzije. Dodatci za stanove, stipendije itd. Dodatci za djecu, samohrane majke i sl. vjeruj mi ja imam nekada osjecaj da se novac spampa da se sve to pokrije.

Pa svicarksim ekspertima ne ide u glavu kako sve to moze danska a na papiru kao nema za to sve. Mada u Danskoj mucki ima na sve strane. Pola stvari nije ni javno ni za jednu drzavu. Brojevi koji se daju agencijama za statiski i sl. su upola tacni to svak zna to je javna tajna kod nas. Sta boli briga druge koliko imamo i sta imamo. Najave jedan budgeta a urealitetu je savsim deseti.

Svicarcu su rekli kad bi oni davali sve usluge koje prizaju Danska ili Norveska svojim gradjanima i plus dzaba zdravstvo da bi kapitulirali u roku od pola godine. U Danskoj mozes dobiti dodatak na zivotinje da ih hranis!

Ja sam zivio desetak godina u Danskoj, i nisam mogao duze. Zena se pozelila rodne grude. I danas ponekad odem u skandinaviju, kada uhvatim kakav vikar posao preko ljeta, obzirom da imam drzavljanstvo.

Jasno je da Danska ima sredjen sistem, funkcionalan, ali to ne znaci da je najmocnija ekonomija svijeta. Pogotovo ne jaca od Saudijske. Imao sam priliku raditi i na OUH - Odense i u Rijadu. U Odensi, na OUH, imas i crkvene mise i zaposlenog popa, kao u Rijadu imama. Ista stvar!
Samo sto ti zelis pokazati da Danci nemaju nista sa religiom, a imaju Ministarstvo Crkve :)

Danska se samofinancira kroz porez i PDV, jer je uzasno visok porez. Takav samofinacirajuci sistem ima svoje prednosti, a naravno i mane.

Ali da su najjaca ekonomija svijeta je smijesno.
Imaju Danci s religijom ipak je 82% i dalje palca 1, i kusur % za crkvu svaki mjesec i stim je uclanjen u nju. Kako bolan nije za svoju velicinu je jedna od jacih u svijetu. Da samo vidis koliko svicaraca se cupa da nadje posao u Danskoj. Oj mati mila. Vise svicataca i kad kazem nemislim da mu je ime Jozo, ili Miralem sa papirima iz Svice. Da nepicam o Lux tablicama. Komsija do mene novi iz luxemburga. Zasto trazio posao u Danskoj. Kaze vise mi ostane izmedju ruku i ako pracam visi porez ne moram razmisljanti pa kad je poceo da nabraja ah reko dobro je skonto sam. Svicarci, Luxemburzani, Nizozemci itd. hvale Dansku a i o Norveskoj sam isto cuo pozitive. Svedska je vec ono za balkan i spajanja to ih ne zanima. Sta je ovdje ljudi naslo posao iz Nizozemske, Luxemburga, Svicarske pa cak i Engsleks. Kvat iza mene nema tri ulice, tu blago receno sami englezi zive. Imam oko sebe 4 puba vlasnici britanci, i u njima je puno britanaca, danaca i ostalih. Upoznas ljudi sad pa sad. Nije jos niko pobjego iz danske iz ekonomskih razloga.
Tamo u prvom postu, gdje objasnjavas zivot danaca, pises da oni nemaju nista sa religiom, samo lova, lova, lova... A vidi sada, imaju i Ministarstvo Crkve, placaju crkveni porez, zaposleni pop u bolnici...
Fakat vi iz dijaspore imate neki ogromni problem kada zeliti predstaviti mjesto/drzavu u kojoj zivite.
Sada mi je jasno sto SDA ne uzima dijasporu za ozbiljno!
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#180 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

mrAdil wrote:
Tamo u prvom postu, gdje objasnjavas zivot danaca, pises da oni nemaju nista sa religiom, samo lova, lova, lova... A vidi sada, imaju i Ministarstvo Crkve, placaju crkveni porez, zaposleni pop u bolnici...
Fakat vi iz dijaspore imate neki ogromni problem kada zeliti predstaviti mjesto/drzavu u kojoj zivite.
Sada mi je jasno sto SDA ne uzima dijasporu za ozbiljno!
Pa i nemaju vjerski gledano, crkve su manje vise prazne. Ono konfirmacija djetata i djeca pristaju zbog poklona jer se radi o poklonima, a nema nacije gdje se vide daju pokloni nego u Danskoj. Inace nista drugo. Kad ko umre itd se ode u crkvu. Neko se vjecna i sl mada i to je saka. Svi placaju taj 1% kako nebi kad budu ukopavani trebali ostali iz rodine da plate izmedju 5 i 7.000€ troska za ukop. Imaju mnistarstvo crkve ali ono ima savsim drugu funkciju nego sto mislis ili sto bi bila rijec u BiH. I cime se bavi Crkveno ministarsvo. Ekonomijom crkve, radnicima, upravom i pokopima tj. obezbjedjivanje sredstava za to, registar mrtvih i sl stvari. Sa vjerom nema niti niti se ministrica o tome izjasnjava.

