Nije ovo prvi put da podli americki getto plagijatori zaradjuju milione na plagiranju Dina Merlina i ostalih balkanskih umjetnikaspinel_ wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

slika govori vise nego 1000 rijeci.
Nije ovo prvi put da podli americki getto plagijatori zaradjuju milione na plagiranju Dina Merlina i ostalih balkanskih umjetnikaspinel_ wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Ovo nikako ne kontam.mushkile chibira wrote:Država wrote:'Svi od Celja pa do Skoplja,
Neka noćas spuste koplja,
Od Sombora do Trogira,
Nek' popuše lulu mira,
Ljubav nema granica (We will rock you-Queen)...
A poslušajte ovu:
https://www.youtube.com/watch?v=LDum-EiwvWk
Jbt, Dino je i himnu plagirao...
Brega mu nije ni do koljena..
![]()
![]()
![]()
Znao sam za slicnosti "S one strane Plive" i "Jedna si, jedina" al' sam citavo vrijeme odbijao da vjerujem da je Dino Merlin bas toliko "nizak", medjutim kako se otvori ova tema i kako ljudi nabacase jos poneke originale za koje nisam znao a iz kojih su nastali Dinovi plagijati pocinjem da vjerujem da "umjetnik" nije u stanju "uglazbiti" bas nista. Tekstove mu definitivno covjek ne moze osporiti al' valjda ga nece nastaviti "provaljivati" ovdje na forumu jer se plasim da mu nece ostati ni jedna "autorska" pjesma.
Ono sto mu se svakako jos ne moze osporiti jeste umijece da prepozna i obradi nesto sto je neko drugi osmislio, napise prigodan tekst i uspjesno plasira sirokim narodnim masama ovdje na Balkanu + dijaspori sirom svijeta.
Helem nek' je naseg Dine, ko voli nek' izvoli, da covjek "zna znanje" i da s pravom moze ponijeti titulu Dr. UBLEHA je neosporivo.
iljubav nije paradajz
mahni mi bar suzom iz tramvaja
iBurek, pita zeljanica
janjetina i lukmira
izasla mu na nos dusa
ko u moju pjesmu dira
iSve dok te bude imalo
ja se ne plasim nimalo
ja se ne plasim nikoga
nikoga osim svakoga
iNe mozes me poznat' po ljepoti
nisam maradona ni u lopti
a nisam vala bas ni radeljas
a i da jesam radeljas je nas
Oprostit cu joj sve
nisam ja supermen
pa da mogu to
na ledjima da ponesem
ja nisam bio tuuuIt_is_a_Leclerc wrote:Ma ništa.dale cooper wrote:So what?It_is_a_Leclerc wrote:Merlin u julu puni dvaput zaredom Koševo. Po četvrti put.
A paćenici, tugo moja, bjesomučno klikću u potrazi za nekakvim plagijatima.
Samo kažem - Dino Merlin je najtraženije muzičko ime na prostoru Balkana.
I svi imaju pravo da budu kritični spram njega i njegovog imena, rada, uspjeha, ali ne i da vrijeđaju milione koji ga slušaju i prate.
P.S. Ivo Andrić, osim što je čovjek az svaki sistem i svaku vlast, pa i nacističku, jeste plagirao dobar dio "Na Drini ćuprije", odnosno, posudio dijelove, motive ili radnje iz narodnih predaja, priča i bapskih štorija. To je utvrđeno davno.