Sto se tice tih nacionalistickih ksenofobskih partija po BiH na sve tri strane. To je propali biznis. Ako 20 i kusur godina nije dokaz o nesposobnosti skranje desnice u sva tri narodna onda nije nista dokaz. Dijaspora ne uzima SDA ozbiljno. Ko vise u Dijaspori i glasa skoro niko. iz godine u godinu sve manje i moze da glasa i manje je onih sto mogu da glasaju. Bila ti je emisija o tom pitanju gdje su rekli da oni u Australiji i Novom Zelandu su vec opali na tako mal broj da za koju goduni nece ni biti 100 glasaca bukvalno receno. Opad u nekim drzavama je bio i preko 20%! U Danskoj hoces da imas nesto sa BiH moras doci u Kopenhagen u Ambasadu. Neko ko zivi u Thistedu ili Frederikshavenu i tim dijelovima Danske treba da leti avionom ili putuje 5-6 sati vodom ili sam prekrse preko nepunih 500km u jednom pravuci do Kopenhagena. Trosak za osobu od 200€ pa nadalje!
hAZNADAR

#181 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:

Da, i ...? 90 % ljudi na zemaljskoj kugli vjeruju u neku vrstu bozanstva. U Japanu na primjer vjeruju u duhove predaka, u kucama imaju sveta mjesta gdje se moli duhovima predaka za prosperitet. Shinto vjera je veoma zastupljena u svakodnevnim aktivnostima prosjecnog gradjanina.
Indija se smatra najreligioznijom zemljom na svijetu.
SAD su veoma religiozne i kolektivne molitve s eodrzavaju povodom mnogih lokalnih svecanosti.
Upravo tako. Da je vjera/ateizam najvece mjerilo progresa ii nazadovanja,.... komunisticke zemlje bi bile najrazvijenije i najnaprednije.

Ova se tema vrti najvise oko identiteta muslimana - jel isamo vjerski, ili nacionalni, ili oba.

Islam je generalno na tapetu na zapadu zato sto problematicni useljenici i teroristi prezentiraju vjeru kao jedini identitet.

Hej vas par kolega tamo,..... smoriste bolan vise sa Danskom. De se prabacite u drugi separe.
uglavnomja

#182 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

satrase se japanci od vjerovanja :-)

a vjera im puna pravila i ogranicenja :D

Za razliku od ostalih religija, šintoizam nema neka određena moralna pravila kojih se vjernici moraju pridržavati. To je više religija okrenuta ritualima. Također uopće nije potrebno da se neko javno izjasni kao vjernik niti je primoran da vjeruje u šinto božanstva. Šintoizam ne propovjeda da je to jedina ispravna i istinita religija i da su druge lažne, a ni vjernici uopće nemaju ni vjerske obaveze. Jedino što karakteriše ovu religiju je macuri ili poklon božanstvu, kao i hanami („pogled na cvijeće“) festival. Macuri je uopšten naziv za festival poklonjen božanstvima, posebno boginji Amaterasu no Mikoto. Riječ „mikoto“ znači „njegova/njena Visost“, a upotrebljava se samo poslije imena bogova a rjeđe careva i velikih heroja.
hAZNADAR

#183 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:satrase se japanci od vjerovanja :-)

Za razliku od ostalih religija, šintoizam nema neka određena moralna pravila kojih se vjernici moraju pridržavati. To je više religija okrenuta ritualima. Također uopće nije potrebno da se neko javno izjasni kao vjernik niti je primoran da vjeruje u šinto božanstva. Šintoizam ne propovjeda da je to jedina ispravna i istinita religija i da su druge lažne, a ni vjernici uopće nemaju ni vjerske obaveze. Jedino što karakteriše ovu religiju je macuri ili poklon božanstvu, kao i hanami („pogled na cvijeće“) festival. Macuri je uopšten naziv za festival poklonjen božanstvima, posebno boginji Amaterasu no Mikoto. Riječ „mikoto“ znači „njegova/njena Visost“, a upotrebljava se samo poslije imena bogova a rjeđe careva i velikih heroja.
Ej jarane, jel moze da prekinemo o vjeri kao jedinom uzroku stagniranja nacija jer je jasno da to nije. Neki su pokusali prvo islam ocrniti i prikazati kao jedini razlog zastalosti, pa kada nije proslo, onda generalno vjeru, pa kada ni to ne prolazi,... dosadilo je o tome.

Idemo se vratiti na temu koja se zove islamofobija i sta je odgovor. Islamofobija je realnost, nasa sadasnjost i buducnost.

Neki tvrde da je distanciranje muslimana od zlocina i problematicne manjine odgovor. Ja mislim da nije.
Comaneci

#184 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Comaneci »

hAZNADAR wrote:

Ej jarane, jel moze da prekinemo o vjeri kao jedinom uzroku stagniranja nacija jer je jasno da to nije. Neki su pokusali prvo islam ocrniti i prikazati kao jedini razlog zastalosti, pa kada nije proslo, onda generalno vjeru, pa kada ni to ne prolazi,... dosadilo je o tome.

Idemo se vratiti na temu koja se zove islamofobija i sta je odgovor. Islamofobija je realnost, nasa sadasnjost i buducnost.

Neki tvrde da je distanciranje muslimana od zlocina i problematicne manjine odgovor. Ja mislim da nije.
Kako mislis da nije proslo? Mislis da rijeci Bosanaca (od kojih oko 70% zive medju kjafirima na zapadu :D ) imaju vecu tezinu nego cinjenicno stanje u islamskom svijetu, bilo da se radi o muslimanskim getima u Evropi ili islamske zemlje na Bliskom Istoku?

Mozes ti napisati kilometarske postove, realnost govori za sebe. To sto ti i ja zivimo na zapadu govori za sebe. Vidim da si naveo Tursku kao primjer "napredne" islamske zemlje, sto jeste tako jedino u islamskim okvirima. Kad bi bilo toliko nasilja nad zenama u bilo kojoj zemlji na zapadu, kad bi se negdje na zapadu redovno desavale stvari kao ubistva iz casti, kad bi broj zena koji radi (procentualno) bio toliko nizak u bilo kojoj zemlji na zapadu onda bi se u toj zemlji proglasilo vanredno stanje. Ali ovako Turska ispadne bolja od svojih islamskih susjeda jedino i iskljucivo zato sto je kod njih gore.

Zato ne brini haznadar, vi niste ubijedili nikog osim same sebe..a kao sto sam rekao, cesto imam osjecaj da ne vjerujete ni sami ono sto kazete, nego samo kazete ono sto ocajnicko zelite da vjerujete, jer odgodite tu konfrontaciju sa vjerom. Znam po sebi, i ja sam dugo bio "musliman, ali sam i Evropljanin", "ja sam musliman na drugaciji nacin od ovih na bliskom istoku", "nas islam nije isto kao njihov".

Pa skontas da su muslimani (oni pravi, tipa sljedbenici Vijesti Ummeta) u pravu i da ti zapravo nisi nikakav musliman. I da samo znas kako olaksanje bude.
uglavnomja

#185 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:

ja mislim da jeste. i to zestoko!
sta ce drugo biti odgovor? glavu u pijesak? pridruziti se idiotima?

ne shvatam tu logiku nikako, ali bas nikako.

oni, teroristi, ludaci, ubice, kozojobi, zatucane primitivne zivotinje ..., kazu i pokazuju i dokazuju da se bore za islam. zive po islamskim pravilima, onako kako ih oni vide. i onako kako su u nekoj osnovi i postavljena ta pravila.

ignoracija nije rjesenje, nije to pravi islam blablabla ...

a oni laganini se sire i sire ... sto je veca islamofobija, njima vise clanova. sve je uzrocnoposljedicno.

samo ima jedna razlika, kad umre covjek (bude ubijen) to je tragedija za njegovu porodicu, da se ne izrazim i za njega samog. dok za ove bolesnike to je cilj. njima broj mrtvih, ni svojih ni tudjih nista ne znaci.
Gojeni H

#186 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Gojeni H »

Sintoizam je toliko miroljubiv i toliko "pogleda na cvijece" da su Ameri odmah po okupaciji ogranicili uticaj glavnog svestenika.
A i ugradjivanje busidoa i uzdizanje "obicnog" japanskog smrtnika na nivo samuraja nije imalo nikakve veze sa sintoizmom i militarizacijom Japana pocetkom 20-og vijeka.

*Ucil' se ba taj norveski, hebes Japan.
hAZNADAR

#187 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

Comaneci wrote:
Kako mislis da nije proslo? Mislis da rijeci Bosanaca (od kojih oko 70% zive medju kjafirima na zapadu :D ) imaju vecu tezinu nego cinjenicno stanje u islamskom svijetu, bilo da se radi o muslimanskim getima u Evropi ili islamske zemlje na Bliskom Istoku?

Mozes ti napisati kilometarske postove, realnost govori za sebe. To sto ti i ja zivimo na zapadu govori za sebe. Vidim da si naveo Tursku kao primjer "napredne" islamske zemlje, sto jeste tako jedino u islamskim okvirima. Kad bi bilo toliko nasilja nad zenama u bilo kojoj zemlji na zapadu, kad bi se negdje na zapadu redovno desavale stvari kao ubistva iz casti, kad bi broj zena koji radi (procentualno) bio toliko nizak u bilo kojoj zemlji na zapadu onda bi se u toj zemlji proglasilo vanredno stanje. Ali ovako Turska ispadne bolja od svojih islamskih susjeda jedino i iskljucivo zato sto je kod njih gore.

Zato ne brini haznadar, vi niste ubijedili nikog osim same sebe..a kao sto sam rekao, cesto imam osjecaj da ne vjerujete ni sami ono sto kazete, nego samo kazete ono sto ocajnicko zelite da vjerujete, jer odgodite tu konfrontaciju sa vjerom. Znam po sebi, i ja sam dugo bio "musliman, ali sam i Evropljanin", "ja sam musliman na drugaciji nacin od ovih na bliskom istoku", "nas islam nije isto kao njihov".

Pa skontas da su muslimani (oni pravi, tipa sljedbenici Vijesti Ummeta) u pravu i da ti zapravo nisi nikakav musliman. I da samo znas kako olaksanje bude.
Govorimo o islamofobiji na zapadu, kako, zasto,... i kako muslimani mogu odgovoriti na to. Dakle dijaspora itekako ima sta reci na to.
Na mojim kilometarskim postovima sam najvise spomenuo pitanje identiteta i sta ljudi prezentiraju,... sto nisi nijednom komentarisao - ali se uhvatio sad usput spomenute Turske gdje virno preuvelicavas,..

Kao sto ranije rekoh - nemam ni zelje da te u nesto ubijedim a ni iluzije da je to moguce.

Jer tvoja se prica svodi na zaostali islam u svojoj biti i da je reformacija realan odgovor na to. :D

I nije ovo tema ko je pravi musliman i ko je vise u pravu,.... ako uistinu mislis da su oni iz Vijesti Umeta,.. i slicni "oni pravi" onda i razumijem zasto se predstavljas kao bivsi musliman. Al nemoj smarati nas ostale budale sa time.
hAZNADAR

#188 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
ja mislim da jeste. i to zestoko!
sta ce drugo biti odgovor? glavu u pijesak? pridruziti se idiotima?

ne shvatam tu logiku nikako, ali bas nikako.

oni, teroristi, ludaci, ubice, kozojobi, zatucane primitivne zivotinje ..., kazu i pokazuju i dokazuju da se bore za islam. zive po islamskim pravilima, onako kako ih oni vide. i onako kako su u nekoj osnovi i postavljena ta pravila.

ignoracija nije rjesenje, nije to pravi islam blablabla ...

a oni laganini se sire i sire ... sto je veca islamofobija, njima vise clanova. sve je uzrocnoposljedicno.

samo ima jedna razlika, kad umre covjek (bude ubijen) to je tragedija za njegovu porodicu, da se ne izrazim i za njega samog. dok za ove bolesnike to je cilj. njima broj mrtvih, ni svojih ni tudjih nista ne znaci.
Osudjujemo terorizam i ogradjujemo se od toga od kada je poceo,.. a poceo je barem ucestalo od pojacane izraelske okupacije,.. kada su se palestinski tinejdjeri poceli raznositi.
Od napada na WTC pa preko Madrida,. se neprestano ogradjujemo, neprestano osudjujemo,... dali je urodilo plodom - nije.

Pored terorizma glavni razlog islamofobije je samo ponasanje velikog dijela muslimanskih useljenika na zapadu. Poznavajuci taj svijet - znam da se jako tesko mogu kultivisati i integrisati,... kako u ovoj situaciji i krizi gdje se i domicilni jagme za posao integrisati porodice koje 20 i kusur godina stancaju djecu na socijali, ne znaju jezik, ne sljive nikoga i nista i zive totalno izolovano od sistema - kao da su jucer dosli - nikako brate. Ne mozes ih ni vratiti u domovinu jer nemaju kud mi tamo. A dodatni problem je diskriminacija gdje mnogi muslimanski mladici i nemaju veci izbor kada nemaju posla.

Ekstremiste pogotovo ne mozes vise ubijediti niusta drugo - za razum su nepovratno izgubljeni - ko se upecao na tu udicu - taj je nepovratno izgubljen.

I onda imamo situaciju gdje se prakticno ne moze nista uciniti i gdje svi pokusaju opravdavanja i distanciranja pocinju zvucati isprazno. Terorizam ce se nastaviti samim ti mda imamo vehabije dilje Evrope i da destruktivne ideologije poput ISIS uvijek mogu naci ljude za posao bilo dje u Evropi. Jer Evropa nije zatvorena diktatura nalik sj koreji i ranjiva je.

Zato je moje predvidjanje po pitanju islamofobije pesimisticno. Opstanak muslimana u Evropi ce zavisiti od dobre volje i pameti domicilnih koji su i politicka vecina a i imaju svu zakonodavnu moc. Hoce li imati dovoljno pameti, obzira, rasudjivanja,... buducnosti gdje je nekoliko miliona muslimanskih budzetlija i gdje se desavaju teroristicki napadi - nisam bas siguran. Steta je napravljena i ne moze se ispraviti.

Osim, mozda da dodje do opcet protjerivanja vehabija i zakonskih i ekonomskih pritisaka na vjecite kriminalne socijalce gdje bi sami digli sidro,.. ali to vise nebi bila Evropa kakvu znamo.
uglavnomja

#189 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

vidis, jedino sto mislim da je europa kriva u stvaranju ekstremista je to sto im je dala mogucnost da zive, prilicno lagodno, a da nista ne rade. socijala, djeciji doplatak, malo posla, poslije naknada za nezaposlene, pa bolovanje ... ono 24 sata dnevno ima samo da palamudi. pa kad se skupi gomila takvih neobrazovanih ljudi, koji nemaju nista zajednicko osim jezika i vjere ... eto belaja.

da je ostao u svojoj vukojebini i da je morao da se bori-radi 15 sati dnevno da zaradi za kruhha (simbolicki receno) bolio bi qrac za vjerom i za utjerivanjem vjere drugim u glavu.

plus londonske filijale po eu zatvprima, austrijski prvi. vrbovanje kriminalaca, alkosa, narkomanama, iz raspadnutih porodica, bez skole i intiligencije ...
hAZNADAR

#190 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:vidis, jedino sto mislim da je europa kriva u stvaranju ekstremista je to sto im je dala mogucnost da zive, prilicno lagodno, a da nista ne rade. socijala, djeciji doplatak, malo posla, poslije naknada za nezaposlene, pa bolovanje ... ono 24 sata dnevno ima samo da palamudi. pa kad se skupi gomila takvih neobrazovanih ljudi, koji nemaju nista zajednicko osim jezika i vjere ... eto belaja.
...
To ti je cijena demokratskog i otvorenog drustva. Nastojis odrzati tempo industrijske proizvodnje i uvozis radnike,.. da bi ostvario standard kojeg zelis.
I zbog zakona ne mozes radnike poslije vise godina otjerati,.. svako povuce clanove familije u medjuvremenu.

Alternativa je totalitarno drustvo sa strogim zakonima, nalik fasistickim. Evropa se moze otarasiti problematicnih stranaca samo ako zaboravi na demokratiju i otvorenost.

Stvara se teren za desnicarske partije koje polako preuzimaju primat. Licno pozdravljam rigoroznije zakone i vece kazne, rezanje visegodisnjih socijala i sl,... ali bojim se da desnicari nemaju dovoljno pameti, mozga, vijuga,... da rezu pravdu po individualnoj krivici. Pokazalo se do sada barem po nastupima da neznaju drugacije nego generalizovati. Odnosno na isti nacin pritisnuti i ekstremiste, zaguljene, parazite,... i postene.
dema225

#192 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by dema225 »

...
Last edited by dema225 on 06/05/2022 15:35, edited 1 time in total.
insomnia78

#193 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by insomnia78 »

Collège de France osnovao katedru za izucavanje Kur'ana
Post Reply